Откъс от "Ислямът. Световна история" на Ед Хюсеин

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Ислямът. Световна история", с автор Ед Хюсеин, предоставен от Издателство "Сиела"


"Ислямът. Световна история" на Ед Хюсеин – книгата, която ни показва истинското лице на исляма
Как да реагираме адекватно на фона на все по-увеличаващата се идеологическа пропаст между исляма и Запада? Как ислямът дава основа на екстремизма на джихадистите? Кой всъщност е Мохамед и какви са постулатите му? Ценното изследване "Ислямът. Световна история" (ИК "Сиела") на британеца от мюсюлманско семейство Ед Хюсеин хвърля светлина по тези въпроси, допринасяйки за формирането на по-адекватно и информирано мнение за една от най-широко изповядваните религии в света днес.


Ислямът, макар и широко изповядван от много граждани на страни от Западния свят, продължава да бъде непозната територия за немюсюлманите. Слушаме много по темата – различни аспекти от ислямската идеология, най-вече радикалните ѝ проявления, са на практика всекидневно присъствие в живота ни под формата на заглавия във вестниците.
Познаваме хора, които го изповядват – днес всеки пети човек на планетата изповядва исляма, а държавите, в които той е преобладаваща религия, са 59. Само в България хората, определящи се като мюсюлмани, са над 10% от населението на страната. Данните от множество прогнозни изследвания показват, че това е най-бързо разпространяващата се религия, като след 2050 г. мюсюлманите вероятно ще задминат християните като най-голямата група хора в света, обединени от религиозна идентичност. Същевременно не сме и на крачка по-близо до това да знаем повече по въпроса. Ислямът е все така загадка за нас – близък и все пак далечен, познатият странник в нашия живот.


С оглед на тези тенденции и все по-задълбоченото неразбиране на исляма, формирането на лишено от неистини и сензационалност и базирано на факти мнение би било полезно за всеки човек в XXI век. В своя труд "Ислямът. Световна история" британският изследовател и автор Ед Хюсеин обяснява в детайли какво всъщност е ислямът, проследява произхода на Корана и разграничава вярващите мюсюлмани от джихадистите.


Сред въпросите, които вълнуват Хюсеин в изследването, са още кой е Мохамед и какви са постулатите му, какви са законите на шариата, кой е хариджит или такфирит. Авторът обръща специално внимание на начина, по който е възприемана жената в мюсюлманския свят, пише също за семейната трапеза, за образованието и за секса, правейки сравнение между възприятието за секса в традиционния ислям и в традиционното християнство.


Мохамед (Ед) Хюсеин е роден в Лондон в семейство на мюсюлмани през 1974 г. Завършва бакалавър по история в University of North London и магистратура по специалност, свързана с изучаването и разбирането на културата, историята, политиката, икономиката и географията на Близкия изток в SOAS, University of London. Писател, старши сътрудник в британския мозъчен тръст Civitas и глобален партньор на програмата за Близкия изток на Центъра "Уилсън", Ед Хюсеин е популярен и с книгите си "The Islamist" ("Ислямистът") и "Ислямът. Световна история" – отражение на вътрешния мост на автора между исляма и Запада.


Преводът от английски език Борислав Стефанов
Автор на корицата е художника Дамян Дамянов


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Ислямът. Световна история", Ед Хюсеин


Жените


Трябва ли жените да имат същите законови права като мъжете? Деветдесет процента от хората в Индонезия и Турция казват "да", а в Пакистан 77% са съгласни, но в Саудитска Арабия одобряват само 61%, а в Египет – 57%.


Трябва ли жените да имат право да гласуват? Идеята се подкрепя от 93% от турците, 80% от индонезийците, 67% от пакистанците и 56% от саудитците.


Жените имат ли право да заемат всякаква работна позиция, за коя­то са квалифицирани? 85% от египтяните, 86% от турците и 69% от са­удитците мислят, че да. Когато става въпрос жени да заемат ръководни постове в правителството и на национално равнище в политиката, 50% от египтяните подкрепят и едва 40% от саудитците подкрепят идеята.


На чисто религиозна основа тези отговори в най-голямата досега анкета в мюсюлманските страни би трябвало да са над 90% за все­ки въпрос. Но има едно цялостно отношение и куп мъжки предполо­жения, културни налагания и тълкувания на писанията, които пречат на жените и им отказват свободата да се развиват и благоденстват в мюсюлманския свят. Когато тези възгледи стигнат до крайности, това може да има сериозни и дори фатални последствия.


Един горещ пролетен ден през 2002 г., в едно средно училище в Мека, момичетата свалили потисническите си черни абаи и забрадки, както обикновено. Саудитските мъже носят свободни бели роби, кои­то отразяват изгарящата топлина на пустинята, но жените и момичета­та трябва да носят черно, което е най-неприятният цвят за този климат.


В исляма няма предписание за облеклото на жените, но черното е било традиционното женско облекло в района Наджд в Централна Арабия, от който дошло племето ал сауд, което завладяло свещени­те градове на исляма и установило управлението си над всичко това, което днес е Саудитска Арабия.


Мека била част от колоритния, урба­низиран район Хиджаз, но тази космополитност не се понравила на пуританите от Наджд. Цветните хиджазки дрехи били забранени през 1932 г. и сега дори тези момичета по закон трябвало да носят черно. Поне в изцяло момичешкото училище с изцяло женски персонал, мо­жело да свалят хиджабите си и да си починат.


Но на този ден, 22 март 2002 г., в училището им избухнал по­жар. Момичетата се втурнали към изхода, където били спрени на пор­тите от мутава, саудитската религиозна полиция, и принудени да се върнат в горящата сграда. Не можели да ги пуснат навън, защото не носели забрадки и абаи.


Пожарникарите пристигнали на мястото, но били възпрепятствани да влязат в сградата, защото вътре имало млади момичета с открита коса. Когато родителите пристигнали, мутавата използвала полицейската си власт, за да ги спре със сила да влязат и да спасят децата си. Петнайсет момичета изгорели до смърт.


Можело е да бъдат спасени, но за саудитския салафитски ислям правилата за женското облекло били по-важни от светостта на човеш­кия живот. И това се случило в Мека, в дома и сърцето на исляма. Първият ключов принцип на шариата, първият от петте макасиди – запазването на живота – бил забравен. Педантичността на буквали­стите взела превес над причината за закона.


Шест месеца по-рано, през септември 2001-ва, десетки хиляди души се излели от две срутващи се сгради, обгърнати в пламъци. В Ню Йорк пожарникарите и полицаите се борели храбро да спасят бя­гащите от кулите близнаци и правели всичко по силите си, за да ги изведат живи. Как може мюсюлманите – и то в Мека – да реагират толкова различно, с такава грубост и жестокост към момичетата и же­ните в името на исляма?


Едно малцинство от салафити с тяхното пуританско мислене сега водят мюсюлманската дискусия и контролират общественото поведе­ние в Мека. Основната им грижа е да са праведни и верни, и това се отразява най-ярко в манията им по жените. Салафитските духовни­ци от Саудитска Арабия са написали пространни томове за месечния цикъл на жените, сексуалните им навици и облеклото, дали и къде е допустимо да работят, ограниченията им при пътуване, бременност и развод.


Битката за идентичността и свободата на жените е най-очевидна в Свещената джамия в Мека, глобалния нервен център на исляма. В рамките на само 150 години на салафитите от Наджд им е било забра­нено да влизат в джамията, окупирали са я, били са изхвърлени от нея, а сега я контролират.


Събориха антична архитектура, наложиха по­ловата сегрегацията в молитвите, премахнаха кътовете за учене на не­салафитски мюсюлмански училища и деноминации, изхвърлиха мест­ните хиджазки имами и ги замениха само с хора от Наджд и забраниха събирания на други мюсюлмани в най-святото място за преклонение на исляма. Салафизмът е недосегаем за международните критични по­гледи и властта му е абсолютна.


В тези свети места един салафит заудря съпругата ми Файе с пръчка, когато за първи път отидохме на поклонение, защото носеше дълга рокля, която разкриваше глезените й. Това беше през 2005 г. Той се отдръпна, когато му изревах, но не смея да мисля за мъките на всяка жена, която е сама там.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Ислямът не е религия, а политическа доктрина. Като фашизма, комунизма и други подобни човеконенавистнически идеологии...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Данните от множество прогнозни изследвания показват, че това е най-бързо разпространяващата се религия, като след 2050 г. мюсюлманите вероятно ще задминат християните като най-голямата група хора в света
  ____________
  То и през 718 година са тръгнали такива тенденции и хан Тервел е редуцирал разпространението на правоверни в Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2288 Любопитно

  Във всички развити държави религиите са разделени от държавата, без значение дали става дума за ислям, християнство или будизъм. Мюсюлманите още са в ранното си средновековие, зверствата в държавите им са ненадминати, ако не сте виждали помакиня на 40 градуса, обвита от глава до пети като нинджа, и мъжът и до нея облечен нормално, но с брада, няма как да загреете какви примитивни типове са, държавата трябва да се бори безмилостно да ги образова и направи човеци.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Българските мохамедани са свестни хора. Бачкат здраво и никому лошо не правят.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на ebk30618026
  ebk30618026
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ислямът не е религия, а политическа доктрина. Като фашизма, комунизма и други подобни човеконенавистнически идеологии...
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241


  Гледната точка на коментарът ти е към днешна дата и само към определени държави и общества. Ако проследим цялата история на религиите, ще видим, че е имало времена, като "Златния век на исляма" (спомогнал за развитието на науката) и "Тъмните векове на християнството" (когато хора са изгаряни на клада за престъп мисъл). Според мен всяка религия, която заявява, че представлява абсолютната истина и забранява подлагането й на съмнение, е форма на фашизъм. Това значи, че и трите Аврамически религии са форма на фашизъм.

 7. 7 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Ще я потърся тази книга.

 8. 8 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Знаете ли докога? Хората от тази религия са "програмирани" и при определени обстоятелства може да бъде отключена мотивация, която причинява доста беля, меко казано.

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2735 Любопитно

  Ислямът не е религия, а политическа доктрина. Като фашизма, комунизма и други подобни човеконенавистнически идеологии...
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241


  Да де ама според този който е писал анотацията към книгата бил непознат? Значи 12 години националсоциализъм в Германия и 70 година комунизъм в Русия са достатъчни за опознаването и заклеймяването им но 1400 години ислям били недостатъчни!??? Егати загадъчната и непознаваема религия. Всъщност ислямът и ясен като бял ден но политкоректните предпочитат предпочитат да си затварят очите пред всичките престъпления извършени в името на Аллах срещу християните и да ни занимават с отвлечени теологични дискусии нямащи нищо общо с действителността.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2111 Любопитно

  По въпроса за малките момиченца какво казват пророкът и наркоманските му драсканици?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Така е, но са ниско образовани, а това е пагубно за бъдещето.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  "Ед Хюсеин обяснява в детайли какво всъщност е ислямът, проследява произхода на Корана и разграничава вярващите мюсюлмани от джихадистите."

  Този Ед Хюсеин да вземе до публикува дневниците на ръководителя на атентатите срещу кулите в Ню-Йорк - Моамед Ата и да видим дали ще има един да се усъмни че това е вярващ мюсюлманин!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":Знаете ли докога? Хората от тази религия са "програмирани" и при определени обстоятелства може да бъде отключена мотивация, която причинява доста беля, меко казано.
  —цитат от коментар 8 на citoyen


  Именно заради това винаги съм бил против ислямът да се категоризира на мирен и екстремистки. Такива мантри могат да виреят единствено в кухите глави на олевелите прогресивно оглупяващи толерасти или на много заблудени хорица, които не са виждали жив арабин.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  "Така е, но са ниско образовани, а това е пагубно за бъдещето."

  Глупости. Младото поколение български мохамедани са образовани, колкото и християните. Всички ходят на училище, имат най-малко средно образование и се интегрират без проблем.
  Сърбия пък е обратният пример. Великосръбският национализъм и шовинизъм доведе до разпада на Югославия прочистване на територии и геноцид.

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Това зло както е изпълзяло от дупката си в Арабия, така ще се скрие обратно там.

 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2762 Неутрално
 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Това нищо не говори за естеството на исляма. И не са чак толкова, за съжаление, пък и винаги трябва да ги пазиш, да не прехвърчи нещо откъм Саудитска Арабия. На която някои й се молят да отвори посолство тука. Както и Катар. ...

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Ислямизмът сега няма много общо с религията, той е идеология и сборник закони за обществено-политическо-икономически-правно устройство на държавата. Като такъв той или трябва да се реформира (по принципа на Реформацията в Европа) или трябва да се разграничим от разбирането му като религия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Ислямът не е религия, а политическа доктрина. Като фашизма, комунизма и други подобни човеконенавистнически идеологии...
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241


  Не съм експерт, но Старият завет си е 99% същото, даже има инструкции коя фамилия с какво да се занимава(професия). И Маркс би бил близо, ако думите му имаха задължителен характер(смисъл).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 20. 20 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  По въпроса за малките момиченца какво казват пророкът и наркоманските му драсканици?
  —цитат от коментар 10 на venci4


  Повечето Ви любими хитове са писани под въздействието на вещества! Хранихте ли се днес? Дищахте ли? В лулата на Шекспир намериха следи от 9 наркотика!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Любопитно

  Ислямът, макар и широко изповядван от много граждани на страни от Западния свят, продължава да бъде непозната територия за немюсюлманите.
  =========
  И милитаризирания запад се възползва тъкмо от това......
  До 27 март 1978 година , Исляма не бе прокламиран като никаква заплаха......
  След тая дата .....се взе генералното решение, Той да замести отмиращия вече социалистически лагер ......
  Многобройните неуспешни опити ,това да се случи ......принудиха милитаристичния запад да позволи на селефитския Ислям , да осъществи терористичен акт с максимална грандомания и медиатичен ефект....... събарянето на двете кули.......
  Това зрелище накара световната общественост да повярва ,че като цяло ..... Исляма наистина не е нещо добро.......... което беше и самата цел на занаятитето.......
  Бе даден и открит чек .....на чакащите оръжейни компании.....да произвеждат колкото се може повече оръжие и да го пласират в БИ.......
  От тук нататък..... нещата се улесниха до....... търсене на поводи ,това оръжие да се употребява.......
  А поводи в БИ ...... колкото искаш.....!

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Ислямът не е религия, а политическа доктрина.
  =========
  Исляма Е религия ...... която такива като тебе почти нищо не знаят......
  Ти почна да изучаваш Исляма от преди 20 години ..... когато янките си самовзривиха двете кули....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Ислямът, макар и широко изповядван от много граждани на страни от Западния свят, продължава да бъде непозната територия за немюсюлманите. =========И милитаризирания запад се възползва тъкмо от това......До 27 март 1978 година , Исляма не бе прокламиран като никаква заплаха......След тая дата .....се взе генералното решение, Той да замести отмиращия вече социалистически лагер ......Многобройните неуспешни опити ,това да се случи ......принудиха милитаристичния запад да позволи на селефитския Ислям , да осъществи терористичен акт с максимална грандомания и медиатичен ефект....... събарянето на двете кули.......Това зрелище накара световната общественост да повярва ,че като цяло ..... Исляма наистина не е нещо добро.......... което беше и самата цел на занаятитето.......Бе даден и открит чек .....на чакащите оръжейни компании.....да произвеждат колкото се може повече оръжие и да го пласират в БИ.......От тук нататък..... нещата се улесниха до....... търсене на поводи ,това оръжие да се употребява.......А поводи в БИ ...... колкото искаш.....!
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Нещо се случи в Кипър няколко години преди това!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Любопитно


  Мека била част от колоритния, урба­низиран район Хиджаз, но тази космополитност не се понравила на пуританите от Наджд. Цветните хиджазки дрехи били забранени през 1932 г. и сега дори тези момичета по закон трябвало да носят черно.
  ========
  Хе......:).....пуританите.......
  Този западно медиен импресионизъм .....е понякога убийствено смешен.....
  Тя..... годината може да е 1932......но тия порядки започват по рано.......
  Колко по рано....?
  Ами ......още веднага след като арабско английския " нож в гърба" е забит в тила на Османската империя......
  Насила изведения от Медина , османски валия .....с просълзени очи го предрича......
  По две причини ....той неможе да се бие за града ......
  1).....по верски......
  2).... поради увеличилите се недоволства на тамошната арабска аристокрация .....

  И така..... вече цял век ...... арабите страдат.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Мюслитата могат да правят каквото искат помежду си, само да не се опитват да налагат средновековните си разбирания на другите. Една средновековна идеология няма как да бъде наложена със сила в информационния XXI в.

 26. 26 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Мюслитата могат да правят каквото искат помежду си, само да не се опитват да налагат средновековните си разбирания на другите. Една средновековна идеология няма как да бъде наложена със сила в информационния XXI в.
  —цитат от коментар 25 на volarok


  Но се опитват, а както съм казвал и преди за много неща според мен са прави. Консерватизма винаги печели накрая. Има неща, които са непреходни и вечни, като уважение към родители, забрана на непознати вещества, ................................

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Любопитно

  Данните от множество прогнозни изследвания показват, че това е най-бързо разпространяващата се религия, като след 2050 г. мюсюлманите вероятно ще задминат християните като най-голямата група хора в света, обединени от религиозна идентичност.
  ========
  Религиозна идентичност и религия не са едно и също.......
  Термини като "умерен" Ислям .....или радикален....също пречат да се осъзнае същината на Исляма.....
  Именно тия стереотипи са подвеждащи .....или умишлено наложени......
  Исляма е последния монотеичен етикет на житейския консенсус..../религия/.....
  Потвърдено е и от другите Свещени Книги......

  Bukalemun
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3971 Разстроено

  Събориха антична архитектура, наложиха по­ловата сегрегацията в молитвите, премахнаха кътовете за учене на не­салафитски мюсюлмански училища и деноминации, изхвърлиха мест­ните хиджазки имами и ги замениха само с хора от Наджд и забраниха събирания на други мюсюлмани в най-святото място за преклонение на исляма. Салафизмът е недосегаем за международните критични по­гледи и властта му е абсолютна.
  =========
  Това е най силното в тази статия......(за съжаление).......
  Тези редове , много добре поясняват как една религия е окупирана от една изкуствено създадена държавност .....под кодовото название ..... Саудитска Арабия.......
  Преди около 100....150 години .....Исляма не беше това което се подразбира днес......
  Днешния саудитски режим не действа според религията за която претендира за свой върховен пиадестал.......
  Ако поклонниците от цял свят се събират около Каабе......не го правят заради хатъра на Салман.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  "В исляма няма предписание за облеклото на жените, но черното е било традиционното женско облекло в района Наджд в Централна Арабия, от който дошло племето ал сауд, което завладяло свещени­те градове на исляма и установило управлението си над всичко това, което днес е Саудитска Арабия."

  Апропо, хиджаба се оказва женско облекло характерно за местните арабски племена населяващи днес КСА и Йемен още във времената преди появата на исляма. Затова и в този регион там те са най-много разпространени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  "Събориха антична архитектура, наложиха по­ловата сегрегацията в молитвите, премахнаха кътовете за учене на не­салафитски мюсюлмански училища и деноминации, изхвърлиха мест­ните хиджазки имами и ги замениха само с хора от Наджд и забраниха събирания на други мюсюлмани в най-святото място за преклонение на исляма."

  Малък списък на престъпленията извършени от представители на тази радикална секта на име уахабизъм (салафизъм). От нейното раждане до ден днешен тя разпространява само насилие, разделение и омраза по света, точно затова почти всички терористични ислямистки групи днес са базирани на салафизма. И точно затова тази отровна секта трябва да бъде забранена.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Това мнение не се споделя от по-голямата част теолози по света. Исляма си е типична религия и има всички свойства на такава - бог, ангели, рай, ад, пророци, традиции и ритуали.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Весело

  "Първият ключов принцип на шариата, първият от петте макасиди – запазването на живота – бил забравен. Педантичността на буквали­стите взела превес над причината за закона."

  До модераторите в Дневник:

  Корегирам си коментара специално за вас, явно днес има някаква забрана да се обиждат терористи и радикални секти, които го пораждат със своята идеология, та коментара ми е:

  Точно така, неприятните сектанти салафити са това което са били едно време радикалните фарисеи в юдеизма.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK