Снежина Петрова и Георги Гочев получиха наградата "Богдан Богданов"

Снежина Петрова и Георги Гочев с отличията

© Нов Български университет

Снежина Петрова и Георги Гочев с отличиятаАктрисата и преподавател в Нов български университет и гл. ас. д-р Георги Гочев получиха вчера в кино "Люмиер" наградата за хуманитаристика на името на проф. Богдан Богданов за проекта "Медея", който реализираха в рамките на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". В рамките на 2 години екипът на проекта работи с деца от малцинствени групи в Пловдив, включително в квартала "Столипиново". Крайният резултат беше спектакъл, който се изигра на Античния театър под проливен дъжд на 28 юни тази години. От есента той беше пренесен на сцената на театър "Азарян", където може да бъде гледан на 13 и 14 ноември.


В мотивите на журито се посочва, че наградата се дава за "продължаване мисията на проф. Богданов в популяризиране на античните текстове и в създаването на нови социални форми на образование". Отличието беше учредено на 5 декември 2016 г. в памет на проф. Богданов (класически филолог, писател и създател на НБУ - бел. ред.) и се връчва ежегодно на 2 ноември - неговата рождена дата. Досега носители на наградата са поетът Борис Христов и литературоведът проф. Михаил Неделчев.


В рамките на проекта "Медея" до момента са осъществени 3 представления в София и Пловдив, които са посетени от над 3 хил. зрители, 20 обучения на над 200 деца от "Столипиново", "Филиповци" и "Факултета", 4 изложби в галерии, между които Софийската градска художествена галерия и "Квадрат 500". Екипът на "Медея" започна и кампания за въвеждане на обучението по театър в училище.


Георги Гочев е автор на новия превод на пиесата, направен специално за това представление, заедно с Петя Хайнрих. А утре в галерия "УниАрт" в НБУ от 9.30 часа ще се проведе конференция на тема "Загадката на Медея".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK