Истерията около музикалното училище е предозирана

Манол Пейков

© Цветелина Белутова

Манол ПейковКоментарът на Манол Пейков е от личния му профил във "Фейсбук". "Дневник" го публикува с негово разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията.


Нямам честта да познавам Дарина Такова, но репутацията й на професионалист я предхожда. Радвам се, че е решила да преподава на млади хора в България. Подкрепям мнението, че трябва да бъде създадена специална процедура, за да бъде дадена възможност на хора като нея да споделят знанията си и безценния си опит в българските училища и университети.


В същото време истерията около случая с обявената щатна позиция в софийското музикално училище ми се вижда твърде предозирана,
а представените гледни точки - твърде агресивни и едностранчиви.


За това не помага и прекалено емоционалния тон на г-жа Такова в поста и във "Фейсбук" (въпреки изявлението в самото му начало, че възнамерява да изложи само "сухи факти").


Намирам, че склонността да се правят категорични заключения след като се изслуша само едната страна в даден конфликт (включително от хора със солидна обществена позиция) е


отчетлив признак за незрялост на обществото ни


и диагноза за състоянието, до което е доведена представата ни за обществен диалог.


В този контекст, особено притеснителна е реакцията на министъра на културата, под чиято опека се намират музикалните училища в България. И то не само в частта си "очаквам оставката й [на директорката на Музикалното училище Столина Добрева] на бюрото си утре сутрин", а особено в изреченото от него в отговор на въпрос на "Дневник" дали е все пак разговарял с Добрева, за да чуе каква е нейната позиция и гледна точка по случая. На което той отвръща така: "Ама няма какво да разговарям. Утре я викам и очаквам нейната оставка. Какво ще разговарям с нея? Какво да ми обясни точно?".


На този фон позицията на самата Столина Добрева (чиято оставка се иска), споделена в отговор на запитване от "Гласове", ми се вижда изключително резонна и балансирана. Ето няколко извадки от нея:


"До момента от министерството никой не ме е потърсил, за да направи официално искане. Не съм разговаряла и с министъра."


"В случая става въпрос за


доста тривиална законова процедура,


която е изключително прозаична – преди малко повече от месец обявихме конкурс за работно място за преподаватели по 12 специалности. (Кандидатите за тях до момента са над 50 души. бел. авт. - бележка на "Гласове")


"Аз се чух с г-жа Такова и тя каза, че се интересува. Бях изненадана, защото от бившия директор Милка Митева знам, че тя неколкократно е била канена да преподава под някаква форма в училището и досега е отказвала.
Вчера тя дойде да подаде документите си, като отново се поинтересува трябва ли да минава през всички етапи на конкурса, които включват развиване на писмена тема, след това свирене или пеене и провеждане на урок със събеседване с комисията. Това е процедурата, по която всички преподаватели, които работят в училището, са преминали. Аз самата съм минала по същата процедура преди 25 години."


"Обясних, че няма как да направим така, че установеният ред, по който трябва да бъде проведена процедурата да бъде променен или да бъде прескочен или да заличим документално този конкурс. Това би подложило институцията под ударите на закона, а


победителят в такъв конкурс ще бъде нелегитимен.


А това подкопава доверието. В момента, в който обясних това, г-жа Такова категорично отказа да си подаде документите и да участва в подобен конкурс.


"Като музикант и като човек по никакъв начин не подлагам на съмнение нейните качества. Напротив, изпитвам огромно уважение към нея и нейната биография и това, което прави чрез фондацията си за младите български певци. Но в случая става въпрос наистина за законова процедура, която няма как да променим или подминем, защото в тази специалност има и други кандидати, които са заявили желание за участие."


"Много се надявам все пак да намерим начин и общ език и нашите ученици да успеят да се докоснат до знанията и уменията на Дарина Такова. Провеждаме майсторски класове, имаме много лектори, преподаватели и професори от националната музикална академия."


В заключение:


1. Не зная какъв точно е бил тонът на разговора между г-жа Такова и г-жа Добрева и психологическата ситуация между двете, но принципно подкрепям мнението на г-жа Добрева, че когато има обявено щатно място и по него има обявена процедура, е въпрос на принципи, на чест за институцията и уважение към всички участници в конкурса тази процедура да бъде спазена.


2. В същото време смятам, че за световно утвърдени специалисти от калибъра на г-жа Такова


трябва да има различна, улеснена процедура за кандидатстване.


(Мнение, което, струва ми се, и г-жа Добрева споделя.) Това обаче няма как да се случи в рамките на вече обявен конкурс с обявени правила.


3. Разрешаването на подобни въпроси изисква сериозна и зряла обществена дискусия и внимателно изслушване на всички гледни точки. Не съм сигурен, че мястото за тях е "Фейсбук" - той предразполага към емоционалности, голословие и хейт на абстрактна основа или по подразбиране, което изостря разговора, примитивизира го и го опошлява.


4. Въпреки всичко е добре, че този разговор изобщо се провежда - пък било то и в социалните мрежи. От подобен разговор отдавна има нужда и този случай (който очевидно има голям и незабавен обществен резонанс - което, освен всичко друго, е и


свидетелство за наличие на наболели обществени проблеми в сектора)


е добър повод за започването му.


5. Реакцията на министъра на културата в случая е необоснована, непрофесионална и популистка. Правилната държавническа реакция би била: "Очаквам г-жа Добрева утре сутрин, за да изслушам позицията й. Трябва да се намери специален подход към преподаватели от калибъра на Дарина Такова и начин те да бъдат привлечени за каузата на България. И аз като министър ще се погрижа това да се случи."


6. Един малко страничен коментар: като съпруг на диригент и преподавател в Музикалната академия съм до болка наясно какво представлява щатното място в подобна институция. Освен с творческа работа то е неизбежно свързано и с много административна работа, попълване на документи, списъци и учебни планове, срещи на катедрени съвети и какво ли още не.


Възможно е г-жа Такова да иска точно това, но се съмнявам. Мисля, че би предпочела ръцете й да са развързани и да разполага с времето си, за да прави изкуство. Поради което ми се струва, че някаква друга, нещатна форма на обвързване с институцията би й подхождала далеч повече.


7. Искрено се надявам всички замесени в тази история - и преди всичко министър Банов, Столина Добрева и самата Дарина Такова - да намерят порядъчен, достоен, красив и общественополезен начин да излязат от така създалата се ситуация.


Защото лично за себе си съм убеден, че в този казус и тримата преследват една и съща цел - добруването на българските ученици, повишаването на образователния им стандарт, отварянето на нови врати и прозорци за идващите поколения към едно по-успешно и по-достойно бъдеще.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И кой даге е Пенков?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#1] от "О, ко ма напрай!":

  Не го познаваш, не е нито мутра, нито милиционер.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предозирана е, училище като всяко друго. Ако имаш желание намираш решение, а не вдигаш излишен шум. Ако търсиш предимно внимание - вдигаш шум за елементарно нещо, което се решава с две приказки.

  Всички реакции са първични и остри, липса на дипломатичност и креативност.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Весело

  Ами той и Азис пее хубаво и е пял в Чужбина!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Ми като няма по-интересни теми :)

  Иначе това даже изобщо не е тема, ама в ерата на Фейсбук демокрацията така се получава. :)

  Някой написал нещо у Фейса и ехото отекнало по всички медии. :)

 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 843 Неутрално

  В общи линии, ако не мине конкурс, ще се вдигне шум, защо се назначава с привилегии. Ако мине, защо талантът не се използва. Важното е да се вдига шум.

  Истината е, че за такива хора трябва да има специален статут като гост преподавател или нещо подобно, за да преподават без да минават през процедури За редовен преподавател би трябвало да се има конкурс...

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  И този казус за съжаление е илюстрация на това как в Отечеството никой значим проблем не може да бъде комуникиран и менажиран нормално, спокойно и професионално!!!!

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  В общи линии, ако не мине конкурс, ще се вдигне шум, защо се назначава с привилегии. Ако мине, защо талантът не се използва. Важното е да се вдига шум.Истината е, че за такива хора трябва да има специален статут като гост преподавател или нещо подобно, за да преподават без да минават през процедури За редовен преподавател би трябвало да се има конкурс...
  —цитат от коментар 6 на ilinko


  А защо само за певци?
  А за архитекти? А електроинженери? А програмисти?

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Много хора пропускат, че тя е била канена от предната директорка (явно като гост-преподавател или като хоноруван преподавател).
  Явно Такова е държала да бъде на щат, но е искала да я вземат без конкурс.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 10. 10 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Добре де, как никой не уточни муз. у-ще дали е към "културата" или към "образованието"?

 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  В САЩ в университетите има процедура, наречена opportunity hire. Т.е., ако прояви интерес да преподава в някоя катедра специалист от световна величина, катедрата кандидатства за средства извън вече определения си бюджет. В този дух може да е решението на казуса в музикалното, т.е. министерството на културата да гарантира допълнителни средства за заплатата на Такова, а обявеният конкурс да се проведе и да бъде нает най- добре представилият се. Така училището ще има двама нови преподаватели . Но тук трябва министърът да прояви мисъл, а не да кряка за оставки.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1494 Весело

  АлЮ Баци, бащице наша, кЪде си ?
  при този калпаФ министЪр, ти треба да рещиш "мЪдро" този тежЪк проблем ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  България е на това дередже, именно защото правилата или се пишат за правилните хора, или не се спазват.И тук ще напомня на доста колеги, че ги предупредих по въпроса с конкурса за изтребители, че ше дойде ден, когато за пореден път правилата ще бъдат нарушени или натъкмени и тогава те ще вият до небето.Виждам, за доста от тях, правилата важат, само когато са в "наш" интерес... Докато този начин на мислене не се промени и в държавата нищо няма да се промени.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Защото лично за себе си съм убеден, че в този казус и тримата преследват една и съща цел - добруването на българските ученици, повишаването на образователния им стандарт, отварянето на нови врати и прозорци за идващите поколения към едно по-успешно и по-достойно бъдеще.
  —цитат от коментар 0 на Манол Пейков

  Принципно споделям убеждението на Манол Пейков, но имам леко съмнение, че Боил Банов преследва тази цел - добруването на българските ученици.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Такова истерясва във Фейсбук, Банов демонстрира пренебрежение и простотия и накрая виновна е директорката, която спазва правилата за /подчертавам/ назначаване на щат.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  И какво като е предозирана?! Ако не беше предозирана истерията нямаше да има проблем ли?! Типично щраусово мислене на комунист! А проблема е следният запомнете го - конкурсите в България са нагласени и фалшиви! ТОВА е проблема.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Много хора пропускат, че тя е била канена от предната директорка (явно като гост-преподавател или като хоноруван преподавател).Явно Такова е държала да бъде на щат, но е искала да я вземат без конкурс.
  —цитат от коментар 9 на alchemist  До коментар [#9] от "alchemist":

  Прочети поста ми №16

 18. 18 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  тая простакеса Такова май не е толкова известна щом се подвизава единствено в няколко жълти вестника и Дневник...

 19. 19 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Банов би трябвало да е екзекутиран с уволнение. Вече тотално се осра. Какви ти тук лигави мънкания за оперни величини... Скандалът е в своеволието на един министър да уволнява от Фейсбук. И вече мълчанието на Борисов окончателно осмърдява положението. Стига с тези жалки опити на разни правещи се на неразбрали проблема съпрузи от семейства с музиканти да отместват проблема върху законността на конкурсното начало . Ми за какво са тези конкурси?

  Дедо Крум
 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Забелязвам, че Дневник прави отчаяни опити да потули простотията на един самозабравил се министър, имащ нахалството да коли и да беси от Фейсбук. Как може да се претупва такъв грандиозен скандал, що за министър може да бъде нататък, някакъв султан ли е, някакъв башибозук ли е, да гази законни процедури?

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Голямо падение на Такова - единствен виновник за цялата тази глупост. Министър Боил Банов е длъжен заради евентуалното разпространение на нарочно предизвикания скандал извън границите на страната да е готов да накаже виновни, заради което иска проверка. Това е правилното решение. Всякакви други политически заигравки са неуместни. Дано не се окаже, че примата е толкова закъсала финансово, че с този скандал да е целяла да услужи предизборно на някоя политическа партия.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "Реакцията на министъра на културата в случая е необоснована, непрофесионална и популистка."Както поведението на всеки министър, начело с премиера. Те така разбират управлението, като комнандване.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Ами той и Азис пее хубаво и е пял в Чужбина!
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  И май е по-известен на повече хора... в чужбина. И повече гледан ....на нета, пак в чужбина 😊

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Абе, този некултурен министър на културата оцапа пейзажа. Изказа се неподготвен за случай, който можеше да се реши по друг начин. Като изпълняващ длъжността "министър", трябваше да знае как се процедира. Ама от идиот - толкова.

 25. 25 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И така, Дневник изведнъж скри феоменалната простотия на Боил Банов, вместо да бие непрекъснато по изключително мердкото му поведение на човек, заемащ важна държавна институция, да иска оставка на директор, спазващ честно процедурни законни конкурсни правила, редакцията потули всички статии по въпроса. Все едно нищо не е било, Банов продължава напред, а с него и Борисов. Или собствениците на вестника се ориентират към колаборационизъм и съюз с мафията ГЕРБ, или по неразбираеми причини варди Банов. Няма по-важна новина от изобличаването на висш държавен управленски деец, неколкократно показал обичай да прегазва закона.

  Дедо Крум
 26. 26 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има само една позиция по този пореден потулен грозен гаф на министъра. Позицията е незабавна оставка. Този тип си позволява да оказва от Фейсбук натиск върху директор на държавно училище, вторичен бюджетен разпоредител, назначен след конкурс, спазващ правилника на училището. Простакът Банов отлично знае, че промени в правилник на училище се правят след проект, одобрен от целия педагогически състав, училищното настоятелство и ресорните чиновници в министерството. И има срокове до влизането му в сила, така че никакви врътки не помагат в случая с конкурса. Никакви проверки не са нужни. Нужна е само оставката на Банов. Всички брътвежи, които изброи , сам в противоречие със себе си показват, че или е невежа, или е манипулатор, подлец и мръсник. Наглите му твърдения след срещата( а той си има цял етаж експерти) доказва привичката му да се изявява като безнаказан онбашия. Неизвестно е, защо Борисов го търпи. Обикновено, след публичното си осиране, човек на такъв пост се заключва в кабинета си и се гръмва. След като не успя да уволни директорката( съдът на секундата ще я върне) , Банов като отмъстителен и злобен началник ще търси начин да я унизи. Моралният победител е директорката на музикалното училище, много по-изявен и талантлив артист от самия Банов, превръщащ се в непоносимо административно джудже. Така или иначе, това са последните дни на този неудачник. Жалко че мястото му в театъра в Хасково се пази. А нищо чудно да го засилят някъде като културно аташе. Твърде много "едни пари за усвояване" минаха през това ведомство.

  Дедо Крум
 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gopeто":"Принципно споделям убеждението на Манол Пейков, но имам леко съмнение, че Боил Банов преследва тази цел - добруването на българските ученици."

  Същото се отнася и до Такова - тя е отказвала в миналото и сега да преподава като поканен лектор. Целта ѝ е да заеме щатна длъжност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK