Четиринадесета "НОЩ" се спуска над Пловдив днес

Аудио-визуален проект Ground Control

© НОЩ Пловдив

Аудио-визуален проект Ground ControlСлед едногодишна пауза събитието "НОЩ Пловдив" се завръща днес в Европейската столица на културата 2019 с три специални събития, множество съпътстващи изложби, срещи, инициативи, програма "Малка нощ" за деца и традиционната възможност регионалните музеи, читалища, библиотеки, галерии и храмове да бъдат отворени в тъмните часове на деня.


Едно от събитията и проектите, създадени специално за "НОЩ", е на американския артист L, който ще представи своя "междуизмерен" ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S на Римския стадион по залез слънце - точно в 19:35 ч.. В него участват 14 души от Пловдив - само жени, които ще извършат астрален ритуал, ръководени от художника L и куратора на проекта Аарън Милтън, за който са създадени и скулптурни обекти от бронз.


"Mеждуизмерният" ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S

© НОЩ Пловдив

"Mеждуизмерният" ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S
Вечерта ще продължи с аудио-визуалния проект Ground Control в Античния театър от 23 ч. Той ще бъде представен на същото място и в събота, но от 21:30 ч.. Проектът е съвместно дело на Петко Танчев от Пловдив и Axel Rigaud & Crystal sound от Париж, които се срещат за създаването на мащабната мултимедийна творба, която ще се прожектира както на сцената, така и на трибуните на театъра. В съпровод ще има музика на живо, която ще използва порцеланови купи - самите те произведения на изкуството.


Първата от общо трите вечери на "НОЩ" ще завърши с традиционното откриващо парти, което тази година ще бъде във Военния клуб и ще започне в полунощ.


Сред общо 130 събития в 75 пространства акцент е и изложбата "Общо място" с куратор Владия Михайлова, която събира творби на международни артисти и ще бъде представена в Стария град на Пловдив, Източна порта.


Изложбени пространства

© НОЩ Пловдив

Изложбени пространства


Изложбата "Open Art Files: записки и бележки под линия" в галерия "Капана" пък проследява отражението на времето в работите на повече от 50 български артисти с куратор Вера Млечевска.


Интересно ще е да се види и изложбата evn колекция (художествената колекция на EVN Group) в СКЛАД Пловдив, която специално за "НОЩ" поръчва и три творби от трима артисти - Франц Капфер, Лазар Лютаков и Мартина Вачева.


Картина на Мартина Вачева

© НОЩ Пловдив

Картина на Мартина Вачева


Освен тези изложби, които са създадени по инициатива на фондация "Отворени изкуства", основна част на "НОЩ Пловдив" по традиция ще бъдат и пловдивските музеи, галерии и ателиета. За събитието през нощта ще бъдат отворени и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.


Пълната програма на събитието може да откриете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK