Какво ще предложи българският щанд на книжния панаир във Франкфурт тази година

Снимка от българския щанд на панаира на книгата във Франкфурт през 2018 г..

© ИАПМСП

Снимка от българския щанд на панаира на книгата във Франкфурт през 2018 г..Съвременната българска литература отново ще бъде представена на най-голямото книжно изложение в света - Международния панаир на книгата във Франкфурт, който ще се проведе от 16 до 20 октомври, съобщиха от Асоциация "Българска книга".

На българския щанд ще бъде представена продукция на членовете на АБК, които са 129, уточниха от асоциацията пред "Дневник".


Самостоятелно ще участват още българските "Алианс принт", "Клевър бук" и Arpha publishing platform.


Щандът се организира с подкрепата на Министерството на културата и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. С помощта на агенцията там ще намерят място и издателствата "Пан", "Пух", "Рибка", "Дъбови листа", "Геймтел" и "Лист".

За оформлението ще бъде използван щанд, предложен от панаира във Франкфурт.

Тази година почетен гост на изложението ще е Норвегия. Друга новост е, че голямото международно събитие, което традиционно е насочено към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света, ще е отворено за външни посетители през цялото време.
Основната причина за промяната е регистрираният ръст на продажбите на книги на немския пазар през 2018 г. - за първи път през последните години. Според асоциацията по този начин организаторите на изложението искат да подкрепят това развитие на най-голямото събитие за индустрията.


На българския щанд ще се проведат различни представяния и срещи със съвременни български автори в сътрудничество с Национален център за книгата - НДК. Програмата включва срещи с авторите Елена Алексиева, Галин Никифоров, Захари Карабашлиев и Ина Вълчанова.


Представени ще бъдат програми за насърчаване и подпомагане на превода в България, както и изданията "Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България" и "1943. Антология за деца", носител на наградата "Златен лъв" за най-добър издателски проект за 2018 г.


Програмният директор на Софийския международен литературен фестивал Тодора Радева ще разкаже повече и за неговото предстоящо издание, което тази година ще се проведе от 10 до 15 декември успоредно със Софийския международен панаир на книгата. Заявки за участие в него все още се приемат до 21 октомври.


Официалната програма на щанда, предоставена от Асоциация "Българска книга", е:

16.10.2019 г.


11:00 - Официално откриване на българския щанд на Международния панаир на книгата във Франкфурт 2019
11:30 - "Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България"
Каталог-антология, издание на "Национален център за книгата" към "Национален дворец на културата – Конгресен център София"
13:00 - Среща с писателката Елена Алексиева
Автор на романа "Свети Вълк", носител на Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" за 2019 г.


17.10.2019 г.


13:00 – Среща с писателя Галин Никифоров
Автор на романа "Къщата на клоуните", удостоен с наградата "Елиас Канети" 2011 г. и романа "Лятото на неудачниците" – носител на Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" за 2011 г.
14:00 – Среща с писателя Захари Карабашлиев
Автор на романа "Хавра", удостоен с Националната награда за проза "Христо Г. Данов" и Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" за 2018 г.
17:00 – Софийски международен литературен фестивал: представяне и коктейл


18.10.2019 г.


13:00 – Среща с писателката Ина Вълчанова
Автор на романа "Остров Крах" - носител на Европейската награда за литература за 2017 г.
14:00 - Програми, насърчаващи превод в България - представяне


19.10.2019 г.


11:00 – "1943. Антология за деца"
Представяне на книгата - носител на наградата "Златен лъв" за най-добър издателски проект за 2018 г. Детски конкурс за рецитация.
13:30 – "1943. Антология за деца"
Представяне на книгата - носител на наградата "Златен лъв" за най-добър издателски проект за 2018 г. Детски конкурс за рецитация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK