Откъс от "Серотонин" на Мишел Уелбек

Издателство "Факел Експрес"

Издателство "Факел Експрес"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Серотонин", с автор Мишел Уелбек, предоставен от Издателство "Факел Експрес"


Мишел Уелбек (1956) е автор на сборници със стихове и есета и на седем романа: "По-широко поле за борбата" (1994), "Елементарните частици" (1998), за чийто превод на английски му е присъдена "Международната дъблинска литературна награда IMPAC", "Платформата" (2001), "Възможност за остров" (2005), получил наградата "Интералие", "Карта и територия" (2010), отличен с най-престижната френска литературна награда "Гонкур", "Подчинение" (2015), за който, както и за цялостното му творчество, през 2018 г. авторът получава наградата "Освалд-Шпенглер".


Същата година Уелбек е отличен с новосъздадената голяма литературна награда "Шато Ла Тур Карне", чийто първи носител за 2017 година е Милан Кундера. През 2019 г. Уелбек е удостоен със званието Кавалер на Ордена на Почетния легион, а Австрия му присъжда международната "Австрийска държавна награда за европейска литература", която се дава веднъж годишно на европейски писатели.
"Серотонин" е седмият роман на Уелбек. Публикуван във Франция през януари 2019 г., той се появява почти едновременно в превод в Германия, Испания и Италия и за броени дни превръща в световен бестселър. Българското издание на романа в превод на Александра Велева с марката на "Факел експрес" излиза преди публикацията му във Великобритания и Русия.


"Серотонин" е историята на един обезсърчен човек, който се стреми напразно да си възвърне отминалото щастие. Романът е и разказ за тежката криза във френското земеделие и в мирогледа на съвременния човек. Главният герой Флоран-Клод Лабруст е експерт в министерството на земеделието и подготвя документацията за преговарящите от името на Франция в Брюксел.


Като гражданин той се бунтува срещу все по-строгите "политически коректни" ограничения – от най-нелепите и истеричните в обществения и политически живот до ежедневни битови забрани, като например тази, наложена на пушачите. Заклет пушач, самият Флоран-Клод не крие, че злоупотребява с алкохола и отдава голямо значение на секса. Позволява си да определи Гьоте като "дърт малоумник", "един от най-зловещите дърдорковци в световната литература", и понеже се намира в тежка депресия все по-често посяга към капторикса – антидепресант, който стимулира секрецията на серотонин, хормона на щастието.


И така: добре дошли в света на Мишел Уелбек!


Като в повечето му романи и тук разказът се води от първо лице: от името на г-н Лабруст. Когато го срещаме за първи път, той дели скъп апартамент с двайсет години по-младата от него любителка на сексуални оргии Юзу, която работи в културния център на Япония в Париж. Отвратен от заснетите на видео сцени, на които се натъква случайно в компютъра й, Флоран-Клод решава да я напусне а защо не и да я напие и хвърли от 29 етаж на високия блок, в който живеят?


По-разумно се оказва обаче да изчезне, както правят съвсем безнаказано 12 000 души всяка година във Франция. Изчезва, за да се върне назад в живота си и да ни разкаже за безвъзвратно изгубената си любов – на фона на описаното с характерната за писателя проницателност съвремие: природа и градове, столични хотели и днешна провинциална Франция, краварници и птицеферми, кръчми и хора, между които актрисата алкохоличка, аристократът, борещ се отчаяно да оцелее, отглеждайки говеда, германецът орнитолог и таен педофил, държавният служител, който си въобразява, че англицизмите го правят "оперативно компетентен", лекарят рокер Азот. С еднакъв сарказъм са изобличени "екосъзнателните буржоа", холандските пенсионери, европейските функционери и дори самия Всевишен...


"Серотонин" е едновременно химн на романтичната любов и политическа сатира, един смешен и тъжен, много тъжен роман, изпълнен с пророчески предчувствия.


Превод от френски Александра Велева
Редактор Георги Борисов
Художник Кирил Златков


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Серотонин" на Мишел Уелбек


След този кучешки мини генг-бенг аз прекратих гледането, бях отвратен, но предимно от съжаление към кучетата, като същевременно не можех да се самозалъгвам – за една японка (поне онова, което бях ус­пял да установя, наблюдавайки манталитета на този народ) да спи със западняк, е само по себе си вече рав­носилно на това да се съвкупи с животно. Преди да напусна родителската спалня, записах всички видеа на флашка.


Лицето на Юзу беше напълно разпознаваемо и аз започнах да замислям нов план за освобождението си, който се състоеше чисто и просто (добрите идеи са винаги прости) в това да я изхвърля през прозореца.


Практическото му реализиране не представлява­ше никаква трудност. Първо трябваше да я накарам да пие, под претекст че качеството на напитката е изключително, нещо от рода на подарък от дребен местен производител на джанки от Вож, беше много чувствителна към подобни аргументи, в този сми­съл си бе останала туристка.


Японците, пък изобщо всички азиатци, имат непоносимост към алкохо­ла поради недостиг на ензима алдехид дехидрогеназа (ALDH), който е нужен, за да се преработи алкохолът в оцетна киселина. За по-малко от пет минути щеше да изпадне в алкохолно опиянение, вече го бях изпитал; и тогава щеше да е достатъчно да отворя прозореца, да пренеса тялото й, тежеше по-малко от петдесет килограма (почти толкова, колкото багажът й), щях да я примъкна без особено затруднение, а двайсет и девет етажа не прощават.


Естествено, можех да претендирам за нещастен случай, дължащ се на опиянение, всичко това изгле­ждаше доста приемливо, но аз все пак имах огромно доверие, може би преувеличено, в полицията на стра­ната си и първоначалното ми намерение беше по-ско­ ро да си призная – с тези видеа, мислех си, можех да се надявам на смекчаващи обстоятелства.


Наказа­телният кодекс от 1810 година постановява в член 324, че "убийство, извършено от съпруга спрямо съ­пругата му или от последната спрямо съпруга є, не може да бъде оправдано (...), но в случай на прелюбо­деяние, предвиден в член 336, убийството, извърше­но от съпруга спрямо съпругата му, както и спрямо нейния съучастник, в момента, в който ги залавя на местопрестъплението в семейния дом, може да бъде оневинено".


С една дума, ако се бях изтърсил с един калашников вечерта на оргията и ако бяхме в епохата на Наполеон, щях да бъда оправдан без проблеми. Но не бяхме вече в епохата на Наполеон, не бяхме дори в епохата на "Развод по италиански", и след едно бързо проучване по интернет разбрах, че средната присъ­да за престъпление, извършено от съпрузи в момент на афект, е седемнайсет години лишаване от свобода, някои феминистки искат да се отиде по-далеч, да се позволи произнасянето на по-тежки присъди чрез въвеждането на понятието "феминицид" в наказател­ния кодекс, нещо, което намирах по-скоро за забавно, напомняше ми на инсектицид и на ратицид. Седемнай­сет години бяха все пак доста.


От друга страна, не е може би толкова лошо в затвора, си казвах аз, изчезват административните проблеми, разноските по здравето ти са поети, ос­новният недостатък е, че си подложен непрестанно на побоища и содомия от страна на останалите затворници, но изглежда, педофилите са тези, които би­ват най-често унижавани и шибани отзад от другите арестанти или пък изключително миловидните мла­дежи с малки ангелски задници, тези крехки светски престъпници, попаднали там по най-глупавия начин само заради една линийка кока; аз съм широкоплещест и набит и си падам малко алкохолик, профилът ми е по-скоро на среден затворник.


"Унижени и изнасилени" е хубаво заглавие, Достоевски вариант траш; впро­чем, струва ми се, Достоевски беше писал за света на заточениците, вероятно можеше да се направи няка­къв паралел, но аз нямах вече никакво време да прове­рявам, трябваше да взема бързо решение, а и според мен човек, убил жена си, за да "защити честта си", би трябвало да се радва на известно уважение от страна на съкилийниците си, това поне ми подсказваше сла­бото ми разбиране на психологията в затворническа среда.


От друга страна, навън имаше все пак неща, кои­то обичах, като да напазаруваш в G20 например, там продаваха четиринайсет различни вида хумус, или разходка в гората, като дете обичах разходките в гора­та, трябваше да ги правя по-често, бях загубил твърде много връзката с детството си, та всъщност продължителният затвор не беше може би най-доброто решение; хумусът, изглежда, надделя. Без да спомена­вам моралните аспекти, свързани с убийството, рабира се.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tonyz
  tonyz
  Рейтинг: 14 Весело

  "Като гражданин той се бунтува срещу все по-строгите "политически коректни" ограничения – от най-нелепите и истеричните в обществения и политически живот до ежедневни битови забрани, като например тази, наложена на пушачите. Заклет пушач, самият Флоран-Клод не крие, че злоупотребява с алкохола и отдава голямо значение на секса. "

  Ще се чете :)

 2. 2 Профил на cti31523423
  cti31523423
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Набеден за класик автор. Четох ,,Елементарни ча стици,,. Четох ,,Карта и територия,,. Накакъв ,,Екзистенциализъм,,. Накаква дрънканица. Грозно и тъпо. Самия факт, че героите в ,,Карта....,, постоянно хвалят самия автор колко бил добър писател, говори достатъчно. Накратко за мен ,,Царя е гол!,,

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Силата му според мен е в избягване на поткоректността :)
  "Подчинение" обаче ми хареса, а го прочетох защото нашумя ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Набеден за класик автор. Четох ,,Елементарни ча стици,,. Четох ,,Карта и територия,,. Накакъв ,,Екзистенциализъм,,. Накаква дрънканица. Грозно и тъпо. Самия факт, че героите в ,,Карта....,, постоянно хвалят самия автор колко бил добър писател, говори достатъчно. Накратко за мен ,,Царя е гол!,,
  —цитат от коментар 2 на cti31523423


  Чети Радан Кънев и Лили Вилков,Уелбек е слаб писател!

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4581 Весело

  Като кажат за едно куче че е бясно и край! Така е и с този преоценен автор! Много дум, малко смисъл! Съвременната литература като че ли се бори предимно със себе си нежели с “ нещата от живота”

  klimentm
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4581 Весело

  До коментар [#4] от "Господин Дьорд и неговия слуга Ганьо":

  Ти чети Дугин, Фоменко и Носов не се занимавай с Радан щот той не е профи писател, сички графоманствате из фейсбук и тук!

  klimentm
 7. 7 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Всяка фундаментална гнусота поражда заклети последователи. С тях не се спори, не им се доказва. Просто 5 - хидроокси триптамин... На корем.

  roo
 8. 8 Профил на Daniel Paparo
  Daniel Paparo
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Много силен роман, както и “Карта и територия”. Истинска наслада в оригинал. Надявам се преводът е добър. Могат да се направят много изводи, но е нужен по-внимателен прочит, далеч от клишетата за анти-конформизма, които имат за цел само да продадат по-лесно.

 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Звучи ми добре. Ще се чете.

 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  https://chitanka.info/person/michel-houellebecq
  Елементарни Частици е великолепна книга, и Серотнонин също изглежда обещаващо.
  Уелбек е един от много малкото останали истински писатели, дето нито пишат на конвеер екшън шитчета, нито са празни стилари без нищо за казаване.

  В Русия донякъде Пелевин изпълнява тази роля, в САЩ--Том Улф и донякъде Джей МакИнерни https://en.wikipedia.org/wiki/Jay_McInerney
  В Британия--няма. Кингсли Еймис, Айрис Мърдок, и Антъни Бърджиз умряха. Йън Банкс също умря. Останаха празни стилари като Зейди Смит, Франзен и ДеЛило.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4581 Весело

  До коментар [#10] от "patilanskomeze":

  Не харесваш ли Йън Макюън?

  klimentm
 12. 12 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#8] от "Daniel Paparo":

  АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВ,НИКОЙ ПО- ДОБРЕ ОТ УЕЛБЕК НЕ Е УСПЯЛ ДА ПОКАЖЕ ЕКЗИСТЕНЦИАЛНАТА ПРАЗНОТА НА ОБИТАТЕЛЯ НА ЕВРОПА В ТЕЗИ ТЪЖНИ,ФИНАЛНИ ВРЕМЕНА. А ПОСЛЕДНИТЕ 50 СТРАНИЦИ НА СЕРОТОНИН СА НАЙ-ТЪЖНИТЕ ,ПОДТИСКАЩИ ,ИСТИНСКИ ,НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ОСВОБОЖДАВАЩИ ,КОИТО СЪМ ЧЕЛ.НЕ ЗНАМ ,ДАЛИ НЯКОИ МОЖЕ ПО-ДОБРЕ ДА ОПИШЕ ОТЧЕЯНИЕТО В ПОСЛЕДНА ФАЗА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK