Как Пловдив не осъмна в поезия

Кадър от опита на Борис Роканов да започне облепянето на улицата

© Фейсбук страница на "Манускрипта 39"

Кадър от опита на Борис Роканов да започне облепянето на улицатаНа 16 октомври проект на име "Манускрипта 39" трябваше да превърне най-голямата пешеходна улица в Пловдив в най-дългата улица, по която минаващият буквално се спъва в поезия, в строфи и метафори. Броени дни преди изпълнението обаче той бе спрян по нареждане на община Пловдив и общинската фондация "Пловдив 2019", които се оказаха в ситуация от типа "Параграф 22" - да одобряват, съгласуват и финансират, но и едновременно с това да спират едно и също нещо.


Кураторът на проекта, поетът Борис Роканов, все пак направил опит да започне облепянето на улицата според предварителния замисъл вечерта на 15 октомври. Край Джумаята обаче той бил посрещнат от дузина общински полицаи, които му съставили акт за нарушаване на обществения ред, разказа той.


Въпреки този неуспешен старт идеята може и да се изпълни до края на месеца, заяви пред "Дневник" Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондация "Пловдив 2019", която заедно община Пловдив е одобрила, съгласувала и финансирала проекта. Той допълни, че вече има уговорка следващата седмица да направят нови проби за облепянето на улицата.


Как се развиха събитията?
На 6 октомври Борис Роканов разпраща информация до медиите за "Манускрипта 39". Поетът кани 15 писатели да напишат собственоръчно стихове специално за събитието.


Визията от ролките хартия с поезия от 15 български автори

© Борис Роканов

Визията от ролките хартия с поезия от 15 български автори


Ръкописите са отпечатани на дълга, изглеждаща безкрайна ролка хартия. Дизайнът е на художника Борис Богданов, преподавател по графичен дизайн в Художествената гимназия в Пловдив. Идеята е между 16 и 20 октомври жители и гости на града да могат дори и когато са забили нос в земята, както казва Роканов, да бъдат окрилени от поезия, докато се разхождат.


Събирателното дружество "Ромфея - Ватев, Шишманов и сие" кандидатства за финансиране в общинската фондация "Пловдив 2019" още през 2015 г., печели грант на стойност 50 хил. лв. и през 2016 г. получава от община Пловдив всички необходими разрешителни за изпълнението на проекта, включително и съгласие от общинската "Чистота" да почисти облепената със стихове улица, уточнява БНР.


На 18 септември е изпратено искане за съгласуване на проекта до кмета Иван Тотев. Отговорът идва на 3 октомври от зам.-кмета по сигурността Йордан Ставрев, който уведомява, че издаването на такъв вид разрешение не е в неговата компетенция, и приканва изпълнителите да се съобразят с чл. 9 от наредбата за осигуряване на обществения ред, която се отнася за разлепянето на афиши и плакати на нерегламентирани за това места, допълва още репортажът на радиото.


Междувременно обаче са купени тон и 658 килограма хартия, тон лепило, а "50-ина трудолюбиви роми са ангажирани с облепването", казва още Роканов.


Пресконференцията за представяне на "Манускрипта 39" бе насрочена за 14 октомври, но отменена броени дни преди това от фондацията "Пловдив 2019", заяви Роканов в свой мейл същия ден, с който покани представители на медиите в галерия "Ромфея". Там той и представители на дружеството са представили всички разрешителни, с които разполагат. Поетът обяви публично, че все пак възнамерява да излезе на улицата, както е планирано първоначално.


Пред "Дневник" Роканов заяви, че продължава да няма логично обяснение от страна на фондацията защо "Манускрипта 39" е бил спрян по подобен начин в последния момент.


Според официалната позиция на общината, цитирана от БНТ, спънка е противоречието на проекта с чл. 9 от общинската наредба за облепване с афиши и плакати на нерегламентирани за целта места.


Улицата не трябвало да е "облепена", а "покрита" с поезия


Роканов и дружеството "Ромфея - Ватев, Шишманов и сие" обаче недоумяват как проектът им изобщо е минал през всички фази на одобрение, след като в него е написано и предвидено купуването и използването на лепило. Става дума за лепило за тапети, за да могат да бъдат сваляни след това, пояснява поетът.


Как Пловдив не осъмна в поезия

© Борис Роканов


Според Кирил Велчев е станало недоразумение, възникнало поради наличието на разрешителни, издадени от предишния зам.-кмет по сигурността (според информацията в сайта на общината от 2016 до 2018 г. това е бил Георги Маринов), които обаче не са съгласувани с новия зам.-кмет. Той допълва, че разрешителните не се издават от фондацията, а са грижа на изпълнителите на проектите. След като е станало известно, че разрешителните не са актуални, се е наложило спирането на проекта, тъй като "нали разбирате, че не може да покрием 2 км от главната с лепило без разрешение".


Роканов обаче казва, че не би следвало разрешителните от общината да стават невалидни при смяна на личностите, които заемат поста. Той допълва, че заради това трябва да се направят промени в правилника, така че вината и компенсацията за пропуснати ползи и финансови загуби при подобни административни спънки да се поемат лично от служителите в общината, а не от общинския бюджет, за да не бъдат ощетявани гражданите.


"Дневник" ще следи развитието на случая.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK