"Хомосоц" - разкрития от миналото, които да говорят на настоящето

Една от илюстрациите на Харита Асумани, създадени специално за изложбата "Хомосоц"

© Фондация GLAS

Една от илюстрациите на Харита Асумани, създадени специално за изложбата "Хомосоц""През 1960 г. се сгодих и сключих брак. Моят брак е действителен, а не фиктивен, само че е нещо твърде рядко. Познавах я четири години преди брака. Ние бяхме големи приятели, без да мислим за брак. Баща ми беше получил мозъчен удар и отиваше към края си. Майка ми също бе много болна и стара жена. Те много тъгуваха, че не съм женен и че ако умрат, няма да са изпълнили дълга си докрай. Те искаха да видят децата си оженени. Като една жертва аз исках да донеса радост на родителите си, а не да се скалявам от хомосексуалните си влечения, аз й предложих да се оженим. Тя знаеше преди брака за този мой природен недъг и понеже е много фин издигнат човек, тя сметна, че липсата на полови отношения няма да пречи на нашия брак. Дори тя ми предложи това – да нямаме полови отношения, и аз приех с най-голяма радост и благодарност това. И до момента ние пета година живеем заедно под един покрив, бракът ни върви добре, жена ми е привързана към мен и ме обича, а ние и до днес не сме имали едно полово сношение, което най-добре подчертава моята половност, така и моя нагон. Жена ми е хубава и добра. Тя е много чистоплътна и домакиня, но напразно, аз не я чувствам като жена. Тя ми е другарка, аз също държа на брака си и за това, че тя ме разбира много добре. И ако ние нямаме съвместен полов живот, причината не е у нея, а у мен."


Тази реална лична история е част от няколко подобни, събрани в изложбата "Хомосоц", която се открива от днес до 13 октомври в галерия "Порт А". Тя представя първото по-цялостно изследване за хомосексуалността по време на комунизма и отношението на режима към хомосексуалните, което се фокусира върху 50-те и 60-те години на XX век.


Идеята за изложбата е на Симеон Василев от фондация GLAS, a изследването е направено от екип с ръководител Вероника Димитрова, асистент в катедрата по социология на СУ "Св. Климент Охридски", и е подкрепено от Европейската културна фондация и посолството на САЩ в България.
"Хомосоц" представя множеството факти, събирани от разнообразни източници като правни и медицински издания, съдебномедицински експертизи, разработки на МВР и ДС относно сексуалната разпуснатост в страната, архиви на затвори, анализи на престъпността, както и устни разкази.


За да се създаде една по-пълна картина на периода, в изложбата са използвани и снимки от архива на "Стара София", Lost Bulgaria и този на фотографа Тихомир Стоянов, а илюстрациите в нея са дело на Харита Асумани.


Колкото и смущаващи да са на места изнесените данни, изследването не цели да заклейми или осъди отношението на властта към тази маргинализирана група, а да очертае една безпристрастна, базирана на исторически данни рамка, в която влизат както репресиите, така и истинският живот, казват неговите автори.


Надеждата им е, че това само ще ни помогне да запълним историческите празнини в познанието за самите нас като индивиди и общество и ще подкрепи бъдещите търсения по темата, която продължава да е актуална.


Изводите от нея са оставени на публиката. Като например е ли е било възможно да имат успех прилаганите опити за "лечение" на хомосексуалността у различни "болни" с "лечебно използване на отвращение".


В печатното издание, което съпровожда изложбата и представя обобщена картина на неговите основни открития, са описани няколко подобни експеримента.


Един от тях е следният: "Болният" получава през няколко часа (дори всеки два часа) апоморфин със или без орален прием на алкохол, след което във време на гаденето и повръщането му се показват снимки на хомосексуални партньори и на техните полови органи. През това време магнетофонен запис припомня на болния неприятните страни на хомосексуалните му похождения, усилва се погнусата и отвращението, рисуват се общественото декласиране и срамни ситуации, обяснява се произходът на извратеността и нейната лечимост."


Изследването стига и до извода, че в този период


много по-преследвани и познати са случаите на хомосексуални мъже, отколкото тези на жени.


Направена е и извадка за деленото, създадено от самите хомосексуални по това време, което е основно на "швестърки", "жаргони" и "жаргонеса". Посетителите ще открият и любопитни примери за техните прякори и как са се формирали те.


Една от илюстрациите на Харита Асумани, създадени специално за изложбата "Хомосоц"

Една от илюстрациите на Харита Асумани, създадени специално за изложбата "Хомосоц"

Колкото до местата: "Групата на хомосексуалните има своите места в град София. Мястото за срещи, или "пиацата", за швестърките през 50-те и 60-те години е градинката на църквата "Света Неделя". Друго място за срещи е кино "Култура". То е известно с това, че там "се хващат жаргони", но и като сборище на "извратените младежи, наречени "гъзарчета". Заведенията, които посещават хомосексуалните по това време, са всички онези добре познати места на столичната младеж – сладкарниците "Кристал", "Бамбука", "Славянка", "Опера", "Варшава", ЦУМ; ресторантите БИАД, "Ален мак", "Берлин"; "Офелия"; бар "Астория", "Шишарка"; бирхалето "България". Местата за срещи с чужденци са около хотелите "България", "Балкан" и "Рила", пишат още авторите.


Най-силно наблюдавани и следени по това време


са градските бани, където хомосексуалните откриват така необходимата "невидимост" за своите удоволствия. Именно тези места обаче са и най-следени, служителите там са инструктирани да следят за подобни прояви, а милицията често прави акции, които понякога са доста изобретателни, като понякога се "заиграват" под прикритие с посетителите, след което ги водят в управлението.


"Хомосоц" надниква и в съдебно-наказателните практики спрямо хомосексуалните. До 50-те години хомосексуалността е наказуема и предвижда за нарушителите до шест месеца лишаване от свобода.


Дори в първия социалистически закон, издаден през 1951 г., в глава "Престъпления срещу личността" присъства


раздел "Разврат", в който за "полово сношение и полово удовлетворение на лица от еднакъв пол"


е предвидено значително по-тежко наказание – лишаване от свобода до 3 години, а употребата на израза "полово удовлетворение" е използван с конкретна цел.


През същата тази година е направена и първата масова акция, при която в софийските тоалетни са заловени 70 мъже , сред които се казва, че има "чиновници, инженери и дори офицери".


През следващите години следват още няколко акции, докато "през 1968 г. България става една от първите страни в Източния блок и Европа, която официално декриминализира хомосексуалните актове". Зад тази прогресивна за времето си стъпка стои името на сексолога д-р Тодор Бостанджиев, както обаче и други мотиви, а преследванията всъщност съвсем не спират до падането на режима, достигат дори свръхнаказуемост и често обхващат и малолетните без право на защита от техните родители.


Очаквайте утре в "Дневник" интервю по повод изследването с Вероника Димитрова, асистент в катедра социология към СУ "Св. Климент Охридски".

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Абе и тогава имаше траверси, ама поне нямаше 55 пола.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Всичко това го знаем и сме го чели в различни вариации. Нещо друго и наистина ново около обратните? Знаем, че страдат от липса на внимание. Тази статия заради това ли е?

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  ""Болният" получава през няколко часа (дори всеки два часа) апоморфин със или без орален прием на алкохол, след което във време на гаденето и повръщането му се показват снимки на хомосексуални партньори и на техните полови органи. През това време магнетофонен запис припомня на болния неприятните страни на хомосексуалните му похождения, усилва се погнусата и отвращението, рисуват се общественото декласиране и срамни ситуации, обяснява се произходът на извратеността и нейната лечимост."

  Тази дресировка добре е описана в романа "Портокал с часовников механизъм"...
  Само че там свещеника твърдеше, че такъв "избор" няма стойност.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Портокала е невероятно четиво. Недей намесва обратните там. ;)

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Обратните нямат значение. По важни са методиките за моделиране на индивида, на въоръжение при тоталитарните режими. И не само при тях...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Абе и тогава имаше траверси, ама поне нямаше 55 пола.
  —цитат от коментар 1 на venci4


  И гей паради нямаше! Какъв пропуск, каква трагедия...

 7. 7 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Ти омъжи ли се най- сетне?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 307 Весело

  И гей паради нямаше! Какъв пропуск, каква трагедия...
  —цитат от коментар 6 на Пуйката


  Да бе, нямаше гей-паради!? Манифестациите какво бяха, тамън по няколко в година! :)

 10. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  "Тя знаеше преди брака за този мой природен недъг и понеже е много фин издигнат човек, тя сметна, че липсата на полови отношения няма да пречи на нашия брак."
  ===========
  Човекът си е бил наясно, че има проблем. Сега решиха да наричат проблема "друга нормалност"и си създадохме друг проблем.
  Не съм човек, който би ги пратил на кладата, но признаването на някаква грешка на природата за нормално състояние не мога да приема. Ако стерилитетът е болест, как хомосексуализмът е нормалност?
  Ефектът е еднакъв. И ако стерилните се лекуват, хомосексуалните веят знаменца и вдигат гюрултия.

  Еретик
 11. 11 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Горките хора.
  Гей парадите ме дразнят, както всяко парадиране с вулгарна сексуалност (както рекламите за мастика), но да преследваш хора дори не заради убеждения, а защото са били създадени такива... Не виждам особена разлика с нацистите.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 12. 12 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе и тогава имаше траверси, ама поне нямаше 55 пола.
  —цитат от коментар 1 на venci4

  [quote#6:"Пуйката"][/quote]

  Епа вземете се изплющете, бе старшинки.... Плачете за времената в запас...

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2034 Весело

  От изброените, почти всички, заведения в София, излиза, че не е имало никакво гонение.

  А, изпуснали са "Волга, Волга","Кошарите" и "Видинска среща", май вече всичко е изброено.

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пуйката":

  Женен съм, така че не ми се предлагай.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Любопитно

  До коментар [#11] от "espresso":
  Преследването е излишно, но то бе заменено с друга излишна специалност. Още при Соца не служеха в армията, вероятно да не вкарат някого в схемата поради вълчия глад за секс там. Извадени очи или изписани вежди?

  Еретик
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#11] от "espresso":

  Това от преди гранта
  https://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2008/07/22/529300_kakvo_se_krie_zad_razlichnite_lica_na_kuklovoda_djon/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Хомосексуалност е имало и в древните Рим и Египет, Спарта и о-в Лесбос и по целия свят. Не само по времето на соц-а. Интересното е че въпреки ниското ниво на образование и култура древните хора са живеели в хармония и са се се отнасяли с "обратните" като към "нормални" хора - уважавали са ги, ненавиждали са ги или са били безразлични към тях заради чисто човешките им качества и "обратността" не е накланяла везните на никъде. Имало е значение дали човек краде, лъже, убива, изнасилва или се труди, честен е и помага на другите хора, а не неговата сексуална ориентация.

 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 808 Разстроено

  "жена ми е привързана към мен и ме обича, а ние и до днес не сме имали едно полово сношение,"

  Толкова красиво звучи. Браво!!! Това трябва да се чете на децата в училищата а не Под игото!! Защо ценностите на хомосексуализма не се изучават в училищата?

 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 650 Весело

  Никога не съм разбирал "мъжете " които реват срещу гейовете ,нямам нищо против всички останали да не харесват жени.Не харесвам конкуренцията на обратните жени , те играят в моята половина на игрището.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. Е те тука няма да се разберем......
  Не ми пречат, но ми е противно натрапването на хомосексуалността им по улици и площади и най-вече пред погледите на стотици деца ......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  А преди девети септември имало ли ги е ?

  [email protected]
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Абе не стига че ни занимават с днешните ЛГТБ-та почти всеки ден, ми сега почнаха да ни занимават и с ЛГТБ по времето на соца.

  Ама навремето какви ЛГТБ-та имаше, сега къде ще видиш такива. :)

 26. 26 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "lout66":

  Ами на мен например ми е все едно дали другите мъже харесват жени или не, защото и без това не могат да са ми сериозна конкуренция. Но гейщината дразни сама по себе си, а за организираната гейска пропаганда да не говорим.

 27. 27 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Най-важното на първо време е децата да разберат ценностите на хомосексуализма. Надеждите ми са в БХК, Отворено общество, АзБ, Джендър алтернативи и другите прогресивни организации. Незабавно трябва да им се даде достъп до училищата и детските градини.

 28. 28 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  А преди девети септември имало ли ги е ?
  —цитат от коментар 24 на karabastun


  Хващали са гората тогава. С пушка в ръка..

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Любопитно

  Горките хора. Гей парадите ме дразнят, както всяко парадиране с вулгарна сексуалност (както рекламите за мастика), но да преследваш хора дори не заради убеждения, а защото са били създадени такива... Не виждам особена разлика с нацистите.
  —цитат от коментар 11 на espresso


  Точно така е.
  Впрочем, високопоставените педерасти при соца никой не ги е тормозел,
  педерастията им е била дори обслужвана подобаващо - прислуга от този
  сорт при соца - дал Господ.
  Това което е било идиотското при соца е, че всичко са си го изкарвали на
  НИЗШИТЕ ПЕДЕРАСТИ, върху педераствуващите трудЯщи се, нека така
  да го кажем.

 30. 30 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хомосексуалност е имало и в древните Рим и Египет, Спарта и о-в Лесбос
  —цитат от коментар 17 на petyo9


  Това са районите с гръцко културно влияние. Ами гърците са си били тежки перверзници и извратеняци, което се предава частично и на римляните и египтяните впоследствие, така че не са точно най-добрия пример за отношение към обратните. Не само педерастията, но и педофилията, зоофилията, сношенията между братя-сестри, майки-синове и пр. разврат са били нещо стандартно за това племе, а покрай тях и за Средиземноморието като цяло.

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Аман от хоможурналистика.

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Мачизмът стои в основата на половата култура на българския сапиенс от мъжки пол.Българинът рядко е хомосексуален, даже почти никога, гордее се със своя рудиментарен израстък, а близостта с делиорманските ширини донася и свеж хумор и настроение.Той е рядко толерантен дори и към противоположния пол, в много случаи го счита за интелектуално и физически по нисш. В обичайната му вековна култура е закодирано, че трябва даже и да пошляпва и бишинура ответния пол, ей така за културата и за мястото на жената в живота на българския овчар.За това Инстанбулската конвенция за мачото от всички краища на БГ е нещо като кегефите преди 10 ноември - пълно е с педераси, които трябва да бъдат изтребени, в по-лошия случай - вкарани в зандана.
  —цитат от коментар 8 на SSS


  И това мнение и поведение е укоримо според теб или не?
  За мен е нормално без пошляпването и бушонирането.
  Щото когато ти предлагат връзка в градски кенеф по онова време.
  Беше доста стресиращо и унизително за този на който му предлагат.
  Обикновено човек се спасяваше с бяг и вербална комуникация после го хващаше срам и описваше финала.
  Като тежка битка при която той бил пребил и размазал педеругата.
  Естественно на фона от реки от педераска кръв и вопли.
  И нещо любопитно именно поради мнението че хомосексуализмът е болест тогава хората бяха много по толерантни.
  Сега не мисля че прайдовете им помагат да се легитимират в обществото.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 691 Неутрално

  НАправо се разплаках за швестърите. Вярно, тая дума я имаше и я бях забравил. Мисля пак да почна да я използвам.

 34. 34 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#27] от "moreee":

  Шегуваш ли се?

 35. 35 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  По това време закони против педерастите е имало и в Западна Европа, защо премълчавате това. Например Алън Тюринг, който е разбил шифъра Енигма и по мнение на много историци е съкратил с години ВСВ, за благодарност е получил принудително лечение против педерастия. Но понеже е било във Великобритания и не само там, умишлено се премълчава.
  —цитат от коментар 21 на rienzi


  Да бе, толкова се премълчава, че цял филм направиха за него.

 36. 36 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#30:"xfh59608894"][/quote]

  А под какво влияние са били в Китай, където хомосексуализмът е бил нещо сравнително стандартно. Та чак е описан в старата китайска литература. Или пък в Япония, където е било нормално да съществува такава връзка между учител и ученик, дори при самураите.

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пуйката":Женен съм, така че не ми се предлагай.
  —цитат от коментар 14 на Боян Таксиров


  И жена ти е само добра другарка :)

 38. 38 Профил на rienzi_18
  rienzi_18
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#35] от "kapitan_laino":

  Авторите на статията и на изложбата премълчават факта, че педерастията е била подсъдна в цяла Западна Европа до 70-те години на 20 век - чети внимателно коментара ми. Това за Тюринг го дадох, като пример за лицемерно отношение. А въпросния филм не съм гледал, представям си, каква боза е и как от девет кладенеца вода са носили така, че хем него да го изкарат герой, хем и тези дето са го принудили да се самоубие - невинни.

 39. 39 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Не разбрах какво иска да каже статията. Човекът е знаел, че има проблем и е намерил елегантен начин да живее с проблема си. Дори жена му е била наистина щастлива. Това е любовта между хората. Това го разбирам. Ама да ми обяснявате, че да си пъхате пиш*ите в мъжки зад*ици е любов - не го разбирам! И да ходите и да крещите по улиците, че трябва да го приема за нормално - съвсем не.

 40. 40 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#36] от "anton83":

  Пълни глупости. Колкото до японците, там е на почит педофилията - един вид културна особеност, но не си падат по момченца като в древна Елада, а по ученички. Целата им порно индустрия, порно-комикси, аниме, проституция и пр. се върти около ученичките, а отъркването от такива с къси поли и обарването на същите във влаковете и метрото са национален спорт. Сега тръгни да доказваш, че и педофилията е нещо нормално, само защото в некои култури я практикуват ... Или пък зоофилията.

 41. 41 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#35] от "kapitan_laino":Авторите на статията и на изложбата премълчават факта, че педерастията е била подсъдна в цяла Западна Европа до 70-те години на 20 век - чети внимателно коментара ми. Това за Тюринг го дадох, като пример за лицемерно отношение. А въпросния филм не съм гледал, представям си, каква боза е и как от девет кладенеца вода са носили така, че хем него да го изкарат герой, хем и тези дето са го принудили да се самоубие - невинни.
  —цитат от коментар 38 на rienzi


  Статията е за изложбата, а изложбата е за соца. Каква Западна Европа те гони не ми е ясно. А за филма - "не съм го гледал, ама е много тъп" - без коментар.

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#9:"L Glassman"][/quote]

  И кое беше гейското на манифестациите???
  Примерно на манифестацията на 1 май?
  Или на 24 май?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Дневник, не публикувахте ли вече инфо за това мероприятие... Защо се повтаряте... Не сте изпърнили нормата за хвалебствия на сексуалните отклонения или искате да вземете преднина пред новия кандидат за евроатлантически грантове...

 45. 45 Профил на rienzi_18
  rienzi_18
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "bez_ime2":

  Конкретно Тюринг, хормонално са го лекували и затова се е самоубил. Иначе ако е отказал лечението алтернативата е била да влезе в затвора. Така, че не само в соц-държавите, педерастите са малтретирани официално от държавата. Правили са го и "демократичните" правителства.

 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "За хомосексуалните подвизи на Парцалев се носят какви ли не легенди. Една от най-впечатляващите е за спретнат в края на 60-те години показен процес срещу най-разюзданите БГ гейове. Не един и двама известни интелектуалци се оказали тогава на подсъдимата скамейка. Сред тях, разбира се, и Георги Парцалев. В съдебната зала всички били омърлушени. Само мустакатият комик запазил доброто си настроение. Когато Темида му дала думата да изрече нещо в своя защита, актьорът изстрелял знаменития лаф: "Коскоджамити съдии, а се занимават с наште дупетии..."
  http://hotnews.bg/n/Todor-ZHivkov-iskal-da-ozheni-Partsalev-na-stari-godini.192.html

 47. 47 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз ли пропуснах,или в статията не са написали,че хомосексуалното присъствие беше най-силно по градските тоалетни? Там дебнеха и правеха неприлични пледложения на хората,дошли да се облекчат.

 48. 48 Профил на rienzi_18
  rienzi_18
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#41] от "kapitan_laino":

  Статията и изложбата може да са за соц-а, но подтекстът е, че само в соц-лагера властта е гонила, тези дето са го ударили на педерастлък, а на запад педерастите свободно са се плющяли и опъвали, което не е така. Колкото до филма, последното нещо, което целят, такъв тип филми са да пресъздадат истината. Те са поръчкови да изопачат нещата в съответствие със сегашния либералистки модел.

 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#6:"Пуйката"][/quote]

  Имаше и бяха задължителни. Манифестации им казваха. Гейовете манифестираха наравно с всички останали, а педерасите махаха от трибуната.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  Аз ли пропуснах,или в статията не са написали,че хомосексуалното присъствие беше най-силно по градските тоалетни? Там дебнеха и правеха неприлични пледложения на хората,дошли да се облекчат.
  —цитат от коментар 47 на gozambo


  Ти какво точно си си облекчавал?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  До коментар [#17] от "petyo9":

  " Имало е значение дали човек краде, лъже, убива, изнасилва или се труди, честен е и помага на другите хора, а не неговата сексуална ориентация."
  =========
  То и сега е така. Нещата се изнервиха след началото на парадите и откакто трябва да се кълнем, че ги уважаваме. Иначе какво ми пука?

  Еретик
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боян Таксиров":


  До коментар [#7] от "Пуйката":Женен съм, така че не ми се предлагай.
  —цитат от коментар 14 на Боян Таксиров


  Предполагам жена ти е много фин и издигнат човек...

 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#55] от "BiGman1":

  Мисля, че не е твоя работа, освен това внушението ти може да се приеме за обида.
  Все едно аз да вменя, че жена ти е момиче от бранша, без да я познавам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 57. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#55] от "BiGman1":

  Мисля, че не е твоя работа, освен това внушението ти може да се приеме за обида.
  Все едно аз да вменя, че жена ти е момиче от бранша, без да я познавам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 58. 58 Профил на rienzi_18
  rienzi_18
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "uporit":

  първо прочети всичко по темата и после пиши бе, цървул неграмотен

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Непълно.Нищо за движението «Долой стыд!» пред което всякакви Джендър,ЛГБТ прояви и т.н са направо благоприлични А за хомосексуалистите във висшето ръководство на болшевиките и СССР нищо,а там процентът им е билзначително по висок не само от този в населението като цяло,а и от този в среди,за които традиционно се смята,че е пълно с такива.

 61. 61 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#39] от "Лео":

  Всеки има право да се отдава на каквито реши извращения, без да пречи на другите.
  До тук е наистина либералното.
  Проява на лош вкус е да парадираш с това, и вече отиваме към налагащ мнения, съвремен псевдолиберализъм

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 62. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  В статията има и лъжа.през 1968 г. България става една от първите страни в Източния блок и Европа, която официално декриминализира хомосексуалните актове"В Наказателния кодекс от 1968г,който действа и сега с доста изменения имаше следния текст
  Чл. 157. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. и доп., ДВ, бр. 89 от 1986 г.) (1) Който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използува положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години, както и с обществено порицание.

  (2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши такива хомосексуални действия по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст.

  (3) Наказанието по ал. 1 се налага и на пълнолетно лице, което извърши такива хомосексуални действия по отношение на непълнолетно лице или на лице, което не е могло да разбира свойството и значението на извършеното.

  (4) Който върши хомосексуални действия открито или по скандален начин или по начин да подтикне другиго по пътя на извратяването, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, както и с обществено порицание.

  (5) Който върши хомосексуални действия с цел да си набави имотна облага или с такава цел свожда другиго към такива действия, както и този, който чрез даване или обещаване на облага склони другиго към хомосексуални действия, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба до шестстотин лева, като съдът може да постанови задължително заселване.
  Отменени се с през 1993-2004

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK