Новият филм на Роман Полански ще открие юбилейния CineLibri

Кадър от филма "Офицер и шпионин"Юбилейното пето издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще бъде открито с новия филма на Роман Полански "Офицер и шпионин". Тържествената церемония от 19 ч. на 5 октомври в зала 1 на НДК ще е съпроводена от акустичен пърформанс на Мила Робърт, официално представяне на програмата и гостите на събитието, обявиха неговите организатори от издателство "Сиела".


Българското издание на книгата "Офицер и шпионин"

© Colibri

Българското издание на книгата "Офицер и шпионин"

Копродукцията от Италия и Франция "Офицер и шпионин" е екранизация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика. Филмът пристига в България малко след официалната си премиера на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция и с това ще се превърне в негово второ излъчване в света.


Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход Полански ("Китайски квартал", "Тес", "Горчива луна" и "Пианистът") не се появи в италианския град. След като председателката на международното жури там, аржентинската режисьорка Лукреция Мартел, все пак се съгласи, че е редно вниманието към всички филми от официалния конкурс да бъде еднакво, актьорите Еманюел Сение, Жан Дюжарден, Луи Гарел и композитора Александър Десплат застанаха пред фотографите и журналистите, за да защитят работата на режисьора.
Съзнателно дисциплиниран и педантично следващ обективните факти от скандално известното "Дело Драйфус", Полански е направил един класически изглеждащ, но модерно звучащ филм, който съчетава историческа драма с трилър с внушителен бюджет. Най-силната му страна се състои в разголването на различни съзнателни манипулации на високо политическо ниво, в състояние да унищожават човешки съдби, отбелязва Павлина К. Желева в специалната си кореспонденция за "Дневник" от италианския град.


Актьорите Луи Гарел, Еманюел Сение и Жан Дюжарден на фестивала във Венеция

© CineLibri

Актьорите Луи Гарел, Еманюел Сение и Жан Дюжарден на фестивала във Венеция


"В ролята на еврейския капитан Алфред Дрейфус се е снимал Луи Гарел, като неговата тежест във филма не е преекспонирана за сметка на водещата роля на полковник Пикар (в удивителното превъплъщение на Жан Дюжарден). Последният се бори за оневиняването на един несправедливо обвинен човек, но го прави без прекомерен патос и излишни емоционални увлечения. Така във Венеция, вместо да си спечели врагове, Полански се сдоби с повече добронамерени привърженици", пише още тя за филма.


В дните между 5 и 20 октомври фестивалът CIneLibri ще поднесе нова порция от филмови и литературни премиери, срещи с кинорежисьори от световна величина и други ярки фигури от света на изкуството.


Тази година той ще има паралелни програми в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото "Петото измерение" и ще покаже превъзходна селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година.


Билети за събитието вече се предлагат в сайта на CineLibri и на касата на НДК на промоционални цени от 10 лв., които важат до 18 септември. След това редовната цена ще е 12 или 15 лв.


Повече за програмата може да откриете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK