Фотографът Тихомир Пенов показва края на комунизма в Прага, Букурещ и София

Част от фотоизложбата "Илюзия" на фотографа Тихомир Пенов

© Маргарита Капитанска

Част от фотоизложбата "Илюзия" на фотографа Тихомир ПеновЕдин от добрите начини да снимаш това, което се случва през последните години тук, е да не го снимаш, защото то не се случва." С тези думи журналистът Георги Лозанов откри вчера изложбата "Илюзия" на фотографа Тихомир Пенов, която представя събитията около падането на комунизма успоредно в три столици - Букурещ, Прага и София.


"За никого не съм работил нито в Букурещ, нито в Прага, нито в София. Малко ме ритаха, малко ме биха, но ние, фотографите, сме свикнали. По-важното е, че е останало нещо, което човек трябва да покаже на съществата след себе си", каза авторът на снимките.


Тихомир Пенов е роден в Пловдив, където завършва Средното специално училище за сценични кадри. По-късно учи в Техникума по фотография в София, а след това и в Академията за сценични изкуства в Прага.
Част от фотоизложбата "Илюзия" на фотографа Тихомир Пенов

© Маргарита Капитанска

Част от фотоизложбата "Илюзия" на фотографа Тихомир Пенов


Той има дългогодишен опит като фоторепортер. Работил е за вестник "Глас" и БТА, като от 2007 г. снима на свободна практика.


Досега Пенков е автор на над 30 самостоятелни изложби в България, Чехия, Словакия, Канада, Швейцария, Норвегия и Дания, а през август фотографът представи в Пловдив експозицията "Безвремие". Тя представя неговата работа от 80-те години на миналия век.


"Тихомир Пенов отвори очи за социалния свят, за това, което става в обществото, за малките истории, чрез които се разказва голямата история на света", каза още Лозанов и допълни, че падането на комунизма "несъмнено е най-щастливото събитие за Европа след края на Втората световна война".


Снимката става плакат на изложбата в Чехия, която след това обикаля цял свят

© Маргарита Капитанска

Снимката става плакат на изложбата в Чехия, която след това обикаля цял свят


Лозанов разказа накратко за събитията в края на 1989 г. в чешката и румънската столица, като подчерта, че с действията си там хората ясно са заявили позицията си. Ние така и не можахме да разберем ясно падна ли комунизма в България или не. "И сега, 30 години по-късно, виждам, особено в кадрите от София (бел. ред. - в изложбата), че това е едно събитие колкото историческо, толкова и въображаемо", каза той.


Изложбата може да бъде видяна в столичната галерия "Фотосинтезис", която се намира на бул. "Васил Левски" 55, до 23 ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK