Виенско музикално трио открива тазгодишните "Моцартови празници"

Виенско музикално трио открива тазгодишните "Моцартови празници"

© Официалната Фейсбук страница на фестивалаС произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Дмитрий Шостакович и Антонин Дворжак виенското "Моцарт трио" ще открие 15-ото издание на фестивала "Моцартови празници", който ще се проведе от 23 до 25 август в Правец.


Тридневното събитие е посветено на австрийския композитор и цели да представи на публиката разнообразието от жанрове, в които той е творил.


Фестивалът тази година ще бъде посветен на 120-годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров.
На 23 август начало на класическите концерти ще дадат Даниел Аунер – цигулка, Дитхард Аунер – виолончело, и Ирина Аунер – пиано, от виенското "Моцарт трио". Те често са канени на фестивали в Европа и Азия, а репертоарът им обхваща всички класически стилове.


Откриването ще бъде в читалище "Заря" от 20.30 ч. Входът е свободен.


Вторият ден ще започне още в 11 ч. с концерт, посветен на лауреатите от тазгодишния международен конкурс за инструменталисти "Панчо Владигеров". Пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий от Корея ще представят творби на композиторите Моцарт, Панчо Владигеров, Фредерик Шопен и Еньо Хубай.


Снимката е от фестивала "Моцартови празници" през 2018 г.

© Официалната Фейсбук страница на фестивала

Снимката е от фестивала "Моцартови празници" през 2018 г.


Същата вечер от 20:30 ч. в РИУ "Правец" оперната певица Мила Михова ще изпълни арии на някои от световноизвестните композитори, от които Джоакино Росини, Джузепе Верди и Моцарт. На пианото ще акомпанира Николай Стойков.


От 11 ч. в последния фестивален ден гостите ще могат да видят 11-годишния пианист Ивайло Василев, който ще представи произведения от световната музикална класика.


На традиционния за събитието концерт "Среща с автограф" тази година ще гостува диригентът Найден Тодоров. Той ще дирижира Софийската филхармония, на която е директор, Националния филхармоничен хор, със солисти Беса Лугичи – сопран, Виолета Радомирска - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор, и Ивайло Джуров – бас. Те ще изпълнят "Реквием" на Моцарт в памет на дългогодишния директор на фестивала Христина Ангелакова.


Билетите за концертите на 24 и 25 август вече са продажба онлайн тук.


Пълната програма на "Моцартови празници" 2019


23.08 - Читалище "Заря" 1895


20:30 - "Моцарт Трио" - Виена Даниел Аунер - цигулка, Дитхард Аунер - виолончело, Ирина Аунер - пиано. В програмата: В. А. Моцарт, Д. Шостакович, А. Дворжак. Вход свободен.


24.08 - РИУ "Правец"


11:00 - Концерт на лауреати от международния конкурс за инструменталисти "Панчо Владигеров" Шумен, 2019. Мария-Десислава Стойчева - пиано, и Нанджу Лий (Корея) - цигулка, с участието на Марина Капитанова - пиано. В програмата: Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай. Вход свободен.


20:30 - Концерт с арии от опери на Моцарт, Росини, Верди и др. Мила Михова - сопран, Николай Стойков - пиано.


25.08 - РИУ "Правец"


11:00 - Концерт на Ивайло Василев - пиано. В програмата: творби от световната музикална класика. Вход свободен


17:00 - "Среща с автограф" с Найден Тодоров


20:30 - "Реквием" в памет на Христина Ангелакова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK