Ще се превърнат ли учебниците на хартия в изчезващ вид

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаНай-големият издател на учебна литература в света направи първите стъпки към изваждането от употреба на изданията си на хартия, като взе решение да даде приоритет на тези в електронен формат. По този начин британската компания "Пиърсън" се надява да увеличи продажбите си, съобщава Би Би Си.


Причина за това, допълва "Ройтерс", са промените в американския книжен пазар, където учениците и студентите все повече купуват изданията на старо, което се отразява върху приходите на компанията. Затова от сега нататък учебниците на хартия ще могат да бъдат единствено наемани за ползване и ще бъдат обновявани значително по-рядко, отколкото до момента, докато електронните издания ще бъдат обновявани постоянно.


Генералният директор на компанията Джон Фелън коментира пред Би Би Си, че повече от половината от приходите на "Пиърсън" вече идват от електронни издания и дигитални услуги. Той даде пример с промените при други индустрии като музиката и медиите, които също следват тази тенденция на пазара и се водят от нея при създаването на продуктите, които предлагат.
Това означава, че през 2020 г. компанията ще обнови едва 100 от 1500-те хартиени заглавия, които предлага. За сравнение - през 2019 г. бройката е била 500. "Изданията на хартия ще съществуват още много години, но те ще се превръщат във все по-малка част от образователния процес", отбеляза пред Би Би Си Фелън. Освен по-бързото обновяване на електронните издания в тях могат да бъдат включвани видеа и системи за оценяване, които да дават обратна връзка на учащите се.


В същото време фактът, че повечето дигитални продукти на компанията се продават на базата на абонамент, предизвика опасения, че това ще доведе до спадане на приходите на авторите на учебниците по същия начин, по който стана и с музикантите благодарение на стрийминг платформите. Фелън обаче е на мнение, че ще се случи тъкмо обратното и промяната ще се отрази добре на авторите. "Поколението на "Нетфликс" и "Спотифай" не очаква да купува, а да взема под наем", отбеляза още той.


Промените ще бъдат наложени първо в САЩ, но с времето ще обхванат и други пазари. В момента цената на един учебник на хартия е около 100 долара, но може да достигне и до 200 - 300 долара. Цената на учебник в електронен формат е около 40 долара, а средната цена на онлайн курс е около 80 долара.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Зурлеф
  Платон Зурлеф
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  Разбира се,учебници не са нужни!
  Нужни са широко скроени и либерални,немислещи човешки същества!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  Въпросът е не :"дали", а "кога"!!!
  За съжаление с развитието на технологиите не само в образованието, книгите и хартията като информационен носител скоро ще станат музеен експонат...

 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  "Пиърсън" издават страхотни учебници, но като корпорация основната им цел, разбира се, е печалбата. Сега се оплакваме от процента на функционалната неграмотност, но като изчезнат хартиените учебници и книги, няма да има и кой да се оплаква поради нормализирането на тази неграмотност. Има стотици изследвания на разликите между четенето на хартия и четенето на екран, но кой ли се интересува от тях. Важното е тиражите да се покачват, коричните цени също да се покачват и майната му на вникването в прочетеното.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#1] от "Травис Титев":

  Тука става въпрос за едни хАмерикански тухли от по 2,000 страници, в които всяка година разместват съдържанието и професорът иска да си купиш новия учебник. Цените обаче са насълзяващи - може и $500 да стигнат.

  Така че тия издания не правят продукт "книга", която да е трайна и да е носител на знания. Техният продукт е "последното издание на учебник Х, който искаш-не искаш, трябва да купиш". В такъв смисъл ако минат на електронни с наем, ще изцедят повечко пари от студентите.

 5. 5 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Не е чак толкова важно дали учебниците са на хартия, важно е какво пише в тях. На съдържанието трябва да се обръща повече внимание.

 6. 6 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 488 Неутрално

  кога ли ще стигне това и до нас? и да почне да се пише на комп/лаптоп, вместо да пишем на ръка съчиненията/преразказите/есетата за дом работа/нво/матура

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 7. 7 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Четенето на книжно тяло развива определени раздели в мозъка и влияе на определени умения и възприятия. Възможно е да се съчетаят дигитализацията и традицията в създаване на електронни наистина книги, а не просто екран. Имаше подобни разработки.
  А писането ръка, а не просто тракането на букви е даже още по-необходимо

 8. 8 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Логично е.Не е далеч времето,когато учебниците ,книгите,вестниците,списанията и пр.ще се присъединят окончателно към по-древните си събратя-тези изсечени на камък и написани на волска кожа.
  Електронните са много по-лесни и приятни за използуване,не заемат място и могат,да бъдат носени,без физическо усилие от страна на носещия навсякъде-сиреч ученикът ще отива на у-ще само с лек таблет,което ще спаси подрастващите от мъкненето на тежки чанти и така ще бъде предотвратено изкривяването на гръбначните им стълбове.
  Не на последно място,хиляди дървета,необходими за направата на хартия за отпечатването им ще бъдат спасени от отсичане,което ще повлияе благотворно на околната среда.

 9. 9 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Логично е.Не е далеч времето,когато учебниците ,книгите,вестниците,списанията и пр.ще се присъединят окончателно към по-древните си събратя-тези изсечени на камък и написани на волска кожа.
  Електронните са много по-лесни и приятни за използуване,не заемат място и могат,да бъдат носени,без физическо усилие от страна на носещия навсякъде-сиреч ученикът ще отива на у-ще само с лек таблет,което ще спаси подрастващите от мъкненето на тежки чанти и така ще бъде предотвратено изкривяването на гръбначните им стълбове.
  Не на последно място,хиляди дървета,необходими за направата на хартия за отпечатването им ще бъдат спасени от отсичане,което ще повлияе благотворно на околната среда.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  Доколкото знам в Република Корея от години първокласниците ползват таблети и нямат хартиени учебници. Хартиените учебници носят полза почти само на този, кйото ги печата.

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2917 Весело

  "Мишката" изяде книжката ...

 12. 12 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Това очаквах да се случи още преди 5-6 години, но инерцията и закостенялостта не е за подценяване...

 13. 13 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Логично е.Не е далеч времето,когато учебниците ,книгите,вестниците,списанията и пр.ще се присъединят окончателно към по-древните си събратя-тези изсечени на камък и написани на волска кожа.Електронните са много по-лесни и приятни за използуване,не заемат място и могат,да бъдат носени,без физическо усилие от страна на носещия навсякъде-сиреч ученикът ще отива на у-ще само с лек таблет,което ще спаси подрастващите от мъкненето на тежки чанти и така ще бъде предотвратено изкривяването на гръбначните им стълбове.Не на последно място,хиляди дървета,необходими за направата на хартия за отпечатването им ще бъдат спасени от отсичане,което ще повлияе благотворно на околната среда.
  —цитат от коментар 9 на Sabbath


  Само да отбележа, че отдавна производството на хартия не е основна причина за обезлесяването. като цяло се сече контролирано гори, които са предназначени за тази цел. А хартия може да се получи не само от дървета.
  А всяко дете с таблет е равнозначно на много по-голямо съсипване на природата. Електрониката изисква много ресурси. Например литий за батериите, чиито добив е далече от екологичен. Още повече, че в държавите, в които са основните мини, опазването на околната среда е доста абстрактно понятие. Енергия, за изработката, транспорт от Източна Азия = на допълнително изразходване на ресурси и емисии парникови газове. Сетне пък какво правим с батериите.....

 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Скъпо нещо е традиционното книгопечатане. Намаляващите тиражи са факт от години. Но най-ценните учебници, атласи, карти, анатомии трябва да останат на хартия в хранилищата на университетските и училищните библиотеки. Трябва децата да пишат на ръка в училище. Аз чета на всякакви носители, но нито ще се откажа от библиотеката ми от книги, нито мога да сравня усещането да държиш хартиена книга, особено на хубава хартия, със специални шрифтове и илюстрации. Колекционерската стойност на книгите ще се повиши.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Трябва да се направи изследване с по няколко хиляди деца на едните да се дадат ел учебници на четци, на другите хартиени. Да се проследни представянето им и тогава да се вдима решение.
  Това, че на дадена компания и падат приходите може да е и поради неточна търговска политика, а не заради други неща.

 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#7] от "anton83":

  хубав кументар. мерси. а какво имаш предвид с " Възможно е да се съчетаят дигитализацията и традицията в създаване на електронни наистина книги, а не просто екран. Имаше подобни разработки"?

 17. 17 Профил на milen123
  milen123
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Пълни глупости. Хартията като информационен носител има трайност от 100 до над 500 години. Никой електронен или оптичен носител не може да се сравни с хартията по този показател.

 18. 18 Профил на milen123
  milen123
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#8] от "Sabbath":

  Хартия може да се произвежда и без да се секат дървета от хиляди години. Например конопена или памучна хартия. А от поне 30 години хартия може да се произвежда и без изобщо да се използват органични материали. Виж така наречената каменна или минерална хартия, която освен това има предимството и да е водоустойчива.

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#17] от "milen123":

  добри кументари. единсвеното премисво на електр нусители е че ча по ефтини и дустъпни... та в танганаиски даржави като нашта се налага да ги полсваме.... ти лично читеш ли от ел носители и кви са ти вчепетленията?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK