Паметникът на Бузлуджа спечели 185 хил. долара от американската фондация Getty

Паметникът на Бузлуджа спечели 185 хил. долара от американската фондация Getty

© Юлия Лазарова, foton.bgПаметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty, за да бъде изготвен план за неговата консервация, бе обявено на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.


Монументът е сред десетте сгради, избрани от Getty за 2019 година по програмата Keeping It Modern. От 2014 година насам финансова подкрепа от нея са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът "Баухаус" в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.


Тази година в селекцията попадат още сгради от Мозамбик, Испания, Аржентина, САЩ, Литва, Уганда и Франция. Пълният списък е публикуван тук.
Голямата снимка: Паметникът на Бузлуджа навърши 30 години >


Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.


Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи.


Ще бъде изследвано състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. На тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация.


В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн, се казва още на сайта на "Проект Бузлуджа".


Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.


По проекта ще работят български и чуждестранни специалисти в различни области. Ключова роля ще има и авторът на паметника академик Георги Стоилов.


Миналата година монументът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.


Всяка година той привлича няколко хиляди посетители, а ново проучване, цитирано от "Проект Бузлуджа", показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.


"Проект Бузлуджа" е концептуално предложение за опазването на дом-паметника "Бузлуджа". Проектът е създаден от българския архитект Дора Иванова, която първоначално го представя и защитава като част от нейната магистърска дипломна работа по архитектура през 2014 г. към Техническия университет в Берлин. Оттогава до настоящия момент предложението е развито така, че да включва обратната връзка, събрана от десетките обществени дискусии, които тя организира и ръководи между 2015 и 2018 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK