Ще има ли паметник на Буковски в квартала, в който той намира смъртта

Чарлз Буковски

© IMDb

Чарлз БуковскиКато неофициален историк на Сан Педро, работнически квартал в Лос Анджелис, Анджела Ромеро все по-често си задава въпроса къде е паметникът на Чарлз Буковски. Това искат да узнаят и доста туристически фирми. Големи групи от посетители изминават 25-те мили от центъра на Лос Анджелис дотук, за да научат повече за писателя и поета на отритнатите от обществото, който избира да прекара последните години от живота си в Сан Педро. За момента отговорът винаги е, че паметник няма, пише "Гардиън".


Едва сега някогашното градче, което през 1909 г. става част от Лос Анджелис, бавно започва да съзнава до каква степен фигурата на починалия преди четвърт век Буковски продължава да е привлекателна сила за негови почитатели от цял свят. Но Ромеро, която е куратор на виртуалния исторически музей на Сан Педро, е решена да промени това.


"Почитателите на Буковски пътуват до Сан Педро, за да се почувстват по-близо до един човек, чиито думи са ги докоснали много дълбоко, казва тя. Те искат да усетят духа на градчето, което той е избрал за свой последен дом."
Фей Дънауей, Буковски и Мики Рурк по време на снимките на Barfly

© IMDb

Фей Дънауей, Буковски и Мики Рурк по време на снимките на Barfly


Вече е избран и скулпторът, който ще се заеме със създаването на бронзовия паметник. Това е жителят на Сан Педро Юджийн Дауб. Финалният вариант на статуята ще трябва да мине през одобрението на вдовицата на писателя Линда Лий Буковски. За да събере необходимите по предварителна оценка 150 хил. долара, Ромеро в сътрудничество с Музея за културно наследство на Сан Педро е започнала кампания в платформата GoFundMe.


Буковски, който твърди, че никога не е писал трезвен, живее в крайна бедност през по-голямата част от живота си. Успява да се измъкне от това съществуване благодарение на литературата. Когато Мики Рурк влиза в образа на писателя във филма от 1984 г. Barfly, Буковски вече се радва на комерсиален успех, за който повечето поети дори не могат да мечтаят.


Той се мести в Сан Педро през 1978 г., след като се жени за Линда. Води сравнително спокоен начин на живот - пише, прекарва време по барове и кафенета. Обича да се промъква в книжарници и си е създал навик тайно да подписва книгите си. Неведнъж е забелязван да върви, носейки бутилки вино между пръстите си. В онези дни голяма част от жителите на Сан Педро работят в пристанището на Лос Анджелис, а кварталът има доста "по-суров" вид от днес. "Автентичността е това, което го е привлякло тук", изтъква Ромеро.


Буковски почива на 73-годишна възраст в Сан Педро на 9 март 1994 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK