Пловдивските художници вероятно ще съдят общината за галерията на "Гладстон"

Сградата на Община Пловдив.

© Анелия Николова

Сградата на Община Пловдив.Дружеството на пловдивските художници ще търси правата си за новата галерия на ул. "Гладстон" 32, която ще бъде открита на 2 септември. Това стана известно от отворено писмо на председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева, разпространено от дружеството до медиите днес, съобщава Българското национално радио. В него се твърди, че кметът на града Иван Тотев отнема изложбената зала от тях като "демонстрация на надмощие и политическа власт".


Преди седмица Тотев обяви, че галерията на ул. "Гладстон" 32 ще се стопанисва от Градската художествена галерия. От дружеството твърдят, че това решение противоречи с подписани между тях и общината документи. Те припомнят, че са се съгласили с предложението на общината да бъде съборена старата сграда, но при условие че новата също ще се ползва от гилдията. Това е скрепено с меморандум за сътрудничество, утвърден през 2017 г. от общинския съвет в Пловдив.


"След като построи това, което искаше, сега кметът иска да погази споразумението и да превърне галерията в зала за конференции", се казва в писмото, като от дружеството заявяват готовността си да търсят своите права в съда. В писмото пловдивските художници предупреждават също, че при това развитие на обстоятелствата те няма как да реализират изложби, сред които и такива с международно участие, заложени в програмата на "Пловдив 2019".


В писмото се изтъква, че за създалата се ситуация са информирани премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов, председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов и омбудсманът Мая Манолова. "За да възтържествува справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда", пишат от дружеството. Те уверяват, че вече имат подкрепата на Рашидов, Банов и Манолова, които са препоръчали общината да върне галерията на пловдивските художници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK