"Великият укротител" Димитрис Папайоану ще открие ONE DANCE WEEK 20

"Великият укротител"

© Julian Mommert, ONE DANCE WEEK

"Великият укротител"Само няколко месеца след премиерата на новия спектакъл на световноизвестния гръцки хореограф Димитри Папайоану с него ще бъде открито 13-ото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2020. Неговото представление "Великият укротител", което беше в програмата на фестивала през 2018 г., вече беше показано по целия свят. За първи път в новата българска история българска културна организация е копродуцент на продукция от такъв мащаб - ONE DANCE WEEK се нарежда до театъра на фондация "Онасис" в Атина, Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион и др., съобщават от фондация "Едно за култура и изкуства".


Премиерата на новия спектакъл на Папайоану ще се състои през месец май 2020 г. в ONASSIS STEGI в Атина. В България той ще бъде показан на 3 и 4 септември през същата година в Дом на културата "Борис Христов".


Димитрис Папайоану

© ONE DANCE WEEK

Димитрис Папайоану
През пролетта на миналата година след отворена покана над 600 артисти от цял свят заявиха желание да се включат в бъдещото сценично произведение на гръцкия хореограф. От тях едва 24-ма бяха поканени в Атина - от Русия, САЩ, Канада, Корея, Италия, Франция, България и Гърция, а по-малко от половината ще работят с Папайоану.


Самият хореограф казва, че не измисля спектаклите си и те се раждат по време на репетициите. Той подготвя материал, който му служи за отправна точка, но не иска да си представя какъв ще е финалният резултат. "В крайна сметка с малко късмет творбата се развива, а аз се опитвам да я разбера, да я усъвършенствам. Запазвам си правото да я променям до последния момент", казва Папайоану, цитиран от ONE DANCE WEEK. "Каква е ползата от планове и претенции? Ако кажа нещо сега, само ще ви заблудя или ви издам част от процеса", заявява още той.


"Великият укротител"

© Julian Mommert, ONE DANCE WEEK

"Великият укротител"


Папайоану е роден в Атина през 1964 г. и е един от ветераните на гръцкия театрален авангард. Той е и един от най-знаковите съвременни хореографи и е носител на редица отличия. Творчески директор е на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2014 г., на първите Европейски игри в Баку през 2015 г., а през 2018 година е първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал.


Едно от основните влияния върху работата му оказва древногръцката култура с нейната митология, символи и произведения на изкуството. Самият Папайоану казва, че гледа на сцената като художник, а телата на изпълнителите се превръщат в инструмент за предаване на послания и емоции.


Билети за спектаклите на 3 и 4 септември 2020 г. в Дом на Културата "Борис Христов" вече могат да бъдат намерени на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в EpayGo.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK