Паметникът на Бузлуджа спечели 185 хил. долара от американската фондация Getty

Паметникът на Бузлуджа спечели 185 хил. долара от американската фондация Getty

© Юлия Лазарова, foton.bgПаметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty, за да бъде изготвен план за неговата консервация, бе обявено на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.


Монументът е сред десетте сгради, избрани от Getty за 2019 година по програмата Keeping It Modern. От 2014 година насам финансова подкрепа от нея са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът "Баухаус" в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.


Тази година в селекцията попадат още сгради от Мозамбик, Испания, Аржентина, САЩ, Литва, Уганда и Франция. Пълният списък е публикуван тук.
Голямата снимка: Паметникът на Бузлуджа навърши 30 години >


Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.


Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи.


Ще бъде изследвано състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. На тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация.


В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн, се казва още на сайта на "Проект Бузлуджа".


Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.


По проекта ще работят български и чуждестранни специалисти в различни области. Ключова роля ще има и авторът на паметника академик Георги Стоилов.


Миналата година монументът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.


Всяка година той привлича няколко хиляди посетители, а ново проучване, цитирано от "Проект Бузлуджа", показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.


"Проект Бузлуджа" е концептуално предложение за опазването на дом-паметника "Бузлуджа". Проектът е създаден от българския архитект Дора Иванова, която първоначално го представя и защитава като част от нейната магистърска дипломна работа по архитектура през 2014 г. към Техническия университет в Берлин. Оттогава до настоящия момент предложението е развито така, че да включва обратната връзка, събрана от десетките обществени дискусии, които тя организира и ръководи между 2015 и 2018 година.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  ве богата Раша нема ли си свои мангизи за мелниковата къща та чека от мириканците

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  А Бузлуджа включен ли е в изложбата за архитектурен брутализъм? :)

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1812 Весело

  Страхотно. Всички братушки на един клон.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Сградата-паметник си струва да бъде запазена. Поздравления за помощта. БСП полага повече усилия да запази МОЧА докато оставя сградата да се руши. Аз на тяхно място (като българин) бих разкарал МОЧА и запазил сградата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Ако Пол Гети знаеше за какви комуноидни динозавърщини харчат парите му щеше да се обърне в гроба си!!!

 6. 6 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 285 Весело

  Доколкото разбирам от статията, само изготвянето на плана ще струва толкова. А отделно и реализацията....

  Предлагам да сведем разходите само до заплащане на взривните работи.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 7. 7 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Сакън! Да връщат парите! Грантови са!
  Само това остана - да опозорят с хамерикански доларес идеите на "Дядото" и трудовите дни на "Татото"!

 8. 8 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 309 Неутрално

  А дано го реставрират. Ужасно много туристи събира. Най добре за да няма сърдити да го направят от части на музей на "Демокрацията" отчасти луксозен ресторант. И вход 20 - 30 лв.

 9. 9 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 309 Неутрално

  А дано го реставрират. Ужасно много туристи събира. Най добре за да няма сърдити да го направят от части на музей на "Демокрацията" отчасти луксозен ресторант. И вход 20 - 30 лв.

 10. 10 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 309 Неутрално
 11. 11 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 309 Неутрално
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Няма лошо, отделно пари ще влизат в държавата.
  След като се консервира обаче, трябва да бъдат изписани имената на всички невинни българи, убити от комунистическата власт (вътре все пак има достатъчно място, но дали и то ще стигне!?)!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сградата на Бузлуджа е интересна и си заслужава да се поддържа,
  макар и силно повлияна от "Гръцка православна църква" на Франк Ллоуд Райт ( разузнавача)!

 14. 14 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Американ мъни спаси комунизъм паметник ин Булгерия!

  Тръмп second term президент.

  Make America great again!

  Against against
 15. 15 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ха-ха-хааааа! Янкето ще възстановява омразната на нашите "хАтлантици" чиния! Какви ли още шоупрограми ще доживеем?

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Няма лошо! Дали да не го предоставим, на концесия, за 50г, на някоя световна туристическа/хотелиерска верига? Хем ще го стегнат, хем ще го превърнат в популярна туристическа и конгресна дестинация. Сградата е уникална. А архитектурата е много по-добра дори от НДК. Много жалко е, че оставяме да се руши нещо, от което могат да се изкарват пари. Уви, четейки повечето от коментарите, май умеем само рушенето. Защото ако умеехме това, с парите, отдавна да сме напуснали последното място в ЕС, по доходи.

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  И като се реставрира, да се иска заплащане от комунистите за сборището им там в края на юли всяка година. Или ако не искат да плащат, да се събират пред МОЧА, и без това на него повече държат.

 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1504 Весело

  Лудите нямат свършване...

 19. 19 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 585 Неутрално

  След мавзолея, Бъки трябваше да взриви и тази гнусотия.

 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Американските комунисти, току така пари не дават!
  Разбрали са,че в чинията има извънземна болшевишка технология!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Ае сега рушанските тролчета да почнат да говорят пак срещу Америка :) Га ядете кифтета не ривете нали?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  А Русия колко ще отпусне. Или те са само по вземането.

 23. 23 Профил на Myron
  Myron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Милиони субсидия потънаха в бездънна яма, тия смешни 185к за чий джоб по-напред ще стигнат?

 24. 24 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да махнат петолъчката и да го направят казино. За друго не става, даваха филмче за него и вътре не е останала нито мозайка, нито оборудване. Излетите тонове бетон, коствали пари на социалистическа Бг, здравето и живота на строителите от СВ, дали ще издържат на годините? Няма ли да е опасен за ползване? Без да съм пророк, виждам как паричките ще ги разграбят консултанти и накрая пак ще осъмнем с жълта лента "опасно, не преминавай".

 25. 25 Профил на doynov
  doynov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И на какво ще го направят? На луксозен кенеф?

 26. 26 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ами така правят всички, вкл. руснаците. Само в Африка, Азия и България се заличават паметници. Понеже сме малоумни, мислим, че като заличим нещо, никой вече няма да знае какви сме ги вършели. В Хамбург, и не само там, са запазили бункера на Хитлер. Като ги питаш какво е, верно се правят на луди и ако изобщо ти отговорят ще е с половин уста, така поне беше преди 15 години, но са запазили грозилището и даже по време на световното по футбол в Германия, там бяха позиционирали журналистите. Руснаците са запазили всичките простотии от комунизЪма и сега се тълпят хора пред мавзолея на мумията, който ако и да е затворен, привлича и комунисти и антикомунисти. Ние като едни идиоти хвърлихме половин тон тротил да взривим нашата мумия и вече комунизъм в България не е имало! Това грозното на Бузлуджа никога не бих отишъл да го видя, но за някой ще е привлекателно, за друго ще е отблъскващо и винаги ще има кой да отиде до там и да остави някой лев на местните. Т.е. освен историческа стойност, има и икономическа. Дип че са американците, та да се запази нещо, макар за да се показва - ето какво е било в България при комунизЪма.

 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Весело

  Бузлуджа може да спечели...само от 200-300 кг.пластичен Ц4..........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Весело

  До коментар [#15] от "Трансмач":

  Е не разбрахте ли че няма да го доживеете........????

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Както обикновено става - плащат американците.
  Дори за изгъзиците на правешкия селендур.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#28] от "Willy Messerschmitt":

  Голям кеф е да гледам как чичо Сам се гаври с вас. Явно ънкъла е по-цивилизован! А че вие сте неуки варвари, го доказва твоят пост #27.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Ще стигнат за събаряне

 32. 32 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Разстроено

  Това е много тъжна новина за борците срещу комунизма. Щом щатските подлоги взеха да дават пари за консервиране на тоталитарните паметници, не е добре работата

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 33 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Сградата-паметник си струва да бъде запазена. Поздравления за помощта. БСП полага повече усилия да запази МОЧА докато оставя сградата да се руши. Аз на тяхно място (като българин) бих разкарал МОЧА и запазил сградата.
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Работата е там, че нито МОЧА, нито Бузлуджа, са на БСП.Те са на всички нас и ние трябва да решим какво да се случи с тях и другите паметници.
  Лични аз, смятам, че Бузлуджа трябва да се възстанови,но не като музей и памет за комунизма, а с друга цел - туризъм, събития и прочие - естествено не смятам, че панаира, който БСП прави там е подобно събитие.
  За този паметник е плащал всеки българин, като се е строил, дори и да не иска.

 34. 34 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 264 Неутрално

  След мавзолея, Бъки трябваше да взриви и тази гнусотия.
  —цитат от коментар 19 на snk22555877


  Някои хора само за рушене мислят, а дори и това не могат да направят както трябва. Колко опита щяха да са му необходими, за да срути паметника на Бузлуджа и дали нямаше да го линчуват? Строежът на паметника е финансиран от дарения на български граждани и твърде много хора са се трудили, за да стане това, което е бил.
  Паметникът задължително трябва да се обезопаси защото много хора влизат вътре и е въпрос на време да стане злополука. Добра идея според мен е да стане музей на социализма, в който да могат да участват и хора от други източноевропейски държави. Например една година Полша показва своята история, другата година Румъния и т.н. Идеята с ресторант, хотел и др. ми се струва малко бездушна. Не е нужно самият паметник да става ресторант - ако стане един посещаван музей, дори и ресторант съседния баир ще печели достатъчно.

 35. 35 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Сакън! Да връщат парите! Грантови са!Само това остана - да опозорят с хамерикански доларес идеите на "Дядото" и трудовите дни на "Татото"!
  —цитат от коментар 7 на frankie...says


  Комуните кога са харчили техни пари!?
  Ситуацията нормална!
  Капиталът печели - соцът харчи!

 36. 36 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Всъщност това грозилище паметник на какво е?

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  Свинщина! За да се събират комунягите пак около него?!
  Събаряй!

  klimentm
 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  По-добре с тия 185 000 долара да се финансира проект, за описване на исторята от соца.
  Вестници, списания, телевизия, закони, партии, лагери, квоти, казарми, цензура, производство, опашки, лихвоточки, записване "за колА", търсене на "кОла" по магазините, корекоми, "конвертируема" валута, обикновен лев и специален "конвертируем" лев, изходни визи, кльонове, принудително изземване на частна собственост, включително половината ти единствена къщичка, където ти живееш в момента и тн.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#30] от "Трансмач":


  Ха ха червените не ви ли е срам да пипате $$$ ?!

  klimentm
 40. 40 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Американците харесват тоталитарното изкуство?
  Защо пребоядисаните им адепти са против него и искат да го събарят?
  Предаването на информацията от Америка до България е като игра на развален телефон.

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#40] от "Нормален гланц":

  Нека да питам и теб, не ви ли е срам да от $$$ на Гети?!

  klimentm
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Една сапьорска рота ще свърши работата много по-бързо и качествено.
  И много по-евтино, естествено.

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Нашите леви хапват американски долари...

 44. 44 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":

  Нямам представа, питай червените. Аз съм безцветен.

 45. 45 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Това е пропаганден комунистически тотем и каквото и да се направи с него ще си остане такъв. Всички глупости за друга употреба и/или изкарване на пари просто са завоалирани опити чинията да бъде запазена, за да продължи своята функция. Това, че евентуално могат да се изкарат някакви пари е безумно, все едно се говори за петролен кладенец. Те и немците можеха сега да изкарват пари от разни нацистски монументи, но пък са взели и са се лишили от тях.

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#44] от "Трансмач":

  Море, ти ли си безцветен?! Не съм от тях Как’Сийке!

  klimentm
 47. 47 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Позитановчетата можеха да си изкарат репертоара за кравари, либерасти, но рубли за тролване на тази статия няма.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 48. 48 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Весело

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Безцветно кафяв путинист...от седмият ден!"безпартиен" ОФ агитатор.........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вече има Музей на социализма (и множество вариации..),
  "прикрито" промоциращ безбожен антицивилизационен марксизъм,
  компартизъм, тероризъм, тоталитаризъм, фашизъм и т.н.

  Паметникът на Бузлуджа през 1975 г вече се строеше.
  За да е готов (паралелно с други) за честване на 1300 години България в 1981.
  Като НДК в София по-късно.
  Като бившият "мулти-паметник" , което място още чака реставрация
  на вандалски отстранените от там Български военни Мемориални стени.

  Мемориалът на Бузлуджа служеше и за "партийни мероприятия",
  разбира се. В нея епоха без спонсорство от БКП той не можеше да се случи.
  И без "трудова повинност", зиме и лете, на войници от Стоителни войски.
  И без дарения от всякакви български граждани...

  Затова е изключитлено лъжовна и предателска гнила идеята да бъде
  приватизиран за партийни нужди на интер социализми бивши,
  марксистки, тоталитарни, както и на новоизлюпени.

  Мемориалът на Бузлуджа е паметник на България.

  Голям е и ако се реставрира и инновира, би могъл добре да служи като "Мол"
  с туристически атракции вътре и вън, с постоянна част по българска история
  и да: за международни изложби и конференции.

  В никакъв случай: за стестняваща "приватизация" в полза на една или друга
  идеология.

  До коментар [#34] от "ynx53574781":

  Добра идея според мен е да стане музей на социализма,
  в който да могат да участват и хора от други източноевропейски държави.

  Например една година Полша показва своята история,
  другата година Румъния и т.н.

 50. 50 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 675 Гневно
 51. 51 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хейтърите в тоя Дневник толкова са заслепени от омраза, че не проумяват защо се прави всичко това. Американска фирма (дори не е европекйска) оценява стойността на този паметник и иска да го запази за разлика от Ганьвците в тоя форум.

  Днешна България е пълна с Бай Ганьовци и то с много прости такива.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  уточнение

  Ще пускаме и БСП
  (исконен наследник на Бащата на социализма в България Димитър Благоев
  и на БКП на КПСС)
  отвреме-навреме :)

  1. След всички по-VIP (т.е. по-Very Important Parties)
  2. Ако редовно плаща репарации на България и ЕС
  3. Ако обещай на всеко сборище да скандира Великия завет на великия
  баща на социализма в България Димитър Благоев:

  "русофилството е грубо политическо суеверие".

  До коментар [#33] от "Капабланка":

  Сградата-паметник си струва да бъде запазена. Поздравления за помощта. БСП полага повече усилия да запази МОЧА докато оставя сградата да се руши. Аз на тяхно място (като българин) бих разкарал МОЧА и запазил сградата.
  —цитат от коментар 4 на penetrating

  Работата е там, че нито МОЧА, нито Бузлуджа, са на БСП.Те са на всички нас и ние трябва да решим какво да се случи с тях и другите паметници.
  Лични аз, смятам, че Бузлуджа трябва да се възстанови,но не като музей и памет за комунизма, а с друга цел - туризъм, събития и прочие -

  естествено не смятам, че панаира, който БСП прави там е подобно събитие.

  За този паметник е плащал всеки българин, като се е строил, дори и да не иска.

 53. 53 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  След мавзолея, Бъки трябваше да взриви и тази гнусотия.
  —цитат от коментар 19 на snk22555877


  Да гласуваме за него пак!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 54. 54 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 718 Неутрално

  За 250 хил лв само ново лого на проекта може да сколасат. За да се възстанови чинията се иска космическа сума. Да се заемат Гети, да я съберат. Те могат вероятно.

 55. 55 Профил на Avis rаrа
  Avis rаrа
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "dnevnikar":

  "Голям е и ако се реставрира и инновира, би могъл добре да служи като "Мол"
  с туристически атракции вътре и вън, с постоянна част по българска история
  и да: за международни изложби и конференции."

  Може би, това не е лоша идея, но за целта в България трябва да има туризъм, платежоспособни българи, които да се юрнат на километри от градовете, за да отидат на МОЛ и страната да е привлекателна дестинация за културни и научни форуми, което, боя се, не е така или би било с много ниска рентабилност. И все пак се говори за само едни $185000, за проект. Подозирам, че след като потънат в "правилните" джобове, отново ще си говорим за това, какво да се прави с тази постройка и така, докато времето не си каже думата...

  Avis rаrа
 56. 56 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#42] от "ppopov_67":

  сапьорна- само казвам! А иначе не сте прав и показвате една безсмислена злоба!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 57. 57 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ДАВАМ ДВЕСТА ХИЛЯДИ ДОЛАРА ЗА ДА СЕ РАЗРУШИ.

 58. 58 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  А а на теб не ти ли казах че знамето, което си пльоснал на профила, се смята за расистко в Кравария? Това е флагът на конфедерацията.

 59. 59 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#57] от "aramissss":

  Сигурно нямаш пари да си обършеш д-то, ама даваш 200 000...

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  С толкоз пари могат да му оплетат терлички или ръкавички. Ето на това се казва популизъм.

 61. 61 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#57] от "aramissss":Сигурно нямаш пари да си обършеш д-то, ама даваш 200 000...
  —цитат от коментар 59 на Трансмач


  БЕ,НЕ СИЧКИ СА КАТО ТЕБЕ...😁😁😁😁😁😁😁😁

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Край Нюрнберг се намира огромния стадион на който Хитлер е правил своите нацистки сборища. Той е специално построен за тази цел и сега пустее полуразрушен. Защо тази фондация не отдели пари за неговото възстановяване? Защото е левичарска американска фондация, която е готова да дава пари за възстановяването монументи на комунистическите сборища.
  Левичарството навсякъде по света защитава левите тоталитарни диктатури и техните паметници.

 63. 63 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Преди време четох един материал от американец или британец, който е пътувал по целия свят и сподели, че най-интересният обект в БГ е този странен момумент на Бузлуджа. Формата е интересна и крайно необичайна. Тези хора нямат идеологическата обремененост, която ние изпитваме към тези символи на комунистическата диктатура. Виждал съм и клипове от азиатци, които също се впечатляват от архитектурата на този паметник. Напомня за нещо като по Дъглас Адамс. От друг свят. Няма лошо да се стегне.

 64. 64 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Интересът от чужденците е огромен и след една що годе нормална реставрация, паметникът не само, че ще се самоиздържа от входна такса, но и ще е на печалба.

 65. 65 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  като приключат с тоалената чиния мое да помислят и за царичинската дупка... свинете червеногзи

 66. 66 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  От това става един страхотен хотел ( особенно за такива които искат лукс отвътре и сурова заобикаляща действителност), наподобяващ космическа станция. Транспорта през зимата може да се реши с един кабинков лифт с дължина 5-6 км ( с долна станция около село Шипка).

 67. 67 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бье Сье Пьето можеха още при Петър Младенов да вземат паметника под своя опека- я наем, я договор за ползване срещу охрана и за жълти стотинки да го запазят в първоначалния му представителен вид... Сега можеха да печелят милиони от туристи....ама де акъл у българина, на нас ни дай да рушим съграденото от тези преди нас и после друг да ни е виновен. Сградата като сграда, отвъд идеолгемта, като архектура и строителна конструкция и дизайн бе нещо уникално..... а сега е една развалина...Сегаа като ходим в началото на август не ни допускат до сградата=била опасна.....

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Това е позор ! Да се хвърлят стотици хиляди долари за запазването на уродливия мастодонт на един престъпен режим. В България се рушат паметници на културата, но за тях няма средства.

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  За съжаление на Запад е пълно с полезни идиоти като ръководството на тази фондация.

 70. 70 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  От тази фондация защо не вземат да отпуснат средства за възстановяването на райхканцлерството на Хитлер в Берлин. Може и за Берлинската стена.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#51] от "GreenBush":

  То имаше и един противен дядка -Арманд Хамър, също американски милиардер ,който от времето на Ленин тъчеше гушата съветските лидери, даже доставяше меки шапки за Берия.

 72. 72 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Какъв туризъм ? То по морето няма туристи, ще ти се качи някой на този мастодонт.

 73. 73 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Пълни глупости, какви консервации, защо изобщо на некой требва да му пука за американски фондове и простотии. Държавата да реставрира паметника в автентичния му вид, както си е по скици и първоначално предназначение, и да го превърне в работещ туристически обект. Без музеи, лиготии и либерастии.

 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Щатска шарм-офанзива! Няма лошо.

  Мърфи е оптимист!
 75. 75 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Бе нали БСП щяха да си го реставрират? Какво стана? КорнитУ излапа парите за банкети и голи хора, а паметника ще го реставрират краварите! Все комунистически простотии! На приказки сме силни, когато обаче опре до пари, чакаме Народа да плати!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 76. 76 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 726 Весело

  Проекта задължително следва да включва ВеЦе, даже две. В противен случай, присуствующите на комунистическия сабат ще продължават да окъкват околните храсти и глогинки.

 77. 77 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Не знам защо червените тук в сайта се държат като обидени, защо бил унищожен комунизма в България и всичко от врмето на соца. И казват, че това била причината за да е зле България. А то е точно обратното, и тази чиния на Бузлуджа само го потвърждава. Само един мавзолей взривен и толкоз. България е ужасен пример за това как не бива да се прави. Няма филми за концлагерите, няма филми за "народният съд", няма филми за престъпленията на комунизма. Няма никаква разяснителна програма, която да обяснява на младите за това какво е вършено по времето на комунизма. Няма нищо. Що за държава е това? Я вижте например Полша има "Катин" на Вайда. Къде е българският филм за времето на комунизма?

  ДБ=БКП
 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Върхът Хаджи Димитър (Бузлуджа) е уникален.
  Слухове разказват...
  от там при хубаво време можеш да видши Небеса, Черно море и Бялото.

  пп1
  Докато се надлаждаващ на Трите атракции,
  загърбил си Адриатическо море.

  пп2
  Така си е.
  Долу на плажа черен на Черно море ;)
  слагат те под чадър на шезлог и таксуват.
  Ггледаш едно море.
  Не и небе.

  До коментар [#72] от "antonio_vivaldi":
  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Какъв туризъм ? То по морето няма туристи,
  ще ти се качи някой на този мастодонт.

 79. 79 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":Нямам представа, питай червените. Аз съм безцветен.
  —цитат от коментар 44 на Трансмач


  Безличен?

 80. 80 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Хейтърите в тоя Дневник толкова са заслепени от омраза, че не проумяват защо се прави всичко това. Американска фирма (дори не е европекйска) оценява стойността на този паметник и иска да го запази за разлика от Ганьвците в тоя форум.Днешна България е пълна с Бай Ганьовци и то с много прости такива.
  —цитат от коментар 51 на GreenBush


  Тя много лесна отстрани да оценяваш! И аз оценявам Аушвиц, ама Израел го оценява доста по-различно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK