Какво предстои през новия театрален сезон

Какво предстои през новия театрален сезон

© Анелия НиколоваНовият театрален сезон 2019/2020 г. вече започна. Какво могат да очакват зрителите в първите няколко месеца? "Дневник" прави обзор на част от премиерните постановки в големите театри в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.


Народен театър "Иван Вазов"


Сезонът в Народния театър ще премине под знака на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. През лятото тя ще бъде отбелязана с драматизация по романа на класика на българската литература "Нова земя", по която вече работят Юрий Дачев и Мирела Иванова. Книгата беше преиздадена преди броени дни от издателство "Кръг". Още по време на публикуването си тя не е била добре приета от критиката, но Вазов е смятал, че е по-добра от романа "Под игото". Премиерата е предвидена за 9 юли, когато е и рожденият ден на класика.
КАКВОТО, ТАКОВА
от Недялко Йорданов
Камерна сцена
Премиера: 27 септември и 22 октомври


Единайсти А клас се събира по традиция години наред заедно със своята учителка, другарката Пеева, която вече е на 90 години. Въпреки че всеки от бившите ученици е потеглил по своя път, тяхната малка общност се е съхранила. Избликват неочаквани спомени, избухват стаени конфликти, прокрадва се неутихващата през десетилетията ревност между две от героините, целували едно и също момче...


Режисьор: Недялко Йорданов
Сценография: Чайка Петрушева
Музикална картина: Недялко Йорданов
С участието на: Емилия Радева, Янина Кашева, Иван Налбантов, Жоржета Чакърова, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Богдан Глишев, Рут Рафаилова, Сава Пиперов, Ева Тепавичарова и Христо Терзиев


"Хубава риба"

© Народен театър

"Хубава риба"


ХУБАВА РИБА
от Марк Рейланс и Луис Дженкинс
Голяма сцена
Премиера: 29 септември и 2 октомври
Следващи дати: 17 ноември


Актьорът и драматург Марк Рейланс е дългогодишен директор на Шекспировия театър "Глоуб" в Лондон и печели награда "Оскар" за поддържаща роля във филма на Стивън Спилбърг "Мостът на шпионите". Той драматизира книгата на американския поет и романист Луис Дженкинс "Хубава риба". Действието се развива на замръзнало езеро в Минесота, където двама стари приятели ловят риба и размишляват върху света, човека и смисъла на живота.


Режисьор: Ивайло Христов
Сценография: Никола Тороманов
Музика: Кирил Дончев
С участието на: Марин Янев, Стеефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов


Вече са започнали репетициите и на "Приятна жена в лоша компания" от Андре Русен. Режисьор е Юрий Дачев, а в екипа са Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов. Премиерата е предвидена за 7 ноември. През декември на Сцена "Апостол Карамитев" предстои премиерата на спектакъла "Плач на ангел" от Стефан Цанев с участието на Николай Урумов.


Театър "София"


ВЕЧЕРЯТА
по Херман Кох
Голяма сцена
Премиера: 22, 25 и 29 октомври


Херман Кох е холандски писател, телевизионен продуцент и актьор. Автор на разкази, журналистически колонки и романи, в които смесва сатира, драма, съспенс и психологически трилър. Постига международно признание с романа си "Вечерята", публикуван на български от издателство "Колибри" и преведен на 55 езика. Централно място в него заема въпросът до каква степен родителят е отговорен за постъпките на детето си.


Режисьор: Пламен Марков
Сценография и костюми: Мира Каланова
С участието на: Дария Симеонова, Ивайло Герасков, Лилия Маравиля, Михаил Милчев, Пламен Манасиев и студенти от НАТФИЗ "Кр. Сарафов"


Втората премиера в Театър "София" ще се състои през януари 2020 г. Тя ще бъде по приказната пиеса, написана в поетична форма, "Пер Гюнт" на Хенрик Ибсен. Режисурата е поверена на Катя Петрова, а спектакълът ще бъде мащабен, което налага и повече време за репетиции.


"По-полека"

© Младежки театър

"По-полека"


Младежки театър "Николай Бинев" и Драматичен театър - Пловдив


ПО-ПОЛЕКА
по музика на Стефан Вълдобрев
Голяма сцена
Автори на текста: Ваня Щерева и Стайко Мурджев
Премиера: 11 септември (Пловдив), 19 и 20 септември (София)
Следващи дати: 7 октомври (Пловдив), 30 септември, 11 и 31 октомври (София)


Основа на спектакъла са едни от най-известните песни на Стефан Вълдобрев. "По-полека" е плод на двегодишен труд и е копродукция между Младежкия театър и Драматичен театър - Пловдив. Главни герои на представлението са няколко двойки - служител на престижна банка и красиво момиче на повикване, бъдещи младоженци, запътили се към сватбата си, но попаднали в капана на съмненията, майка и дъщеря, които носят урната с праха на главата на семейството, двама рапъри в третокласен клуб. Зрителите ще чуят песните на Вълдобрев "Две луни", "Пропаганда", "Хромозоми", "Силикон", "ЕксплоАдирам", "Вълк", "Едно", "Бряг с цвят най-зелен", "Аз ли съм, или не съм", "Тази песен не е за любов", "Холивуд". И, разбира се, "По-полека".


Режисьор: Владимир Люцканов
Сценография: Венелин Шурелов
Музика: Стефан Вълдобрев
Музикален директор: Веселин Веселинов-Еко
С участието на:
Филип Аврамов, Стилиян Стоянов, Юлиян Петров, Радина Думанян, Ния Кръстева, Александър Хаджиангелов, Тодор Дърлянов, Мария Сотирова, Рая Пеева, Гергана Христова, Маргита Гошева, Русалина Чапликова, Мая Бабурска, Ахмед Юмер, Александър Евгениев, Троян Гогов, Алексей Кожухаров, Тихомир Кутев, Деян Петров


Младежки театър "Николай Бинев"


РОМЕО И ЖУЛИЕТА
от Уилям Шекспир
Голяма сцена
Премиера: 22 и 30 октомври


Пиесата "Ромео и Жулиета" няма нужда от представяне, както и преводът на Валери Петров. Но всеки спектакъл по най-поставяния драматург в света е предизвикателство за екипа, който се впуска в това начинание. Режисьорът Анастасия Събева вече е работила на сцената на Младежкия театър. "Алиса в Страната на чудесата" (2016 г.) все още се играе всеки месец, а за работата си по костюмите Свила Величкова получи награда "Аскеер" през 2016 г.


Режисьор: Анастасия Събева
Сценография и костюми: Андреа Паунова
Музика: Добромир Кисьов
Хореография: Александър Манджуков
С участието на: Августина Калина Петкова, Ахмед Юмер, Боян Арсов, Кремена Деянова, Койна Русева, Николай Владимиров, Николай Луканов, Станислава Николова, Стефан Мавродиев, Юлиян Петров, Явор Вълканов


Малък градски театър "Зад канала"


СЦЕНИ ОТ ЕДИН СЕМЕЕН ЖИВОТ
по Ингмар Бергман
Премиера: 2, 3 и 13 октомври
Следващи дати: 27 октомври, 5, 22 и 28 ноември


Крис Шарков

© Цветелина Белутова, Капитал

Крис Шарков


Адаптациите не са нещо ново за режисьора Крис Шарков. Още през 2013 г. той направи спектакъла "Презрението" по едноименния филм на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия. Сега той драматизира "Сцени от един семеен живот" на Ингман Бергман. Филмът е направен като телевизионен минисериал, но има и киноверсия. В него се разказва за Юхан и Мариане - наглед щастливо семейство, чийто брак е разтърсен, след като Юхан заявява, че обича по-млада жена. Филмът е известен и с това, че е повлиял върху работата на Уди Алън.


Режисьор: Крис Шарков
Сценография: Никола Тороманов
Музика: Асен Аврамов
Костюми: Елис Вели
С участието на: Весела Бабинова, Христо Пъдев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Каталин Старейшинска, Стоян Младенов, Таня Пашанкова, Ели Колева


СТРИПТИЙЗ ПОКЕР
от Жан-Пиер Мартинес
Премиера: 17 и 18 октомври
Следващи дати: 25 октомври, 10 и 29 ноември


Жан-Пиер Мартинес е един от най-играните съвременни драматурзи. Автор е на над 50 пиеси. В "Стрип покер" семейство кани новите си съседи, за да се запознае с тях. Неочаквано това води до игра на покер, в която всеки участник разкрива тайните си, което води до много комични ситуации. Пиесата вече е играна в градове като Париж, Мадрид и Маями.


Режисьор: Надя Асенова
Сценография: Петя Стойкова
Музика: Добрин Векилов-Дони
С участието на: Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Василена Атанасова, Христина Караиванова


"Мишеловката"

© Петър Недялков, Театрална работилница

"Мишеловката"


Театрална работилница "Сфумато"


2 нови постановки и едно ателие очакват в началото на новия сезон зрителите на Театрална работилница "Сфумато".


МИШЕЛОВКАТА
по "Хамлет" на Уилям Шекспир
Голяма сцена
Премиера: 30 септември и 18 октомври


Представлението "Мишеловката" се фокусира върху репетицията на пиеса в пиесата в "Хамлет". В трактовката на младия режисьор Боян Крачолов Хамлет е болезнено чувствително човешко същество, захвърлено в Дания. Докато героят търси отмъщение, в замъка пристига театрална трупа. Хамлет им предлага да изиграят "Убийството на Гонзаго", но прави промени в текста. Крачолов си задава въпроса как е протекла репетицията на това представление и изгражда "Мишеловката" върху своите отговори. В работата си с текста на Шекспир той си служи с превода на Александър Шурбанов.


Режисьор: Боян Крачолов
Сценография и костюми: Ирена Дойчева
С участието на: Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Галя Костадинова, Иван
Николов, Йордан Ръсин, Симона Здравкова


ОДИСЕЙ И ЦИКЛОПИТЕ ДЪБЛИНСКИ
по Джеймс Джойс
Зала Underground
Премиера: 30 октомври


Моноспектакълът на актьора Димитър Марков е независим проект, който влезе в основната програма на театъра през Малкия сезон на "Сфумато". Това е опит за сценична адаптация на 12-ата глава на "Одисей" на Джеймс Джойс. В романа главният герой Леополд Блум преживява своята одисея в един-единствен ден в Дъблин. Около 17.00 часа следобед той попада в "леговището на циклопа" - кръчмата на Барни Кърнан, от която бива измъкнат от опасен сблъсък с ирландски шампион по тласкане на гюле, известен като Гражданина.


Междувременно в Театрална работилница "Сфумато" вече тече ателието "Сюжет за кратък разказ" върху любовта и смъртта в живота и творчеството на А. П. Чехов. То се състои от две части


"Годениците на Чехов" с водещ Маргарита Младенова. Годениците на писателя са били наричани "Антоновки" и са били 10 на брой. Затова и са поканени 10 актриси, които ще се опитат да влязат в тази ситуация. "Животът ми мина, все едно не съм го живял" е с водещ Иван Добчев. В него фокусът е върху всички герои на Чехов, които предусещат смъртта и виждат в нея изход.


Театър 199

© Надежда Чипева, Капитал

Театър 199


Театър 199 "Валентин Стойчев"


На 22 октомври ще се състои премиерата на скандинавската пиеса "Хаос" от Мика Миляхо. Режисьор на постановката е Марий Росен, а в нея участват Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян. На 15 декември в афиша на театъра ще влезе и спектакъл за най-малките зрители. Това ще бъде "Малката кибритопродавачка" по Ханс Кристиан Андерсен и ще бъде режисьорски дебют на куклената актриса Анна-Валерия Гостанян.


Кулминацията на сезона е предвидена за 12 юни, 2020 г. Тогава театърът ще отбележи 55-годишнината от създаването си с премиерата на пиесата "Боклук" от Елена Телбис, която спечели последното издание на конкурса на театъра за съвременна българска драматургия "Славка Славова". Режисьор на постановката е Ивайло Христов, а ролите са поверени на Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Весела Бабинова.


Сатиричен театър "Алеко Константинов"


АБЕ_МНОГО ЛЮБОВ
по Уилям Шекспир
Голяма сцена
Премиера: 28 и 29 септември
Следващи дати: 13 и 27 октомври


Представлението е по пиесата "Сън в лятна нощ" на Шекспир, но в него са включени и други известни герои на драматурга: Ромео и Жулиета, Хамлет и Офелия, Отело и Дездемона, лейди Макбет и Макбет, Клеопатра и Марк Антоний. "Защитавайки изконното право на всеки човек да осъществи най-важното си предназначение, с което идва на тази свят, а именно – да получава и да дава любов, се опитвам със средствата на трагикомедията и гротеската да предпазя младия човек от илюзията, че това е проста и безопасна работа", пише за работата си режисьорът Димитър Еленков.


Режисьор: Димитър Еленов
Сценография: Светослав Кокалов
Костюми: Петя Стойкова
Музика: Мартин Каров
Хореография: Силвия Мартинова
Мултимедия: Петър Петров


ВЕТРИЛОТО НА ЛЕЙДИ УИНДЪРМИЪР
от Оскар Уайлд
Камерна сцена "Методи Андонов"
Премиера: 3 и 4 октомври


Смехът на Уайлд е ведър и безгрижен, но зад тази светлина и лекота се крие едно съмнение, което и днес продължава да вълнува хората – способни ли сме да обичаме от все сърце, да приемаме другия без предразсъдъци, да се отдаваме напълно, да разбираме и прощаваме без лична изгода, без излишна гордост и егоизъм.


Режисьор: Бойка Велкова
Сценография: Чавдар Гюзелев
Музика: Теодосий Спасов
Хореография Татяна Соколова
С участието на: Силвия Лулчева, Стефания Кочева, Добрина Гецова, Полин Лалова, Росица Александрова, Михаил Сървански, Симеон Гълъбов, Иван Панев, Константин Икономов, Васил Грънчаров, Мартин Христов, Красимир Куцупаров


Сатиричният театър

© Сатиричен театър

Сатиричният театър


БЕЗ ЗАДРЪЖКИ
от Жорди Галсеран
Голяма сцена
Премиера: 9 и 10 октомври


В "Без задръжи" испанският драматург Жорди Галсеран показва лъжата от различните й страни - тя може да бъде както инструмент за манипулация, така и благородно средство за предпазване на чувствата на другия. Представлението преплита естетиката на комедията с тази на филмите ноар, а за пореден път бива доказано, че няма нищо по-смешно от това да гледаш как другите страдат.


Режисьор: Антон Угринов
Сценография: Свила Величкова и Ванина Цандева
Музика: Христо Намлиев

С участието на: Александър Кадиев, Стела Ганчева, Рада Кайрякова, Борислав Захариев, Стефан Попов


ПОМОЩ, ИМАМ ДВЕ ДЕЦА
от Здрава Каменова
Нова сцена Хепи Сатира – комеди бар


Една история за всеки, който е, ще бъде, имал е или има баща. Истерично смешна и сърдечна среща с един мъж, който остава вкъщи с двете си малки деца, за да даде възможност на жена си да прави кариера. В тежката битка между мъжкото начало и дълга към семейството кое надделява? Дали ще оцелее, дали ще се пречупи? Дали ще намери начин да се наспи, да се изкъпе, да остане насаме с НЕЯ – неизживяната си страст? Какво го прави щастлив?


Режисьор: Здрава Каменова
С участието на Кирил Бояджиев


Театър "Българска армия"


Четири премиерни заглавия ще могат да гледат зрителите на Театър "Българска армия" до средата на ноември. Кпасимир Спасов вече работи по пиесата "Любов, любов, любов" на Майк Бартлет. Другите спектакли са "Маркиз дьо Сад", "Жена без значение" на Оскар Уайлд и "Енигматични вариации" по Ерик-Еманюел Шмит.


"Слава"

© Драматичен театър - Пловдив

"Слава"


Драматичен театър - Пловдив


Освен копродукцията "По-полека" театърът започва сезона и със "Слава" от Питър Куилтър. Режисьор е Стайко Мурджев, сценография - Петя Буюкова. Музиката е на Петър Дундаков. В представлението участват: Ивана Папазова, Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова. Премиерата беше на сцена на кръстопът на 12 септември. Следващите дати са на 8 и 31 октомври.


Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна


САМО ЗА ЖЕНИ
от Дарио Фо и Франка Раме
Сцена Филиал
Премиера: 8 и 9 октомври


В "Само за жени" Дарио Фо и Франка Раме с чувство за хумор въвличат зрителите в битката за равноправие на жени от различни епохи, започвайки от Ева. Дарио Фо и Франка Раме са известни не само като творци, но и като активни граждани, които защитават своите политически и социални възгледи. Това им създава множество проблеми с държавните власти, полицията, цензурата, телевизията.


Режисьор: Костадин Бандутов
Сценография и костюми: Даниела Николчова
Музика: Иван Кръстев
С участието на: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Станислав Кондов


ЛЮБОВНИ ПИСМА
от Албърт Р. Гърни
Сцена Филиал


Главните герои Томас и Алекса цял живот си разменят писма, а любовта им остава неосъществена. Това обаче не прави пиесата по-малко действена, а и е намигване към съвременната култура на чата. "История, която няма нищо общо с вас, но в която няма да спрете да се откривате", казва режисьорът Георги Михалков.


Режисьор: Георги Михалков
Сценография: Петър Митев
С участието на: Яна Маринова и Свежен Младенов


"Последният янки"

© Драматичен театър

"Последният янки"


Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас


ПОСЛЕДНИЯТ ЯНКИ
от Артър Милър
Премиера: 25 септември
Следващи дати: 9 и 18 октомври


Класикът на американската драматургия пренася зрителите в психиатрия, за да разкаже историята на две семейни двойки. Милър се намира на територията, на която се чувства най-удобно - семейната драма. Това е картина на едно общество, чиито членове се чувстват излъгани и където успехът е станал равен на провала.


Режисьор: Николай Ламбрев - Михайловски
Сценография: Чайка Петрушева
С участието на: Тихомир Благоев, Невена Цанева, Николай Стоименов, Аглика Бояджиева, Теменуга Тодорова


УМОПОМРАЧЕНИЕ
от Сам Бобрик
Премиера: 30 септември
Следващи дати: 17 и 29 октомври


Това е пиеса за мъжете, които се опитват да разберат жените и никога не успяват.


Режисьор: Борислав Чакринов
С участието на: Асен Блатечки, Койна Русева, Никол Карабинова, Никола Парашкевов, Стефан Иванов


Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе


ТРИ СВАТБИ И ЕДНО ВЪЗКРЕСЕНИЕ
по Карло Голдони
Премиера: 25 септември и 13 октомври


Постановката е адаптация по пиесата "Слуга на двама господари" на Карло Голдони. Три любовни истории се развиват в градчето Росито.


Режисьор: Ивайло Ненов
Сценография и костюми: Теодор Киряков
Музика: Пламен Мирчев - Мирона
Музика на живо в изпълнение на: Стелиан Радев
С участието на: Юлиян Петров, София Бобчева, Кристиана Ценкова, Любомир Кънев, Кадри Хабил, Ивайло Спасимиров, Дайана Михайлова, Венцислав Петков, Йовко Кънев, Александър Узунов

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Дълъг и обещаващ афиш

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Интересни и впечатляващи заглавия!
  Ще ми е интересно да гледам "ВЕТРИЛОТО НА ЛЕЙДИ УИНДЪРМИЪР" и заради екипа, който я поставя.
  В представения сюжет на "КАКВОТО, ТАКОВА" на Недялко Йорданов откривам сходни елементи с пиесата "Догодина по същото време".
  Би било добре, ако в Нар. театър и Театър Пловдив има отново представления на "Пет жени в еднакви рокли" - толкова много комикси са направени по снимки от пиесата, който не я е гледал, да има тази възможност. :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Любопитна ми е пиестата на Елена Телбис, изглежда свястно момиче, много е талантлива на сцената и дано има същите качества и в драматургията!

 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 746 Неутрално
 5. 5 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 6. 6 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 7. 7 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица

 8. 8 Профил на Камелия Романова
  Камелия Романова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 9. 9 Профил на Галина Латунова
  Галина Латунова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първият работен ден на Мавродиев в сферата на финансите е директно на поста председател на Комисията за финансов надзор, а първият му ден като банкер е на поста изпълнителен директор именно на ББР. Как се постига това?

 10. 10 Профил на Йоан Владиславов
  Йоан Владиславов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепям вашите тези. Чувал съм от познати как се приготвят продуктите на Маджаров. Внимавайте и избягвайте употребата им.

 11. 11 Профил на Константина Станимирова
  Константина Станимирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Част от внушителната заплата на Мавродиев (а може би и цялата) подлежи на конфискация в полза на държавата. За целта е нужно просто Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да приложи логиката на скорошното си решение, с което в аналогичен казус установи конфликт на интереси при доскорошния шеф на БЕХ Петьо Иванов.

 12. 12 Профил на Величка Константинова
  Величка Константинова
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик."

 13. 13 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво се оказва накрая, че Стоян Мавродиев е непоклатим и прави каквото му скимне без да бъде наказан за действия си ? В каква държава живеем ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK