"Гласове нечути" ще се преплетат в Пловдив

Композиторите Петър Дундаков и Пол ван Брюхе

© Николай Дойчинов

Композиторите Петър Дундаков и Пол ван БрюхеКонцертът Voices Unheard - "Гласове нечути", ще предложи на публиката в Държавна опера - Пловдив, тази събота, 9 ноември, едно бутиково преживяване със съвременна класическа музика, в което различни композитори, гласове и музиканти ще направят премиера на произведения, създадени специално за събитието.


Композиторите Петър Дундаков и Пол ван Брюхе от Нидерландия ще представят на сцената как двама творци могат да общуват не само на музикално, но и на философско ниво.


И според двамата с този проект и в тези свои съвременни класически пиеси те правят коментар върху комуникацията - както съществуващата, така и липсващата, която според тях е съществена за съвременното общество. Диалог е търсен не само в процеса на работа, но и в крайната форма на музиката, чиято цел е да бъде комуникативна и достъпна за широка аудитория, казват организаторите.
Тяхната музикална естетика ще се превъплъти на сцената чрез един друг музикален диалог, но между гласове - тези на певиците Марийке Костер от Нидерландия и Вера Гиргинова.


Те ще се преплитат на сцената с изпълненията на пианистката Маргарита Илиева и музикантите на Държавна опера - Пловдив.


Произведенията Portrait of Unknown ("Портрет на непознатото") на Петър Дундаков и A Voice, Unheard ("Глас, нечут") на Пол ван Брюхе, включени в програмата, са създадени специално за концерта в зала "Борис Христов". Събитието на 9 ноември ще бъде и тяхната световна премиера.


Премиерната композиция на Дундаков е първа част от по-голям цикъл от произведения, вдъхновени от текстове, посветени на бъдещето. В началото това са текстове от българското списание "Космос" от 60-те години на XX век и различните представи за бъдещето, описвани в първите броеве на изданието. Почти 60 години по-късно, вече като част от това бъдеще композиторът - автор на либретото, прави своя коментар за времето днес, прогреса и
запазването на правото на "непознато" като ценност на човешкия живот.


A Voice, Unheard пък е монодрама, композирана от Пол ван Брюхе и продължение на по-ранни негови творби като "Песента на Касандра", "Евридика" и "Пандора", в които митичният образ на жената играе водеща роля.


Този път текстът е създаден по действителни събития и е написан от самия композитор. В 25 минути Ван Брюхе пресъздава портрета на жена, която разказва на сина си историята на своя драматичен живот преди, по време на и след Втората световна война.


"Фактът, че по-възрастното поколение рядко споделя техните впечатляващи спомени и също, че аз самият съм съществена част от живота на тази жена, направи за мен невъзможно да не създам това произведение сега", споделя авторът.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK