Ново средство за бягство от чуждиците в българския език

Ново средство за бягство от чуждиците в българския език

© KnowboxВсе по-често сме залети от думи, които нямат нищо общо с българския език. Заради това пък все по-рядко успяваме сами да откриваме и чуваме техните аналози или заместители на родния. Малко по малко сами ограбваме богатството на българската реч, просто защото несъзнателно забравяме да използваме нашите собствените думи в голяма част от ежедневието си.


Инициативата "Как беше... на български" има над 10 хил. последователи на своята страница във "Фейсбук" и вече две години се опитва да провокира мисленето на хората в обратната посока с рубрики като "Помогнете ни да преведем", "Как беше... на български?" и "Любими цитати".


От вчера в това начинание вече им сътрудничи и новосъздаденият сайт "чуждица.бг", който дава възможност на потребителите по лесен и достъпен начин да потърсят значението на дадена чуждица и да намерят нейна адекватна българска алтернатива, която да използват.
Проектът обединява усилията на професионалисти от компанията Knowbox, работещи в сферата на PR и маркетинговите комуникации, които са и инициатори на "Как беше... на български" заедно с тези на студиото за дигитални и мобилни разработки dev_labs, създатели на сайта "чуждица.бг".


Екипът на "Как беше... на български"

© Knowbox

Екипът на "Как беше... на български"


В сайта има няколко категории като например "Дума на деня". В нея всеки ден внимание се обръща на различна, случайно избрана дума.


В секцията "Добавяне на думи" потребителите сами могат да допринасят за развитието на платформата и обогатяването на базата от думи с нови чуждици. Раздел "Речник" пък показва десет от последно добавените чуждици.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1156 гласа

  1. Да, българският е достатъчно богат език. (21.19%)
  2. Да, с изключение на термините. (33.04%)
  3. Да, дори трябва да се измислят български съответствия. (4.67%)
  4. Да, дори трябва да има закон за защита на езика. (7.61%)
  5. Не, чуждиците помагат за яснотата на езика. (3.46%)
  6. Не, това е естествен процес. (18.69%)
  7. Не, трябва да има свобода на изказа. (4.15%)
  8. Сакън, това е нонсенс. (5.54%)
  9. Друго. (0.95%)
  10. Нямам мнение. (0.69%)

Една от основните цели на това партньорство е двете платформи да достигнат до колкото се може повече млади хора, да ги провокира да участват в попълването и обогатяването на базата данни от думи и в дългосрочен план да измисля нови и интересни начини, с които да ги накара да ограничат използването на чуждици и заемки за сметка на повече думи на родния език.


Всички добавени думи и предложения за техни аналози ще бъдат модерирани от екипа на проекта, допълниха оттам за "Дневник". В случаите, когато има определени съмнения за дадена употреба на думите, с експертно мнение ще се включват и специалисти от Института за български език към БАН, които да правят уточнения за значението и използването на думите.


От вчера, 3 юли, е активна и игра с награди за петима от желаещите да участват. Името й е "Напиши чуждици на лятна тематика", а условията за нея са публикувани във "Фейсбук".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK