Новата дъвка на "Фейсбук": Любен Зидаров и неговият Хари Потър

Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"

© Велко Ангелов

Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"Издателство "Егмонт" пусна тази седмица в продажба нови седем юбилейни издания на книгите за Хари Потър по повод годишнината от излизането в България на първия роман на Дж. К. Роулинг "Хари Потър и Философският камък". Кориците на всичките книги са нарисувани от 95-годишния български илюстратор Любен Зидаров - художник с над 70-годишна творческа биография, автор на илюстрациите на над 200 издания, сред които "Андерсенови приказки", "Приказките на Шехерезада", "Том Сойер", "Островът на съкровищата", "Принцът и просякът", "Чичо Томовата колиба" и др.


Изданията са само част от едногодишна поредица събития, които ще отбележат 20-та годишнина от символичното стъпване на Хари Потър в България, но характерният стил на Любен Зидаров превърна представянето на книгите в обект на ожесточена дискусия във "Фейсбук". Тя тръгна от няколко мнения, които нарекоха откровено грозни илюстрациите и за 24 часа предвизвикаха вълна от реакции. В отговор известни личности, свързани с литературата и книгоиздаването, включително илюстратори, защитиха както работата на Зидаров, така и нуждата от разнообразие на книжния пазар, в което всеки читател да има възможност да избира според вкуса и интересите си.


Постепенно дискусията - с крайни оценки, както е характерно за социалните мрежи - обхвана доста по-широк кръг от теми - като рисуването изобщо, възпитателните функции на изкуството и отражението на илюстрациите върху детските възприятия, а като аргументи бяха взети на въоръжение илюстрации на Вадим Лазаркевич, Либико Марайа и др.
Засега официална позиция на издателство "Егмонт" по темата няма. В официалното съобщение за поредицата се казваше, че Зидаров "е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър при подкрепата на Дж. К. Роулинг."


"Дневник" събра някои от коментарите в социалната мрежа от последните два дни:


Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"

© Велко Ангелов

Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"


Зорница Христова, писател, издател, преводач:


Любен Зидаров е голям илюстратор с отчетлив почерк; най-много харесвам работата му с цвета, обаче и други неща будят възхищението ми - и чисто визуалните хармонии на различните елементи в композицията на книгата, и най-вече връзката им с текста и неговия смисъл. Защото е един, когато рисува малката русалка или Герда, и друг, когато рисува черен великан от "Приказките на Шехерезада". Да, шубе ме беше от "Малкият Цахес", той героят предполагаше да всява страх, значи чудесна работа.


Изборът на различни национални илюстратори за една поредица, която вече си има типична визия, не е за максимално близкостоящи до нея; те биха стояли като имитатори, независимо са или не са.Точно контрастът може да даде друг прочит. И той може да радва през времето така, както радват илюстрациите по Толкин на Туве Янсон - съвсеееем нетипични, но пък много интересни, запомнящи се.


Дали това ще направи поредицата по-привлекателна за децата - аз мисля, че тези, които искат да си купят класическата версия, така или иначе ще го сторят. То и тя не е баш за деца, по-скоро предпубертетна е и нагоре (по-близо до фентъзито, да речем). В този смисъл тези на Любен Зидаров са една идея "по-детски" от оригиналните. А "не си го представях така" е по-скоро хубаво - значи илюстрацията е свършила нещо повече от това да онагледи каквото вече си представяме.


Основната ми резерва към избора е предсказуемостта на резултата, което би могло да се наблюдава при всеки художник, който има разпознаваем почерк, а не създава наново стила си според текста. В този смисъл го приемам като игра на сигурно (откъм съдържание), очевидно не е на сигурно откъм продажби.

Недко Солаков, художник:


Уау! Толкова хейт към един от най-големите ни художници Любен Зидаров не съм очаквал. Направих си труда да вляза в профилите на най-хейтещите и, както и очаквах, снимките от домовете им разкриваха потресаващ кич, тотална безвкусица. Имам щастието да притежавам оригиналните илюстрации на Зидаров към едни от любимите ми приказки на Андерсен. А всяка вечер и сутрин гледам оригинала на задната корица на първия том и винаги се пренасям мислено в оня прекрасен град с каретата, гъските и самотния ездач. По-полека с квалификациите към един от най-важните ни майстори. By the way, Хари Потър също е (малко) кич.


Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"

© Велко Ангелов

Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"


Манол Пейков, издател:


Първо: Пикасо рисува по-грозно от Любен Зидаров. Но не бих отказал ако ми предложат детска книжка с негови илюстрации. Защото големият творец винаги генерира нови смисли -- дори аз самият да нямам сетивата да ги доловя.


Второ, ако за някой по линията Зидаров -- Дж. К. Роулинг е комплимент, че е бил одобрен от другия, този някой не е Любен Зидаров. Без значение колко е популярен в момента, Хари Потър е едва двайсетгодишен. И все още не може да се каже, че е издържал най-важния, най-висшия тест -- проверката на времето. (Нека не забравяме, че по времето, когато излиза съвместната им стихосбирка, Стамболов е бил по-популярен поет от Ботев.)

Затова фактът, че 95-годишният Зидаров, който е епоха в изкуството за деца и е илюстрирал Андерсен, Марк Твен и Робърт Луис Стивънсън, се е съгласил да рисува Хари Потър, сам по себе си е щемпел за качество и признание от най-висша класа за творчеството на Роулинг.


Трето, основната разлика между литературата и киното за деца е, че четенето е поле за развихряне и развитие на въображението. В този смисъл, илюстрациите на Зидаров, със своята възхитителна многозначност и незавършеност, са много по-плодородна нива за въображението от обичайните сресани и свръхреалистични картинки, поместени в обичайните детски книжки, които вече са ти отговорили на всички въпроси, преди дори да си сетил да си ги зададеш.


Четвърто, ако не харесвате Зидаров (което си е ваше право), "оригиналните" издания на Хари Потър са си все така по книжарниците. Затова спрете да мъцате и да ръсите жълта злоба. Просто се пресегнете и си вземете от рафта онази версия, която ви харесва. Два вида маслини винаги са за предпочитане пред само един вид маслини.


Пето: шапо за българския екип на "Егмонт" за смелостта и високото чувство за отговорност.
Копирането на нечий успешен модел е лесно и (относително) безрисково. Създаването на свой собствен е несравнимо по-трудно и далеч по-рисковано. Но оставя следи във времето, умовете и душите.


Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"

© Велко Ангелов

Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"


Елисавета Белобрадова, известна в социалните мрежи като Letiashtata Kozzila Erato:


Първи коментар:


Любен Зидаров направил илюстрации за Хари Потър. Аз прекарах детството си с него, защото четях като ненормална. Помня ясно всичките му илюстрации. Те ми съсипаха не една и две книги. Травмите, които имам от неговото творчество, са незаличими. По едно време издадоха няколко много големи книги с приказки от цял свят и една от тях беше Френски приказки с френски илюстрации. Каква красота беше тази книга. Каква нежност, романтика и приказност ме обгръщаше. И я отварях, за да я гледам, защото я знаех наизуст. Тя ми беше скривалището от Любен Зидаров.


После пораснах и разбрах, че бил гений. И нали съм неуверена, върнах се назад към детските си книги и гледах, гледах. Пулих се. Все така ужасно и грозно.


"Ти не разбираш от изкуство, Елисавета", ми се каза тук там. Викам "Сигурно."


Сега имам сто шкафа с книги на децата. Имам великолепни издания, изумителни илюстрации. И всичките са за прости хора, дето не разбират от изкуство - а децата гледат красота.

Втори коментар:


Впечатляващо е какви размери достигна дискусията за новите корици на Хари Потър с автор Любен Зидаров.
Явно всеки пази някакъв спомен от детството си по особено силен начин.


Това, което ме учуди, е как Любен Задаров даде повод за лични нападки, някои от тях от хора, които съставляват културата и изкуството в България.


Аз не се обиждам, разбира се, но се запитах защо разкритието ми, че не съм харесвала нещо, наложено ми от една диктатура, когато съм била на пет, предизвиква такава вълна на ad hominem негативизъм.


После се сетих самата аз колко обидена се почувствах, когато заведох първото си гадже на кино да гледа Персона на Бергман и той заспа на 20-та минута. И си спа през целия филм, да ви кажа, а аз щях да си изям черния дроб от оскърбление. "Селянин! Селянин прост!" си виках и сълзи се стичаха по лицето ми. Но беше очарователен и като се събуди, стиснах зъби и отидохме да се целуваме. И добре, че така направих, защото после животът ми показа, че филмите на Бергман са доста повече от симпатичните, мили мъже, с които ми е било приятно да излизам.


Това заспиване на Персона ми реши проблема отрано. Изкуството, не обидата, е ad hominem. Човек си говори с изкуството сам и то му говори само на него. Всякакви групови изяви са абсурдни, както и презрението с цел да се засегнеш за това, че си заспал на средата на Турандот.


Най-смисленото, което прочетох за Любен Зидаров гласеше: "На мен той ми харесва. Лично мнение."


Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"

© Велко Ангелов

Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"


Кирил Златков, художник:


Любен Зидаров е един от най-големите ни художници. Илюстрациите му са принос към илюстрацията като изкуство въобще. Не бива никой да коментира и да подлага на съмнение професионалните му качества. Срещата му с Хари Потър е изненадваща за мен, защото има сблъсък на културен, социален и естетически контекст. Хари Потър е изцяло впримчен в кинообраза си, и винаги ще е така. Локалните визуални версии на книгите са смела маркетингова провокация, която за момента очевидно е успешна, заради големия отзвук в обществото.


Оля Антонова, известна в социалните мрежи като Malinova Olya:


Днес е тежък ден. Пак се раздели интернетът. Хипстъри крещят на майки, че Роулинг е одобрила Любен Зидаров и съответно всички трябва моментално да го одобряват. Ами ако Роулинг одобрява пиле фрикасе, а децата не го искат- какво да ги правим тези прости създания, нищо неразбиращи от изкуството на бешамела обгърнал варено филе? Хора, които много са чели книги нямат търпение да си купят книга, която вече са чели заради корицата й, защото това са колекционерски издания. Аз правя същото с виното, заради виното но това не ми пречи да кажа "ебати грозния етикет, хора".


Министерството на културата изтървало някакъв срок няколко пъти и вместо да вземе баснословната сума от 754 000 лв неустойка за ремонта на ларгото ще плати 73 000лв от нашите данъци неустойка че не знае къде се намира. Аз си мисля за онази жена дето отговаря за киберсигурността на България, дали може да прави пивот в ексел и още ми е притеснено там. Но нека да си задам въпросите. Можеше ли с тези 754 000лв да вземем хипстърите и да ги пратим да обучават дамата с киберсигурността да работи в ексел с експертизата на Любен Зидаров поне. Може ли да вземем някакви хора да ги пратим да успокоят майките, че децата дори и да скипнат тези издания пак ще станат хора- е вижте мен- никога не докоснах чичотомоватаколиба и мога да правя пивот в ексел.


Можеше ли с тези 754 000 лв да направим нещо за талантливи деца, които рисуват и да ги стимулираме един ден да станат илюстратори на книги за техните деца? Ама не като онея картини е онази галерия дето се оказаха "вдъхновени" от други картини. И въпросът, който най-много ме вълнува: според вас ако започна сега след колко време ще успея да направя шпагат, защото постоянно сънувам, че правя шпагат и усещането е много яко. И ако се науча може ли някой да ми плати баснословен хонорар от вашите данъци да отида да направя един шпагат на ларгото отгоре, да застана във вакуум на куполите и да отворя изданието на "Хари Потър и разделението на нацията" в ръка? Без претенции за илюстрацията на корицата.


Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"

© Велко Ангелов

Изложба на открито с илюстрации на Любен Зидаров към книгите от поредицата за Хари Потър в градинката "Кристал"


Евгений Дайнов не коментира многословно, а публикува илюстрации на Вадим Лазаркевич като демонстрация за добри илюстрации:


Вера Гоцева - Lomovera, фотограф:


Покрай реакциите за и против илюстрациите на Любен Зидаров си мислех за пореден път, че социалните мрежи са огромен капан. Капан на егото. Всички без изключение сме на тази читалищна сцена в някакъв нелеп самодеен моноспектакъл, в който единственото важно е да се изкажем, а не да водим разговор. Набираме скорост, упражняваме се в реторика и ни излизат плюнки, докато се надвикваме в опит да се наложим. И колкото по-увлечен е някой от ролята си, толкова по-склонен е да приравнява всичко по себе си. Истината е, че след сто години хората ще помнят само Любен Зидаров и нито един от нас. И това е добре.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Като дете не го харесвах. Сега го считам за изключителен. Моите уважения за дългогодишното му творчество, белязало цял един период. Желая му здраве и дълголетие.

 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Дбъ тоя диспут, държавата ае тресе от скандали, прокуратурата се превърна в бухалка, мачкат се съдии, премиерът се излага с поведението си та цял свят се смее а всички нормални българи се чудят къде да се скрият от срам, орязват им болничните, мисли се глупост след глупост, репресиите вече дори не са тайни, а обществото спори за естетическата стойност на илюстрациите към Хари Потър

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Весело

  Мен сте пропуснали ;)
  Ако бях илюстратор на детска литература, бих нарисувала вселената на Хари Потър като Kazu Kibuishi. Но първото издание, в което се влюбихме с детето ми е с корица на Thomas Taylor и не бихме чакали 16 години за Кибуиши. Защото важната за нас е авторката J.K. Rowling с думите, които оживяха в нашите умове. Това не са книжки с картинки. Има място и за кориците от Jonny Duddle's Doodles, Mary Grandpre, Джим Кей, Любен Зидаров. Моля за уважение към труда на другите!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  '''''''''''''''' Любен Зидаров и неговият Хари Потър
  Илюстрациите на Любен Зидаров към юбилейните нови седем издания на книгите за Хари потър станаха повод за бурна дискусия в социалните мрежи. "Дневник" ''''''''''''''''''
  - = - = - = -

  ГАТАНКА:

  В тези няколко реда Потър е изписано ДВА пъти!
  Но един път е с главна буква ,
  а вторият е малка буква ?

  Кое от двете изписвания е правилно ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  АКО ТАЗИ ТАКА НАРЕЧЕНА СОЦИАЛНА МРЕЖА Е КРИТЕРИЙ ЗА ЕСТЕТИКА И НИВО ЗНАЧИ ВСИЧКО Е ИЗГУБЕНО....

 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  На мен са ми грозни - не си представям вселената на хари потър нарисувана по тоя начин. На други сигурно им харесва.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Зидаров бил голям художник? Чудесно, да реди изложби в световни галерии. Обаче тръгнеш ли да илюстрираш детски книжки, трябва да си готов да чуеш мнението на децата и родителите им. Колкото и да не ти харесва.

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Учим се постепенно, но още не се научаваме да казваме противоположно мнение, без злоба.
  Най- подобния коментар е на Недко Солаков. Влязъл в профилите на нехаресващите рисунките, и видял, че в домовете им било ........кич.
  Браво, Недко, във всичките им домове ли е кич, бе другарю ДС.
  Егати нещастника.
  Стила на Зидаров беше в унисон със социализма- сив, мрачен , крив.
  С вид на панелен блок.
  Той си е талантлив, но не за тия книги.
  Винаги се сещам, за замен неталантливия Св. Русев.., който окраде хиляди класически картини на старите ни художници, но чиито изложби бяха винаги и предимно - сиво, черно и малко червено/кръв, де/.
  И винаги десетки варианти на " Майка ми" и " Септемврийци"
  Сивото свърши Недко, бягай в миналото

 9. 9 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ... държавата ае тресе от скандали, ... а обществото спори за ... Хари Потър
  —цитат от коментар 2 на uq


  Въпросът е какво накара тази медия да повдигне въпроса за илюстрациите и да неглижира скандала с Гешев.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Като дете не го харесвах. Сега го считам за изключителен.
  —цитат от коментар 1 на liz31552545

  Ето това е. Казвате всичко само с две прости изречения.
  И аз като дете не го харесвах. Все отхвърлях "Хъкълбери Фин" заради неговите илюстрации, докато не се случи да нямам какво да чета и – ща, не ща – подхванах я и не я оставих, докато не я прочетох – толкова ми хареса. Не знам на колко години съм била, но се ядосах на Любен Зидаров, че ме е подвел с грозните картинки. И това е илюстраторът, когото запомних завинаги. Сега гледам с други очи на илюстрациите му, но мисля, че не става за деца. Както и Пикасо не става за деца. Ако една илюстрация на Зидаров е във вид на картина, с удоволствие бих си я окачила на стената.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Полупримитивният стил на Л. Зидаров може да е в унисон с не толкова ангажиращи текстове, но Хари Потър е коренно различно ниво.
  Това е една цяла нова вселена, която Зидаров просто е неспособен да предаде.
  Илюстрациите му са на ниво ...."баба Меца", "Кумчо Вълчо" , "Хитрата Лисана" и други подобни персонажи на народните приказки. Не повече.
  Затова е и недоовлството от неговите илюстрации. Те просто принизяват стойностите на онова което Дж. К. Роулинг предава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Весело

  днешното така нареченото "smart поколение" ,може да е Cool, ама въобще не е смарт

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Мисля че вината не е у Зидаров, а у неспособността на издателят да избере художник чийто стил и подход би бил по-подходящ за тази книга.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Илюстрациите са грозни, на фона на другите му. Какво толкова се коментира? Тва па недай си Боже някой да си каже мнението. Кво толко спекоха всички?
  А дали нямаше по-млади илюстратори които да предложат по-свеж прочит? Ама айде, щом не сме художници, нямаме право да кажем дали едно нещо ни харесва.
  Няма да си купя книгата - илюстрациите са визуално отблъскващи.

 16. 16 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 322 Весело

  Всъщност, много прост казус.

  Издателството е допуснало грешка. Зидаров може да е много добър художник, но издателството трябва да прецени добре публиката си. По това до какви реакции носи това решение на издателсдтвото, явно не се е преценило добре.

  И сега, най-вероятно, това ще се отрази на техните продажби.
  Тоест от чисто маркетингова гледна точка, това е някакво фиаско.

  А Дж. К. Роулинг може да одибри нещо такова без проблем. Защото, тези илюстрации се различават доста от останалите издания.
  Но за един милиардер като нея, Вече не и е толкова важно да преценя дали една такова естетака ще доведе до повече продажби.

  Относно фейсбук бурята...ами, нищо ненормално. Хора без работа, ще обсъждат вкусове, стил, естетика и маркетингови решения на някакво издателство...

  А Манол какво да каже друго. Издател за друг издател публично нищо лошо няма да каже.
  Солаков пък тръгнал да им гледа жилищата на хората...не зная какво да напиша въобще повече.
  Но пък не можем да минем без нещо против управляващата партия в нито една статия в Дневник, дори и в текст за Хари Потър... затова и трябва да се цитира и Оля Антонова, известна в социалните мрежи като Malinova Olya...


 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И още: замислете се над факта, че има толкова много коментари. Сигурно не е без причина. Не се е чуло нещо подобно за други книги.
  Но, хайде холан, какво разбираме ние от изкуство?! Щото е стар и сега дай да не си кажем мнението.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Aз живея в Холандия, далече от Елизабета Белобрадова и нейния свят, изпълнен с красота. Единственото, което съм си донесъл от България, са три книги с илюстрации на Любен Зидаров.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Ами след филмите малко деца ще се възхитят не тези илюстрации. А много от децата знаят за Хари от екрана.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  абе квото и да си приказваме, сигурно си е бая тъпичко да продадеш някой като любимец на поколение дечица, а тия ми ти поколения да писнат, че им е съсипал детството :)

 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Баси, колко ми е яко, че съм далече от Фейбук и "скандалите" там.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Ами след филмите малко деца ще се възхитят не тези илюстрации. А много от децата знаят за Хари от екрана.
  —цитат от коментар 19 на Алф


  Абсолютно!
  Дори само помпозността на двореца, в който са настанени бъдещите магьосници, с неговите високи сводове, скрити подземия и врати, както и местещи се мостове и тунели към отделните помещения изскача тотално от тези простовати картинки на Зидаров.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Стандарт за илюстриране на фентъзи е Джош Кърби и работата му по книгите на Тери Пратчет.
  Сори, Зидаров, но не си разбрал (ако си прочел) света на Хари Потър.
  Абе защо някои хора се самозабравят и си мислят, че могат всичко?

 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Тя се Научи да Прави Пивот в Ексел и Стана Човек!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  И моите спомени за Любен Зидаров са най-вече от Хъкълбери Фин. Вече бях на възраст да се възмущавам и изпитах именно възмущение. И сега не ги харесвам (меко казано).
  За сметка на това помня една серия книги с приказки голям формат, които бяха с изключителни илюстрации от италиански художници. Те ме вдъхновяваха и ме караха да мечтая. Напоследък гледам отново илюстрациите на Басните на Лафонтен от същата серия. Името на художника е Валтер Кремонини, модернист, но се е съобразявал с това, че рисува за деца. Всяко поколение може да намери нещо в тези илюстрации, в тях има и красота и остроумие и даже дописване на приказката.

 26. 26 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Издателите просто трябва да са наясно че илюстрациите зависят от времето в което се пускат за продажба книгите, един най-обикновен пример е Колелото на времето 90-те години като излиза илюстрациите са един стил, а на по-новите дигитални издания съвсем различен като и двата са продукт на времето си, но както обикновено българските творци това нещо не могат да го осъзнаят, не можеш да очакваш нещо което се е харесвало на поколение с 1 един канал и 1 партия да се харесва на поколение което има повече източници на информация от броя на годините ти.

  Това ми напомня на онази глупост на Теодора Димова обявила като тревожна тенденцията да има все повече млади автори, както и това, че пишат в жанровете фентъзи и хорър, за това и тези специалисти смятат работата си за елитарна и отблъскват възможни нови читатели

 27. 27 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Тоя селяк дето се изцепи че Пикасо рисувал по-зле направо ме хвърли в гъбите.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мондиана":

  И аз мисля, че илюстрациите трябва да дописват приказката. А и да покажат на все още с неразвита съвсем представа за света малки деца някои картини, описани с думи.

 29. 29 Профил на Ginka Ivanova
  Ginka Ivanova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Нашите хора на изкуството пак останаха неразбрани. Начинът, по който защитават художника не се харесва на масовия читател. Както винаги гледат отвисоко и искат да кажат: "Какво разбирате вие от изкуство". Затова няма голяма посещаемост и на български филми. Та това са илюстрации на книга, която се чете от млади хора и деца. Как ще възприемат те колко са добри илюстрациите от позицията на един художник.

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Уважаема редакция, когато се опитвате да отразите някакви социални процеси и да съблюдавате високи етични и журналистически стандарти, най-естественото е да представите извадки от различните гледни точки по дадена тема или сюжет. В случая, и не само, показвате мненията само на едната страна от спорещите. А другите? Те съществуват ли изобщо? Защо правите такива елементарни внушения и пропаганда в стил "Работническо дело"?

  Колкото до въпросните илюстрации и стила на г-н Зидаров - всеки има право на мнение и на естетическо възприятие. Важни за издателството са продажбите. Ако те са скромни, рискът си остава за тяхна сметка. Което важи за всяко едно заглавие, което излиза на книжния пазар - както у нас, така и по света.

 31. 31 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Става дума за концепция за илюстрациите на детските книги, която Любен Зидаров следва. Тази концепция идва от времената на „зрелия социализъм“. Аз, като дете израснало в неговия край (роден съм 1976) я опознах от първо лице. Идеята (за която предполагам само от личния си детски опит) е, че децата са ирационални същества и за тях е по-подходящ модернизма, както и да се разбира това. Тъй като знам, че никой няма да прочете по-надолу – лично смятам, че децата се нуждаят от реалистична и богата илюстрация, която няма стойност като изкуство. Имах една книга с приказки като дете – преведена от чужд език, но заедно с илюстрациите – аз бях хипнотизиран от тях. Що се отнася до социалистическия модел – там виждах само тотемични, абстрактни изображения, които не ми бяха нужни. Л. Зидаров абсолютно попада в тази категория. Като дете не му харесвах илюстрациите, защото ги смятах за „не мои“, а сега не ги харесвам, не защото са лоши, а защото не са за деца. Аз мога да оценя илюстрациите му, просто това не е за деца.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  Споко, хората ще гласуват с парите си, оставете кой какво пише в мрежата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 733 Весело

  Aз живея в Холандия, далече от Елизабета Белобрадова и нейния свят, изпълнен с красота. Единственото, което съм си донесъл от България, са три книги с илюстрации на Любен Зидаров.
  —цитат от коментар 18 на Един вампир броди из Европа


  Браво на тебе!
  Разбирам, че си подбрал книгите, които си взел, не по съдържанието а по картинките в тях!

 34. 34 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#31] от "tak40309320":

  евала пич, най-добрият и верен коментар!

 35. 35 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Днес гледах епизод на "Стани богат" в който, накратко, се отнасяше за изказване на Пикасо: "Отне ми четири години да се науча да рисувам като Рафаело, но цял живот да се науча да рисувам като дете". Соц реализмът се опита да наложи (и дори е успял, както виждам по мненията), че Пикасо (най-малкото като стил) е за деца и илюстрациите на детските книги трябва да бъдат в този стил. Ами не е така - никой не е умрял, разбира се, но Л. Зидаров като детски илюстратор след 100 години ще остане и хората ще си мислят - какъв революционен подход! Без изобщо да съзнават, че при комунизма никой не мисли за нищо, камо ли за децата.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 36. 36 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Затова илюстрациите се правят от ИЛЮСТРАТОРИ, а не от художници, защото художникът винаги има какво да каже на Пикасо. Не е това мястото обаче,

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 37. 37 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Да Френски приказки,Индйиски приказки,Дейвид Копърфилд старите илюстрацйи на Островът на съкровищата и на книгите на Жюл Верн,Гъбарко както и Моливко и Сръчко,Неродена мома,Дядовото Павлово камъче,Пинокио,Робинзон Крузо,Дивите лебеди.
  А Любен Зидаров не става за художник.
  А като един човек не става за художник рисува нещо шаренко и вика.
  Не ме разбирате аз съм наивист художник.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Весело

  Тоя селяк дето се изцепи че Пикасо рисувал по-зле направо ме хвърли в гъбите.
  —цитат от коментар 27 на Strygalldwir


  Ти пък!
  Намери къде да се хвърлиш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Помните ли Овчарчето Калитко и Героите на Белица. Някога отдавна бяха от задължителните книги в училище. Сега, който не ги помни, може да потърси илюстрациите в Интернет. Има ги в изобилие. Не твърдя, че са самата прелест тези илюстрации. Защо не са им наслагали картинки като Зидаровите картинки?
  Според скромното ми мнение, за да не отблъснат децата. Хем са за по-големи деца, вече ученици.
  Андерсен и Марк Твен са се оказали разрешената писта за известни експерименти с детските възприятия и дори за естетически шокове. Защо Хари Потър да не е разрешена писта? Какво толкова (все пак известна мярка е нужна - да не предизвикаме норвежците, че само това чакат).
  Като дете изобщо не харесвах картинките на Любен Зидаров, меко казано е това, вбесяваха ме. Но ги помня. Когато ти "влезат с бутонките" обикновено помниш.
  С днешна дата намирам, че са интересни и ни най-малко не ме вбесяват.
  Помня, че доста шантави илюстрации слагаха на научната фантастика, някога четях на кило такива книги. И досега обичам, а фентазитата са ми безвкусни.
  И изобщо... цялата врява по повода ми е смешна.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 40. 40 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "metalogy":

  я кажи на колко години си, защото тези "корици" на Хари Потър ги показах на дъщерята и племенницата и отказаха да ги погледнат втори път. По-горе съм го написал илюстрациите трябва да се съобразяват с времето на издаване, да сравняваш корици на книги от 70-те и сега е безумно особено при детските книги

 41. 41 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До сега не съм попадал на по-грозни и отблъскващи илюстрации от прехваления Л. Зидаров и продължавам да мисля, че не бива да окипазява детските книжки. Странно ми е мнението на професионални художници, които ги намират много подходящи за деца.
  За първи път се съгласявам с Е. Дайнов. Заради илюстрациите на Лазаркеевич съм купувал приказки повторно и продължавам да си ги държа в сериозната ми библиотека.

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Днес гледах епизод на "Стани богат" в който, накратко, се отнасяше за изказване на Пикасо: "Отне ми четири години да се науча да рисувам като Рафаело, но цял живот да се науча да рисувам като дете".
  —цитат от коментар 35 на tak40309320


  Въпрос на възприятие.
  Художникът рисува, за да удовлетвори собствената си нужда, да изрази чувствата си върху платното.
  Аз очаквам от картината да задоволи МОИТЕ ундивидуални усещания за правилно и неправилно и да ми предаде някакви емоции.
  Лично аз предпочитам Рафаело, пред Пикасо и смятам, че това си е мое право.

 43. 43 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Пичове и мацки. Като гледате шума във Фейсбук, вече и в Дневник, мислите ли наистина, че издателството не са избрали правилния художник?
  Само помислете в пазарни цени колко струва едно такова медийно представяне

  Бог да благослови Америка за България!
 44. 44 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#42] от "atmanpg":

  А тук стигаме и до момента с това че илюстрацията не е картина и предназначението и не е автора да се изразява, а да "рекламира" съдържанието на книгата, а с подобна реклама не се стига до стъпката със съдържанието

 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#43] от "Günther":

  Не виждам причина да давам пари, за нещо, което мога да имам безплатно.

 46. 46 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  И на мен не ми харесваше този художник, имам "Том Сойер" и "Призкрака на Ляно естакадо", окепазени от него. Не само той рисуваше "грозно" де, масово си беше, но по-онова време все още се пазеха много-много стари книжки - както се писа по-горе "Африкански приказки", "Пинокио", "Робинзон Крузо" - адаптация за деца, "Индийски приказки", "Приказки на Андерсен", плюс някои други по-нови. Ами няма база за сравнение, как едните те карат да ги разглеждаш и прерисуваш даже, а другите просто ги отмяташ, все едно дефектен лист.

 47. 47 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И аз като повечето тук не харесвах и не харесвам Зидаров и неговите илюстрации. Всъщност дори не знаех, че се каза Любен Зидаров, за мен той ще си остане "озни с грозните картинки" - по онова време да изрека "илюстрация" - не бих.
  Обаче евала на Егмонт БГ - вдигнаха толкова шум с това, че се опасявам, че не е съвсем случайно. Кой иначе би обърнал толкова внимание на едно ново издание на Хари Потър?
  Оценявам провокативността им, даже снобското в мен се пробуди, надигна глава и вика: "Ша ли си купим?". Ама май ще устискам...

 48. 48 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Чудех се дали да напиша нещо изобщо, защото има моменти и теми, в които да замълчиш, е най-доброто решение.

  И все пак - аз не харесвам кориците. Не претендирам да познавам творчеството на Зидаров - нито преди, нито сега. Просто не харесвам кориците, оригиналните са чудесни, тези - не.
  Странна ми е обаче истерията и осъждането из социалните мрежи. Ей така преди седмица всички бяха гневни и разстроени заради онкологично болно монче, на което не му позволили да стане доцент или от сорта. А всъщност се оказа, че е посредствен студен и вероятно е влязъл да следва медицина с протекции.

  Ако не дай си Боже нещо ми се случи някога и опра до помощ - нямам проблем да я получа от онкоболен лекар, но имам проблем да я получа от връзкар.

  Също така не смятам, че е ОК художник на 95 да рисува за деца. Дори в някакъв период да е бил велик. Вярвам, че всеки има силни периоди и талант, но те не са даденост или неизчерпаем източник. Нека си спомним жълтата столевка с кръговрата на живота. Ей за това се сетих като гледах тези илюстрации.
  Затова обаче няма да си купя тези книги. Толкова е просто.
  Не бих се фрустрирал дотам, че да философтвам из фейсбуук.

 49. 49 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#40] от "Nozo No":

  На колко, за съжаление на повече, отколкото искам. 58. На внучката си купувам приказки, илюстровани в тривиална естетика. А тя самата рисува доста авангардно 😁😁😁
  Не знам доколко си е проличало къде в коментара ми има ирония. Как да е. Сега имаме голям избор, децата не са помирисвали библиотека, но ние сами можем да им осигурим всички книги на света, които си изберем. И това е чудесно.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 50. 50 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мнението,че е голям художник на детските му илюстрации ли е базирано? В детската литература е важно мнението на децата- аз ,като дете, ги намирах за ужасни и ми разваляха кефа дори и от хубави книги. От друга страна не виждам много хора,които да считат илюстрациите към "Индийски приказки", "Френски приказки " и подобни за грозни или за "въпрос на вкус е"! Та ясно е кое е стандарта за красива детска илюстрация! Нема страшно, човека сигурно е отличен и е станал и на 95,което само по себе си е за уважение.
  Ние ,между другото, и свестен филм нямаме!Дори един на средно световно ниво!

  L'espoir fait la vie
 51. 51 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 495 Неутрално

  За Хари и неговите милиарди ми дреме на... Гърба
  Обаче че един велик художник е нарисувал това което ТОЙ вижда и някакви лелки не са съгласни, просто е просто. Волтер:аз може да не харесвам това което казваш, но ще дам и живота си за свободата да го казваш. Искаме свобода, а не рамки...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 52. 52 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Като малък мразех илюстрациите на Зидаров, които общо взето бяха навсякъде, и не познавах друго дете, което да ги харесва. Викахме им "мацаниците". Не ги харесвам и сега, макар че оценявам донякъде стила. Тирадите в негова защита няма да ме накарат да го харесам повече. Децата още по-малко.

 53. 53 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Като малък мразех илюстрациите на Зидаров, които общо взето бяха навсякъде, и не познавах друго дете, което да ги харесва. Викахме им "мацаниците". Не ги харесвам и сега, макар че оценявам донякъде стила. Тирадите в негова защита няма да ме накарат да го харесам повече. Децата още по-малко.

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  В така наречените социални мрежи, са отразяваме ние, с нашите по съвсем естествени причини различности. Лошото е, че публичността, която ни дават мрежите допълнително ни предизвиква - да бъдем с нещо по-така от другите и ако в нормален разговор бихме изказали някакво неодобрение, в мрежата където има вече 10 неодобрения, ние трябва да се изкажем още по-рязко. И състезанието тръгва.
  А за какво става дума. Едно издателство поема съответния риск да издаде тази книга с тези илюстрации. Ако беше както преди - един единствен вариант и някакъв художествен съвет е одобрил нещо, понеже е единствено, за нас нямаше да има мърдане, просто купуваш заради текста, примерно.
  А сега, като не ти харесва не купуваш този вариант и наказваш създадетелите директно, не си даваш парите. Ама вкуса ти бил кофти или добър - това е една даденост. Като гледам как маса хора се обличат, поне от чисто естетическа гледна точка си казвам, че добрия вкус не е на мода. Е, защо трябва да се стига до "национално разделение" за въпросните илюстрации. Право на художника е да ги направи според виждането си, право на издателите е да ги приемат или не и за всеки от нас си остава правото да ги одобрим или не. Но тук съм съгласен напълно с коментара на Вера Гоцева:

  "Покрай реакциите за и против илюстрациите на Любен Зидаров си мислех за пореден път, че социалните мрежи са огромен капан. Капан на егото. Всички без изключение сме на тази читалищна сцена в някакъв нелеп самодеен моноспектакъл, в който единственото важно е да се изкажем, а не да водим разговор. "

  Без да обиждам много силно, но според мен социалните мрежи са не само "капан на егото" но и "капан на селото".

 55. 55 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мен много ми харесаха. Дори си спомних някои илюстрирани от Зидаров детски книжки с много приятно чувство... никога не са ме плашили или стресирали нещо. Та то си е до човека. Не можеш да отричаш такова изкуство. Че те децата в днешни дни какво ли не гледат, едни илюстрации ли ще им навредят на психиката? Да не се излагаме, ами да си ценим талантите, истинските. Не тия, набедените.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 56. 56 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не ми харесват особено тези корици, но определено не ми харесва и Дисни естетиката на останалите.
  Най-вече се изумих, че драмата е около поредно издаване на едни популярни и леко посредствени книжки, да речеш, че издателството е посегнало на някаква светиня...

  Иначе чисто човешки се и зарадвах на художника че на 95 г. още работи...

  S
 57. 57 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Зидаров беше монополист в илюстрациите на детски и юношески книги през соца.
  Това не го прави велик илюстратор.
  Добре, че по това време имахме преводни детски книги с препечатани илюстрации.
  Като всеки монополист Зидаров не си даваше много зор, въобразяваше си, че е някакъв модернист и, че сме длъжни да харесваме цапаниците му

 58. 58 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Най-добре е книгите да излизат на бг пазара с оригиналните корици.

 59. 59 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Неприятно ми е да го кажа, но Дайнов го е заковал.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 60. 60 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Хари Потър не е просто детска книжка. Това е магическа вселена за малки и големи. Тези корици са потресаващи, без значение колко е известен автора им. И не мисля, че няма лоша реклама. Никой фен на Хари Потър няма да си купи книгите с тези корици, в това можете да бъдете сигурни, дори да се продават за 5 лева...А книгите с тези корици варират между 24 и 29 лева.

  П.С. Виждам, че някои хора се присмиват на коментарите в социалните мрежи, но явно те не осъзнават, че да тролиш в Дневник е същото...

  Не понасям простотията
 61. 61 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#55] от "Bob":

  И сега въпроса е щом ти харесват, а на децата не. Ти ще си я купиш ли, а родителите на децата, според мен отговора и на двете е НЕ
  Илюстрациите на детски книги не са изкуство за самоизразяване

 62. 62 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тук знаменателното е в това изречение (от коментар): „На мен той ми харесва. Лично мнение.“ Въпросът е, че тук хората съдят по личното си възприятие, а те са вече възрастни. Има разлика. Естествено, че децата ще преживеят Л. Зидаров, те оцеляват от всичко (стига да оцелеят), а след това даже и ще го харесват. Тук става дума за интелигентното анализиране на илюстрациите за деца. Това, което децата харесват, по-късно като възрастни не смятат за толкова ценно. И обратното. Именно в това същината – „и обратното“. Не го харесвах като дете, а сега го оценявам. Какъв е смисълът на децата да се предлагат картинки за възрастни, които те ще осмислят чак като пораснат? Има някаква обърната логика. Но възрастните винаги са се отнасяли към децата по един или друг странен начин. Хубавото е, че децата само си го отбелязват за себе си и просто растат.
  Е. Дайнов е направил доста добър коментар – дал е хубав пример за детски илюстрации и нищо повече. То не е и нужно.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 63. 63 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#43] от "Günther":

  Издателството щеше да е избрало правилния художник, ако този избор и този шум около книгата му донесат продажби, в което много силно се съмнявам. Без значение колко велик е Любен Зидаров, тези книги ще се купят от стотина негови фенове и толкова. Лично мнение.
  Този шум не е като шумът около книга - добра или лоша е, което не можеш да прецениш, докато не я зачетеш поне, а за да го направят, много хора от любопитство си я купуват. Тук се шуми около корица, която се вижда веднага, няма нужда да я купуваш, за да придобиеш мнение. И точно затова този шум няма да е с положителен за издателството ефект. Да не говорим, че почти всички се изказват колко грозни са тези илюстрации, което ще повлияе силно на влияещите се хора без мнение, а те не са малко.

 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Вера Гоцева - Lomovera, фотограф:

  Покрай реакциите за и против илюстрациите на Любен Зидаров си мислех за пореден път, че социалните мрежи са огромен капан. Капан на егото. Всички без изключение сме на тази читалищна сцена в някакъв нелеп самодеен моноспектакъл, в който единственото важно е да се изкажем, а не да водим разговор.
  ---------
  Егото е голяма отрова и не се усещаме как го подхранваме.

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  А Любен Зидаров чел ли е Хари Потър или просто е "драснал" по една корица?

  perro -si yankees - no
 66. 66 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мога да опиша как аз възприемах илюстрациите на Зидаров като дете. Под дете – имам предвид около десет години. Първото, което ми се набиваше на очи беше претенцията за „детски“ стил на рисуване. Само заради това веднага го пращах по дяволите, защото всяка претенция без основи е дразнеща. Има художници наивисти, нали знаете? Е, той не е от тях. Другото, което веднага забелязвах е налагането на някакви леко извратени мотиви в изображението – главно насилени натурализми с уклон към еротика и жестокости. Аз като дете бях много далече от пуританството, а сега още повече, но тези неща ми се струваха неуместни и сега мисля същото. Мога да се подкрепя с примери и от настоящокоментираните илюстрации на Хари Потър, но постът ще стане много дълъг.
  Така възприемах нещата като дете. И като се замисля - не съм си променил гледната точка.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 67. 67 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Първото име на илюстратор, на което обърнах внимание като дете, беше това на Любен Зидаров. Дотогава бях чела преводни книжки с великолепни илюстрации (на Шарл Перо, Братя Грим, "Пинокио") и български книжки с илюстрации на Вадим Лазаркевич. Също и книги с български народни приказки. Илюстрациите бяха близо до реалността или доста поукрасени. Когато получих Приказките на Шехеразада, бях отвратена от грозната корица. Вътре беше същото: разкривени фигури в убити цветове, нямащи нищо общо с изящното изкуство на Ориента. Любен Зидаров ми отне удоволствието да разгръщам Приказките на Шехеразада.
  Когато прохождах в издателската професия, разбрах, че корицата на книгата не е място за високо изкуство. Тя е реклама, която трябва да привлече вниманието на публиката, за която е предназначена книгата. Така че преглътнах желанието си да предлагам художествени шедьоври на широката публика. Илюстрациите на детските книжки трябва да се харесват на децата, а не на възрастните.

 68. 68 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един вампир броди из Европа":Бравос.Просълзих се.За душевното ти здраве.

 69. 69 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#36] от "tak40309320":


  Точно така е.

 70. 70 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Въпросът е, че тук хората съдят по личното си възприятие, а те са вече възрастни.
  —цитат от коментар 62 на tak40309320

  Т.ц. Това са ми детските спомени - отблъскващи мацаници в много книги на фона на няколко различни, които ме кефеше дори просто да прелиствам, въпреки че ги знаех наизуст.
  Не разбираш психологията на "дъртите" - те винаги казват сантиментално "ех, а едно време как беше....". Смятай за какво става въпрос, щом не се радват, че виждат "художника" от едно време.

 71. 71 Профил на MSARK
  MSARK
  Рейтинг: 8 Разстроено

  толкоз може-толкоз рисува, но който му е възложил работата е голям тъпак

 72. 72 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 426 Неутрално

  на 95 години просто доказваш колко си изчерпан и тотално изостанал от всичко ново .Един казионен художник на развитото социалистическо общество в което само детският свят мооооже лекичко да се отклони от строгата партийна линия като затова говори ....дебилно -наивистичния и откровено грозен рисунък .Защо достойно остарелия човек не си кротува дома , още ли не се нахраниха хранениците !?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK