С до 10 пъти могат да нараснат глобите за посегателство на паметници на културата

Т. нар. "Двойна къща" на бул. "Васил Левски" беше съборена през април 2017 г.

© Юлия Лазарова

Т. нар. "Двойна къща" на бул. "Васил Левски" беше съборена през април 2017 г.Избори 2022

Санкциите за посегателство на паметници на културата с национално и световно значение могат да станат до 10 пъти по-големи. Това стана известно днес по време на второто гласуване на законопроекта за изпълнение и допълнение на Закона за културното наследство (ЗКН). Предложението за повишаване на глобите беше внесено от председателя на комисията и бивш министър на културата Вежди Рашидов и известният български актьор и депутат от БСП Стефан Данаилов.


Качването на глобите нарасна дори повече, когато по време на обсъждането на предложението заместник-председателят на парламентарната група и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Красимир Велчев изказа мнение, че долните граници на санкциите трябва да се равняват на една втора от горните такива. Той посочи, че тенденцията е да се налагат минималните глоби и така ще се намали корупцията. Неговото предложение беше прието единодушно.


В проектозакона, що се отнася до санкциите, се разписват категориите, в които попадат недвижимите културни ценности, което досега не фигурираше в ЗКН. Ако недвижимата културна ценност е с национално или местно значение, нейните собственици, концесионери и ползватели, които не полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние, ще бъдат наказвани не с от хиляда до 3 хил. лв., както досега, а с от 5 до 10 хил. лв., ако са физически лица. За едноличните и търговски лица глобите нарастват почти 10 пъти и от 1500 до 3500 лв. стават на от 15 до 30 хил. лв.
Ако собствениците не изпълнят задълженията си за недвижима културна ценност, която е включена в Индикативната листа за културното и природното наследство на България или е от "световно значение", глобата ще бъде от 15 до 30 хил. лв. за физическите лица и от 25 до 50 хил. лв. за едноличните търговци и юридическите лица.


В случай на унищожаване или увреждане на културна ценност глобата за физически лица ще стане от 15 до 30 хил. лв. вместо досегашните от 2 до 6 хил. лв. За юридическите лица тя ще нарастне на от 25 до 30 хил. лв., а в настоящия закон тя е от 5 до 10 хил. лв. Длъжностните лица, които разрешат или допуснат увреждането на културна ценност, вече ще бъдат санкционирани с от 2 до 6 хил. лв.


Повод за предложената поправка в закона от страна на Рашидов и Данаилов беше вандализъм в пещерата Магурата, както и Белоградчишките скали, за които бившият министър на културата поиска проверка поради възможно увреждане от техници, които монтират прожектори.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK