Христо, който помни киното на Севера

Христо Христозов

© Иван-Александър #PhotoCorps

Христо ХристозовКогато през 2017 г. фестивалът за скандинавско кино "Северно сияние", организиран от сдружение "Позор", престава да съществува, Христо Христозов приема предизвикателството да го продължи в нов формат. Така се ражда "Седмица на скандинавското кино". По това време Христо е и програмен директор на Дома на киното - място, където много зрители са го виждали да представя филми с микрофон в ръка. Не случайно основната му задача, докато заема тази позиция до 2018 г., е да развива публиката на киното.


Киното е страст на Христо от 10 години и постепенно се превръща в негова професия. Преди да се озове в Дома на киното, той е част от екипа на "София филм фест". С този опит зад гърба си не е чудно, че продължава с всички сили да работи за киното. В следващите месеци ще бъде ангажиран в няколко проекта, за които все още предпочита да не говори. Но едно е сигурно - на 22 септември започва третото издание на "Седмица на скандинавското кино". То ще продължи до 30 септември и в програмата му са включени 13 филма. Пловдивското му издание пък започва днес в "Lucky Дом на киното"


"Приказка за Астрид"

© "Седмица на скандинавското кино"

"Приказка за Астрид"
"Трудно е да се каже, че някой прави фестивал "самостоятелно", защото това е екипно усилие", разказва Христо. "Добър съм в това да събирам и приобщавам хората, а няма по-хубав начин от кинофестивалите. За мен те са и път да говорим за трудните теми", продължава той. Водещата го сила при организирането на фестивала е това, че скандинавското кино е непознато, трудно и "често се възприема за негледаемо".


Мотото на тазгодишното издание на "Седмица на скандинавското кино" е "Биографиите ни". "Мислим си, че виждаме света такъв, какъвто е, но всъщност го виждаме именно спрямо това, което сме преживели, видели, което знаем или си мислим, че знаем. И се учим от биографиите на другите", обяснява Христо.


"Какво ще кажат хората"

© "Седмица на скандинавското кино"

"Какво ще кажат хората"


Публиката ще може да види норвежкото предложение за наградата "Оскар" през 2017 г. "Изборът на краля" на Ерик Попе (познат на българската публика с филма "Хиляда пъти лека нощ"), който се отказва от работата си като фотожурналист на "Ройтерс", за да се занимава с кино и да показва ужаса от войната. Другият норвежки филм "Какво ще кажат хората" отново е предложен за "Оскар", но през 2019 г. и е базиран на лично преживяното от режисьорката Ирам Хак отвличане в Пакистан.


В селекцията влизат и биографични филми за писателите Астрид Линдгрен, Дж. Р. Р. Толкин и Харуки Мураками. Основен акцент е "Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов, чиято световна премиера беше на фестивала "Сънданс". В него се разказва за младо момиче и нейния път за справяне с травмата на тежкото детство заради алкохолизирания ѝ баща и за момента е показван в България единствено като част от програмата на "София филм фест".


"Да сънуваш Мураками"

© "Седмица на скандинавското кино"

"Да сънуваш Мураками"


Подобна е историята в шведския филм "Градинската алея" - като деца Ерик и Елин живеят за кратко заедно като едно семейство с наркозависимите си родители. Години по-късно те се срещат отново, за да открият колко силен отпечатък е оставило това време върху тях. "Най-ведрото заглавие в селекцията е датският "Историята накратко" за Елън и приятелите ѝ, всички в края на 30-те години, и техните повече или по-малко самоналожени ограничения в любовта", завършва Христо.


В София филмите ще бъдат показани в Дома на киното, а "Тайният живот на Вера" ще има специална прожекция и в "Кино Култура".


Програмата може да бъде намерена тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK