Банов: Училищата по изкуствата сами съставят правилата за наемане на учители

Боил Банов

© Велко Ангелов

Боил БановДиректорите на училищата по изкуствата сами съставят регламента, по който се наемат учители, утвърдени имена в областта, в която се занимават. Това обяви министърът на културата Боил Банов, под чиято опека се намират въпросните училища след среща с директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София Столина Добрева.


"Това са вътрешни правила, които не са наложени нито от Министерството на образованието и науката, нито от Министерството на културата, а са на самите директори, които имат достатъчно свобода", е казал Банов, цитиран от пресцентъра на министерството на културата. Предстои експерти на Министерството на културата да направят проверка на обявяването на конкурса и условията за провеждането му.


На срещата било обсъдено как министерството да привлича утвърдени имена в образованието. "Казусът "Дарина Такова" трябва да ни насочи вниманието към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания", е казал още Банов.
Той и Добрева се срещнаха в Министерството на културата днес след публикация на оперната певица Дарина Такова във "Фейсбук. В събота тя написа, че е искала да кандидатства за преподавател в училището, но й е било казано, че според регламента на конкурса трябва да изпее 5 произведения, въпреки че талантът й е признат на световно равнище. Такова подчерта, че тя не е на сцена заради травма на гласните струни. Малко след това Банов обяви във "Фейсбук", че в понеделник очаква оставката на Добрева на бюрото си.


След срещата стана известно, че Столина Добрева няма да подаде оставка, а Банов щял да назначи проверка на училището. Според него вътрешните правила за провеждане на конкурси могат да бъдат променяни, казаха от министерството пред "Дневник" по-рано днес.


Същото е посочено и прессъобщението. Според Банов изпълнител от световен ранг, който е имал проблем с гласа не може и не трябва да бъде заставен да пее и да няма друга възможност за доказателства на таланта и преподавателските качества на кандидата.


"Добрият ръководител е длъжен да намери баланс, среда, условия за развитие на духа на тези деца и на училището, да намери най-доброто, до което те могат да се докоснат. Това е работата на ръководителя, както и моята работа", е посочил Банов.


"Ще направим проверка и в другите училища по изкуствата, защото логиката изисква големите творци, които имат желание да влязат в нашата образователна система, да бъдат поощрявани за това, а не възпирани от утежнени процедури, за да не върнем утре и други световно признати таланти", е заявил още Банов.


На журналистически въпрос след срещата дали Дарина Такова би приела да работи като консултант в училището, министърът е отговорил, че в момента това е изцяло работа на директора.


"Искам да научим тези деца не само на това как да спазват правилата, а на това да уважават личностите, да не бъдат безкомпромисни към болката на хората и да не ги унижаваме", е коментирал още Банов.


Преди срещата с Добрева той е поканил на разговор и събрали се пред сградата на Министерството на културата тази сутрин родители, несъгласни с исканата от него оставка на директорката, става известно от прессъобщението. Днес те поискаха Банов да се извини на Добрева. По време на разговора с тях са били "обсъдени различни аспекти на казуса и изслушани гледните точки на всички страни", се посочва в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK