Беше открит непознат досега ръкопис на "бащата на класическия либерализъм"

Портрет на Лок от Готфрид Кнелер.

© wikipedia

Портрет на Лок от Готфрид Кнелер.Неизвестен досега ръкопис на философа Джон Лок (1632 - 1704 г.), наричан често "бащата на класическия либерализъм", разкрива корените на някои "основни идеи на демокрацията". В него Лок дава своите най-ранни доводи по отношение на религиозната толерантност. Според учения, открил ръкописа, в него се съдържат основополагащи идеи на западната либерална демокрация, пише "Гардиън".


Заглавието на ръкописа е "Основания за толерирането на папистите наравно с останалите", той е датиран от 1667-1668 г. и досега не е бил известен в академичните среди. Бил е в ръцете на потомците на приятел на Лок до 1920 г., когато е бил купен от букинист на търг. След това е бил част от няколко частни колекции, докато във втората част на XX век не е бил дарен на St John’s College (Анаполис, щата Мериленд). Ръкописът стоял недокоснат в архивите на университета, докато специалистът по Лок Дж. С. Уолмсли не е забелязал бележка, препращаща към него в каталог на букинист от 1928 г. Той повдигнал изненадано вежди. Досега не било известно доводите на Лок за религиозната толерантност да обхващат и католиците.


"Заглавието ми прозвуча напълно неправдоподобно", обяснява Уолмсли. Той допълва, че Лок е известен тъкмо с това, че доводите му за религиозната толерантност не включват католиците. Затова Уолмсли проверява в онлайн каталозите на произведенията на Лок, за да провери дали заглавието не се припокрива с описанието на някой от трудовете на философа. Търсенето не дава никакъв резултат.
"Това предполагаше две възможности - че ръкописът е приписан на Лок, което се случва по-често, отколкото можете да си представите, или че става дума за напълно непознат негов ръкопис, чието съдържание крие изненади", разказва ученият.


Съвсем скоро е доказано както че авторството на ръкописа е на просвещенския философ, така и че той досега не е бил познат в академичните среди.


"Предполага се, че Лок никога не е толерирал католиците", разяснява Уолмсли. "Всички негови публикувани трудове говорят за това, че той дори не би помислил за подобна възможност". За учения ръкописът показва как Лок заема позиция, каквато никой не би предположил досега, и това показва, че философът е бил по-толерантен, отколкото някой някога е очаквал от него.


Починалият през 1704 г. Лок е известен с "Два трактата за управлението на държавата", който се превръща в основополагащ текст за западната демокрация. Други негови известни съчинения са "Опит върху човешкия разум", полагащо философските основи на научната революция, и "Писмо за толерантността".

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Интересно откритие!
  Джон Лок е епоха в европейската политическа философия!!!!

 2. 2 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 765 Неутрално

  За съжаление нацинал-болшевизмът в днешно време е узурпирал понятието "либерализъм", съвременното течение в духа на Лок е либертарианството.

  Winora forever
 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1723 Весело

  Дневник, нали знаете, че този либерализъм не е това, което вие и приятелчетата ви социалистчета разбирате под "либерализъм". Вие сте фенове на социал либерализма, при който има много по-малко свобода и много, много повече социализъм. 😉

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 4. 4 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Тия па с к'ви глупости се занимават... Ако се разровят в кошчето с използван клозетпапир на Ратка, могат да открият основите на класическия български дебилизъм! Хем, най-дълбокия. Мдам...

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4020 Любопитно

  Джон е живял по време на жестоки и продължително религиозните войни между католици и протестанти, затова той като протестант не е бил толерантен към католиците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Джон е живял по време на жестоки и продължително религиозните войни между католици и протестанти, затова той като протестант не е бил толерантен към католиците.
  —цитат от коментар 5 на Иво


  Моля? Ти знаеш ли кога са религиозните войни в Европа? Лок не бил толерантен към католиците, слушай приказки, пиши романи, казваше баба ми???! Аман неграмотници.

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Тия па с к'ви глупости се занимават... Ако се разровят в кошчето с използван клозетпапир на Ратка, могат да открият основите на класическия български дебилизъм! Хем, най-дълбокия. Мдам...
  —цитат от коментар 4 на Mike Crazy


  Манго, ти знаеш ли кой е Джон Лок? Не мисля, че е от твоята деревня...

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Джон Лок/защо си мисля, че едно време като студенти го учехме по философия/, та той може да не обичал католицизма, но точно в тоя период Католическата църква е силна и богата, нагърбила се с голямата цел да промени вероизповеданието на новозавладените земи на Новия свят. Подобни критици са били реформистите Лутер и Калвин, но те успяват само да създадат религиозно течение, секта, която има църкви тук там по света. Повечето от сегашните политически убеждения са трансформирани с времето религиозни разбирания. Такъв е светът, да има различия.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Какво прави българската философска мисъл по него време?

 10. 10 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Дневник, нали знаете, че този либерализъм не е това, което вие и приятелчетата ви социалистчета разбирате под "либерализъм". Вие сте фенове на социал либерализма, при който има много по-малко свобода и много, много повече социализъм. 😉
  —цитат от коментар 3 на Darulio


  Има разлика между класическия либерализъм и съвременната либерастия.

 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  [quote#10:"faeton."][/quote]

  Както има разлика и между класическия консерватизъм и евразийския православен консерватизъм..., нали така, комсомолец?

 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#2] от "_plamen_":

  Никой нищо не е узурпирал, просто се поддаваш на анти-либералната пропаганда.
  Примерно до преди а и сега все още, всеки който не се харесва на руснаците е фашист.
  Новото е, че освен че е фашист е и либерал :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 13. 13 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Философията е наука без предмет.
  Чудя се по кое време католическата църква е почнала да дава причастия на момченцата... 😬 Силно подозирам, че това се е случвало още от Светата инквизиция и се приема като някакъв вътрешен ритуал, за това и до ден днешен прикриват и плащат на изполваните момчета.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 14. 14 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 518 Разстроено

  Какво прави българската философска мисъл по него време?
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  "Процъфтявала" е под османска окупация.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#10] от "faeton.":

  Точно така, това твърдя и аз. Днешната либерастия е точно посочения от мен социал либерализъм, изповядван от нашите дабълчетата през макроновската „Напред!“ та чак до Демократическата партия отвъд Океана.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#9] от "blondofil": Джон Лок е роден през 1632 г. и е починал през 1704 г. През това време България НЕ съществува като отделна държавност, защото е под османско владичество. Какво правят обаче българите през посоченият период- ето какво;
  ''....1643 – Докторът по богословско и каноническо право Петър Парчевич се завръща в България като посвещава усилията си за организиране на антитурска коалиция на католическите държави. С тази цел, с благословията на папата, той предприема редица дипломатически мисии в Австрия, Унгария, Полша, Венеция, Влашко, Молдова и дори посещава Богдан Хмелницки в Украйна. За приноса му в защита на християнството той е удостоен с баронска титла от императора на Свещената римска империя. Умира на 23 юли 1674 година и е погребан в Рим в базиликата Св. Андреа дела Фрате пред параклиса на пратриарха Франциск....
  1667 – Петър Богдан написва на латински първата „История на България“. До смъртта му обаче през 1674 г. не намира достатъчно средства и творбата не излиза от печат.
  1686 – Второ Търновско въстание;
  1688 – Чипровско въстание;
  1716 – 1719 – Австро-турската война раздвижва българите католици в Хабсбурската империя. Георги Пеячевич, един от водачите на Чипровското въстание, предлага на австрийския император план за ново българско въоръжено надигане. По това време е вдигнат бунт „на капитаните Георги, Филимон и Димитър“ във Видинско.
  Както се вижда, философските търсения на българите са в практична посока- възстановяване на българската държавност- ето как''...Около средата на 17 век сред старата Чипровска аристокрация постепенно се оформя идеята католическата вяра да бъде използвана като среда, чрез която българската национална идея да бъде легализирана както на българска територия, така и пред католическия запад и да бъде превърната в национална институция, на която да бъде базирана възстановената българска държава. Така освен на Чипровското въстание, техните идеи представляват и началото на българското национално Възраждане. ...През 1630 – 1645 г. епископ Петър Парчевич, високообразован български католически духовник и дипломат, провежда широка дипломатическа кампания сред християнските владетели в централна Европа. Заедно с епископ Петър Богдан и Франческо Соймирович те посещават австрийския монарх Фердинанд III (1637 – 1657) и полско-литовския крал Сигизмунд III (Зигмунт III Ваза, 1587 – 1632) и наследника му Владислав IV (1632 – 1648), както и влашкият войвода Матей Басараб (1632 – 1654).

  Около 1647 г. османците се изтеглят почти напълно от северозападна България във връзка с войната с Генуа за о-в Крит, а Матей Басараб изпраща пратеници и обещава 20 000 войска в подкрепа на въстанието. В решителния момент обаче Сигизмунд III умира (20 май 1648) и въстанието е отменено.

  След неуспеха на кампанията, епископ Петър Парчевич заминава за Венеция заедно с чипровския управител Франческо Марканич, а след това при новия полски крал Ян Казимир (1648 – 1668), както и в австрийския кралски двор, но и на трите места получава отказ. Епископ Парчевич се среща и с папа Инокентий Х, а след 1651 посещава Германия, Унгария, Трансилвания и Влашко. Неуспехът на тези мисии и нежеланието на Австрия и Полша да оглавят антиосманската коалиция обаче осуетили избухването му и в този момент.

  През 1671 избухва полско-турската война, което активизира дейността на епископ Парчевич и епископ Петър Богдан. Коалиция срещу турците обаче отново не се образува. Епископ Петър Парчевич умира в Рим на 23 юли 1674. През септември същата година умира и епископ Петър Богдан.

  На 12 септември 1683 г. полският крал Ян Собиески (1674 – 1696) нанася край Виена съкрушителен удар на османците, които никога повече не се завръщат в централна Европа. През пролетта на 1684 г. Австрия и Полша сключват съюз срещу османците, в който се включва и Венеция. През 1686 в него се включва и Русия, а коалицията този път сама търси помощта на българските католици.
  ПОСЛЕДИЦИ; Въстанието и потушаването му предизвиква масивна вълна от преселение от цяла Северозападна България, предимно на запад и на север, към области доминирани от християни. Два са били основните маршрути на бежанците съпровождани от четите, по които успели да се спасят от османските потери без повече жертви. Първият, през Стара планина на запад до Славония, изминали 600-те от дружината на Георги Пеячевич с още по-голям брой жени и деца. Може да се предположи, че са били общо около 1200 – 1800 човека. Вторият, на север, през река Дунав във Влашко начело с архиепископ Стефан Кнежевич и копиловчаните братя Никола и Гюра Качамага изминали по отчета на архиепископ Кнежевич 3000 човека. Днес българско малцинство има в областта Банат, като освен на чипровчани, те са наследници и на никополски и свищовски павликяни, преселили се там в края на XVII век. [4]
  Много от преминалите във Влашко бежанци се придвижват заедно с военизираните чети към южна Унгария и се установяват около Нови Сад, Петроварадин и Осиек, където дълго време живеят представители на видните фамилии Пеячевичи, Черкини и Парчевичи. Други български части са включени в гарнизоните в района на Карансебеш. След края на войната през 1699 година този град остава на османска територия и българите се преселват оттатък Муреш, в няколко села източно от Арад, но се връщат в Карансебеш след завладяването му от Хабсбургите през 1718 година.[7]
  Друга група бежанци заминават на север, заедно с вълната сърби от Голямото сръбско преселение, и стигат до района на Буда.[8] Тук те създават отделен свой квартал на град Сентендре и издигат своя църква с патрон „Свети Никола“, известна като „Кипровачката“. Градчето в днешно време е архитектурен резерват заради бароковите сгради и някогашният крайбрежен български квартал е един от най-благоустроените.[2]
  Останалите във Влашко бежанци се заселват в различни градове на Олтения, където още в предходните десетилетия има чипровски колонии, като най-устойчиви общности създават в Крайова, Римник и Брадичени. Несигурното положение във Влашко, подлагано на набези от татарски банди, кара част от бежанците да търсят убежище в Трансилвания, но там се сблъскват с неодобрението на местните протестанти.[9]
  Стотици други на по-малки групи се спасили в Златарица, където ги приютили познати от времето на плавене на злато, в Еленско и Котленско, в Пловдивско – основали днешният квартал Миромир на град Хисаря, в Пиротско, в Трънско, където и до днес наричан разходката „шпацир“, в Кюстендилско, в Годечките села Голямо и Мало Малово и Раяновци, в Ломско, в Берковско.[2]
  Село Клисура никога не било възстановено и останало да блуждае из преданията като дух на жертва за българската свобода. Според предания неговите жители са останали в местността, където са се крили след въстанието и днешните жители на село Равна би трябвало да са потомци на онези от легендарното вече село Клисура.[2] Единадесет години след събитията в останалите селища няма „нито един човек“.
  Чипровското въстание слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и хабсбургските територии. Сложен е край на католическото влияние в района. Седалището на Софийската католическа епархия е преместено от Чипровци в Пловдивско. Значението на Чипровци като културно и икономическо средище силно намалява.''
  из уики
  Дне британците, чийто сънародник е Джон Лок, не могат да се разберат за един брекзит, а камо ли да реагират като нас- българите- ако бяха поставени в условията на липса на собствена държавност и османско владичество1 ЕТО- ТОВА сме българите, г-не1

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#5] от "Иво":

  Джон Лок, философът на свободата е бил акционер в Кралската африканска компания, която търгувала с роби.

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Лок е застъпвал идеята за естественото право, привърженик е бил на равноправието между половете, защитавал е свободата на мненията и толерантността, дори е стигнал до идеята за разделението на властите. Изобщо Лок твърде рано изразява множество либерални възгледи, които по-късно други, като Мил и Монтескьо, развиват и утвърждават. А сега разбираме, че е бил стигнал и до идеята за толерантност към католическата вяра. Може би е логично, след като той смята, че познанието на човек за Бога и вярата са плод на човешкия разум.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Весело

  До коментар [#18] от "Fiji":

  А откъде е точил мангизи, за да размишлява - виж ком. 17 !?:)

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  това е 17 век тези там не са ги брояли за хора, нарича се расизъм. А в матушката ви до края на 19 век не ги броят за хора...

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#8] от "man_un":

  Лок говори за толерантност, не за обич.
  Толерантността започва там, където свършва харесването, казваше Кристиан Таков.

 22. 22 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#9] от "blondofil": казано накратко, по протежение на ВСИЧКИТЕ над 500 години османско владичество, българите на всеки 20-30 години, са повдигали локални въстания с цел освобождаването си от чуждият гнет и възстановяване на собствената ни , българска държавност. Докато Лок е писал за свободата, българите НА ПРАКТИКА сме вдигали въстания с цел ИЗВОЮВАНЕ на собствената ни совода и държавност с огън, меч и кръв- образно казано- тук търсете българската философска мисъл в края на 17 век и началото на 18 век.

 23. 23 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#22] от "cmy12603507":совода= т.е. свобода. И коагто е създадена първата българска конституция през 1879г. , ето какво е вписано в нея само ДЕСЕТ години след официалното премахване на робството в сащ
  Основни начала

  Първата българска конституция установява демократичните начала на обществено-политическия живот, устояли на всички изпитания на времето и еднакво валидни и необходими днес:
  народно представителство при всеобщо избирателно право;
  политически плурализъм и свобода на сдружаването;
  разделение на властите;
  парламентарен контрол и министерска отговорност;
  децентрализация в общинското управление;
  свобода на печата, мисълта и словото.
  https://www.parliament.bg/ns140/bg/turnovo-constitution
  И конкретно
  КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО (Приета на 16.04.1879 г.)
  57. Всичките Български подданници съ равни предъ закона. Разделение на съсловия въ България не се допуща.
  58. Титли за благородство и други отличия, също и ордени не могътъ да съществуватъ въ Българското Княжество.
  61. Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества.
  Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.
  62. Законите за благоустройството и полицейските закони еднакво съ задължителни за всички лица, които живеятъ въ Княжеството.
  63. Всички недвижими имоти които се намерватъ въ Княжеството, макаръ би че принадлежале и на чужденци, се намиратъ подъ действието на Българските закони.

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Вземал е пример от древногръцките демократи. Някой трябва да е на нивата.

 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Защо все търсите да се хванете за парите? Толкова ли не цените плодовете на интелектуалния труд? Когато човек оставя нещо след себе си, което е важно за човечеството, това е същественото. А не как се е прехранвал, какъв характер е бил, пиел ли е, гей ли бил, или женкар и т.н.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#10] от "faeton.":

  Пак ялова и келява рубладжийска опорка!!!
  Звънете на пасоля за нова!
  Тази не върши работа сред нормалните българи!!!!

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4020 Весело

  Моля? Ти знаеш ли кога са религиозните войни в Европа? Лок не бил толерантен към католиците, слушай приказки, пиши романи, казваше баба ми???! Аман неграмотници.
  —цитат от коментар 6 на bez_ime2


  Хахаха.... от твоя коментар си личи, че неграмотника си точно ТИ! :-D

  Първо, точно през 17 век, когато Джони Лок е живял е била най-кръвопролитната и дълга война между европейските католици и протестанти! Става въпрос за 30-годишната война, но неграмотник като теб едва ли даже е чувал за нея! :-D Второ, в статията ясно е обяснено, че Лок не е бил толерантен към католиците, това го казват, учени историци, които познават в детайли неговия живот и творби! На тях ли да вярвам или на тебе неграмотнико, дето не знаеш даже кога в Европа се водят религиозните войни! между католици и протестанти?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#25] от "Fiji":

  А защо трябва да хвалим някой паразит, който е умувал едно / ''За свободата'' - на теория, за да си оправдае другото - расизъм и робство - каквото е представлявал - на практика !?

  karabastun1@abv.bg
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  До коментар [#11] от "bez_ime2":

  Текущият роден консерватизъм е чиста форма дебилен комунизъм, с примеси на шизофрения.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4020 Любопитно

  До коментар [#28] от "karabastun":

  Между другото като спомена около тази част от живота на Лок се сетих за президента Линкълн, който е известен с това, че сложил край на робството в САЩ, и е победил в американската гражданска война, но малко известен факт е, че той е мразил местното индианско население и е отговорен за извършването на военнопрестъпления срещу тях. Ето повече подробности:

  https://washingtonmonthly.com/magazine/janfeb-2013/lincoln-no-hero-to-native-americans/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#30] от "Иво":

  Лявата ръка се прави, че не знае какво прави дясната - типични ''демократи'' и ''свободооткриватели'' - като почнеш от Платон и стигнеш до съвременните идоли на света!!!

  karabastun1@abv.bg
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иво":

  +++++++++++
  Е това не звучи хвалебствено, каквато е целта на пропагандата им!

  karabastun1@abv.bg
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#20] от "Opportunity":

  Я пак пробвай, че се запени и нищо не каза ?! :)
  К'во Джон Лок - к'ва ти 19-20-ти век! :)

  karabastun1@abv.bg
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Весело

  Получихме индулгенция :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1999 Весело

  ... в статията ясно е обяснено, че Лок не е бил толерантен към католиците, това го казват, учени историци, които познават в детайли неговия живот и творби! На тях ли да вярвам или на тебе...
  —цитат от коментар 27 на Иво


  Точно обратното е обяснено в статията. Чрез доказване на авторството излиза, че Лок е бил по-толерантен към католиците, отколкото се е смятало досега.
  На тях ли да вярваме или на теб, дето даже не си прочел статията внимателно? :)

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4020 Любопитно

  До коментар [#35] от "tamada":

  Ти го каза Тамада - досега, цитирам те: "чрез доказване на авторството излиза, че Лок е бил по-толерантен към католиците, отколкото се е смятало досега."

  А, преди това се е смятало, че, цитирам статията: "Той повдигнал изненадано вежди. Досега не било известно доводите на Лок за религиозната толерантност да обхващат и католиците. "Заглавието ми прозвуча напълно неправдоподобно", обяснява Уолмсли. Той допълва, че Лок е известен тъкмо с това, че доводите му за религиозната толерантност не включват католиците. Затова Уолмсли проверява в онлайн каталозите на произведенията на Лок, за да провери дали заглавието не се припокрива с описанието на някой от трудовете на философа. Търсенето не дава никакъв резултат." "Заглавието ми прозвуча напълно неправдоподобно", обяснява Уолмсли. Той допълва, че Лок е известен тъкмо с това, че доводите му за религиозната толерантност не включват католиците."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#35] от "tamada":Ти го каза Тамада - досега...
  —цитат от коментар 36 на Иво


  А ти твърдиш обратното - че учените все още го смятат за нетолерантен към католиците.

  Джон... не е бил толерантен към католиците.
  —цитат от коментар 5 на Иво

  ... това го казват, учени историци, които познават в детайли неговия живот и творби!
  —цитат от коментар 27 на Иво

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#37] от "tamada":

  Вече не го смятат, заради този новооткрит ръкопис, но досега го смятаха за нетолерантен. И в първия си коментар обясних, защо са го смятали преди за нетолерантен. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2240 Весело

  Тоя форум съвсем се побърка - правоверен ислямо-комунист обяснява принципите и зародиша на класическия либерализъм. Майкоууу.....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Препратката от Лок към днешните либерал-демократи е безумна. Класическият либерализъм днес се нарича либертарианство и няма нищо общо със "мекия" социализъм , който наричате либерал демокрация.
  Впрочем либерал демократите са като морските свинчета - нито са морски, нито са свине.

 41. 41 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Някой дава ли млада жерта впринушение

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#12] от "Opportunity":

  "Примерно до преди а и сега все още, всеки който не се харесва на руснаците е фашист.
  Новото е, че освен че е фашист е и либерал :)"

  И ислямо-комунист... :))))

  Да "одеснееш" за една нощ не е лесно, натоварва психиката, особено ако е изначално лабилна...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Лок проверява... за да провери.

  А Дневник продължава да изумява с бедния си речник!

 44. 44 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#5] от "Иво":Джон Лок, философът на свободата е бил акционер в Кралската африканска компания, която търгувала с роби.
  —цитат от коментар 17 на karabastun


  Ауу, ама верно ли това?
  Нищо, успокой се: докато е бил на 'заточение' в Сибир, таваршч Ленин и там е имал слугиня, дето е преживявала под стълбището.
  Толкова за пролетарско-селския вожд :)

 45. 45 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#16] от "cmy12603507":

  Добър отговор на лош въпрос. Радвам се, че се натъкнах на това, което сте написали.

 46. 46 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  До коментар [#5] от "Иво":Джон Лок, философът на свободата е бил акционер в Кралската африканска компания, която търгувала с роби.
  —цитат от коментар 17 на karabastun

  Това обстоятелство се изважда от контекста и се спекулира с него. Всъщност Джон Лок става служител към Съвета по чуждестранни плантации и за да не им даде пари, кралят им е платил с акции на Кралската Африканска Компания, които Лок впоследствие продава - така че ги е придобил по стечение на обстоятелствата и ги е продал.

 47. 47 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Пак невежите българета коментират нещо, от което нямат никаква шибана представа....

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  запенил си се ти, с три коментара един след друг :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 49. 49 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  "Не, не е образцов демократ този Джон Лок!", реват възмутено форумните русороби.
  И с умиление си спомнят за демократа на всички времена, примера за междуетническа толерантност, нежната душа и казашки атаман Ермак Тимофеевич, завоевател на Сибир през 16-ти век, който е возил в обоза си тонове семки, близалки и бонбонки за срещнатите по пътя му туземци...

 50. 50 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1999 Весело

  докато е бил на 'заточение' в Сибир, таваршч Ленин и там е имал слугиня, дето е преживявала под стълбището.
  Толкова за пролетарско-селския вожд :)
  —цитат от коментар 44 на ali_ibn_isa


  Те почти всички са си прекарвали добре в заточение.
  На Александър Радишчев по време на заточение царската държава му плаща (на него - политическият враг) 12 рубли за храна на месец и 22 рубли на година за облекло.

  За да стане ясно колко са 12 рубли - ето какво пишат други.
  Юлий Мартов го пращат в Туруханск през 1896 и пише, че за 5 рубли на месец получавал квартира и храна, а останалите пари харчел за книги и спестявал за бягството си.

  Сталин, Свердлов и анархистът Алекснадър Улановский също са заточени заедно в Туруханск през 1913. Улановский казва, че по време на заточението за пръв път в живота си е имал излишни пари и можел да изпраща от тях на една девойка, с която се запознал някъде по пътя. И за пръв път си купува и опитва какво е това какао. При тях там еленовото месо и чигата били смешно евтини. Даже казва, че една солидна хубава къща (разбира се дървена) струвала 12 рубли - колкото месечната му издръжка.

  А пък Ленин в заточение живее с жена си и тъща си и с държавните пари не само се храни толкова добре, че надебелява, ами както казваш даже плаща на прислужница. Парите, които получава от майка си харчи само за чужди книги и списания.
  А после след заточение напълно легално издава книгата си "Развитието на капитализма в Русия" без да бъде спряна или поне коригирана от цензурата. В нея говори за безпомощното положение на трудещите се, критикува дейността на остарелите учреждения и призовава за необходимостта от унищожаването им, защото задържат общественото развитие. :)

 51. 51 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1999 Весело

  На Александър Радишчев...
  —цитат от коментар 50 на tamada


  Всъщност грешка - Радишчев е от друга епоха и друго заточение. 12-те рубли + 22 са на Ленин.

 52. 52 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darulio":

  О велики философ. Обясни ни корелациите между либерализъм и социализъм.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3278 Весело

  До коментар [#25] от "Fiji":А защо трябва да хвалим някой паразит, който е умувал едно / ''За свободата'' - на теория, за да си оправдае другото - расизъм и робство - каквото е представлявал - на практика !?
  —цитат от коментар 28 на karabastun

  А Маркс и Енгелс какви са били? Хора от пролетариата ли, че са се били загрижили за работническата класа? Според теб и те паразити, а?


 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#53] от "Fiji":

  Да !
  Е, и .........трябва ли да ги хвалим ?

  karabastun1@abv.bg
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#44] от "ali_ibn_isa":

  А всичките вождове са така, нали знаете !

  karabastun1@abv.bg
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  До коментар [#48] от "Opportunity":

  ЗАЩО трябва да хвалим поредния бок...лук, който е лъгал - щото се казва Джон, а не Иван ли ???????????

  karabastun1@abv.bg
 57. 57 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1723 Весело

  До коментар [#52] от "qwerty 500":

  Либерализмът, т.е. класическият либерализъм и социализмът? Нищо, Санчо, нищо. Социаллиберализмът и социализмът? Регулациите, Санчо, регулациите. 😉

  На, чети: https://ca.wikipedia.org/wiki/Socioliberalisme

  Ето, вече знаеш повече от преди 5 минути. Излез да почерпиш наборите по тоя повод.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  [quote#27:"Иво"][/quote]

  Кога е подписан Вестфалския мирен договор бе, всезнайко? Бягай да четеш...

 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":
  Ти прочете ли едно мнение отдолу, в което се казва:" Е, как да ги обича тези, след като са убили дядо му?". Отделно, че приведенеите факти са за действията на администрацията И по негово време, като тя продължавала дейността на предишните.
  Накрая, пише, че Линкълн лично помилвал по-голямата част от осъдениете на обесване индианци: the Dakota War in Minnesota in 1862 led to the hanging of thirty-eight Indian men—303 Indian men had been sentenced to hang, but the others were spared by Lincoln’s pardon

 60. 60 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#9] от "blondofil":

  Каквото и сега. Мечтае да седне на маса с "началника" или поне да му стане иброкчия.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4020 Весело

  [quote#27:"Иво"]
  —цитат от коментар 58 на bez_ime2
  Кога е подписан Вестфалския мирен договор бе, всезнайко? Бягай да четеш...[/quote]

  Безименен умико номер 2, я кажи кога започва и завършва 30 годишната война в Европа!? Кога е подписан Вестфалския мирен договор?

  Отговорът е 17 век, точно когато е живял Джон Лок! Провери сам, ако не ми вярваш!

  П.П.
  Трябва да повтаряш ми се струва предмета история от средното училище. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3699 Неутрално

  До коментар [#2] от "_plamen_":
  ++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK