Банов: Училищата по изкуствата сами съставят правилата за наемане на учители

Боил Банов

© Велко Ангелов

Боил БановДиректорите на училищата по изкуствата сами съставят регламента, по който се наемат учители, утвърдени имена в областта, в която се занимават. Това обяви министърът на културата Боил Банов, под чиято опека се намират въпросните училища след среща с директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София Столина Добрева.


"Това са вътрешни правила, които не са наложени нито от Министерството на образованието и науката, нито от Министерството на културата, а са на самите директори, които имат достатъчно свобода", е казал Банов, цитиран от пресцентъра на министерството на културата. Предстои експерти на Министерството на културата да направят проверка на обявяването на конкурса и условията за провеждането му.


На срещата било обсъдено как министерството да привлича утвърдени имена в образованието. "Казусът "Дарина Такова" трябва да ни насочи вниманието към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания", е казал още Банов.
Той и Добрева се срещнаха в Министерството на културата днес след публикация на оперната певица Дарина Такова във "Фейсбук. В събота тя написа, че е искала да кандидатства за преподавател в училището, но й е било казано, че според регламента на конкурса трябва да изпее 5 произведения, въпреки че талантът й е признат на световно равнище. Такова подчерта, че тя не е на сцена заради травма на гласните струни. Малко след това Банов обяви във "Фейсбук", че в понеделник очаква оставката на Добрева на бюрото си.


След срещата стана известно, че Столина Добрева няма да подаде оставка, а Банов щял да назначи проверка на училището. Според него вътрешните правила за провеждане на конкурси могат да бъдат променяни, казаха от министерството пред "Дневник" по-рано днес.


Същото е посочено и прессъобщението. Според Банов изпълнител от световен ранг, който е имал проблем с гласа не може и не трябва да бъде заставен да пее и да няма друга възможност за доказателства на таланта и преподавателските качества на кандидата.


"Добрият ръководител е длъжен да намери баланс, среда, условия за развитие на духа на тези деца и на училището, да намери най-доброто, до което те могат да се докоснат. Това е работата на ръководителя, както и моята работа", е посочил Банов.


"Ще направим проверка и в другите училища по изкуствата, защото логиката изисква големите творци, които имат желание да влязат в нашата образователна система, да бъдат поощрявани за това, а не възпирани от утежнени процедури, за да не върнем утре и други световно признати таланти", е заявил още Банов.


На журналистически въпрос след срещата дали Дарина Такова би приела да работи като консултант в училището, министърът е отговорил, че в момента това е изцяло работа на директора.


"Искам да научим тези деца не само на това как да спазват правилата, а на това да уважават личностите, да не бъдат безкомпромисни към болката на хората и да не ги унижаваме", е коментирал още Банов.


Преди срещата с Добрева той е поканил на разговор и събрали се пред сградата на Министерството на културата тази сутрин родители, несъгласни с исканата от него оставка на директорката, става известно от прессъобщението. Днес те поискаха Банов да се извини на Добрева. По време на разговора с тях са били "обсъдени различни аспекти на казуса и изслушани гледните точки на всички страни", се посочва в съобщението.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Баце ми е скръцнал със зъби и он омекна. Нали много натъртваше на оставката, какво стана?

 2. 2 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 279 Неутрално

  „Банов щял да назначи проверка на училището“ – от Статията
  ---------------------------------------------------------
  Значи Столина Добрева ще я „гонят по Устав“. Най-гадната работа.

 3. 3 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А бе Банов, може ли да си толкова злобен към човек, който спазва закона?

 4. 4 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  *******************************************************************************************
  Дарина Такова и "География на унижението, част трета"

  "Излагам сухи факти. Аз, Дарина Такова, оперен артист с международна кариера, изразяваща се в главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера, Лисеу, Ла Фениче, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безброй театри и фестивали по цял свят, вокален педагог от 12 години, с ученици, приети в Кралската академия за старинна музика в Хага, Джулиърд скуул, консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската скала, фестивала в Пезаро и др., реших да скъся пътя на децата от лутане между педагози и институции, след които неминуемо стигат и до моя кабинет, и да кандидатствам за мястото на учител по класическо пеене в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София". Така започва разказа си Такова.


  "Училището, което съм завършила, което е било дом на три от международните ми майсторски класове (мой индивидуален, както и в екип с Ричард Баркър и Лучана Д'Интино), и където години наред бях в безупречна комуникация и сътрудничество с историческия директор Милка Митева - музикант, желязна лейди, космополит и ненадминат дипломат, извел от училището на музикалната сцена десетки гигантски таланти", пише в коментара оперната прима.


  "На мен ми бе обяснено от новата директорка (обявила помпозно в интервю, че ВРЪЩА ПРЕСТИЖА НА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ (?!?!?!?!?!?!?!)), че:


  1. Моята педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение, тоест аз кандидатствам като начинаещ учител, на равни начала с (например) деца, току-що "завършили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ успех не по-нисък от 4.50".


  2. Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.


  Отделете от 3 до 5 минути да поразсъждавате върху това. На мен ми отне малко повече, за да не избухна", допълва в коментара Дарина Такова.
  **************************************************************************************************

  абе тази оперетна Дива Такова май се е надрусала яката (или е откаЧила тотално !)

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Не е ясно защо Дарина Такова се сърди на директорката, която е длъжна да спази правилата на конкурса. Работа на министъра е да упълномощи изключение от правилото.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  До коментар [#5] от "7777":

  аз не разбирам, защо звездата Такова иска непременно да преподава на "щатно" място ?!
  има и много други възможности да "преподава" безплатно или ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":Не е ясно защо Дарина Такова се сърди на директорката, която е длъжна да спази правилата на конкурса. Работа на министъра е да упълномощи изключение от правилото.
  —цитат от коментар 5 на 7777


  Работата на специално тоя "министър", е да си хвърли оставката и да се загуби нейде, ама не като посланик, а като приятелка на големите глави в централния софийски затвор.

  мурзилка
 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":аз не разбирам, защо звездата Такова иска непременно да преподава на "щатно" място ?! има и много други възможности да "преподава" безплатно или ?
  —цитат от коментар 6 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Щото отдавна е залязла.

  мурзилка
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":аз не разбирам, защо звездата Такова иска непременно да преподава на "щатно" място ?! има и много други възможности да "преподава" безплатно или ?
  —цитат от коментар 6 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  И още по въпроса, от мен:

  До коментар [#94] от "schwimmwagen": кандидатката да си зададе въпроса нужен ли беше целият този шум и показност

  —цитат от коментар 134 на hammurabi


  Очевидно този шум й е бил нужен, щото когато е била активна и е успявала е свикнала да бъде "под прожекторите" те. свикнала е да е известна с всички ползи от тази известност. Обаче от колко там години, след поне публично неизвестната причина заради която си е правила операция...сигурно е искала още-по-специален да си направи гласа а взема още повече октави, ама неуспешна...Ами явно вече, поради липсата на практика и успехи са я вкарали в десета глуха и респективно й е криво, че предишните и почитатели и спонсори са спрели да я ебават за НЕЩО и поради това и доходите които е имала, са намалели сериозно и тя вече не може да си позволява луксозният живот като едно време. Затова се разтропва по медиите...Всъщност дори съм убеден, че кандидатстването в академията, е било само за да има повод, да се покаже в медиите и социалните мрежи и да реве там с "основание", както и да привлече на своя страна масата лузери, които и съчувстват, ядосвайки се как така сме успели да изтървем да й поднесем наготово нещо и така да си я осигурим в пантеона на свещенодействието наречено образование"където тя като известна личност(в миналото) можела уж много да допринесе

  мурзилка

  мурзилка
 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":

  Щото отдавна е залязла.
  —цитат от коментар 8 на Маршалов


  това е май единственото логиЧно обяснение, и сега си прави PR в фейса !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":
  —цитат от коментар 10 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Да се надяваме, че нейният външен PR: Ало, Банов съм! Ще изгори заедно с нея.

  мурзилка
 12. 12 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Прав е Банов. Трябва да се поощряват изявени личности в дадена област, да подпомагат образованието. Като отказаха на Такова, с какво подобриха образованието ?

 13. 13 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Банов: Училищата по изкуствата сами съставят правилата за наемане на учители
  —цитат от коментар 0 на 3АГЛАВИЕ


  Добре- така е.

  Директорката е създала тези правила, и работи по тях.

  Какво ни казва министърът- че трябва при вече обявен конкурс- директорката да промени правилата така, щото един определен човек- да може да покрие критериите?

  По- късно министърът казва:

  Искам да научим тези деца не само на това как да спазват правилата...
  —цитат от коментар 0 на БАНОВ


  Много ми е трудно да приема, че чрез нарушаване на правилата- ще учим децата да спазват правилата.

  Може би Банов иска да научи децата какво да НЕ правят.

  А за проверката- каква проверка ще правят- дали има такива правила при конкурси ли?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 14. 14 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 251 Неутрално

  След като директора на училището сам определя по какъв регламент ще назначава учители просто е имал нещо лично към бившата певица и затова тя не е назначена. Все едно Григор Димитров след десетина години да иска да преподава в някое спортно училище и директора да му каже ,абе я тука ми поиграй да те видя какво можеш. Е..си и смотаната директорка да не може да прецени , че опита на певицата ще бъде в пъти по полезен за децата от начинаещ преподавател.

 15. 15 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Вижте- това, което Такова излага като факти- сигурно е така.

  Но едва ли в правилата на конкурса има заложени изисквания- да си пял на тази или онази сцена.

  Банов може да е прав в едно- заради административни правила сигурно изтърваме даровити хора, с големи възможности. Но за да не ги изтърваме- редът е такъв- променяш правилата, и после- ако някой ги наруши- търсиш оставка.

  Банов тръгва по обратния път- иска оставка на някой, който следва правилата- хубави или лоши.

  Така не се прави.

  Сега е моментът да подкрепим директорката- поне за този частен случай.

  Не я познавам- ако е "кофти" директор, ако не идва на работа, ако пие или се друса- досега да сте я уволнили- за това, че пие или се друса.

  Не за това, че спазва правилата!

  Банов- така правеха комунистите! Нямаше никакъв проблем да проведем конкурсза някаква длъжност, а после някой определен човек- направо го "записваме" да заеме длъжността- без дори да е ходил на конкурс. Забравихте ли го това време, г-н министър? Искате да се върне ли?

  Борисов- този министър е твое назначение. Хайде между шарене по магистрали- да намериш 2 минути и да кажеш- ти за спазване на правилата ли си, или не?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 16. 16 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Неутрално

  След като директора на училището сам определя по какъв регламент ще назначава учители просто е имал нещо лично към бившата певица и затова тя не е назначена.
  —цитат от коментар 14 на ouk01308652


  Нищо такова няма.

  Примата не е подала документи за конкурса.

  Това- след като й казали, че ще има конкурс, както е обявено, и каквито са правилата.

  Не виждам нищо лично, при положение, че правилата важат за всички.

  Има нещо лично в това, че примата отказала да подаде документи, след като разбрала, че и тя трябва да мине през конкурса. Това лично май е някакъв проблем с гласа й, съжалявам за което, но когато има конкурс- значи има конкурс.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 17. 17 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#15] от "952":

  от постинга на примадоната в фейса прозира емоционална неуравновесеност, явно изпитва възпиЮща нужда от това, някой да и лъска егото !

  на мене лиЧно ми импонира: направи добро и мълЧи !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Банов може да е прав в едно- заради административни правила сигурно изтърваме даровити хора, с големи възможности.
  —цитат от коментар 15 на 952


  Не е вярно това. Колкото сме изтървали досега и даровити и не толкова в 99.999% от случаите става въпрос не за правила, а просто за пари. Евентуалният един, или половин изтърван звездиняк, е просто изключението потвърждаващо правилото, че звезди, или не звезди, всичкото капиталист си гони финансовият интерес.

  мурзилка
 19. 19 Профил на gipsan1976
  gipsan1976
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Омерзен и гневен съм от истерията на тази бивша Прима в оперния театър! Правилата са за всички! Каква е гаранцията, че тази бивша Прима ще е по - добър преподавател по пеене от някои от другите кандидати? С този манталитет, който демонстрира, ще има много педагогически проблеми с бъдещите й ученици! Намирисва ми на това, че си търси уютно местенце, за да развие една частна практика, което сега явно й е проблем, защото не й се доверяват. В училищата по изкуства, а и в университетите това е една добра ниша за правене на пари - частните уроци за кандидати, а след това и с допълнителна работа в изграждането на твореца... Да се яви на конкурс и да се докаже като всички други кандидати!

 20. 20 Профил на gipsan1976
  gipsan1976
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добавям и тив, с което съм напълно съгласен!
  https://mobile.frognews.bg/article/181911/

 21. 21 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Прав е Банов. Трябва да се поощряват изявени личности в дадена област, да подпомагат образованието. Като отказаха на Такова, с какво подобриха образованието ?
  —цитат от коментар 12 на Светозар Христов


  Да ги "поощрява" министерството бе.
  Както онова на спорта раздава пенсии на 30 годишни.

 22. 22 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Весело

  Дарина Такова извоюва своите пет минути слава, макар и далеч от сферата, в която тя твърди, че е професионалист.
  Банов пък се показа в типичната си светлина - некомпетентен връзкар с явно пренебрежение към правилата и закона и ярко изразена склонност за лично облагодетелстване... в общи линии гербаджия в цялата си прелест...

 23. 23 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Демек излиза, че директорката се подчинява на собствените си абсурдни правила?

 24. 24 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Демек излиза, че директорката се подчинява на собствените си абсурдни правила?
  —цитат от коментар 23 на Victoria


  О да.

  Защо- на кои правила да се подчинява?

  Нещо не разбрах тезата ти- ако по закон- тя определя правилата- трябва да не ги спазва ли?

  Правилата за движение по пътищата са определени от Закон и Правилник за прилагането му. Т.е.- правилата са определени от депутатите. Следва ли те да не им се подчиняват?

  У дома имаме правило- храним се в кухнята, а в тоалетната правим другите неща. Това си е наше, семейно правило. Можем- разбира се- да го нарушим по всяко време, но не се сещам защо да го правим. Спазваме си го, и- повярвай ми- доста стриктно.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  Баце му е набил каската.И то сериозно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#23] от "Victoria":

  Да ве, те директорите са специалисти по нормативни бази и уредби и секи ден четат държавен вестник, барем по три пъти.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#24:"952"][/quote]

  Аналогията ви не работи. По никой начин.
  Ако една такава уредба не е предвидила доказани имена като Такова, то кого е предвидила? Формално образованите аматьори?

 28. 28 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#24:"952"][/quote]

  Ама вие май нямате правило да си задържате тъпите примери за лично ползване, а? Нито пък как да се обръщате към непознати. Селянини тръгнали да регулират обществото.

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#24:"952"]
  —цитат от коментар 27 на Victoria
  Аналогията ви не работи. По никой начин.Ако една такава уредба не е предвидила доказани имена като Такова, то кого е предвидила? Формално образованите аматьори?[/quote]

  Доказала се е на сцената и какво от това. Училището не е сцена.

  мурзилка
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Ми токаз що риве министъра? ;)

  Щом директора има свобода да си действа. :)

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Ако и министрите ги избираха с конкурс, сигурно нямаше да има такива недоразумения в правителството.

 32. 32 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 597 Любопитно

  Учителстването се превръща в една добра и привлекателна професия? За целта трябва да има определени стандарти?

 33. 33 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Весело

  [quote#24:"952"]
  —цитат от коментар 28 на Victoria


  Ама вие май нямате правило да си задържате тъпите примери за лично ползване, а?[/quote]

  Виж сега, патко замаена- за също мога да бъда груб.

  Примерите ми- тъпи или остри- мога да ползвам за лично ползване, мога и да ги споделя- където, и когато си искам.

  [quote#24:"952"]
  —цитат от коментар 28 на Victoria


  Нито пък как да се обръщате към непознати.[/quote]

  Наистина нямам никаква представа как да се обръщам към една патица. Заспала.

  [quote#24:"952"]
  —цитат от коментар 28 на Victoria

  Селянини тръгнали да регулират обществото.[/quote]

  Тук съм съгласен- не знам обаче защо го правите. Не разбра, нали- гъско замаена?

  Не знам защо "Селянини" сте тръгнали да регулирате обществото.

  :) :) :) :)
  =====================

  Извинявам се на останалите съфорумци, но днес не ми е ден, и всичко, от което имах нужда- е разни пернати да ми се карат. :)

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 34. 34 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#33] от "952":

  Не, вие не сте груб. Това е поведение за хора с въображение. От самото начало досега сте си просто прост простак. Има разлика.

 35. 35 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Неутрално
 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Демек излиза, че директорката се подчинява на собствените си абсурдни правила?
  —цитат от коментар 23 на Victoria


  Директорката твърди, че правилата на конкурса са съобразени с нормативната база.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "ouk01308652"
  "Жестока" логика! С други думи казано, ако някой е хванал пътя за Европа или по света, но в един момент вече няма такава полза (пари и известност), решава да се върне в България (нищо лошо в това), като веднага трябва да му се предоставят всички необходими условия за сметка на млади, пък били те и не дотам опитни преподаватели?? Правила, шанс за другите, равни начала - тези неща, викаш, не са за нас, тъй като едни винаги са по равни от другите. Затова хората правят избори в живота си и си носят последствията. Тази оперна певица може да я поканят като гост-преподавател или хоноруван такъв или да отиде и да търси подкрепа за организиране на някакви семинари. Но това с даване на щатно място и прилежащите му придобивки, след като си се вял из целия свят, няма как да се толерира, стига вече с тези шуробаджанашки и социалистически похвати!

 38. 38 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Весело

  До коментар [#33] от "952":Не, вие не сте груб. Това е поведение за хора с въображение. От самото начало досега сте си просто прост простак. Има разлика.
  —цитат от коментар 34 на Victoria


  Добре ма- прост съм.

  Може ли да спреш да ми обръщаш внимание, и да не ме занимаваш с яйценосните си възприятия?

  Не ми отговаряй- избери си някой умен "гражданин".

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако и министрите ги избираха с конкурс, сигурно нямаше да има такива недоразумения в правителството.
  —цитат от коментар 31 на Роси


  Ало Гешев съм. Та конкурса, когато "кандидатът" е само един да го броим ли, или когато конкурса е само между удобни калинки и калинъци.

  мурзилка
 40. 40 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Любопитно

  До коментар [#28] от "Victoria":

  Викторийо ма, ти да не си някоя бивша звезда певачка, която вече не свети?! От'де тая злоба иначе?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 41. 41 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#14] от "ouk01308652":

  Ми сложете и оня пиянде-каменоделец някой ден за шеф на НХА да видим какво ще преподава и на какво ще учи.
  Толкова кадърни млади хора с усет в професиите си има, но вие не давате глава да вдигнат. И в политиката и в държавни администрации, навсякъде де що е нагазено от "великата" ви партия.
  Така сте свикнали.

  То вече, като се каже "Партията" се подразбира ГерП, както едно време БКП.

 42. 42 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Разстроено

  До коментар [#41] от "One Hour":

  А ти прочете ли излиянията на бившата певачка и злобата и обидите към всички нас българи?! Та тази бивша певачка на какво ще научи младите таланти?! Да пеят или да мразят?! На тази бивша певачка и долнопробна пачавра трябва да й се отговори, че с това отношение няма шанс да се вреди до никаква учителска длъжност, дори и в махалата. Да ходи в Милано и да обижда италианците, пък може и да я назначат да мие кенефа! Ха ха, но едва ли!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 43. 43 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело  Не, не съм бивша. Настояща съм. Публично обичам всички българи, но тайно ви ненавивиждам. Нищо не разбирате, но пък не плащате зле. Някой ден ще преподавам на децата ви и ще ги изпратя далеч от вас, а вие ще го молите да не се връщат в България и ще твърдите, че предпочитате да умрете сами.

 44. 44 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Оставка бе, магаре гербаджийско!

 45. 45 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Има само една позиция по този пореден потулен грозен гаф на министъра. Позицията е незабавна оставка. Този тип си позволява да оказва от Фейсбук натиск върху директор на държавно училище, вторичен бюджетен разпоредител, назначен след конкурс, спазващ правилника на училището. Простакът Банов отлично знае, че промени в правилник на училище се правят след проект, одобрен от целия педагогически състав, училищното настоятелство и ресорните чиновници в министерството. И има срокове до влизането му в сила, така че никакви врътки не помагат в случая с конкурса. Никакви проверки не са нужни. Нужна е само оставката на Банов. Всички брътвежи, които изброи , сам в противоречие със себе си показват, че или е невежа, или е манипулатор, подлец и мръсник. Наглите му твърдения след срещата( а той си има цял етаж експерти) доказва привичката му да се изявява като безнаказан онбашия. Неизвестно е, защо Борисов го търпи. Обикновено, след публичното си осиране, човек на такъв пост се заключва в кабинета си и се гръмва. След като не успя да уволни директорката( съдът на секундата ще я върне) , Банов като отмъстителен и злобен началник ще търси начин да я унизи. Моралният победител е директорката на музикалното училище, много по-изявен и талантлив артист от самия Банов, превръщащ се в непоносимо административно джудже. Така или иначе, това са последните дни на този неудачник. Жалко че мястото му в театъра в Хасково се пази. А нищо чудно да го засилят някъде като културно аташе. Твърде много "едни пари за усвояване" минаха през това ведомство.

  Дедо Крум
 46. 46 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някой изобщо фокусира ли вниманието върху провалите на този компрометиран дори с връзкарското си комунистическо назначаване от Близнашки милиционерски внук? Не се ли учудвате, колко близък стана с Мултака и пИпона?

  Дедо Крум
 47. 47 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#46] от "Дедо Крум":

  същия потен и некадърен крадец...

 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра" - това все едно за тоя милиционерски рапон е писано.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#3] от "trj09592697":

  Кой закон бре? Саса си е написала вътрешния правилник, сама си го спазва. Колко професионалисти от световна величина има в това училище със този правилник. Ей аман като кажат закон, закон щеше да бъде ако поне няколко стотин години не е пипан а при нас парламента се колебае с ръководната роля на партията. Днес закона е такъв утре друг. По тези закони имаме "оперативно интерсни лица" както и рецидивисти с по над 20 присъди.... на свобода и хора взривили банкомат на свободен режим в общежитие... а това дори не е и такъв закон това просто е правилник кофто си го е приела

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не разбирам защо е тази драма. Ако иска да направи някакъв майсторски клас, предполагам може и без конкурс. След като иска да става преподавател, има си ред. Това че си световно известен певец, не те прави автоматично добър преподавател. Като е могла я канили, тя отказала. Сега като не може, ама защо конкурс, аз съм известна. Ае у лево. Да си направи частна школа, да учи на пеене, кандидати ще има. Или като е толкова световно известна, да иде да стане преподавател без конкурс в Италия примерно или в Лондон, САЩ, Русия... Не е софийската музикална академия единственото училище на света, ама май само тук минава номера "аз съм световно известна"

 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#43] от "Victoria":

  Ха ха. Поредната неразбрана и неоценена. Мухахаа обучавала децата ми. Децата ми на нищо не можете да ги научите драга, защото са надраснали средно статистическия бг учител още в 4ти клас. И ми е много трудно да ви пазя авторитета пред тях, защото нямам аргументи, когато ми навират в лицето факти,б за вашата некомпетентност и откровена глупост

 52. 52 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 682 Неутрално

  НАЙ-ВАЖНИА ВЪПРОС Е:
  къде ше кандидатство такова за работа следващиа път?

 53. 53 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Българска история, от началото до края, и с всичките си действащи лица....

  Правилата са за това да се спазват. От друга страна, те би трябвало да изискват доказателства за педагогическите умения повече отколкото техническите. А министърът не може да иска оставки заради спазването им, каквито и да да те. По-скоро трябва да работи за намирането на правила, които да са в интерес на учениците. Грижата за учениците - а значи и за бъдещето на България - е това, което излиза впечатляващо на преден план тук. И защо не се поучим от другите? Да погледнат как го правят страни дето ги е грижа, дори една Полша например.

 54. 54 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Толкова злоба изкара на повърхнодтта този казус. Но пък и важни дискусии за това какво е мястото на учителя и какви качества трябва той или тя да притежава. Уважение обаче е това което липсва в тази история. От всеки един участник. И малко по-общ поглед, от висота. И си мисля, не би ли трябвало този поглед да е по-естествен за хората в сферата на изкуството, а и за политиците от танг на министър....

 55. 55 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#54] от "iget":

  В нашата държава, един от основните проблеми е, че всички имаме поглед от висота. Извисени и способни сме едни такива всички...

 56. 56 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#2] от "trj09592697":
  "Значи Столина Добрева ще я „гонят по Устав“. Най-гадната работа."

  Лошо няма, така и е редно да бъде!
  Както училището има правила, така правила има и принципалът му.
  Ако става дума за частно училище, там могат да си направят изпити каквито преценят и едва ли ще има протестиращи - ако сбъркат с кастинга на даскали, ще останат без ученици, докато тук все още си е комунизъм.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK