Пловдив все пак осъмна в поезия, но не по земята, а по стените

Пловдив все пак осъмна в поезия, но не по земята, а по стените

© Борис РокановСлед като не успя да се реализира по първоначално замисления начин и да облепи цялата главна улица в Пловдив с поезия, от 10 ноември насам проектът "Манускрипта 39" се е настанил под нова форма в града - 35 стени и места за афиши из централните части и крайните квартали са облепени с кафява амбалажна хартия, която представя 16 стихотворения на 16 съвременни български поети.


Върху хартията в черно-бяло е оформена графика - дело на художника Борис Богданов, която използва ръкописните версии на стиховете на авторите Ани Илков, Белослава Димитрова, Борис Роканов, Владимир Левчев, Диана Маркова, Ивайло Добрев, Иван Цанев, Иво Рафаилов, Лора Динкова, Мария Калинова, Надежда Московска, Рене Карабаш, Румен Денев, Силвия Чолева, Стефан Икога и Ясен Василев.


Проектът на стойност 50 хил. лв. е част от програмата на Европейска столица на културата 2019 г. Той е одобрен и финансиран от фондация "Пловдив 2019", а негов автор се води събирателно дружество "Ромфея - Ватев, Шишманов и сие". Куратор е поетът Борис Роканов.
Пловдив все пак осъмна в поезия, но не по земята, а по стените

© Борис Роканов


Според първоначалния план той трябваше да се реализира под друга форма. Ролките с хартия с обща дължина 5 км щяха да "облеят" основната пешеходна улица в Пловдив на 14 октомври и хората да имат възможност да четат и да се "спъват" в поезия, докато се разхождат там в следващите две седмици.


Няколко дни преди реализацията му в средата на миналия месец обаче проектът бе спрян изненадващо за неговите автори. Въпреки че проектът им бе одобрен и бе получил необходимите разрешения, той не бе съгласуван с настоящата общинска управа. Проблем се оказа самото облепяне на пешеходната зона, тъй като е в разрез с чл. 9 от наредбата за осигуряване на обществения ред, отнасяща се до разлепянето на афиши и плакати на нерегламентирани за това места.


Роканов все пак направи опит да започне облепянето на 16 октомври в района край Джумаята, но бе спрян от общинска полиция.


Пред "Дневник" той сподели, че след тази ситуация са започнали разговори с фондация "Пловдив 2019" и с представители на общината в търсене на алтернативен начин за реализацията на проекта. Така се е стигнало и до предложението вместо "Манускприта 39" да обхване само главната централна улица, да се пренесе на подбрани стени и места за облепяне с афиши из целия град.


Затова сега са облепени шест пункта в район "Централен", пет места в районите "Източен", "Южен" и "Тракия", по четири - в районите "Западен" и "Северен". Освен това са облепени и пет общински къщи на улиците "Весела" №23, "Захари Стоянов" №82, "Иван Вазов" №39, "Мортагон" №1а и "Стойчо Мошанов" №15.


Изданието "Банкер" отбелязва, че някои от техните обителите вече са се проявили като големи "любители на поезията" и още на втория му ден са разлепили голяма част от тях.


Онова, което е останало, все още може да се види и по-важното - да се чете.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK