Проф. Никола Георгиев: Чуйте какво казват, за да му се противопоставите

Проф. Никола Георгиев: Чуйте какво казват, за да му се противопоставите

© philol-forum.uni-sofia.bgНа 23 септември от този свят си отиде проф. Никола Георгиев. Носителят на Хердерова награда за литература (2000 г.) преподаваше теория на литературата в Софийския университет "Св. Климент Охридски" повече от 45 години. Той беше критичен към всяка власт - по времето на комунистическия режим е обвиняван, че преподава "буржоазно литературознание" и са правени опити да бъде отстранен като преподавател. След 10 ноември 1989 г. получава покани да бъде посланик, културен аташе и дори президент, но отказва.


Едно от нещата, на които учеше студентите си, беше да не спират да подлагат на съмнение хипотезите си и винаги когато стигнат до някое "ново откритие", първо да си зададат въпроса: "И какво от това?" Беше известен като ексцентрик, а лекциите му бяха посещавани от студенти от различни специалности.


Дневник събра цитати от интервюта, които проф. Никола Георгиев е давал през годините.
"Съвременната българска политическа класа, подражавайки твърде много на Запада, въвежда в България свой новоговор. Комунистическият режим си създаваше свой новоговор. Сега на нас се натрапва друг новоговор и ще е жалко, ако българите приемат този речник. Нека си остане в устата на управляващите. Много са причините. Едната е да се почувства, че управлява нов режим. Да махнем думата "започвам" и да въведем "стартирам". Да не е "завършвам", а "финализирам". Вместо "предлагам идеи" се въвежда "инициирам". Вече излезе речник с около 5500 такива думи, ковани в българския новоговор. Друга причина е снобизъм и парвенющина. Да не съм прост човек и да кажа "пряко", затова ще кажа "директно". Много са подбудите за промяната на езика. Той е нещо, което е обречено на промяна. Днес само интелигентен човек може да чете български книги от ХVIII век и само специалист може да чете български книги от IХ - Х век. Така е и в Англия, така е навсякъде. Езикът е обречен на промяна и, второ, обречен е да се греши с него." ("24 часа", 2011 г.)


"Обръщам се към сънародниците си: когато чуете нещо и усетите в него гласа на управляващата полуидеология, не му вярвайте и го отминете с добре отворени уши. Чуйте какво казват, за да му се противопоставите." ( телевизия BiT, 2016 г.)


"В литературознанието виждах една от възможностите да се съпротивлявам на комунистическата идеология." (БНР, 2017 г.)


"Когато предишният вид отслабнала или не цензурна машина отслабна още повече, литературата престана да бъде средство за борба с властта. Което е за нейна беда. Но още по-голяма беда – литературата престана да воюва вътре в себе си. Най-силните места в историята на българската литература са битките. Ботев срещу част от тогавашната литература. Другата голяма битка – младите срещу стария, 50-годишния Вазов. Литературен живот, в който няма борби, е полулитературен и полуживот." (БНР, 2017 г.)


От ляво надясно: проф. Михаил Неделчев, проф. Цочо Бояджиев и проф. Никола Георгиев на втората Комисия по досиетата от 2001 г.

© Валентина Петрова

От ляво надясно: проф. Михаил Неделчев, проф. Цочо Бояджиев и проф. Никола Георгиев на втората Комисия по досиетата от 2001 г.


"В България имаме склонност към евфемизъм, към замазване на лошите неща с названия, които малко ги разкрасяват." ("24 часа", 2011 г.)


"Политическият елит иска да придаде на действията си човечност, доброта. А това се постига, като замени разбираеми думи с неразбираеми." ("24 часа", 2011 г.)


"За да се създаде един народ, той трябва да се скара с някой друг." (TV7, 2012 г.)


"Според едно наивно мислене писмеността обединява народите. Според едно скептично мислене тя ги раездинява. Защото когато видя китайско писмо, болката ми е, че не го разбирам." (TV7, 2012 г.)


"Същинското ми (бел. ред. - препятствие) беше художествената литература. Препятствие и подтик. Що е тя, кои са нейните решими и нерешими въпроси, редно ли е да се преподава и ако се преподава, как? "Ще си отида от света, тъй както съм дошъл – бездомен" – казва поезията. "Ще си отида от света, тъй както съм дошъл – литературоведски безпросветен" – казва прозата." (списание "Филологически форум", 2016 г.)


"Моя скромност мина през няколко полета на литературознанието. Минах и през така нареченото (от мене) тревожно литературознание, а сега се занимавам с така нареченото (от кого ли?) насмешливо литературознание." (списание "Филологически форум", 2016 г.)


"Всяка ценност си има кусурите. И стихотворението "Хаджи Димитър", и романът "Под игото" имат великолепните си свойства. Учителят по литература добре ще е да сочи калпавите места в произведението. Да не възвеличава литературата." (БНР, 2017 г.)


"Аз съм с детинската вяра, че човек трябва да бъде оставен да избира." (БНР, 2011 г.)


"Ние сме привикнали с писмеността, а би могло да бъдем и критично настроени към нея. Броят на езиците днес е неустановим, но се говори някъде за около 4-5 хиляди езика. От тях около 300 имат писменост. Всички останали от мое гледище са свободни - мислене свободно, памет богата." (в. "Култура", 2010 г.)


"Започнах и завършвам с признанието, че не мога да назова качествата, нужни на литературоведа." (списание "Филологически форум", 2016 г.)

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От всичките му студенти, нито един дето да каже 2 думи на кръст за Учителя си... Ако БГ имаше няколко такива Човека...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 2. 2 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  От всичките му студенти, нито един дето да каже 2 думи на кръст за Учителя си... Ако БГ имаше няколко такива Човека...
  —цитат от коментар 1 на пилот падналВградината


  Не сте прав. Вчерашната новина за кончината му тук в "Дневник" беше коментирана от много негови студенти.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 3. 3 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 271 Неутрално

  В литературната теория остават Амелия Гичева, Каприян Бозлуджов, Минчо Бейзадето и галерия още свръхинтелектуалци.

 4. 4 Профил на Марк
  Марк
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брояха се няколко! Останаха без един!

 5. 5 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#4] от "Марк":

  Вече - нито един.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK