Будителките, без които България нямаше да е същата

Архитект Виктория Ангелова-Винарова

© "Момичетата от града"

Архитект Виктория Ангелова-ВинароваКаква е ролята на жените в изграждането на България в годините след Освобождението? Това основната тема на проекта "Будителките", който ще бъде представен в 31 октомври от 19.00 в галерия "+Това" на улица "Марин Дринов" 30. За него в четвъртък ще разкаже един от неговите автори - Елица Павлович, а той е дело на независимия женски сайт "Момичетата от града".


"Будителките" се фокусира върху личните истории на 15 българки, между които Екатерина Каравелова, Евдокия Филова, Люба Кутинчева, Елисавета Консулова-Вазова, Мара Белчева. Това е едва първият етап на проекта, който ще продължи през 2020 г. с издаването на книга и с учредяване на ежегодни награди за съвременни будителки. През следващата година специално жури ще обяви категориите, в които ще се раздават отличията, както и номинациите. След това всеки ще може да гласува за своя фаворит, а за първи път наградите ще бъдат връчени на 1 ноември 2020 г.


15-те будителки, с чиито истории всеки може да се запознае на сайта "Момичетата от града", са разпределени в 5 категории: изкуство, наука, общество, красота и литература.
Сред тях попада Анастасия Тошева - една от първите български учителки. Тя се ражда на 18 януари 1837 г. в Ески Заара (бел. ред. - Стара Загора). Благодарение на стипендия, отпусната от Захарий Княжески, тя в продължение на седем години учи в Русия, където овладява руски и френски език. Завръща се в България през 1857 г. В мемоарите си описва как тя и другите стипендианти са посрещнати - близките им ги очакват извън града с печени агнета, а ученичките от метоха им целуват ръка.


Анастасия Тошева

© "Момичетата от града"

Анастасия Тошева


Първото училище в Стара Загора отваря врати през същата година и в него Тошева преподава четене, писане, богословие, смятане и ръкоделие. На следващата година обаче в града избухва епидемия и училището е затворено. Тошева спира да преподава, след като се омъжва за Тоше Тошев през 1859 г., но през 1863 г. в града е отворено девическо училище и тя отново се връща към учителстването. Изнася сказки, за да насърчи майките да изпращат децата си на училище, а много от възпитаничките й сами стават преподаватели.


По-късно пътят й минава през Габрово, където е извикана, за да подобри условията в женското училище. Там тя отваря пансион и скоро ученичките са толкова много, че се налага да ангажират преподаватели от мъжката гимназия. След смъртта на съпруга си става директор на Старозагорската девическа гимназия, а когато се пенсионира, превежда редица книги от френски и руски.


Завършилата в Дрезден архитект Виктория Ангелова-Винарова е автор на проекта, по който е построена Столична библиотека. Тя печели конкурса, когато е едва на 24 г.. Въпреки че е родена във Велико Търново през 1902 г., Виктория Ангелова-Винарова оставя видима следа върху градската среда в София. Някои от най-известните създадени от нея сгради са разрушени по време на бомбардировките по време на Втората световна война, но част от тях са се запазили и то днес. Сред е Софийската математическа гимназия "Отец Паисий". Неин е проектът и за разширение и преустройство на Националния природонаучен музей.


Сред будителките на "Момичетата от града" е и проф Елисавета Карамихайлова - първият български ядрен физик. Родена е през 1897 г. във Виена и също така е първата жена, назначена като хабилитиран преподавател в Софийския университет. Тя е основател на лабораторията по радиоактивност във Физическия институт на БАН. Една от нейните каузи е свързана с борбата срещу замърсяването от завода за уранова руда, който се е намирал в района на Бухово. Тя сама успява да измери замърсяването на почвата и водите и се опитва да въведе мерки за неговото ограничаване по времето на комунистическия режим в България, когато уранодобивът е засекретена дейност.


Други личности, включени в "Будителките", са Теодора Пейкова, която заедно със съпруга си издава списание "Икономия и домакинство" в периода преди Втората световна война. Родената във Велико Търново Люба Кутинова е един от най-големите пътешественици - освен държави като Япония, Мианмар (бел. ред. - тогава Бирма), "Тайланд (бел. ред. - тогава Сиам) Пейкова пътешества и из Близкия изток - Йемен, Оман - нещо, което е предизвикателство за времето си.


Желаещите могат да научат повече за животите и на Екатерина Каравелова, Яна Язова, Мара Белчева, Бистра Винарова-Радева, Екатерина Ненчева, Ана Карима, Констанца Ляпчева, Евдокия Филова, Елисавета Консулова-Вазова.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 76 Любопитно

  Нека не преувеличаваме, и сега има много будителки!
  Само, че сега им викат плеймейтки и адреналинки!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  Волен Сидеров и Слави Трифонов за вас

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Достойни хора и за мое неудобство - непознати за мен, чел съм само дневниците на Екатерина Каравелова. Много добро начинание е тази книга.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Поздравления за статията! Имената на подобни личности от нашата история трябва да се споменават по често.

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " Сред тях попада Анастасия Тошева - една от първите български учителки. Тя се ражда на 18 януари 1837 г. в Ески Заара (бел. ред. - Стара Загора). Благодарение на стипендия, отпусната от Захарий Княжески, тя в продължение на седем години учи в Русия, където овладява руски и френски език. Завръща се в България през 1857 г. В мемоарите си описва как тя и другите стипендианти са посрещнати - близките им ги очакват извън града с печени агнета, а ученичките от метоха им целуват ръка."

  Ето едно добро патриархално уважение и признание за личните усилия и качества, които се впрягат в служба на нововъзникващата държава почти от нищото ! И последвалите дела и на Анастасия, и на останалите с нея, наистина потвърждават възложените и надежди и очаквания от хората !

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4655 Весело

  Големи българки, които заслужават уважение и признание. Желая успех на проекта "Будителките".

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Добра инициатива, само не включвайте кметици, моля!

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Показателно е колко бързо се развиват култиурата, науката, икономиката и въобще обществото и затова трябва добре да си помислим, какво се е случило след 1944, та до днес да сме на този хал.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Почит и уважение към българските будителки!

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Показателно е колко бързо се развиват култиурата, науката, икономиката и въобще обществото и затова трябва добре да си помислим, какво се е случило след 1944, та до днес да сме на този хал.
  —цитат от коментар 12 на tsvetko_51


  В герба на България през социалистическо време бяха изписани две години от Христовото летоброене: 681 и 1944. В надгробните камъни също се изписват две години , годината на раждането и годината на смъртта на починалия.
  През 1944 България престана да съществува като самостоятелна държава. Дефакто станахме колония на Империята на злото.

 16. 16 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Поздравления за Дневник, не трябва да забравяме достойните личности.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 17. 17 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Не е зле да се споменат и Тота Венкова - първата дипломирана лекарка от Възраждането, една друга Анастасия - Анастасия Димитрова - първата светска учителка, много от нейните ученички продължват просветителското дело, Богдана Гюзелева - първата българска жена композитор и още много други.

 18. 18 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Може да се добави и голямата оперната певица Христина Морфова /1887-1936/.С изключителен принос за реномето на българската опера в първите години от съществуването й.Тя е първата българка познала световната слава.Загива при автомобилна катастрофа.

 19. 19 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Ще се помнят от поколенията.

 20. 20 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  България се Освобождава от османско владичество и веднага тръгва нагоре.
  А след комунистическото робство още тъне в калта, нито се е освободила.

 21. 21 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 843 Неутрално

  архитект винарова не построява столичната библиотека , министерство на пътищата и съобщенията. след преврата н 9.09. там е градският комите на БКП, а където днес е американският център, беше стола на партийците да плюскат.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  И днес България има нужда от будителки, ама къде са.

 23. 23 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Една хубва новина да прочета днес :) За Яна Язова знам че е удушена от ДС а фотографа на Бай Тошо и е взел апартамента. Аааа и Никоай Хайтов се е опитал да и свие някакъв ръкопис ... иначе и неговите разкази харесвам който и да ги е писал...

 24. 24 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Една хубва новина да прочета днес :) За Яна Язова знам че е удушена от ДС а фотографа на Бай Тошо и е взел апартамента. Аааа и Никоай Хайтов се е опитал да и свие някакъв ръкопис ... иначе и неговите разкази харесвам който и да ги е писал...

 25. 25 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  Поздравления за идеята и реализацията на проекта "Будителките"!
  Респектирана съм от личността на проф. Елисавета Карамихайлова, затова си позволявам да постна кратка допълнителна информация за нея:
  https://www.obekti.bg/nauka/yadrenata-dama-na-blgariya

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 738 Неутрално

  ебати шматките разтропани

 27. 27 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 238 Неутрално

  "Въпреки че е родена във Велико Търново през 1902 г., Виктория Ангелова-Винарова оставя видима следа върху градската среда в София."

  Какво ли иска да ни каже авторът с това изречение? Че принципно само на родените в София им е писано да проектират сгради в София?

 28. 28 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 655 Любопитно

  Мен ме впечатли историята на Люба Кутинчева, смелата пътешественичка в далечния и средния изток. Но все пак да не забравяме че е пътувала по времето когато всичките тези страни са били част от Британската империя, и към белите са се обръщали със почтителното сахиб, сигурно са знаели и какво ги грози ако атакуват местните бяла жена. Не ми се вярва някоя бяла жена днес да повтори пъгешествието което тя е направила тогава.

  А и аз съм сигурен че г-жица Кутинчева е носила пистолет в дамската си чантичка и е знаела как да го използва ако и се наложи. Впечатли ме и сказките които е изнесла за обезбиченото робско положение на жената в ислямския свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK