Пруст говори за хомосексуалността в 9 непознати разказа

Марсел Пруст

© YouTube

Марсел ПрустДевет разказа на Марсел Пруст, за които се смята, че писателят е запазил поради "дързостта им", ще бъдат публикувани тази есен за първи път. В тях се среща темата за хомосексуалността, а те са написани през 90-те години на XIX век. Тогава французинът е в 20-те си години и събира свои разкази и стихотворения за сборника си "Удоволствия и дни" (Plaisirs et les jours). Въпреки това той решава, че няма да включи въпросните произведения в него, пише "Гардиън".


Разказите са открити през 50-те години на миналия век от изследователя на Пруст Бернар дьо Фалоа. Те ще бъдат публикувани тази есен от издателството Editions de Fallois, 97 години след смъртта на френския писател, под заглавието "Мистериозният кореспондент" (Le Mystérieux Correspondant).


Френското издателство коментира, че разказите са смесица от приказки, фантазия и диалози с мъртвите. Според него те показват корените на шедьовъра на Пруст "По следите на изгубеното време", излязъл в 7 тома между 1913 и 1927 г.
"Те са пазени в тайна - писателят никога не е говорил за тях", изтъква издателството. То сочи, че в произведенията Пруст съзнава своята хомосексуалност по един мрачен начин - "като проклятие", а това е "интимният дневник, който той не би могъл да напише".


Ново издание на първия том на "Последите на изгубеното време" на Пруст.

© Издателство Колибри

Ново издание на първия том на "Последите на изгубеното време" на Пруст.


Пруст никога не е признавал публично своята хомосексуалност и веднъж дори води дуел с критик, който твърди, че писателят е гей. Редактор на изданието е Люк Фрес, книгата ще е от 176 страници и с публикуването й ще бъде отбелязана 100-годишнината откакто френският писател получава най-голямото литературно отличие във Франция - "Гонкур", за втория том от "По следите на изгубеното време" - "Запленен от момичета в цвят".


"От началото се поражда един въпрос: защо Пруст не включва тези текстове в "Удоволствия и дни", въпреки че първоначално ги споменава като част от книгата? Без съмнение, той е смятал, че тяхната дързост би обидила социална среда, в която преобладават силни традиции и морал", пише Фрес.


Мнението на биографа е, че водещата тема на разказите е "несправедливо отказаната физическа любов". Фрес твърди, че те предвещават "Содом и Гомор" - четвъртия том от "По следите на изгубеното време", в който писателят повдига въпроса за хомосексуалната любов.


Фрес подчертава, че в разказите Пруст описва хомосексуалността като "проклятие", а в тях липсват "комичните нотки", присъстващи в магнум опуса на писателя. "В тези непубликувани досега страници липсва съвършенството от "Последите на изгубеното време", но те ни показват откъде произлиза то", казва той.


Пруст умира през 1922 г. на 51-годишна възраст от пневмония, довела до бронхит, който на свой ред прераства в абсцес на белите дробове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK