Един от най-превежданите македонски автори - Луан Старова, пристига в София

Акад. Луан Старова

© Издателство

Акад. Луан СтароваЕдин от най-превежданите и награждавани писатели от Северна Македония - акад. Луан Старова, ще пристигне в София за премиерата на романа му "Ервехе" (издателство "Изида"), който ще бъде представен в столицата от акад. Антон Дончев.


Събитието е на 24 октомври от 18:30 ч. в Македонския културно-информационен център на ул. "Оборище" 7, съобщават от издателството.


На него ще присъстват министърът на културата и посланикът на Северна Македония Хусн Исмаили и Марян Гьорчев, както и други посланици на балкански държави.
Луан Старова е македонски писател от албанска националност, професор по френска литература в университета в Скопие, автор на романи, пътеписи, поезия и есеистика. Сред големите му международни отличия е наградата за най-добър чуждестранен роман, преведен във Франция, "Жан Моне" за най-добър европейски роман и "Ангелус" за най-добър роман в Централна и Източна Европа, преведен на полски (наградата, с която тези дни бе удостоен и Георги Господинов - бел. авт.).


Корицата на "Ервехе"

© Издателство

Корицата на "Ервехе"

Бил е посланик на Югославия в Тунис, а после и на Република Македония в Испания, Франция и ЮНЕСКО. В момента е заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата. Книгите му са преведени на много езици, а в България са преведени неговите "Ервехе", "Балканвавилонци", "Балканският ключ", "Времето на козите" и "Завръщането на козите".


"Ервехе" е книга за майка, посветила своя живот на оцеляването на децата и семейството си. "Нейната съдба е показана на фона на съдбоносните катаклизми на Балканите през ХХ век, когато границите между държавите се променят, властите се сменят, създават се и рухват империи, а цели семейства са принудени да станат емигранти, за да оцелеят. Границите на Балканите са толкова променливи, че твърде често и самата тя не може лесно да разбере къде започва и къде свършва чужбината и родната страна", гласи част от описанието на изданието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK