Преди фигурата на мястото на мавзолея Венелин Шурелов открива изложба в Париж

Плакат на изложбата "Ротации"

© Български културен институт

Плакат на изложбата "Ротации"Четиридесет картини и част от емблематичните фигури-обекти на българския визуален артист Венелин Шурелов ще бъдат представени в неговата първа самостоятелна изложба в Париж "Ротации" (Rotations). Събитието на 19 септември ще открие есенния сезон на Българския културен институт във Франция тази есен.


Сценографът и преподавател в магистърската програма "Дигитални изкуства" на Националната художествена академия е автор и на дигиталната инсталация "Един човек", която през февруари тази година спечели конкурса на програма "Навън" на дирекция "Култура" на Столичната община и трябваше да бъде монтирана временно на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София до началото на лятото. Според последната информация от нейния автор се очаква тя да се появи там най-късно в началото на ноември, след като получи и последното одобрение от Направление "Архитектура и градоустройство".


Изображенията са част от тестовете на софтуерната част на проекта "Един човек"

© Венелин Шурелов

Изображенията са част от тестовете на софтуерната част на проекта "Един човек"
Пред "Дневник" Шурелов обясни: "Административни спънки няма, има административни процедури. Те са сложни и отнемат много време. Въоръжил съм се с търпение и гледам на това като резултат от демократичното колективно желание на гражданското общество всичко да е по правилата. Очевидно администрацията натрупа много негативен опит и се стреми да избегне всяка уязвимост, като и да подобри работата си", коментира авторът и допълва: "Един човек", изглежда, ще даде своя скромен принос в тези процеси, надявам се в положителен за всички план. Очаквам монтажа на металната конструкция с екраните да стане най-късно в началото на ноември, а работата с програмистите ще допълва в крачка неговите образ и функции."


Дотогава художникът ще се фокусира и върху първата си самостоятелна изложба в Париж. "Изложбата включва серия от 40 рисунки в малък формат. Правени са това лято, специално по повод представянето в Българския културен институт в Париж."


Една от рисунките в изложбата "Ротации"

© Венелин Шурелов

Една от рисунките в изложбата "Ротации"

Той разказва, че поканата на Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, му е подействала стимулиращо и се е захванал с нещо, което не е правил повече от 20 години. "Имам предвид създаването на рисунка в рамка. Още като съвсем млад художник по някакви свои, интуитивни и идеалистични причини реших да не участвам в процесите по създаване на предмети за продажба. Щастлив съм, че устоях на този принцип. Гледам на изложбата в Париж не като негово изключение, а развитие."


Защо е решил да направи тази крачка артистът обяснява така: "От известно време се загнезди идеята, че моите странни обекти и пърформанси могат да имат още едно ниво на присъствие. Помислих си, че в тях има идеи и образи, които някак егоистично са затворени в проекти, които рядко могат да бъдат видени, и потърсих варианти за допълнителното им съществуване."


Темата на изложбата "Ротации" е свързана с някои от последните му проекти "Ротор" и "Перипатетик". "Сам се изненадах какъв забавен и любопитен повод могат да бъдат те за рисуване. В изображенията смесвам различни техники, колажирам, принтирам, драскам и добавям спомени и съдържание, което е оставало по периферията на оригиналния проект", разказва още Шурелов.

Експозицията "Ротации" ще бъде открита за посетителите и жителите на френската столица на 19 септември в галерията на института, където ще остане до 10 ноември.


Венелин Шурелов

Венелин Шурелов


Венелин Шурелов е художник, сценограф и куратор, роден през 1977 г. Завършва "Сценография" в Националната художествена галерия, където днес преподава в съоснованата от него магистърската програма "Дигитални изкуства". Автор е на различни интерактивни инсталации/пърформанси като "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), Orthoman (2009) Tabula Rasa (2010), "Стрелбище" (2012), "Ротор" (2016) – представен в "Арс електроника център". Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK