Международна група привлича внимание към паметника на Бузлуджа с арт проект

Паметникът на Бузлуджа.

© Юлия Лазарова, foton.bg

Паметникът на Бузлуджа.Международната група Nonument тази есен ще представи артистичен проект на паметника Бузлуджа, чиято цел е да привлече вниманието към лошото състояние на монумента. След това те ще пуснат виртуален модел на паметника, който са подготвили след работа на терен тази пролет, съобщава "Гардиън".


Nonument вече са създали база данни от близо 120 архитектурни обекта, които са изоставени, нежелани или забравени. За целта те проучват карти и архиви в различни държави, а един от крайните резултати ще бъде книга, която ще бъде публикувана до края на годината. Групата нарича тези обекти nonument (букв. не-паметник - бел. ред.), а с усилията си нейните членове се опитват да ги поддържат живи.


Инициатори на проекта, както и автори на името на групата, са Неша Томшич и Мартин Бричей Барага, но те работят съвместно с различни международни артисти и изследователи. Тази пролет те пристигат в България и документират паметника на Бузлуджа, чието състояние започва да се влошава през 90-те години. Помага им група експерти от Кипър. Паметникът и прилежащите му територии са фотографирани с дронове и сканирани с лазер.
С процес на проучване и събиране на данни, известен като фотограметрия, екип с ръководител Георгиос Артопулос ще създаде дигитален модел на паметника, който ще може да бъде използван с очила за виртуална реалност и смартфони. Групата отбелязва, че въпреки охраната, поставена с цел да предотвратява разграбването на паметника, той буквално се разпада. А силните ветрове и снежни бури забързват този процес.


"Специалността ми е архитектура, така че съм виждал много бетон през живота си. Това е най-некачественият бетон, който съм виждал. Той не може да издържи на условията на околната среда, казва Артопулос.


Покривът на паметника, погледнат отвътре.

© Юлия Лазарова, foton.bg

Покривът на паметника, погледнат отвътре.


Тази есен Nonument ще представят артистичната си намеса в паметника на Бузлуджа. Те планират да направят неговия виртуален модел публичен. Томшич и Барага казват, че не не са сигурни дали сградата ще бъде запазена, но се надяват, че чрез работата си ще помогнат да се съхрани поне историята на мястото. Най-малкото те ще съхранят дигитално пространството, за да могат хората да го виждат.


Паметникът на Бузлуджа е построен през 1981 г., за да отбележи 90-годишнината от провеждането на учредителния конгрес на Българската социалистическа партия през 1891 г. Открит е на 23 август същата година от Тодор Живков. Използван главно по време на традиционния събор на Българската комунистическа партия на Бузлуджа в началото на август. В него са се организирали конференции, държали са се речи, изнасяли са се доклади. Към празненствата е била включена и младежка дискотека във вечерта преди официалното откриване.


В средата на този месец беше обявено, че паметникът ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty, за да бъде изготвен план за неговата консервация. Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще бъде създадена дигитална база данни, включително актуални чертежи.


Вътрешността на паметника.

© Юлия Лазарова, foton.bg

Вътрешността на паметника.


С финансирането ще бъде проведено предпроектно проучване. Състоянието на носещата конструкция ще бъде изследвано, за да се изчисли доколко тя може да бъде укрепена. На тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. Той ще бъде завършен през септември 2010 г. и ще включва бизнес план как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи.


Още за Nonument


Друг проект на Nonument е свързан с т.нар. "Пионерска железница" в Любляна. Тя е открита през 1948 г., за да поддържа интереса на младите към тази област и да ги подготвя за работници в сферата на железопътните услуги. Така около 20 деца управляват парен локомотив. Тя обаче работи едва няколко години и затваря напълно през 1954 г. Благодарение на Nonument една вечер с помощта на фенери, звукова инсталация и артисти, носещи светещи тръби, влакът оживява. В същото време зрителите чуват аудиозаписи на част от пионерчетата.


Паметникът на Бузлуджа.

© Юлия Лазарова, foton.bg

Паметникът на Бузлуджа.


За Томшич и Барага състоянието на част от социалистическите монументи в Източна Европа олицетворява определен вид конфликт, който все още живее в обществото и често поради него те не са съхранявани. Нещо повече, те са оставени напълно на разрухата.


Групата обаче не работи само в Източна Европа. Първата им интервенция е в САЩ. Те вдъхват нов живот и на фонтан в Балтимор, щата Мериленд. Той се намира на площад "Маккелдин" който е открит през 1982 г. и се е превърнал в място на сбирки за протести - през 2001 г. и през 2011 г. Първият път за насилие срещу чернокожи, а вторият - като част от движението "Окупирай Уолстрийт".


Фонтанът е разрушен през 2016 г., но благодарение на професора по визуални изкуства в Университета в Мериленд Лиза Морел, интервюирала хора, за да събере спомени от мястото, и 3D моделът на Nonument днес съществува приложение, благодарение на което всеки може да види как е изглеждало мястото и да чуе историята му.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Пълни глупости.
  Не мога да го гледам тоя паметник.
  Толкова пари заровени за нищо!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Тая гадория трябваше да се взриви както мавзолея. Не трябваше да има помен от това атеистично капище на БКП.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Добре че разрушиха петохуйника, иначе някои идиоти щяха и него да възвеличават.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  И кво, толкова няма за какво да се полза една сграда, ч етрябв да се разруши? Щото на някой му е кеф??
  Ми дай тогава да разрушим половинат асгради в столицата, щото са ползвани от БКП??

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Бузлуджа е символ на независмостта на държавата България.

  Силно време !
  Когато армията е 140 000 , а оръжеината промишленост е работила на пълни обороти.

  Петролната индустрия е в бълраски ръце, и индустрията се развива.
  Силно, много силно време !
  Особено края на 70 години - това е пика на България

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Комунетата да яхват чинията и в откритият космос!!!

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":

  Трябва просто да стане мемориал на жертвите, избити от комунистическата партизанска шайка и вътре да бъдат изписани имената на убитите!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това е паметник - добър, лош, паметник. И вместо да се тръшкаме, кой, кога и защо го е строил да вземем да изкараме пари от тази работа.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Любопитно

  Бузлуджа + арт = сюрреализъм?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  И кво, толкова няма за какво да се полза една сграда, ч етрябв да се разруши? Щото на някой му е кеф??Ми дай тогава да разрушим половинат асгради в столицата, щото са ползвани от БКП??
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  Къде е видя тая "сграда"? Аз виждам само корозирал бетон.

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":Трябва просто да стане мемориал на жертвите, избити от комунистическата партизанска шайка и вътре да бъдат изписани имената на убитите!
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Остави душите им в покой. Вземи направи паметник на жертвите на комунизма точно в сградата в която са взимани решения за съдбите им, що чакаш?
  Това нещо трябва да бъде съборено

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Комунетата да яхват чинията и в откритият космос!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Вие до кога ще се оправдавате все с комунистите? Още 30 години?
  На крива ракета космоса й пречи!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":Трябва просто да стане мемориал на жертвите, избити от комунистическата партизанска шайка и вътре да бъдат изписани имената на убитите!
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Ами не е задължително. Може музеят на Шипка се пренесе/разшири там. Може да се направи панорама като на Плевен. Много неща може. Но да се разрушава нещо готово, за което са хвърлени един вагон пари... това е абсурдно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Мястото е мнгоо добро, с панорама, близо до географския център на България. Може да се направи пантеон на българскиет владетели, примерно.
  Ходил съм там един път с колелото-много камънак, много нещо. Самият хъклм не е особено красив, но гледката е уникална. На мен самият като паметник нищо не ми говори-1989 съм бил малолетен. Но като ходих видях доста хора, включително чужденци. Един да къса билети и друг да направи едно кафене и бизнесът е готов!

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  "Специалността ми е архитектура, така че съм виждал много бетон през живота си. Това е най-некачественият бетон, който съм виждал. Той не може да издържи на условията на околната среда, казва Артопулос.
  -------------------------

  Ко? Нье! Това дето бай Тошо построи за 40 години, демокрацията не може да построи за 4 века. Тъй ли беше? :)

  -------------------------
  Nonument вече са създали база данни от близо 120 архитектурни обекта, които са изоставени, нежелани или забравени.
  ------------------------

  Напипали са проблемът хората от Nonument. Чинията на връх Хаджи Димитър е нежелана. Ако на Курни толкова й се свиди, да я демонтира и да си я прибире в двора на къщата в село Крушовица.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Петдесет тона динамит му е майката на този "проект".

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 17. 17 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Много труд и народна пара са хвърлени на вятъра- "за да отбележи 90-годишнината от провеждането на учредителния конгрес на Българската социалистическа партия през 1891г"!Ако още бяха на власт ,нямаше "Тракия","Люлин","Струма","Марица""Хемус" да ги има!Какво ли щяха да построят за 2021г???

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Гневно

  До коментар [#5] от "WWW":

  Силно време, наистина! Три последователни държавни фалита! Златният резерв на НРБ е изнесен за Москва!
  ***
  И към края на 60-те години кризисното състояние с валутния баланс продължава, правителството на Живков не е в състояние да осигури необходимата валута за насрещни плащания по чуждестранни кредити, на които се крепи управлението му. БНБ е оставена без злато и на червено. Този факт признава Кирил Зарев, следващият председател на БНБ в периода 1969-1974 г. Когато приема поста от тогавашния председател Несторов, последният му обяснява колко затруднено е плащането на дълговете. Зарев си спомня: „Дори той спомена, че БНБ не е изплатила 50 млн. долара с изтекъл погасителен срок на Московската народна банка в Лондон. Това е било може би през 1967 г. или 1968 г. и на практика означава, че тогава БНБ е фалирала.”
  ***
  „Благодаря за помощта, която Политбюро на ЦК на КПСС и съветското правителство ни оказаха с отпуснатия кредит. Без тази помощ България от тази година нямаше да бъде платежоспособна.”
  Това са думите на генералния секретар на БКП Тодор Живков, отправени към съветския ръководител Леонид Брежнев по време на срещата им в Крим през лятото на 1978 г. С тях Живков признава пред генералния секретар на КПСС втория фалит, до който България е докарана през 1877/1978 г. в резултат на неговото некомпетентно управление. Генералният секретар на КПСС лично предупреждава Живков за критичното нарастване на външния дълг на НРБ:
  „За задълженията на България към Запада ние сме говорили с теб неведнъж. Вниманието към този проблем не бива да отслабва, защото от икономически той може да прерасне в политически проблем.”
  ***

  През 1985 г. НРБ отново влиза в спиралата на външния дълг. Лошите икономически показатели във всички отрасли и неадекватната политика водят до взимането на все повече заеми от западни банки и до все по-голямо задлъжняване на режима. В същото време Тодор Живков отказва да прави каквито е икономически реформи. През октомври 1987 г. той е предупреден в писмена форма от председателя на БНБ Васил Коларов, че реално управлението се намира в състояние на фалит.
  В представения му документ е направен разчет на плащанията по външния дълг по главницата и лихвите. Посочено е и общата задлъжнялост (само по външния дълг) на страната в края на 1987 г. – „около 6000 млн. валутни лева”, което е над 7 млрд. долара. Дадена е и информация за предстоящите плащания по външния дълг за следващите три години, както и данни за по-високите лихви, които НРБ трябва да плаща при положение, че външната ѝ задлъжнялост се увеличи. На финала председателят на БНБ подчертава, че единственият начин да се обслужва нормално външния дълг е взимането на нови кредити.

  Ех, каква партизанска идилия!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":

  "... вместо да се тръшкаме, кой, кога и защо го е строил да вземем да изкараме пари от тази работа.""

  Инвестирай и изкарвай пари от тази работа. Ако държавата инвестира ще е от общите пари на всички български данъкопладци, а всички не са съгласни(вероятно повечето).
  Този номер с чужда пита помен няма да мине. Впрочем, комунистката символика е забранена със закон. Никакви петолъчки и сърпичукове. Айде макара.... вървете на м..... си.

 20. 20 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 280 Весело

  Комунетата да яхват чинията и в откритият космос!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Хахаха...
  +++

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Продайте я на Мъск. Той ще й намери приложение.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  А между другото проекта е "копие"на гръцка православна църква построена в окръг Милуоки,щат Уисконсин-проектирана е от Франк Лойд Райт през 1956г

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Паметникът е уникален не в български, а в световен мащаб. Като архитектура, като местоположение, като гледка, която се открива от него.

  Всичките ми колеги и приятели, които посещават България го посещават и твърдят, че това е абсолетният топ 1 в класацията им от всичко видяно в България. Един приятел, който е швед но живее и работи в Германия, толкова се впечатли, че си го сложи като уолпейпър на фейсбук страницата.

  Въобще не се учудвам, че някаква американска фондация е отпуснала пари за проект свързан с паметника.

  Сега остава и Бай Ганьо да си извади главата от там, където слънце не огравя и да отвори поне малко сетивата си за качествена архитектура.

  Паметникът трябва да се възстанови и да посреща тълпи от туристи с вход от поне 10 лева. Това ще е изключително печелившо предприятие.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1827 Весело

  Като ще правят нещо, поне да го правят така че да няма нужда от постоянно външно финансиране или казано с други думи това съоръжение трябва само да си покрива всички разходи по персонала и издръжката. Не виждам друг начин ако там не се построи и хотелска част за откачалките които ще искат да поживеят известно време в чинията. Върху пилона може да се изгради още една малка чиния с формата на голямата долу за панорамни гледки и снимки( качването с асансьор), така съоръжението направо ще заприлича на кацнал космически кораб. Като нищо може и да е на печалба - На Айфеловата кула милиони се качват само за едни снимки.

 25. 25 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Май тази група не познава нашите комунисти?!Ще вземат да им реставрират чинията и после Нинова и компания ще я окупират, щото била тяхна, нищо, че цяла България е плащала за това чудовище.
  Че и Борисов ще се включи - той е по-комунист и от тях!

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Мисля, че е необходимо да се намери трупът на хитлер, да се построи паметник там. И Сталин да донасат там.

  Тези две идеи имат едно и също значение.

  "Чуждестранен агент"
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "АмброзСП":

  Строежа на паметника е финансиран само и единствено от членове на БКП чрез допълнително заплащане към членският им внос. Плащането се е отразявало във всяка членска книжка и според тогавашаната традиция, както можем да предположим, всички членове на БКП са го платили, доброволно, разбира се :) . При 1 милион членска маса, финансирането на паметника не е бил никакъв проблем и със сигурност не са ползвани бюджетни средства.

  По-важният въпрос е, дали БСП има право на собственост. Защото, по мое скромно мнение, БСП трудно може да претендира за наследник на БКП. Още повече, че има и други разни маргинални партийки и съюзи(Същз на комунистите в България и други), които могат да претендират за наследници на БКП.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Една сапьорска рота ще свърши тази работа много по-бързо, по-евтино и без АРТ проекти.

 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 705 Неутрално

  ...Особено края на 70 години...
  —цитат от коментар 5 на WWW


  1979, в края, беше първата инфлационна вълна която усетих. Много цени скочиха съществено и се ноложи нашите да ми увеличат седмичните от 10 на 15 лв. Края на седемдесетте, времето на дефицит на работници в селското стопанство, в строителството. За справяне с дефицита се изпращаха ученици, студенти и дори служители от промишлените предприятия. и от различните бюрократични структури. В резултат селското стопанство затъваше все повече и повече, а строителството ставаше все по-некачествено.

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  И какво толкова уникално има тази сграда, освен че е свързана с комунизма в България, та трябва да се хвърлят луди пари за реставрация. Комунистите да си съберат пари и да си го ремонтират.

 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#31] от "tigervi":

  Абе остави го тоя чугунен трол - седно си знае едно си бае. Кризата на социализма започна малко след петролното ембарго на ОПЕК към западните страни, но няма нищо общо с това че и ние сме нямали достатъчно петрол, тъкмо напротив.

 34. 34 Профил на Nikola Karov
  Nikola Karov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някакви хора си търсят работа като самите те си противоречат казвайки -"Специалността ми е архитектура, така че съм виждал много бетон през живота си. Това е най-некачественият бетон, който съм виждал. Той не може да издържи на условията на околната среда, казва Артопулос.

  Ами тогава какво ще спасявате? Или ако прилъжем някой лошо няма. Има и то е за България.

  nikolak
 35. 35 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#33] от "dorn":

  Просто се дразня когато се лъже толкова елементарно за неща които лично съм преживял. Той тролът ще продължи да си пише същото, няма да го променя, но поне по-младите, нямащи опит със соца трябва да знаят истината.
  .

  До коментар [#17] от "АмброзСП":Строежа на паметника е финансиран само и единствено от членове на БКП чрез допълнително заплащане към членският им внос ...
  —цитат от коментар 28 на .NET


  Не само, набираха се средства, "доброволно"-принудително, и от комсомолците.

  Eddie lives... somewhere in time!
 36. 36 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#33] от "dorn":Просто се дразня когато се лъже толкова елементарно за неща които лично съм преживял. Той тролът ще продължи да си пише същото, няма да го променя, но поне по-младите, нямащи опит със соца трябва да знаят истината..
  —цитат от коментар 35 на tigervi


  Е, добре де, нали комсомолците са били младежката организация. Значи, съвсем правилни са ми познанията.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 37. 37 Профил на Nikola Karov
  Nikola Karov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Питам Дневник - Защо коментара ми под № 34 излиза под чуждо име ? Аз съм НИКОЛАК.Или и Дневник е хакнат.

  nikolak
 38. 38 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  просто не го гледай! и ще си щастлив . И аз не го гледам, и съм щастлив

 39. 39 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Любопитно

  Да си я направят,каквото си искат тази чиния...Имат достатъчно червени "бизнесмени",които да финансират това нещо и да изкарват после пари от него,след като е толкова перспективно и доходоносно...:))))

 40. 40 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 661 Весело

  ...най-некачествения бетон...Кой знае колко вили са изникнали в околността от крадения цимент.

  Иначе досега всички предложения са от рода на "бензина - ваш, идеите наши"

 41. 41 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Свинью спрятал,алкаш?

  Прасета в космос отиват

 42. 42 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хахаха, 185 000 долара за тази огромна постройка, а другарят Рашид "усвои едни" 16 000 000 лв. за парниците в Ларгото и зидовете от камъни пред ЦУМ. друг е въпросът, че другарят арх. Стоилов е абсолютен плагиат, но така е в държавата на Червената чума.

  Дедо Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK