Стефан Командарев: Неравенството е най-големият проблем в България

Стефан Командарев

© Стефан Командарев

Стефан КомандаревКаква е Европа три десетилетия след падането на Берлинската стена, по какъв начин могат силните общества да направят бъдещето по-добро и има ли силата киното да променя света. Това са част от въпросите, повдигнати в интервю на Стефан Командарев пред списание "Варайъти". Журналистът Кристофър Вурлиа говори с българския режисьор малко след премиерата на новия му филм "В кръг" на Международния филмов фестивал в Сараево. Там заглавието е част от основната конкурсна програма.


"В кръг" е вторият филм от планираната от Командарев трилогия, започнала с "Посоки", който през 2017 г. беше включен в програмата "Особен поглед" на фестивала в Кан. Трилогията е посветена на социалното неравенство и морала в България и Европа. Сюжетът на новата лента се върти около три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. Сред актьорите, които участват в него, са Ирини Жамбонас, Павел Попандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев и Васил Василев–Зуека.


На въпроса какво се е променило за последните 30 години в България след падането на комунизма Командарев отговаря, че България не е уникална - цяла Европа се е променила. Разликата е, че в България някои явления са по-силно представени. "Ние сме шампиони в много дисциплини. Най-бедната държава", смее се той. Режисьорът изброява проблеми като високата смъртност, здравеопазването, образованието. "43% от младите хора в училищата са функционално неграмотни", изтъква той.
Асен Блатечки и Иван Бърнев

© Стефан Командарев

Асен Блатечки и Иван Бърнев


За него обаче най-големият проблем е неравенството. "Защото то раздели обществото, унищожи чувството за общност и повлия на всичко останало. Социалният капитал някак изчезва. Без да сме участници в някаква война, една четвърт от населението на България напусна. Всичко това е важно за мен, защото аз живея там. Семейството ми и децата ми са там. Привързан съм към тази държава", разказва той.


По думите на Командарев в последните си два филма той третира българското общество, а и европейското такова като пациент. Това е свързано донякъде с обстоятелството, че преди да започне да се занимава с кино, той завършва медицина. Но единствено публиката е в състояние да отсъди до каква степен филмите имат оздравителен ефект. "Може би нещо ще се случи. Мисля, че киното може да промени нещата", казва режисьорът.


Това, което му вдъхва надежда, са очите на двете му деца, но също така усещането за общност. "Това е голям проблем, защото тази общност изчезва. Все по-лесно е да мразиш другите, но е много по-трудно и много по-добре да направите нещо заедно", заявява той.


Идеята за "В кръг" е дошла на режисьора и екипа му по време на снимките на "Посоки". Те забелязали, че през нощта се движат много полицейски коли, свързали се с полицейски управления, които им помогнали. Екипът се срещнал с много полицаи и събрал достатъчно материал, на базата на който да стъпи филмът.


Командарев отбелязва, че това, което го вълнува при полицаите, е, че те се занимават с истинския живот. "Какво е да се полицай в България? Всички те мразят. Работиш за малко пари. Дрехите ти и всичко останало са от лошо качество. Често изглеждаш ужасно. Така че някак полицаят е начин да се представи какви са процесите в това общество", казва той.


Кадър от филма

© IMDb

Кадър от филма


Режисьорът засяга и темата за гнева в българското общество. Според Командарев той е в твърде големи количества и бива насочван в грешните посоки. "Всеки път някой друг е виновен за това, което се случва. Това е психологически механизъм. Много по-лесно е вината да е на някой друг", коментира той.


Командарев изразява надежда, че филмът ще накара публиката да се замисли. Причина за оптимизъм е вярата му в малките промени, а не в големите, които се случват "за една нощ". "В кръг" ще бъде пуснат по българските кина на 8 ноември. Това е и денят, в който се развива действието на филма, а една от целите е да се провокира дискусия.


На въпроса дали едно от най-големите предизвикателства в България е това, че страната страда от алцхаймер, но миналото просто не може да бъде заличено, Командарев се насочва към темата за местните избори в България тази есен. "Когато отричаш нещо, то спира да съществува. Когато унищожиш паметник, този период не съществува, защото не виждаш паметника. Това е инфантилен начин на мислене", казва той.


"В момента има един кандидат, чиято платформа гласи: "Искам да унищожа паметника (на съветската армия в София - бел. ред.) И това е. Не платформа за това как да се подобри животът на хората, как да се вдигнат заплатите, как да се подобри ситуацията по улиците. Не. Да се унищожи паметникът", коментира Командарев. "Това е магически начин на мислене - че с нещо като това ще решиш проблемите. Но ние сме много щастливи за тази дискусия, защото тя ще помогне на филма", завършва той.


Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8030 Любопитно

  Ми нали се борихме против равенството, бе - какъв да е резултатът от борбата, освен неравенство !!!??

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Неравенството е следствие а проблема е друг!За 45 години комунизма ликвидира предприемаческия дух у българина! Даже в училище не преподават нещо като търговия, маркетинг или организация на фирмената работа. Нашите ходят на Запад да работят наготово! Там някой е направил фирмата, организирал я е, намерил пазари и остава само да наеме работници. Нашите отиват наготово! Това е причината! А забогателите са единици и не са причина!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Неравенството е вид стимул. :)

  Темата с неравенството е доста сериозна и повечето изследвания цитират разни глупости без да навлизат в детайлите.

  Примерно в САЩ 80% от населението прекарва поне 1 година от живота си в топ 20%. 50% от населението прекарва поне една година в топ 5%.

  Докато във Франция където всичко е регулирано такова движение е почти невъзможно. А във Венеция богатството се държи от един и същи фамилии последните 5 века.

  Ние сме по-скоро като САЩ, където има доста динамично движение между различните групи.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Филмите на Командарев са не само културни, но и социални събития!!!
  Слава Богу, че хора, като него останаха в Отечеството!!!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  "За него обаче най-големият проблем е неравенството. "
  ........................................
  Този Командарев, готов ли е да си дели хонорара с гардеробиерката, чистачката и сценичния работник, за да получават равни доходи???

 6. 6 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Поредният пролетарий, жадуващ за равенство. Аз пък не познавам човек от обкръжението ми, който да е учил, квалифицирал се, работил усърдно и да не е прокопсал.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Междуврочем неравенството в САЩ където честно и без държавна намеса си направил кинти никой не го отчита като проблем. Хората се възхищават на Бъфет, Бил Гейтс, Стив Джобс, Мъск, етц. и искат да бъдат като тях.

  Разбира се, отношението е негативно към хора, които са на държавна хранилка или разни шефове на дружества, които получават големи бонуси, после като дружеството тръгне да фалира държавата го спаси, но шефа му не си връща бонуса.

 8. 8 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Неравенство има навсякъде, където има богати. На мен ми се иска да коментирам края, където се твърди че "Искам да унищожа паметника (на съветската армия в София - бел. ред.) И това е. Не платформа за това как да се подобри животът на хората..."
  Аз не познавам човек, който да иска да се махне паметника и да няма идеи как да се подобри живота на хората. Тъкмо обратното - защитниците на този паметник които познавам имат дрънкащи сачми в главите и алцхаймер.

 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Това, което му вдъхва надежда, са очите на двете му деца, но също така усещането за общност. "Това е голям проблем, защото тази общност изчезва. Все по-лесно е да мразиш другите, но е много по-трудно и много по-добре да направите нещо заедно"

  Точна диагноза. Аз не харесах "Посоки", но все още мисля "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" за най-хубавия български филм от този век.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  "Какво е да се полицай в България? Всички те мразят. Работиш за малко пари. Дрехите ти и всичко останало са от лошо качество. Често изглеждаш ужасно... "

  Както и си фено на безплатен дюнер!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#6] от "Smoke":

  И аз не познавам , но в обратен смисъл . Няма способен и работлив човек който да е успял … Два сята ,единият е излишен !!

 12. 12 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Неравенството не е проблем, стига да е достигнато по честен път.
  Ако един човек умее да изкарва 10 пъти повече пари от друг, какво да направим - да му отнемем половината и да ги дадем на другия, че да станат равни ли?
  Държавата трябва да се грижи само законът да се спазва, и възможностите пред всички да са равни - а не постигнатото от всеки. То си зависи от неговите възможности.

 13. 13 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Първо и най-важно условие за равенство, е работеща съдебна система, каквато България не е имала в цялата си история!

 14. 14 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Поредният пролетарий, жадуващ за равенство. Аз пък не познавам човек от обкръжението ми, който да е учил, квалифицирал се, работил усърдно и да не е прокопсал.
  —цитат от коментар 6 на Smoke


  Дай боже всекиму такова обкръжение като твоето.

  over the under
 15. 15 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 506 Неутрално

  От коментарите прави впечатление, че под "равенство", българинът разбира "всички да взимат еднакви пари". Командарев няма това предвид когато говори за равенство.

 16. 16 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1651 Любопитно

  До коментар [#6] от "Smoke":

  Би ли дефинирал “прокопсал”, че ми стана интересно в какви граници се движи.

 17. 17 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Проблемът е неравенството в степента на критично мислене!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#6] от "Smoke":И аз не познавам , но в обратен смисъл . Няма способен и работлив човек който да е успял … Два сята ,единият е излишен !!
  —цитат от коментар 11 на dejmos


  Ако мериш успехите на способния и работливия с успехите на Корнелия, си прав.
  Ако мериш успехите му с тъпияи мързеливия не си прав.
  Въпрос на гледна точка, с кого сравняваш.

 19. 19 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Голям проблем в България е че има доста хора, които като пуснат брада и увият шал около врата, и веднага започват да се изживяват като интелектуалци. А интелектуалният им продукт или го няма, или не е интелектуален. Като започнем с автора на тази статия, която всъщност не е статия, а преразказ на интервю, и свършим с режисьора Командарев, чийто "шедьовър" "Посоки" е непрофесионална импровизация във всяко едно отношение: сценарий, режисура, игра, картина и звук. Чудя се ако хлебарите и лекарите ни работеха на такова ниско ниво, какъв ли ужас щеше да е да се живее в България.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  От коментарите прави впечатление, че под "равенство", българинът разбира "всички да взимат еднакви пари". Командарев няма това предвид когато говори за равенство.
  —цитат от коментар 15 на L Glassman


  А какво има предвид?
  Може би умственото равенство. А па то няма хич как да се постигне. :)

 21. 21 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Да бяхте дали автентичен цитат ве дневниче. какво неравенство, какви болшевики? А бе вие наистина лу ни взехте сите за неадекватни тролове??
  Няма "равенство". Всеки получава това, което е заработил/спазарил се е


  "За него обаче най-големият проблем е неравенството. "Защото то раздели обществото, унищожи чувството за общност и повлия на всичко останало. Социалният капитал някак изчезва. Без да сме участници в някаква война, една четвърт от населението на България напусна. Всичко това е важно за мен, защото аз живея там. Семейството ми и децата ми са там. Привързан съм към тази държава", разказва той.

  По думите на Командарев в последните си два филма той третира българското общество, а и европейското такова като пациент. Това е свързано донякъде с обстоятелството, че преди да започне да се занимава с кино, той завършва медицина. Но единствено публиката е в състояние да отсъди до каква степен филмите имат оздравителен ефект. "Може би нещо ще се случи. Мисля, че киното може да промени нещата", казва режисьорът."

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Първо и най-важно условие за равенство, е работеща съдебна система, каквато България не е имала в цялата си история!
  —цитат от коментар 13 на L Glassman


  От коментарите прави впечатление, че под "равенство", българинът разбира "всички да взимат еднакви пари". Командарев няма това предвид когато говори за равенство. [/quote]
  Човек вижда това, което знае.
  Твърдите /и аз съм съгласен/, че никога у нас не е имало работеща съдебна система. Следователно никой " не знае" какво е това животно.
  В същото време всички "виждаха,че сме равни"! Следователно възниква асоциацията " сега не сме равни"
  И преди и сега не е имало работеща съдебна система, следователно сега неравенството е в доходите, а не в правораздавабето.

 23. 23 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  В училище има предмет Предприемачество.

 24. 24 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Неравенството е навсякъде в света, не само в България. Такъв е принципът на демокрацията.

 25. 25 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Където има повече цигани и/или мюсюлмани там неравенството е голямо, поради нежеланието на гореспоменатите да учат и да работят. Затова пък престъпността измежду тях е 99%.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 26. 26 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Може да се говори за неравен старт. Защото някои стартират с капиталите и връзките на бащите им и на дядовците им от комунистическо време. Ходи ги стигай.

 27. 27 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Филмите на Командарев са не само културни, но и социални събития!!!Слава Богу, че хора, като него останаха в Отечеството!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Вие ще се научите ли да четете статиите, преди да се излагате?
  Другарят, борещ се /как ли/, срещу неравенството/жива да не бях!/....НЕ живее в България. Само виждал очите на децата си...
  Няма такава пародия.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":В училище има предмет Предприемачество.
  —цитат от коментар 23 на Боби Бобев


  В кое училище?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1151 Неутрално
  Би ли дефинирал “прокопсал”, че ми стана интересно в какви граници се движи.
  —цитат от коментар 16 на Мария

  Хора с нормална работа, която работят не по задължение, а с удоволствие (защото това са искали да работят); не гледат прасета в задния си двор :) ; не чакат някой "да им даде"; получават заплащане неколкократно до многократно над средното за страната; когато искат - пътуват където искат, когато не искат - не пътуват; избират къде да учат децата им; не гласуват за Бареков, Сидеров, Марешки, БСП и ДПС :)

  С две думи - средна класа.

 30. 30 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Творецът - такава му е мисията, трябва да бъде чувствителен, състрадателен, милозлив, да проповядва равенство, да го боли за неравенството. Работата му е да ни облагородява като дух.

  В същото време, много се надявам, че Командарев (особено това, че е човек опознал битието - завършил медицина), си дава ясна сметка и е сложил разделителната линия между посочената идея и реалността. Няма начин да знае, че лечението е в дозата (съотношението равенство/неравенство). Нездравото равенство е спирачка, обратно - неравенството ражда конкуренция, която е най-голямата движеща сила на развитието. Наградите на филмите му (евентуална нова за този филм) са демонстрация на НЕРАВЕНСТВО - журито е решило, че е по-добър от другите... :)

 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  * ... няма начин да не знае, че ...

 32. 32 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Командарев очевидно говори за голямата ножица в доходите у нас. Икономистите го измерват с коефициента джини, който показва неравенството в доходите в една страна. България има най-високият джини коефициент на страните членки на ЕС.

  Ясно е че никой не иска да сме еднакво богати или еднакво бедни, защото това няма как да стане без тирания. Но за съжаление реалността е че държавата е абдикирала от социалните дейности.

  Да, Борисов много се пъчи че е вдигал заплати и пенсии и какво ли не. Да, има повишение на доходите, безспорно е. Но все още сме толкова далеч от средното европейско ниво, че даже и утре да се реформира всичко - от енергетика, през съдебна система и станем но.1. в електронно управление, трябва да мине едно десетилетие за да дойдат достатъчно инвестиции и да повишат доходите и качеството на живот в България достатъчно за да задържи хората тук.

  Дотогава, още едно поколение ще емигрира.

 33. 33 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Чек бе, нали бяхме против равенството? пак ли се връшаме към равенството отпреди 89та?

  И това статия в Дневник?

  Ама вие наистина сте леви неокомунета.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 34. 34 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Досадно ми е когато уж интелигентни хора казват за България че сме най-бедната държава. Не сме най-бедните в Европа, а в (клуба на най-богатите страни в света) ЕС.

  Има дълъг списък страни в Европа които са по-бедни от нас - Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Молдова, Украйна.

  Ще ми се някоя от тези бедни страни да влезе и вече да не сме най-бедната страна членка. Ще ми се народът ни да развие малко самоуважение, и да му се отнеме тази възможност да си казва че все той бил най-зле, и да тръгва с никакви очаквания, и оттам да постига нещо посредствено и да не се бие за повече.

  Така че, нека да сме точни и да не се изкарваме пак най-черните, най-големите страдалци. Колкото и да не им се вярва на някои, има и по-зле от нас.

  Но все пак всеки културен деец е под някаква форма левичар, защото от това зависи хляба му - винаги искат държавата да дотира културата.

 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  За 45 години комунизма ликвидира предприемаческия дух у българина!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Всеки ден наследниците на БКП като ГЕРБ, БСП и ДПС убиват предприемчивостта и ограбват фирмите на предприемчивите българи. На хранилката на властта са наредени определени фирми печелещи нагласени търг след търг. Властта взима стотинки и от последните баби, концентрира парите и ги раздава на наши хора с широк замах. Смени ли се властта, обикновено се сменят и фирмите. Ако ли днес БСП протестира, то това не е против кражбите, а за това, че не е тя, която краде.

 36. 36 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Стефан Командарев: Неравенството е най-големият проблем в България
  —цитат от коментар 0 на Заглавие


  То угодия няма!
  Едно време, като е имало комунистическо равенство, до къде стигнаха "социалистическите" държави?
  До под крушата.
  С милиарди долари външни дългове и фалити на държави, както беше с България през 1990 г. когато Лукановото комуне обяви мораториум по плащанията за външния дълг!
  Така че, по-добре сме си с това "неравенство" отколкото с комунистическото равенство.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  Когато хората станат еднакви, ще има равенство.

 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  ...и свършим с режисьора Командарев, чийто "шедьовър" "Посоки" е непрофесионална импровизация във всяко едно отношение: сценарий, режисура, игра, картина и звук.
  —цитат от коментар 19 на john_3volta


  Филмът "Посоки" е между най-добрите български снимани последното десетилетие.

 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1766 Весело

  Досадно ми е когато уж интелигентни хора казват за България че сме най-бедната държава...
  —цитат от коментар 34 на skeptichen


  Не само за теб...
  За всички герберунгели това е досадна констатация.
  Защото герберунгелите наистина се потят, строят магистрали с чужди пари, изработени от ОДС през периода 1997-2001 г., търсят крадците на КТБ вече 10 години, търсят крадците и на закопаните пари за АЕЦ Белене, строят къщи за тъщи и вили в Барселона, купуват апартаменти с отделни асансьори...
  Въобще голям труд пада и ние съвсем незаслужено критикуваме тези честни и доблестни хора от върхушката на герб!
  Ето, виждаме че дори и АЕЦ в сеизмичния район на Белене се потят да строят, въпреки неодобрението на мнозинството българи... Дори комунистите от Позитано 20 не биха дръзнали да възобновят този величествен руско-китайски строеж...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#27] от "tolkoli":

  Другарят, борещ се /как ли/, срещу неравенството/жива да не бях!/....НЕ живее в България.
  —цитат от коментар 27 на tolkoli  И къде живее Командарев според теб?

 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  В България няколко процента владеят всичко, едни други може би 10 процента са им слуги от различни рангове, инфлтрирани в обществото да поддържат системата и да лъжат раята, останалите са, ами рая...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  Стефан Командарев: Неравенството е най-големият проблем в България
  ..
  Ем при капитализЪма е така, другарчета! :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Командарев просто си е казал мнението. Всеки може да го направи. Моето е по-различно. Не мисля, че сме бедни, всеки, който се е учил и сега работи прилежно, получава средства той и семейството му да са добре, да не изброявам надълго. Ако става дума за някаква промяна в обществото, вече съм го споделял, тя ще настъпи с новото поколение.

 44. 44 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 699 Неутрално

  С тия коментари Командарев се позиционира като поредният утопист. Казано просто, бедният няма нищо. Ако най-богатият в БГ има примерно 1млрд.€, то той е толкова пъти по-богат. В САЩ също има някой, който е нула. Там най-богатия обаче има примерно 100млрд.$ състояние. По тая логика /Командаревска/ ще излезе, че в Щатите неравенството е 100 пъти по-голямо от БГ и би трябвало да имат сто пъти по-голям проблем, което разбира се е откровена глупост! Но! Така се получава у нас - щом някой направи нещо, веднага започва да ръси глупави сентенции за живота на бедните и неравенството. Да припомня едни думи на Х. Форд - "Хората могат да бъдат еднакво бедни, или различно богати", др. Командарев...

 45. 45 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Неравенството е следствие а проблема е друг!За 45 години комунизма ликвидира предприемаческия дух у българина! Даже в училище не преподават нещо като търговия, маркетинг или организация на фирмената работа. Нашите ходят на Запад да работят наготово! Там някой е направил фирмата, организирал я е, намерил пазари и остава само да наеме работници. Нашите отиват наготово! Това е причината! А забогателите са единици и не са причина!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Не е вярно, господине, Учиндолски, ДС и мутрите ликвидираха предприемачеството, но след 1991 година. Можете сами да проверите колко фирми са регистрирани в началото на прехода, а даже и през най-стряшния тошовизъм българите имаха право на частно земеделие и други бизнеси(ресторантьорство и забавления и др.).

  С мутрите се появи рекета, а след това и окрупняването на бизнеси(земеделие и др.), което предизвика и миграцията(както и унищожителната соц. политика и здравеопазване). За рекета на топлофикациите мисля, че всичко е казано

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#19] от "john_3volta":"Чудя се ако хлебарите и лекарите ни работеха на такова ниско ниво, какъв ли ужас щеше да е да се живее в България."

  Ами, те да не би да работят на кой знае какво високо ниво? Между другото, Командарев е завършил най-напред медицина, но после се е насочил към киното - в него поне грешките рядко са фатални.
  А "Посоки" е такава грешка.

 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#38] от "gianni":

  Глупости!

 48. 48 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Мил феномен, от милите носещи шалче целогодишно. Мъчи го неравнството, на което се е посветил, като "творец"...

  roo
 49. 49 Профил на lil67
  lil67
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  Много точен коментар!

 50. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Защо бе, някои са си много равни. Нямат никакъв проблем, че по спирките в София спят десетки хора

 51. 51 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 387 Весело

  В кое училище?
  —цитат от коментар 28 на lz2


  Във всички средни училища (бунако) !!!

  п.п. Влез в сайта на МОН, попрочети малко за учебни планове и програми !

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 52. 52 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Обществото няма нужда 1% свръх ултра богати 9% подобие на средна класа и останалите свръх ултра бедни......От кого и как богатите ще си правят парите?!От огромната маса неплатежо способни индивиди?Всъщност бедните са в тежест на всички!Дори и на себе си!

 53. 53 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Филмът "Посоки", казва колегата, бил най-доброто снимано у нас през последните 10 години. Не споря. Ако е така, то това не говори добре за филма, ами лошо за нашенското кино.

 54. 54 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#1] от "karab
  До коментар [#1] от "karabastun":
  Ти, карабастун си и доста нагъл, че си простак е ясно...Борехме се да няма бедни, а не да няма богати....Кажи ми как да те открия и ще те обесня всичко това, гнидо мила..?)))
  Дневничетата, само не ми трийте коментара....щото не разбирам как на такива измекяри като този "черен бастун" давате трибуна....Ясен ли съм..?))))

 55. 55 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#52] от "samurai11":

  Е....? Открихме отново топлата вода...така ли, приятелю мой....?))))

 56. 56 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 256 Неутрално

  [quote#28:"lz2"][/quote]

  В техникума в нашия град.

 57. 57 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 392 Гневно

  Има по-голям проблем! Да се постигне дори относително равенство!

  Малинчо
 58. 58 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote"]Мил феномен, от милите носещи шалче целогодишно. "... [/quote]
  Е,може да го боли гърло,какво толкова...?:))) Целогодишно...

 59. 59 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Хората не са равни. Всеки се ражда с различни заложби, които в последствие се развиват в различна степен под въздействието на множество фактори. Основният проблем не е неравенството при постигането на успех в живота. А и успехът се разбира по различен начин от различните хора. Основните проблеми са несправедливостта и шуробаджанащината /корупцията/, които пречат на най - кадърните да изпъкват над масата и да управляват страната, така че да се търси постоянно развитие във всички сфери от живота.

 60. 60 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Неравенството движи света. То дава мотивация и надежда на хората за нещо по-добро. За промяна, която зависи от тях. Ако човек не вярва, че утре ще е по-добре от днес, той е отчаян, примирен.

  Обратно, равенството отнема стимулите и надеждите на хората. Прави ги безразлични към битието им, дори към собствената им съдба. Така беше през комунизма - каквото и да правиш, почти нищо не зависи от теб, от уменията ти, от усилията ти. Оставаш си беден докрай. (Е, освен ако не станеш доносник или подмазвач, което именно руши чувството за общност, както се оплаква Командарев.)

  Разбира се, ако това неравенство е плод на чудовищна несправедливост, тогава то е по-зле дори от равенството.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 61. 61 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Всеки поставя диагноза, а лечение йок. България е пътник. Кретените от последния ден (години) я довършват. Не неравенството, а липсата на законност е язвата разяждаща тази територия. Докато не паднат няколко дебели бостански глави, нищо няма да помръдне. Свинете изядоха страната.

 62. 62 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ще го гледам. И него.
  /И колеги... забиването в детайли пречи на погледа отвисоко и отстрани./
  Да се внушава безнадеждност по добро ли е от даването на лъжливи надежди, Командарев?
  Търсенето продължава.

 63. 63 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Ми нали се борихме против равенството, бе - какъв да е резултатът от борбата, освен неравенство !!!??
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  равенство трябва да има само пред закона. Всичко друго е комунизъм. Знаем до къде води...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 64. 64 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Години преди да си съборят комунизма "другарите" бяха заебали лозунга "Свобода, Братство, Равенство".

 65. 65 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#63:"Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма"][/quote]

  Асолютно съм съгласен.Само да добавя .Законът трябва да е писан внимателно да е анализиран за съответствие с други закони и изследван за възсействие ,тоест до какви промени ще доведе.Освен това трябва да действа достатъчно дълго а не да се променя през година две ,както е удобно на власта в момента.И ако все пак се налага да се промени то трябва да е с достатъчно дълъг гратисен период за да може икономическите субекти
  да си направят анализите и да си вземат решенията.Цял живот се занимавам със малък и среден бизнес иот опит мога да заявя ,бизнеса обича предвидимоста и яснотата в законотворчеството,обича плавност при промените а не от днес за утре.Аз лично съм си научил урока ,в тази кочина тука се прави само бизнес без големи капиталови вложения ,предимно услуги.Така при резки сътресения не губиш много пари
  съкращаваш персонала и си запазваш основният капитал.

 66. 66 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Един "леко" надут "аристократ на духа", разрита древно клише на комунизма:
  Равенството!!! Ми нема такова нещо, извън потенциите при раждане!!! Мааалко след като се пръкнеш, вече има гоуемо значение в чий имот е станало, и от чий полов орган...
  Та така, не се коркайте, има прераждане.

  roo
 67. 67 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1795 Весело

  Еми не е прав този Командарев. Трябва веднага да взривим Паметника на окупаторите. Само тогава ще победим комунизма и ще се оправим, особено ако ни поведе със здравата си десница г-н Плевнелиев

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK