Годината на Райко Алексиев - неудобния за всяка власт карикатурист

Карикатура на Сталин и Чърчил, посветена на закона "Заем-наем", приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 г., според който държавата може да подпомага безвъзмездно с боеприпаси, техника, храни, лекарства, стратегически суровини и др. всяка страна, чиято отбрана се счита за важна за нейната национална сигурност.

© "Българска история"

Карикатура на Сталин и Чърчил, посветена на закона "Заем-наем", приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 г., според който държавата може да подпомага безвъзмездно с боеприпаси, техника, храни, лекарства, стратегически суровини и др. всяка страна, чиято отбрана се счита за важна за нейната национална сигурност.След дългата тишина всеки гръм отеква още по-силно. Такъв е случаят и с Райко Алексиев, който си тръгва от този свят преди 75 г., убит от комунистическия режим, след като попада в списъка с "вреговете на народа". До момента тази година донесе две големия събития, сързани с карикатуриста. През лятото ретроспективната изложба на Райко Алексиев в Столичната градска художествена галерия хвърли един цялостен поглед към неговото творчество. Преди нея художникът отсъства от галериите в продължение на цели 26 години.


След това дойде преиздаването на книгата "Хумористична история на българите" от сдружение "Българска история". По този начин Райко Алексиев беше показан и като писател - друго негово амплоа, с което той не е толкова известен, но в което е не по-малко неумолим и безкомпромисен като един истински сатирик. А ако все още съществува колебание, че 2019 г. може съвсем спокойно да бъде определена като годината на Райко Алексиев, сега идва и третото голямо събитие, свързано с неговото име.


Част от карикатурите, включени в книгата.

© "Българска история"

Част от карикатурите, включени в книгата.
Това е първата книга с негови карикатури, която някога е излизала на българския пазар. Тя се появи преди броени дни и носи заглавието "Райко Алексиев. 150 карикатури с коментари". Изданието отново е дело на сдружение "Българска история", започнало като начинание на няколко ученици, които изнасят безплатни лекции по училища в цялата страна, а от две години развива и амбициозна издателска дейност.


Албумът с карикатури е логичното продължение на издаването на "Хумористична история на българите", която първо излиза на страниците на хумористичния вестник "Щурец", а след това е публикувана за пръв и единствен път като книжно издание през далечната 1937 г.


Корицата на книгата.

© "Българска история"

Корицата на книгата.


"Пазарният успех на тази книга, както и колективното ни възхищение към личността на Райко Алексиев ни накараха да продължим с популяризирането на творчеството му", разказва пред "Дневник" Марио Мишев - един от създателите на "Българска история". От екипа на сдружението решават, че след ретроспективната изложба е настъпил моментът и за публикуване на албум с карикатури на художника.


Изданието представя негови работи от специализирани хумористични издания, коментиращи значими събития от първата половина на XX век. Сред тях попадат "Българан", "Барабан", "Людокос", "Смях", както и създаденият от самия карикатурист през 1932 г. вестник "Щурец", който се превръща и в негова визитна картичка. "В книгата са поместени и исторически коментари. Тяхната цел е да покажат контекста, в който се е появила съответната карикатура, тъй като без да знаем кой или какво е изобразено на нея, тя си остава просто една рисунка", уточнява Мишев.


Материалът, от който е съставен албумът, преминава и през дигитална обработка, тъй като в някои случаи качеството на оригиналните екземпляри на вестниците не е задоволително. Мишев обаче уверява, че намесата е минимална и никой не би си позволил да "рисува" върху Райко Алексиев. Той определя художника като ренесансова личност, защото се е занимавал с живопис, илюстрация, публицистика и дори кино. Друг впечатляващ детайл е издателската му дейност - въпреки че вестник "Щурец" е почти изцяло негово дело, вестникът е бил сред най-влиятелните медии в България и тиражът му е достигал до 50 хил. екземпляра.


Част от карикатурите, включени в книгата.

© "Българска история"

Част от карикатурите, включени в книгата.


Райко Алексиев, познат и с псевдонима си Фра Дяволо, се ражда през 1883 г. в Пазарджик и учи литература в Софийския университет и изобразително изкуство в Рисувалното училище (бел. ред. - днешната Художествена академия). Дългата му професионална кариера в медиите започва, когато е едва на 18 години и става сътрудник на хумористичното списание "Барабан". Следващата година вече е редактор и основен карикатурист в хумористичното списание "Людокос".


С течение на годините се превръща в един от водещите карикатуристи в България и е неколкократен председател на Съюза на дружествата на художниците в България. През 1939 г. се жени за младата актриса Весела Грънчарова. А последният брой на вестник "Щурец" излиза на 8 септември 1944 г.


На 7 септември 1940 г. е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в територията на България. Осъществена е размяна на населението с Румъния, като при нея 88 хил. румънски колонисти са върнати в родината си, докато 68 хил. Българи са принудени да напуснат имотите си в Северна Добруджа.

© "Българска история"

На 7 септември 1940 г. е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в територията на България. Осъществена е размяна на населението с Румъния, като при нея 88 хил. румънски колонисти са върнати в родината си, докато 68 хил. Българи са принудени да напуснат имотите си в Северна Добруджа.


Преди деветосептемврийския преврат неговите близки нееднократно го предупреждават да напусне страната. Райко Алексиев обаче е категоричен: "Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва".


Непосредствено след преврата Райко Алексиев се връща в София от Чамкория (днес Боровец - бел. ред.) и е арестуван като "враг на народа" заради сатиричните си карикатури. Малтретиран е в продължение на повече от месец и докаран до неузнаваемост и пребит до смърт, умира на 18 ноември 1944 г. в болницата на Червения кръст.


"Непосредствено преди смъртта на баща ми се срещнахме с един човек, пуснат оттам, който е бил с него в една килия и ни разказа, че от всички затворени в килията Райко Алексиев е бил най-много малтретиран", обяснява синът му Веселин Алексиев пред Алберт Бенбасат в статия, публикувана първо в списание "Пламък", а след това в портал "Култура" . "Когато го питали: "Райко, защо толкова те бият", той отговарял: "Бият ме невзрачни художничета и писатели, които ме питат: "Ти, мръсно куче, защо не поместваше нещата, които ти пращахме?" А аз им отговарям: "И сега да е, като са невзрачни, не мога да ги поместя и да си кепазя вестника", добавя синът на карикатуриста.


По време на комунистическия режим творбите на Райко Алексиев са забранени. Реабилитиран е чак след 1990 г.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Не, не е неудобен за всяка власт, само за една е бил неудобен... Още по-неудобен е бил за един червен изверг.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  ПОКЛОН и светла му памет на Райко Алексиев!
  Да си спомним и за достойният му син Алекс Алексиев!!!!
  Проклети да са навеки комуноидите!!!!

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Благодаря за тази статия, още днес ще си купя сборника.

  Както казваше Иван Радоев, “Когато се прекатури гърнето, утайката става пяна.” На 9 септември преди 75 години от социалното дъно избликна ракава отровна пяна, такава противна смрад, че и до днес не можем да си почистим и проветрим къщата.

  Искате доказателства? Voila:
  https://clubz.bg/87843-eto_koj_beshe_kraj_koprinka_snimki

  Герболя-“евроатлантици” се прегръщат и тупат по раменете с откровени сталинисти и червени реваншисти на Копринка.

  Ако след това вещерско сборище на народа не му стане ясно кой кой е в българската политика, ако досега не му е станало ясно, че метастазите на БКП/ДС са обхванали целия спектър на парламентарно представените партии - от ДПС през ВМРО, Атака и НФСБ, до Марешки и ГЕРБ - този народ трябва да се сърди на себе си, а не на Сорос, “Бойкикев” или Америка за България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Георги Боков - един от физическите убийци на Райко Алексиев!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Радой Ралин: "Един посетнешен гаулайтер на печата, Георги Боков, се хвалеше, че му е ударил 400 шамара."
  Отделно, ритниците и тъпченето с ботуши!
  георги боков = срам, позор, гнус и убийства

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Сега разбрахте ли за още един договор, според който САЩ е снабдявал СССР с всичко необходимо. Руснаците трябва да си траят, защото ако не беше тази помощ и втория фронт щяха да са република на украинците и бандеровците. А сърбите щяха да се подмазват на усташите.

 7. 7 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И още продължава мръсната власт на наследниците на убийците на Райко Алексиев.

  Дедо Крум
 8. 8 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Още един повод да си спомним за бележития наш съгражданин Райко Алексиев, физически унищожен от родните лакеи на сталинския дивашки болшевизъм. Червените уроди убиха още десетки хиляди като него /вижте лицата на мазните ДС-ари от всички партии край Копринка от коегата Норман по-горе./. Затова и халът на страната ни е такъв към момента. „Дневник” някак си много угоднически сте спестили как точно и от кого е убит сатирикът-писател. ЗАЩО? Георги Боков е скачал в див екстаз с мръсните си сапоги върху гърдите му, докато буквално го размаже. После в най-добрите традиции на червен мародер се се разхождал с балтона му из София. Неказването и спестяването на Цялата истина също е част от ЛЪЖАТА. По отношение на Червените Уроди важи с най-страшна сила - в противен случай използват и най-малката пролука, за да оневинят чудовищните си престъпления чрез токсичните си хибридни мероприятия. Само цялата и безкомпромисна ИСТИНА не им оставя никакъв шанс. Това е важно винаги да се напомня!

 9. 9 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Още един повод да си спомним за бележития наш съгражданин Райко Алексиев, физически унищожен от родните лакеи на сталинския дивашки болшевизъм. Червените уроди убиха още десетки хиляди като него /вижте лицата на мазните ДС-ари от всички партии край Копринка от коегата Норман по-горе./. Затова и халът на страната ни е такъв към момента. „Дневник” някак си много угоднически сте спестили как точно и от кого е убит сатирикът-писател. ЗАЩО? Георги Боков е скачал в див екстаз с мръсните си сапоги върху гърдите му, докато буквално го размаже. После в най-добрите традиции на червен мародер се се разхождал с балтона му из София. Неказването и спестяването на Цялата истина също е част от ЛЪЖАТА. По отношение на Червените Уроди важи с най-страшна сила - в противен случай използват и най-малката пролука, за да оневинят чудовищните си престъпления чрез токсичните си хибридни мероприятия. Само цялата и безкомпромисна ИСТИНА не им оставя никакъв шанс. Това е важно винаги да се напомня!

 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Обикновен комунизъм...

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Весело

  До коментар [#10] от "tigervi":

  Не е обикновен, а прост, калташки, шумкарски комунизъм...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Сега разбрахте ли за още един договор, според който САЩ е снабдявал СССР с всичко необходимо. Руснаците трябва да си траят, защото ако не беше тази помощ и втория фронт щяха да са република на украинците и бандеровците. А сърбите щяха да се подмазват на усташите.
  —цитат от коментар 6 на evtimvz


  :)

 13. 13 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 644 Гневно

  Мисля, че в ролята на "писателчето", което участва в убийството на Райко Алексиев е комунистическия писател Крум Кюлявков, заедно с Боков разбира се. Но ще дойде Видов ден за всички комунистически гадове! Дано сме живи да го видим!

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Комунизмът ВИНАГИ и НАВСЯКЪДЕ е такъв!!!!
  Жалко, че след 30 години стигнахме до описаното от Хана Аренд като "Баналността на Злото"!!!!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Тази не съм я чел, но "Война" от Яна Язова е задължително четиво за всеки българин!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  За властта критикарите винаги са били неудобни. И преди, и сега.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  В тоя вестник нямаше да го оценят. Тук върлуват оперирани от чувуство за хумор тролове и аджендъри.

 18. 18 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  " "Райко, защо толкова те бият", той отговарял: "Бият ме невзрачни художничета и писатели, които ме питат: "Ти, мръсно куче, защо не поместваше нещата, които ти пращахме?" А аз им отговарям: "И сега да е, като са невзрачни, не мога да ги поместя и да си кепазя вестника""
  ==========================================================================
  Нямал е никакъв шанс Райко Алексиев да оцелее!Никакъв!
  Срещу себе си е имал "хора" от определен психологически тип!

  "...Няма какво много да се каже за ненавистта и за злонамерената завист. Ненавистта се появява тогава, когато някой толкова мрази другиго заради по-благоприятните обстоятелства на живота му, че е готов сам да понесе тежки загуби, стига да напакости на омразния човек. ...Така или иначе, срещу омразата все още можем да се противопоставим с аргументите на разума. В края на краищата не е чак толкова трудно да обясниш на някого, изпълнен с омраза, че за него е важно не да влоши положението на по-добре живеещия си събрат, а да подобри своето.
  Много по-трудна е борбата с комплекса на Фурие. В този случай става дума за сериозна заболяване на нервната система, за невроза, с която трябва да се занимават лекарите-психолози.......Най-много един човек на един милион души успява да осъществи амбициите на своя живот. Плодовете на нечий труд, дори ако човекът е любимец на съдбата, никога не могат да настигнат химерите на въображението, които младостта му е позволила да вижда в мечтите си. Плановете и желанията се разбиват в хиляди пречки и силите на човека никога не стигат да го доведат дотам, където преди него е стигнало желанието му. Провалът на надеждите, осуетяването на плановете, собственият недостиг на потенциал да се справи със задачите, които сам си е поставил, причиняват на индивида най-дълбоката болка, която той преживява по жизнения си път. ......Невротикът не може да понесе живота в истинската му форма. Той му се струва твърде груб, твърде суров, твърде низък. За да го направи поносим, той няма душевната сила на здравия човек, способен да продължи напред, напук на всичко. Неговата слабост не му позволява да действа така. Затова той търси убежище в една заблуда. Според Фройд, заблудата сама по себе си е нещо, за което сме мечтали, някаква утеха. Тя се характеризира с отказ да се приеме логичното и реалното. Ето защо, изобщо не е достатъчно да се опитваме да убеждаваме пациента с думи и последователни доказателства за абсурдността на заблудата, в която е изпаднал. За да се излекува, пациентът сам трябва да преодолее илюзиите си. Той трябва да се научи да разбира, защо не желае да види истинския живот такъв, какъвто е, и защо търси убежище в заблуди....В живота на невротиците „спасителната лъжа" има двойна функция. Тя не само носи утеха, но съдържа и обещание за бъдещ успех. В случай че се провалят в обществото, което е единственият предмет на нашия интерес в този текст, утеха им дава убеждението, че неспособността им да постигнат високите цели, които са преследвали, не се дължи на лични недостатъци, а на несъвършения социален ред....Невротикът обаче се е вкопчил в своята „спасителна лъжа", и когато трябва да направи избора да отхвърли или нея, или здравия разум, той предпочита да пожертва здравия разум. Защото животът би бил непоносим за него без утехата, която той намира в идеята за социализъм. Тя го уверява, че не той самият, а светът е виновен за неговия провал. Това внушение повдига депресираното му самочувствие и го освобождава от терзанията на комплекса му за малоценност....При тази специфика на социалистическата мечта е разбираемо, защо всеки от борците за социализъм очаква от него точно онова, което до този момент му е било отказвано. Социалистическите автори обещават не само богатство за всички, но и щастие в любовта за всички, цялостно физическо и духовно развитие на всеки отделен човек, разгръщането на големи таланти за изкуство и наука у всички хора и така нататък. Леон Троцки е писал, например, че в социалистическото общество „средният човешки индивид ще се издигне до висотата на Аристотел, на Гьоте или на Маркс. А над този хребет ще се извисят нови върхове." („ Литература и революция", 1925 г.)
  Социалистическият рай ще бъде царство на съвършенството, населено от напълно щастливи свръхчовеци.
  Цялата социалистическа литература е пълна с такива безсмислици. Но точно те й печелят най-много поддържници. Няма как всеки, страдащ от „комплекса на Фурие", да бъде пратен на лекар за лечение с психоанализа: броят на страдащите от него е твърде голям. При това положение няма друго средство, освен пациентът да се лекува сам. Като опознае по-добре себе си, той трябва да се научи да приема това, което животът му поднася, без да търси изкупителна жертва, върху която да хвърли вината. ..." Лудвиг фон Мизес

  Е,тези,които са убили Райко Алексиев(а и не само него)са си намерили в негово лице изкупителната жертва!
  За други подобни,жертвите са били други.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Един гениален, достоен и горд българин, от който трябва да се учим.
  Жалко, че синът му не доживя днешния ден

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5769 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ген. Колев":

  А синът на убиеца, Филип Боков, арогантно заяви, че БКП поема вината с мезета...
  Изверги!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 669 Неутрално

  ...Комунизмът ВИНАГИ и НАВСЯКЪДЕ е такъв!...
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Е, някъде е било и по-зле, в Камбоджа например. За съжаление при нас продължи твърде дълго и въпреки че основните идеологеми са мъртви, престъпната същност е останала.

  Eddie lives... somewhere in time!
 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интересно че карикатурата със Сталин и Чърчил е от преди Германия да нападне СССР.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всъщност не карикатурата, а закона е от 11 март 41.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "objektivist96":

  За пръв път чувам за комплекса на Фурие. Но съм си мислил точно същите неща за комунистите.

  Но днешните страдащи от този комплекс не се пишат комунисти. И навсякъде е пълно с тях. И при зелените, и при либералите, и при патриотите.

  Сякаш само консерваторите са се опазили от таз зараза. Може би защото консерватизма не е идеология, и отрича революциите.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#13] от "m_style":

  Не вярвам. В София все още има улица "Крум Кюлявков".

 26. 26 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Фра Дяволо е пример за достоен българин. Респект!
  Мисля, че интерес представлява цялата статия на Алберт Бенбасат със спомените на средния син на Райко Алексиев, Веселин:
  https://kultura.bg/web/райко-алексиев-живот-смърт-обругав/
  Алекс Алексиев сигурно се радва там, горе, на отдаденото уважение към баща му.
  Светла им памет!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 27. 27 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#6] от "evtimvz":

  "Сега разбрахте ли за още един договор, според който САЩ е снабдявал СССР с всичко необходимо."

  Обективна статия по въпроса:
  https://www.168chasa.bg/article/5585835

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 28. 28 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#24] от "Кой се страхува от Иван Гешев":
  "Но днешните страдащи от този комплекс не се пишат комунисти. И навсякъде е пълно с тях. И при зелените, и при либералите, и при патриотите."
  Абсолютно вярно!

 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално
 30. 30 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  "Райко, защо толкова те бият", той отговарял: "Бият ме невзрачни художничета и писатели, които ме питат: "Ти, мръсно куче, защо не поместваше нещата, които ти пращахме?" А аз им отговарям: "И сега да е, като са невзрачни, не мога да ги поместя и да си кепазя вестника", добавя синът на карикатуриста."

  Ех, други времена, други стандарти. Сега публукуват най-вече потомците на биячите, които за нищо не стават.

 31. 31 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Р. Алексиев е по-скоро ляв интелектуалец.
  И също така трябва да ни напомни, че в нашия политически живот първостепенния критерий за оценка не е колко ляв или десен се пишеш, а дали служиш на Руската империя срещу България, или не.
  За справка : копринкаджиите от различни политически сили в пост №3.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 32. 32 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Един гениален, достоен и горд българин, от който трябва да се учим.Жалко, че синът му не доживя днешния ден
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  СИНЪТ МУ ПОЧИНА НА СКОРО...

 33. 33 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Друг няма, така че точно обикновен комунизъм.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 34. 34 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Преди време попитах, дали някой може да ми покаже карикатура, с която Райко Алексиев показва гражданската си позиция като един човек на изкуството по отношение на кланетата в началото на Българската Гражданската война започнала на 6 юни 1923-та и продължила с особено ожесточение след 23 Септември 1923-та?

  Ние имаме Антон Страшимиров който пише "Клаха народа, както и турчин не го е клал".

  Имаме Гео Милев който пише "Септември".

  Имаме Иван Милев, който се осмелява две години по-късно да нарисува "Септември 1923 година" а през 1926-та "Нашите майки все в черно ходят". За профаните, Иван Милев е този, който ви гледа от лицевата страна на 5-толевките.

  Къде е Райко Алексиев, когато фашистите душат с гарота Гео Милев?

  Къде е той? Какво е нарисувал? Как е реагирал на поголовните кланета?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 35. 35 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Още един повод да си спомним за бележития наш съгражданин Райко Алексиев, физически унищожен от родните лакеи на сталинския дивашки болшевизъм. Червените уроди убиха още десетки хиляди като него /вижте лицата на мазните ДС-ари от всички партии край Копринка от коегата Норман по-горе./. Затова и халът на страната ни е такъв към момента. „Дневник” някак си много угоднически сте спестили как точно и от кого е убит сатирикът-писател. ЗАЩО? Георги Боков е скачал в див екстаз с мръсните си сапоги върху гърдите му, докато буквално го размаже. После в най-добрите традиции на червен мародер се се разхождал с балтона му из София. Неказването и спестяването на Цялата истина също е част от ЛЪЖАТА. По отношение на Червените Уроди важи с най-страшна сила - в противен случай използват и най-малката пролука, за да оневинят чудовищните си престъпления чрез токсичните си хибридни мероприятия. Само цялата и безкомпромисна ИСТИНА не им оставя никакъв шанс. Това е важно винаги да се напомня!
  —цитат от коментар 9 на Ген. Колев


  От кой искаш да казвва истината, като тоя сайт е собственост на сина на шеф на ловно стопанство на бай Тошо?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 36. 36 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 869 Неутрално

  убива го крум кюлявкав, който ограбва и апартамента му. пише го борис делчев в своя дневник.

 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#34] от ".NET":


  Преди време попитах, дали някой може да ми покаже карикатура, с която Райко Алексиев показва гражданската си позиция като един човек на изкуството по отношение на кланетата в началото на Българската Гражданската война започнала на 6 юни 1923-та и продължила с особено ожесточение след 23 Септември 1923-та?...
  —цитат от коментар 34 на .NET


  Комуне, в България не е имало гражданска война. Не намесвай Страшимиров и Гео Милев в червените си дивотии....
  Явно не си чел достатъчно от тях.
  И да попитам, ако наистина имаше такава гражданска война, като как властта е допуснала да се публикова "Хоро"?
  Нали си представяш как някой писател някъде около 1950 пише роман за убийствата след 09.09.44 и го публикуват в издателство на ОФ?

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Неутрално


  До коментар [#34] от ".NET":
  "Имаме Иван Милев, който се осмелява две години по-късно да нарисува "Септември 1923 година" а през 1926-та "Нашите майки все в черно ходят". За профаните, Иван Милев е този, който ви гледа от лицевата страна на 5-толевките."

  Много пъти съм се питал с какво толкова е заслужил Иван Милев, че са го изтипосали в една от българските банкноти, защото като художник съвсем не е най-големия в България. Имало е къде по-талантливи от него. Пък той бил комуняга. Това му била заслугата. Рисувал септемврийския метеж през 1923 и го е представял като народно въстание.
  Фактът , че той е изтипосан в една от днешните български банкноти показва, че след 10 ноември 1989 година в България управляват наследниците на убийците на Райко Алексиев, на чиито имена продължават да носят улици и площади в градовете на страната.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#34] от ".NET":
  "Ние имаме Антон Страшимиров който пише "Клаха народа, както и турчин не го е клал".
  Имаме Гео Милев който пише "Септември".

  Имаме ги тези леви интелектуалци , които нищо не писаха и не се възмутиха на най-големия и с най-много жертви в света атентат, дело на българските комунисти , взривили черква по време на служба и убили стотици мъже , жени и деца под развалините на черквата. Вместо да осъдят атентаторите , същите леви интелектуалци, ги защитиха и почнаха да пишат срещу тези , които взеха мерки за защита на държавата от комунистическия тероризъм.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Заглавието на публикацията е не е подходящо за Райко Алексиев. Всеки карикатурист е неудобен на която и да е власт , но не всяка власт убива карикатуристи по такъв злобен и жесток начин. Това го прави само комунистическата тоталитарна власт.

 41. 41 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Карикатурите му са доста слабички,нека да не се лъжем.Нелепите умствени пърдежи че инспирирните от сесесере метежи в началото на 20те били "гражданска война" и колко справедливи биле-изобщо не ща да ги коментирам.Няма кой да си губи времето на отговаря на рубладжийски чугуни...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 42. 42 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 34 Любопитно

  Карикатурите му са слаби,като роман на Радан Кънев.Но е имал "късмета" да бъде убит от куманизите, за да бъде величан днес от "когото трябва"!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#29] от "objektivist96":

  Интересна статия! Утре ще я прочета още веднъж, по-задълбочено.
  Благодаря Ви.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bramasole":
  Радвам се,че статията Ви,е харесала!
  Искам само да се извиня,че я предлагам непреведена,но се надявам,че нямате проблем с руския,защото нямах време да я превеждам.А статията и изложените неща в нея си струват. Като фактология.И начин на изложение.

 46. 46 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#45] от "objektivist96":

  "А статията и изложените неща в нея си струват. Като фактология.И начин на изложение."

  Точна оценка на статията!
  Чела съм статии и откъси от книги на Марк Солонин, свързани с ВСВойна. Достойно за уважение е отстояваната позиция, че победата над Германия през 1945 г. е дело на антихитлеристката коалиция, начело с Великобритания, САЩ и СССР, а не единствено на Съв. армия.
  Единствено не споделям мнението му за съвременна Украйна - четох преди време негово интервю, в което изразява отрицателно мнение за икономическата и общ. реформа, за стремежа ѝ към ЕС.; особено за радетелите за украинска независимост в миналото и днешните им последователи.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 47. 47 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#46] от "Bramasole":
  + Ами,Марк Солонин е великолепен историк и просто порядъчен човек,но...Има малко по-друго виждане на нещата( на някои неща)свързани с Украйна(примерно).Те имаха и един спор с Юлия Латинина,свързан с Чили,Алиенде,Пиночет и всичките неща около тях...Интересна позиция има Марк Семёнович и в този случай,но не мога да коментирам това...Всъщност,мога,но...ще се получи дулго и досадно,а това е неприемливо.
  "Насколько мне известно, сегодня официальная версия цели такова: «Украина хочет уйти в Европу (т.е. стать демократическим правовым государством), а поскольку вместе с Россией это движение невозможно, то необходима независимость от России». Прекрасно. Но если вам в Европу, то вопрос о памятниках людоедам просто не может обсуждаться. И даже не потому, что «в европах так не принято» — просто человеку демократических убеждений дикая мысль о прославлении нацистов не может придти в голову. А если настойчиво приходит, то у окружающих возникают вполне оправданные вопросы: «А что там у них в голове? И в чем их великая цель?» Это нехорошие вопросы. И как человек, несомненно симпатизирующий Украине, я огорчен тем, что такие вопросы звучат всё чаще и чаще."
  Интересното е,че в началото на статията има цитат от една харесвана от моя милост песен,която познавате" «Если ты пьешь с ворами, беспокойся за свой кошелек»":))))Та,в случая е прав човекът...
  https://www.youtube.com/watch?v=YcY6r-tmMjk
  http://hadashot.kiev.ua/content/istorik-mark-solonin-bolezn-rosta-v-ukraine-est-rosta-net
  Е,вече се получи дълго и досадно.Извинете!!

 48. 48 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#47] от "objektivist96":

  Като житейски принцип ми хареса и следващия стих - "Если ты ходишь по грязной дороге, ты не сможешь не выпачкать ног".
  Според мене, М. Солонин прави странни аналогии и внушения с последователите на Степан Бандера в края на интервюто, но това е негово мнение.
  Приятна неделя! :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 49. 49 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#48] от "Bramasole":
  +:))
  Абсолютно вярно сте забелязали "странните аналогии и внушения",но има един кратък отговор на тях, от един от коментиращите под статията:
  "...машина тотального, чудовищно жестокого террора заставила людей воевать..."
  Това е.
  Ако Ви, е интересно - прегледайте ги.

  "Ярослав Стасишин
  Нууу . Насчет экономической программы бандеровцев это он загнул. Либо просто не компетентен. Экономическую программу обосновал в своих трудах Дм Мирон. Программа почти социалистическая, тоисть левая. Например. Мирон считал, что в будущем украинском государстве Большие корпорации будут в гос собственности, а малый бизнас буде частным. Землю помещиков на подконтрольной Польше и земли колхозов на подконтрольной советам части он предлагал поделить между крестьянами. Такая себе шведская модель социализма.
  И еще. Насчет планов которые Бандера не хотел осуществить в Польском государстве. Солонин либо шутит, либо совсем не компетентен. О чем вообще речь. 2-я РП была тоталитарным государством. В 18 году, когда Антанта на Парижской конференции позволила окупировать Зп Украину перед Польшей поставили условия. Создать украинский универститет, создать равныу условия для граждан польской и укр национальностей, и т.д. А что-же было в реальности.
  Никакого университета!
  Множество украинских школ, которые существовали в австрийской империи перевели на польский язык
  Украинец, который хотел продать землю мог пролдать его только поляку. Если не было желающего купить поляка, то можно было продать украинцу. В результате украинцы были либо безземельными, либо имели самые плохие земли
  Когда украинцы стали сопротивлятся мирно, покупали товары только в украинцев, поляки наслали войска с пацификацией. Солонин вообще об этом знает?"
  ========================================================================
  "Sergij Tikhy
  Вот они все страдают одним и тем же. Как только речь заходит об Украине и Бандере - выключается мозг, даже у вполне адекватных людей, к которым относится и Солонин. Он контекст того времени разве не знает? Не знает, что ни одна восточноеврпейская страна того периода не обошлась в той или иной форме без авторитаризма, без госурдственных переворотов с установлением диктатуры? Так чего же вы хотите от Бандеры, который, кстати, кем-кем, а колаборционистом не был. Почему он не причиляет к колаборционистам эстонцев, пытавшихся не пустить Красную армию в свою страну, а УПА, противостоявшая советской военной машине до середине 50-х - по Солонину "колаборционисты"? В общем, болезнь это. Не знаю даже, как ее лечить..."
  ========================================================================
  Anatoliy Yefymenko
  Противно, когда было Бандере и Шухевичу экономикой и демократией заниматься. РП была фашистским государством в отношении украинцев там проводился мягкий но геноцид с сотнями убитых и посаженных (включая самих Бандеру и Шухевича). Они должны были думать о демократии и защите прав человека (когда в Европе того времени ругались на демократию примерно как сейчас в РФ). Когда из Советской Украины поступали какие-то совершенно дикие сведения об убийстве голодом сотен тысяч, а может и миллионов человек. Что мог думать о толерантности Шухевич, когда После аннексии Чехословакии чехи дали украинцам Закарпатья автономию с прицелом на независимость которую через пару месяцев раскатали танками и пушками венгры, которые вешали образорванных украинцев только за то, что они были украинцавми и получили образование, а к украинскому населению относились как к государственным рабам, когда поляки организовали загонную охоту на остатки разгромленной Карпатской Сечи с привлечением армии, полиции и местных "волонтеров" и без всяких формальностей расстреляли 800 пойманых бойцов КС.
  Шухевичу тогда считай чудом удалось ускользнуть от "демократов" и "гуманистов" хортистской Венгрии и РП. Дальше разгром Польши и "золотой сентябрь" и проосто сразу не отходя от кассы, тысячи и тысячи арестованных нквд поляков и украинцев за период с 39 и до 41 на территории ЗУ 25 тыс расстрелянных 130 тыс посаженных (правда вместе с поляками Сталин чистил интеллигенцию обоих народов под корень как возможных лидеров сопротивления). Война. С июля 41 война между ОУН и Германией, жестокая, при том что немцы в период сотрудничества с ОУН разрабатывали план инспирации антипольского восстания на ЗУ при нападении на Польшу , от плана отказались в последний момент, но функционеров своих ОУН засветило и немцы организовали масштабную охоту на ОУНовцев, знали кого искать. Потом эти польские дебилы из АК почему-то решили что они главные на Волыни по тому что у них есть оружие и они управляются из Лондона, начались обоюдные этнические чистки, плюс нужно было регулярно давать по морде немцам, котрым не хватало ресурсов и они отчаянно пытались выжать максимум из оккупированных территори.
  В условиях когда большая часть лидеров ОУН либо сидела в тюрьме, либо лежала в могиле, либо бегала по горам и лесам отбиваясь от и нападая на самые жуткие спецслужбы и армии того времени. В особенности добряков из нквд-мгб которые высылали людей селами по малейшим подозрении в связях с партизанами, сажали, пытали и убивали буквально сотнями тысяч. И десятилетиями наблюдая вокруг все эти реки и моря крови горя и слез и горы трупов украинцев негодяи Бандера и Шухевич, каждый из которых не был уверен доживет ли он сегодня до вечера, недоработали свою экономическую программу, не закрепили четко гарантиии прав национальных меньшинств (поляков с руками по локоть в крови, евреев радостно поддержавших советскую власть, русских с их карателями из мгб). Что там еще к ним г. Солонин имееет предъявить?"
  Вярно е,че :"Если ты ходишь по грязной дороге, ты не сможешь не выпачкать ног.",
  но има и продължение:
  "Я знал одну женщину, она всегда выходила в окно.
  В доме было десять тысяч дверей, но она выходила в окно.
  Она разбивалась насмерть, но ей было все равно.
  Если бы ты знал эту женщину, ты бы не стал пить с ворами.
  Ты бы не стал ходить по грязи и разбрасываться волосами."
  :)))
  Хубава вечер!
  https://www.youtube.com/watch?v=Fc6izYdLhNE

 50. 50 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#49] от "objektivist96":

  Приятно е, когато и музиката, и приведените цитати са моя "бира"! :)))
  Мнението ми за АУН не е поза. Имам приятели в Лвов. Градът, областта и донякъде Зап. Украйна са ми познати; историята им - също.
  Когато четох текста на "Тутанкамон", особено последните 2 стиха, постнати от Вас, се сетих за "Бабье лето" на Висоцки .В текста има
  "А я давно искал такую —
  И не больше, и не меньше."
  :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#50] от "Bramasole":
  Радвам се,че "бирите"са Ви,харесали!:)))
  https://www.novayagazeta.ru/articles/2019/08/23/81702-na-nezhnyh-podushechkah-paltsev?fbclid=IwAR1JmmIzH7GctL3xUuwOhpGq-f4I06hD3LwN-WiOn3AU-Sqy5dCxBHkoXyk
  (И през ум не ми е минавало,че отношението и мнението Ви,към и за ОУН може да е поза! За,каквото и да било друго - също! )
  Не познавам Западна Украйна,познавам другата,но имам представа за борбите им. Които са не само там,но в нея са най-силни.
  "А я давно искал такую —
  И не больше, и не меньше."

  А мы все тоже ищем ...........:)))
  https://www.youtube.com/watch?v=vx368dwroJo

  "Мы в такие шагали дали,
  Что не очень-то и дойдешь.
  Мы в засаде годами ждали,
  Не взирая на снег и дождь.
  Мы в воде ледяной не плачем,
  И в огне почти не горим -
  Мы охотники за удачей,
  Птицей цвета ультрамарин.
  Мы охотники за удачей,
  Птицей цвета ультрамарин.
  Говорят, что за эти годы
  Синей птицы пропал и след.
  Что в анналах родной природы
  Этой твари в помине нет.
  Говорят, что в дальние страны
  Подалась она на всегда -
  Только я заявляю прямо -
  Это полная ерунда.
  Только мы заявляем прямо -
  Это полная ерунда.
  Синей птицы не стало меньше,
  Просто в свете последних дней
  Слишком много мужчин и женщин
  Стали сдуру гонять за ней.
  И пришлось ей стать осторожной,
  Чтоб свободу спасти,
  И вот теперь почти не возможно
  Повстречать ее на пути.
  Стала пуганной птица-удача
  И не верит чужим рукам,
  Да и как же ей быть иначе -
  Браконьеры - и тут, и там.
  Подкрадешься - она обманет,
  И вот уже навсегда ушла,
  И только небо тебя поманит
  Синим взмахом ее крыла."

  Успешна седмица!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK