Кой прави спектакъла Caged - "огледало на собствените ни увреждания"

Кой прави спектакъла Caged - "огледало на собствените ни увреждания"


Танцовата продукция Caged е определяна от нейния създател, корейския хореограф Пансън Ким, като "огледало на собствените ни увреждания", a за да разберем какво стои зад това определение, малко преди световната й премиера на 7 септември в Пловдив, организаторите ни предлагат по-близък поглед към българско-корейския екип, който стои зад него.


В спектакъла под различна форма участват няколко български артисти. С музикално изпълнение се включва Павел Терзийски, кукловоди са Стефан Димитров и Полина Христова, сценографията е на Никола Тороманов, с дизайна на куклите и маските се занимава Мариета Голомехова, а композитор и озвучител е Емилиян Гацов.


Към техния труд се присъединяват и танцьорите от Gaya Dance Company, Корея - Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг. Светлинният дизайн пък е поверен на Каролин Вандам от Франция.
Сливайки танц, музика и куклен театър, Caged отвежда публиката в света на трима персонажи и техните страхове, които превземат съзнанието и умовете им. На сцената страховете оживяват като танцуващи реални и нереални същества и докато героите отделят безкрайно огромно количество психологическа енергия, борейки с "демоните" си, те се материализират в нова действителност.


Така спектакълът прави опит да напомни, че макар и заклещени в собствените си страхове, хората могат да откриват изхода от тях - като ги оставят да преминат през човека, вместо да бъдат затворени вътре в него. Като съзнанието се отвори и му бъде позволено да бъде истински щастливо.


Кой прави спектакъла Caged - "огледало на собствените ни увреждания"


На въпроса какво интересно да очакваме от Caged всеки от замесените в неговата подготовка отговаря различно. Джаз вокалистът Павел Терзийски предупреждава да очакваме "висок полет и дълбоко потапяне". Кукловодът Полина Христова пък споделя: "Човешката душа няма години, пол или раса. Тя има копнеж. Да бъде свободна", и допълва, че й е интересно да разбере дали на премиерата на 7 септември ще успеем "да пуснем душите си от клетката".


Нейният колега Стефан Димитров пък намира за интересен обмена между различните направления в сценичните изкуства, както и съвместната работа с изключителните професионалисти от Южна Корея."


За танцьора Йонгджун Шин той е като "капан, подобен на черна дупка". Неговият колега Бон Су Ким пък отбелязва как Caged е повлиял на ежедневието му, "което беше като на видеолента - а смътните ми страхове кристализираха в реалност".


Работата си по дизайна на куклите и маските Мариета Голомехова коментира така: "Човешката кожа е еластична, тя може да сменя цвета, формата си. Може да променя външността ни, но не може да изпълва със съдържание. Отливайки тези силиконови кожи толкова близки до реалните, всеки път си мислех колко е уязвимо съдържанието. Колко много усилия се полагат да извадим отпечатъка на своята външност, за да се видим, да се познаем, да се отгатнем..."


Кой прави спектакъла Caged - "огледало на собствените ни увреждания"


Хората зад проекта


Пансън Ким - хореограф и основател на Gaya Dance Company


CAGED е първата творба на неговата компания. Пансън Ким се занимава със съвременен танц още от дете и завършва Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts) в Сеул. Развива международна кариера като танцьор в продукции на Жан-Клод Галота, Изток Ковач, Исмаел Иво, Laboratory Dance Project, Мина Ю и други. От 2010 година е хореограф на редица съвременни танцови спектакли с международно признание.


Джийон Янг, Бонг Су Ким и Йонгджун Шин - танцьори


Джийон Янг следва съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), а след това се присъединява към танцова компания LDP в Южна Корея. Участвала е в проекти на Art Project Bora и е танцувала на международни сцени по целия свят, включително в Швейцария, Мексико, Германия, Испания, Франция, Финландия, Щатите и Индонезия.


Бонг Су Ким е танцьор и хореограф, базиран в Сеул, Южна Корея. След като завършва специалност съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), Ким започва да танцува за множество компании както в Корея, така и навън. В момента е основният хореограф в колектива Ubuntu и член на креативната група mover.


Йонгджун Шин е танцьор от корейски произход, базиран във Франция. Той е част от танцовата компания Theater Bielefeld, a преди това също е бил част от LDP в Южна Корея. Участва в редица международни продукции, а също така и преподава танц в Училището по изкуства в Лозана.


Павел Терзийски - музикално изпълнение


Павел Терзийски е уникален джаз вокалист, който използва и импровизира с разнообразни вокални техники. През последното десетилетие участва в множество солови и групови проекти с някои от най-големите имена, част от българската ъндърграунд джаз сцена - Антони Дончев, Росен Захариев, Arable Karajan и вече е познат на част от публиката в Германия, Великобритания, Австрия, Норвегия и Холандия.


Емилиян Гацов - композитор


Емилиян Гацов живее и работи в цяла Европа. Гацов създава и музикалната среда за голяма част от спектаклите на Иво Димчев. Автор e на музиката на повече от 70 театрални постановки, танцови спектакли и филмови продукции. Сътрудничи с популярни български режисьори като Мариус Куркински, Десислава Шпатова, Касиел Ноа Ашер и други. Няколко пъти е номиниран за "Икар" и "Аскеер" в категорията за авторска музика и печели "Икар" за "Психоза 4:48" на Десислава Шпатова. Автор е и на музиката на множество танцови проекти на формации като NOMAD Dance Academy, балет "Арабеск", Brain Store Project и други.


Полина Христова и Стефан Димитров - кукловоди


Полина Христова се изявява на различни сцени в българския куклен театър от 1993 г. Завършва НАТФИЗ в специалност актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Жени Пашова. Полина има редица награди от фестивали за куклен театър в България, Холандия, Сърбия и Хърватия.


Стефан Димитров е български театрален и филмов артист и кукловод. Новаторският му стил се радва на популярност и престижни награди от 2013 година. Стефан има развит усет към детайлите в интеракцията си с предмети и други материали, включително кукли, като използва естествен подход и разширява границите на традиционното кукловодство.


Мариета Голомехова - дизайн на кукли и маски


Мариета Голомехова започва кариерата си като актриса, развивайки широка палитра от умения и богат визуален речник, които след това обогатяват цялата ѝ кариера като театрална и филмова актриса. От 1995 година се занимава с дизайн на декори, кукли, костюми и създава сложни картини, които впоследствие се използват в известни постановки в София. Мариета Голомехова стои зад сценографията на някои от успешните проекти на известния режисьор Веселка Кунчева. Работата ѝ е известна във Франция, Япония, Белгия, Чешката република, Сърбия.


Никола Тороманов - сценография


Никола Тороманов е носител на 6 награди "Аскеер", 3 награди "Икар" и множество признания както в България, така и зад граница. Основен фокус на творческата му дейност е да намира визуални решения и да ги представя в различни формати, включително изложби. Заедно с писателя Георги Господинов той е съавтор на книгата "Вечната муха" – комикс, който показва как историята може да бъде разказана през погледа на една муха. Работил е и върху продукции от сферата на съвременните изпълнителски изкуства в България, Германия, Русия, Турция и други държави.


Каролин Вандам - светлинен дизайн


Каролин Вандам живее и работи във Франция, а през последните 15 години е участвала като асистент на някои от големите театрални режисьори в страната. Започва да създава изцяло собствени светлинни дизайни през 2008 г. с филма La Maison Tellier на френската режисьорка Елизабет Рапно. Работила е по светлинния дизайн на различни театрални и оперни продукции като "Севилският бръснар" от Джоакино Росини, "Така правят всички жени" (Cosi fan tutte) и "Дон Жуан" от Моцарт. От 2015 г. тя работи върху адаптирани пиеси, една от които е по новелата "Коледни песни" на Чарлз Дикенс.


Виктория Костова - мениджър продукция


Виктория Костова работи в сферата на културата от няколко години, била е част към OpenArts Foundation, ОСАИК "36 маймуни", "Червената къща - център за култура и дебати", "Фондация Елизабет Костова", "Гьоте институт" и Фондация ЕДНО. Интересува се от форум театър, контактна импровизация и различни визуални изкуства и в момента следва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Има опит в работата с различни неправителствени организации с обучителни и социални цели.


Световната премиера на Caged предстои на 7 септември от 19:30 ч. в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив. Билети се предлагат онлайн в мрежата на EpayGo, а събитието може да се следи тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK