Откъс от "Дон Мон" на Неделчо Богданов

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Дон Мон", с автор Неделчо Богданов, предоставен от Издателство "Сиела"


Авторът на "Българ" написа книга-игра за възрастни. Създателят на култовия анимационен герой Българ и съавтор на няколко детски книги-игри с Българ и компания – Неделчо Богданов – написа книга-игра за възрастни. "Дон Мон" излиза в разгара на летния сезон и повежда читателя на пътешествие с круизен кораб по Дунав, където на главния герой Мони ще му се случат най-различни приключения, определяни от избора, който всеки читател направи, докато играе.


Известният с култовия сериал "Българ" Неделчо Богданов създаде първата си книга-игра за възрастни, в която читателят решава как ще се развие историята до края. На страниците на "Дон Мон" срещаме Симеон, който започва работа като момче за всичко на круизен кораб по Дунав.
Докато изпълнява всичките си задължения – сред които са да бели картофи в кухнята и дори да извежда кучетата на ВИП гостите – на Мони му предстои да се озове в безброй интересни ситуации, които обаче зависят от избора на играещия читател. Затова грабвайте книгата-игра и се пригответе се за щур купон с мацки, покер, алкохол и парти до зори на круизен кораб по Дунав!


А ако не ни вярвате, послушайте самия Неделчо Богданов, който коментира своята книга-игра така: "Кои мацки ще сваляш и как ще го направиш? Всяко твое решение води към ново предизвикателство, нова жена, която да съблазниш, или към нов провал и безславно уволнение. Влез в обув... гащите на един истински плейбой, защото свалячът в тази книга си ТИ!"


За допълнително улеснение на играещия изданието съдържа и дълъг списък с ключови думи.
Неделчо Богданов е един от най-популярните аниматори в България. Създател е на любимата на десетки хиляди фенове анимация "Българ", която се появява през 2010 г. Докато епизодите се множат в интернет, излизат също едноименната компютърна флаш-игра и един от малкото съвременни български комикси – "Българ".


През 2014 г. героят на Богданов излиза на големия екран – в първия български пълнометражен анимационен 3D филм "Българ: филмът". През пролетта на 2015 г. излиза и първата книга-игра "Българ: Книга - игра.Тайната на пиратския остров". Следват "Българ 2: Книга - игра. Лабиринтът на времето" и "Българ. Книга-игра 3. Междузвезден унищожител".


В съавторство с съоснователя на сдружение "Книги-игри" и съсобственик на сайта за интерактивна литература knigi-igri.bg – Александър Торофиев, през 2017 и 2018 г. Богданов публикува илюстрованите приключенски романи "Малкият Българ: Вампирът от Несебър" и "Малкият Българ 2: Върколаците от Иракли". "Дон Мон" е първата му книга-игра за възрастни.
Художник на корицата на "Дон Мон" е Михаела Зоева.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Дон Мон", Неделчо Богданов


– Значи, досега никога не си работил на круиз, така ли? – пита ме господин Какачев, главният управител на кораба.
– Не съм, но имам голямо желание, а и искам да избягам от живота, който водех досега. Имах дълга връзка с една жена, която приключи много тежко за мен, и ако не бях предприел генерална промяна


– Не съм те наел да ми се обясняваш – прекъсва ме чукунду­рът му с чукундур. – Всъщност за заплатата, която ти давам, ако някой трябва да слуша, това си ти! Така че занапред да не чувам оплаквания! Сега кажи имаш ли някакви притеснения относно работата?
– Ами единствено да не попаднем на някоя буря. Честно да си кажа, имам силен страх от големите вълни. Не мога да плувам.


– По Дунав такива неща няма – по погледа му усещам, че вече се чуди защо ме е наел. – Ако нямаш повече въпроси, захващай се за работа и не ми губи повече времето.
– Последно, какво точно трябва да върша?
– Каквото върши всяко момче за всичко. Ще хвърляш бок­лука, ще се грижиш за желанията на пасажерите и ще помагаш на персонала.


Излязох от каютата на господин Какачев и се насочих към помещението на персонала. Там заварих красиво момиче да си пие кафето на една от масите, дебела лелка готвеше някакъв бу­ламач (100% съм сигурен, че е за колегите), а в дъното на стаята млад мъж разтоварваше каси с бира и безалкохолни. Зачудих се кого първи да заговоря. Опциите, разбира се, бяха две:
Да заговоря младежа – на 6.
Или красивото момиче – на 4.


Добре де три са! Мога да заговоря и Мамчето – на 12.


Налях си кафе и се приближих до красивата ми колежка.
– Извинявай, мога ли да седна при теб?


– Заповядай – за момент вдигна поглед, след което отново се втренчи в айфона. О боже, какви очи! Какви красиви кафя­ви очи! Или бяха сини? Това няма значение, защото още щом ме погледна, вече бях влюбен. В същия този момент се зарекох това красиво момиче да бъде мое.
– Аз се казвам Симеон – изтърсих бързо, за да не дам шанс на мълчанието да ни погуби.


Тя за втори път спря поглед върху мен и след кратко мълча­ние се представи:
– Симона.
И това ако не е проклето съвпадение. Какви са шансовете тази, която може да се окаже жената на живота ми, да се казва като мен. Сякаш звездите, планетите и всичките им домове са се наредили в моя полза. Определено натрупах доста точки още със запознанството, защото Симона този път не сведе поглед към телефона. Очакваше да кажа нещо:


Можех да започна свалка около съвпадението на имената ни – на 9.
Или да се престоря, че не ми е направило кой знае какво впечатление и да я заговоря за работата – на 14.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK