Танцоводител в новото издание на One Dance Week 2019

Кадър от програмата в сайта на One Dance Week 2019

© OneStop Market

Кадър от програмата в сайта на One Dance Week 2019Фестивалът за съвременен танц One Dance Week се очертава като едно от мащабните културни събития на годината. Показват го и цифрите – 22 спектакъла, 17 компании, 14 държави – между 20 септември и 19 октомври в Пловдив.


В програмата има за всекиго по нещо – от авангардни спектакли до нови прочити на класически произведения и фолклорни феномени, от танцов театър до изцяло акробатичен цирк, от камерни сола с голота до пищни зрелища за цялото семейство, от реномирани заглавия с множество награди до продукции на броени седмици "живот" след своите световни и европейски премиери.


През есента Пловдив ще танцува под звуците на диджейски пулт, перкусии, цигулката на Биляна Вучкова, екзотични инструменти от остров Ява или кантатите на Карл Орф, докато водещи хореографи от Европа, Азия, Австралия и Северна Америка представят своето красиво изкуство.
За да се ориентирате в амбициозната програма на фестивала, на помощ идва този "танцоводител".


Българската следа


Освен че изпълнява класически партитури за солисти или оркестри и нови класически композиции, Биляна Вучкова пише авторска музика и вплита нотите в други форми на изкуството . В Пловдив, в СКЛАД в Тютюневия град, на 11 и 12 октомври ще видим световната премиера на "Златни илюзии" – пърформанс инсталация.


Участват японските танцьори Джунко Вада и Акеми Нагао, както и известният германски артист и светлинен дизайнер Ханс Питър Кун, носител на "Златен лъв" от Венецианското биенале (1993).


Азия, моя любов


Азиатските хореографи и танцьори традиционно са харесвани и силно застъпени в изданията на One Dance Week. Тази година на фокус е Тайван, с два спектакъла на експерименталната танцова компания Horse на 3 и 4 октомври в Дом на културата "Борис Христов".


Целта на хореографа Су-Вей Чиа е да освободи танцьорите и публиката от установените рамки и очаквания. "СвободниСтъпки" и солото с вход свободен "СвободниСтъпки – НиНи" са създадени заради самото движение, пречистено от смислови и физически ограничения.Япония е представена от Каори Ито, която е сред актуалните имена на европейските сцени в момента. Тя съживява една от най-важните семейни връзки – тази между баща и дъщеря. Скулпторът Хироши Ито следва своята дъщеря в нейното динамично изкуство, което няма общо със статичността и безмълвието на статуите. Двамата искат да стопят ледовете на отчуждаването. И са намерили отговор: "Танцувам, защото не вярвам на думи". Ще ги видим на 28 септември в Драматичен театър – Пловдив.


Последна мода


L-E-V, компанията на хореографа Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар, ще представи в Пловдив последното си творение – "ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на любовта". Спектакълът, включващ електронна музика и дизайнерски костюми на една от световните модни марки, ще гледаме на 5 и 6 октомври в Дом на културата "Борис Христов", само дни след световната премиера в Германия.


Един от най-оригиналните и разпознаваеми артисти на танцовата сцена, Еял, завършва трилогията за любовта след получилите възторжени отзиви "OCD Love" и "Chapter 2", заради начина, по който пресъздават дълбочината, красотата, невъзможността и преодоляването на най-силното човешко чувство.


Ако търсите повече емоции, гледайте "Дете", откриващия спектакъл на One Dance Week 2019 на 20 и 21 септември. Peeping Tom чертаят сюрреалистичен портрет на детството отвъд клишето и табуто. Между високите скали и дървета, извисяващи се на сцената, едно момиченце, изиграно Еурудайк де Бел, мецосопран – се сблъсква със света, който ни заобикаля. Между злодеи и герои, между реалност и фантазии детето осъзнава, че животът не трябва да се гледа през розови очила.


Наскоро пресата сравни белгийците с "Пикасо на танца", защото те не се боят да изкривяват фалшивата реалност, за да достигнат до истинската й същност.Традициите не са това, което бяха


"Кармина Бурана" е класика, в която група хора се борят с превратностите на съдбата. Сегедската компания за съвременен танц осъвременява вечната тема по изключителен начин. Театрални декори и красиви костюми допринасят за естетиката на спектакъла, за да го превърнат в запомнящо се преживяване. На сцената ще видим любов, признателност, оцеляване и пищна хореография, изпълнена от водещата танцова трупа на Унгария.В "Медиум" оживява културен феномен от Индонезия. Ленгер, танцът на съблазняването от Централна Ява, е свързан с ритуал за плодородие и сила. Легендата разказва, че танцът се родил, когато благородник тръгнал да търси своята любима – дъщерята на краля, която избягала, защото трябвало да се омъжи за друг. Воинът и подчинените му странствали, преоблечени като жени танцьорки, и се прочули. За да ги види, принцесата напуснала скривалището си. Използвайки съвременни техники, Рианто се превръща от мъж в жена, птица и войник, а тялото му въплъщава бинарни състояния и идентичности.


Новите лица от Канада


Те вървят по нови хореографски пътища, изследват крайностите и създават нови естетики в привидната празнота на сцената. OUT Innerspace играят с различните измерения на времето и пространството в "Някога преди", за да демонстрират как изпитанията в миналото ни променят в настоящето, как могат да създадат красота. Призрачна архитектура, кукли, маски и театрални илюзии правят тяхната хореография още по-завладяваща.


В "Космически любов" Клара Фюре превръща сцената в абстрактно космическо пространство, в което уникалната светлинна на телата разкрива нови форми на общуване.Танц с кауза


Опитвайки да съберат парчетата от миналото, двама сирийски приятели тръгват от личните си спомени и стигат до колониалното минало на родината си. "Под небето ниско" е поредица от необичайни, неочаквани, познати или невъзможни срещи, представена под формата на фрагментирани разкази и видеосъдържание. Изгубената Сирия в документални и живи разкази, в пърформанс, текст и видео – това е спектакъл, подкрепен от програма "Творческа Европа" между големи европейски театри и фестивали, а One Dance Week е асоцииран партньор.


Фокус Полша предлага две остри теми. Агата Синиарска и Каролина Гживнович разказват за Холокоста насред сцена от гола пръст и дървета – метафора, че в нацисткия свят има жизнено пространство само за един-единствен вид. Те посвещават "Втора природа" на Пола Ниренска, полска танцьорка от еврейски произход, която бяга в САЩ, но се самоубива, защото така и не може да прогони призраците на миналото. Много актуално е солото "Добре дошли" на Аурора Лубос, посветено на темата за бежанците. В родната й Полша, а и не само, отношението към другоземците доведе до раздори и затръшнати врати, но Лубос не се страхува да постави темата.


Тялото като главен герой


Костюмът на италианката Луна Ченере е нейната кожа. Отвъд скандала, отвъд показността на тялото само по себе си, Ченере говори чрез движения за кризата в понятията, с които описваме света. Вече няма универсални категории – няма чисто "добро" и вечно "зло", няма тотална "красота", както няма и пълна "грозота". Същото важи и за тялото – то може да напусне своите очертания, да загуби форма и функция, за да бъде екран, медия, предавател.Чешкият хореограф Мартин Талага насочва вниманието към манията за днешния човек за перфектна външност. Грижим се толкова за здравината на тялото, за съвършената обвивка, но забравяме какво се крие отвътре. "СОМА" е инсталация от живи картини от тела и части от манекени, напомняща, че ставаме по-безчувствени от всякога. И бавно, но сигурно губим това, което ни прави хора. Талага е победител на Чешката танцова платформа през миналата година.


Цирк за всички от далечна Австралия


"А Simple Space" е екстремен спектакъл, в който 7 акробати ще летят над главите на публиката. Без предпазни манежи. Без обезопасителни въжета. Сцената е оголена арена за извънземна акробатика и стартова площадка за главозамайващи излитания на артисти, които смятат гравитацията за мит. Публиката ще усеща тръпката на риска и ще вижда всеки електрически импулс в телата на акробатите. На 18 и 19 октомври в Дом на културата "Борис Христов" предстои страхотно зрелище за цялото семейство, като ще се допускат деца над 7-годишна възраст.One Dance Week се организира от Фондация "ЕДНО за култура и изкуства" и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK