Римски скултор превръща умрели дървета в произведения на изкуството

Андреа Гандини

© Remo Casilli, Reuters

Андреа ГандиниКолкото и да е зелен един град, в него винаги има мъртви или умиращи дървета. Какво да се прави с тях? Най-често решението е те просто да бъдат отстранени и в добрите случаи на тяхно място да бъдат засадени млади фиданки. В Рим обаче един млад скулптор решава да ги превърне в изкуство.


Миналия петък в парка "Вила Памфили" 22-годишният Андреа Гандини, който започва да извайва скулптури от дънери преди 5 години, завършва своето 66-о произведение. Той разполага голямо количество материал, с който да работи. Рим е един от най-зелените градове в Европа със своите 313 хил. дървета, но част от тях са засадени преди близо столетие и или умират, или вече са мъртви. Скулпторът пристъпва към действие, когато си дава сметка до каква степен те са занемарени.


Скулптура на Гандини

© Remo Casilli, Reuters

Скулптура на Гандини
"Изработвам скулптури от дърво, откакто съм дете - в гаража. Веднъж реших да работя с дънер, който се намираше на улицата. Така започна всичко", казва Гандини. На него му харесва да среща хора, докато работи. "Отнема ми около седмица да завърша една скулптура, след това тя принадлежи на всички", отбелязва той, докато минувачите спират и снимат неговото ново произведение с телефоните си.


В страницата на Гандини в интернет може да бъде намерена карта, на която е отбелязано къде се намират неговите произведения. А те са се превърнали в атракция, която дори влиза в някои туристически обиколки.


Скулптура на Гандини

© Remo Casilli, Reuters

Скулптура на Гандини


И докато Гандини смята, че в Рим има много дънери на дървета, които очакват да бъдат превърнати в скулптури, властите в града далеч не са толкова ентусиазирани. Въпреки че няма закон, който да забранява неговата дейност, полицията заплашва артиста, че му забрани да работи в историческите части на града с помощта на въведени в последните години нови правила за спазване на благоприличие.


Гандини казва, че обича природата и го боли, когато вижда, че дърветата се превръщат в заплаха за безопасността. По време на бури те често падат върху автомобили, а по данни на общинския съвет на града в момента около 86 хил. дървета се нуждаят от специални грижи или трябва да бъдат отсечени.


"Ако нищо не се промени, след 10 години почти няма да са останали дървета", завършва Гандини.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK