Филмовите дейци настояват кабелните оператори да им плащат дължимите права

Филмовите дейци настояват кабелните оператори да им плащат дължимите права

© ReutersТочно 202 души, сред които имена като режисьоите Константин Божанов, Димитър Коцев - Шошо, Петър Вълчанов и Иглика Трифонова, са се подписали в отворено писмо по повод неспазването на законите за авторско право в частта му за препредаването на филми на територията на страната. Писмото е изпратено до министъра на културата, премиера, председателя на СЕМ, на комисията по култура и медии към парламента и медиите.


Авторите му твърдят, че исканията на българските филмови автори и продуценти са подкрепени от най-големите филмови студиа в света като Metro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox, SONY Pictures и Lionsgate.


В писмото с днешна дата, изпратено с бланка на организацията "Филмаутор", която представлява интересите на създателите на филми, аудио-визуални произведения, записи на филми и записи на аудиовизуални произведения, се казва, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която от години над 250 кабелни и сателитни оператори осъществяват своя бизнес, без да отчисляват дължимите суми към авторите и продуцентите на филми.
Авторите му настояват те да започнат незабавно да плащат дължимото на създателите на филми и приканват Министерство на културата и СЕМ да заемат категорична позиция за спазването на законовите разпоредби в тази връзка.


Според Закона за авторското право и сродните му права в България и приетите европейски норми препредаването на филми и сериали на територията на страната от кабелни и сателитни оператори следва да става след изричното разрешение от правоносителите и при заплащане на възнаграждение за тях от ползвателите.


В момента, ако една от националните телевизии например излъчи филм, за чийто права е платила на дадена компанията, то кабелните оператори, които препредават същото това съдържание, дължат авторски отчисления за това вторично използване на техните произведения. Въпреки огромните приходи от платена телевизия (според данни на КРС за 2018 г. те надвишават 368 млн.лв., кабелните оператори в страната обаче продължават да не плащат дължимото на авторите и продуцентите на тези произведения.


Поради неспазването на закона и липсата на санкции "хиляди заглавия от цял свят, сред които и филми като "Аватар", "Титаник", "Мисията невъзможна", "Наистина любов" и др. се показват на територията на страната, без за това да се заплащат съответните права за препредаване. Търпението на българските автори и продуценти на филми по темата отдавна е изчерпано, но към техните искания вече се присъединяват и едни от най-големите филмови студиа в света като Metro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox, SONY Pictures, които в края на август и началото на септември изпратиха серия от предупредителни писма към ФИЛМАУТОР и Министерството на културата", гласи писмото.


Авторите допълват, че това не е първият призив на международната творческа общност въпросът с липсата на плащания за препредаването на филми в България да бъде разрешен.


През април 2018 г. 110 представители от 55 европейски дружества са изпратили до българските институции резолюция, с която се настоява за спешни мерки. Тогава тя е била адресирана до министъра на културата и СЕМ с очакване те да гарантират условия, в които кабелните и сателитните оператори ще осъществяват своята дейност в рамките на закона.


"И до днес препредаващите предприятия в България не плащат за правата на хиляди български и чужди автори и продуценти на филми. A междувременно по официални данни на КРС общият им приход от платена телевизия за 2018 г. надхвърля 368 млн. лв., като нараства спрямо 2017 г. с почти 18%. Справедливо е малка част от тези приходи да отиват за създателите на творческо съдържание, което всъщност задвижва интереса на публиката към услугите на мрежите", твърдят авторите.


През февруари "Филмаутор" и Българска асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) започнаха преговори с цел постигането на споразумение за тарифата, по която да се заплащат правата. За целта от "Филмаутор" изготвиха икономически анализ и сравнение с тарифи, приложими в държави от ЕС с подобно икономическо положение.


Тогава Галя Маринова, председател на УС на БАККО, коментира: "Имаме разбирането, че за труда на авторите трябва да се плаща. Трудностите идват от различията в оценка на двете страни."


Отговорът на Виктор Божинов, режисьор, продуцент и председател на управителния съвет на "Филмаутор", тогава бе, че смисълът на тези плащания за авторски възнаградения е да създават възможности за нови творчески произведения.


Споразумението, което трябваше да е налице до 15 ноември, обаче не бе постигнато, а според "Филмаутор" операторите продължават да са спокойни заради липсата на глоби.


"Сега очакваме държавата в лицето на Министерството на културата да свика комисия, чието решение да бъде финално по темата. Тази ситуация се повтаря от няколко години, но до резултат така и не се стига, което неминуемо ще доведе до санкции."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 825 Весело

  Абе, аланкоолу, поради что клатите стабиУността? Нали ако падне пиратството у нас - пада и Борисов? Пиратството е изконно право на българите още от ерата на кварталните видеотеки с аматьорски дублажи.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Просто ще спрат филмите и ще наблегнат на реалити-предаванията.
  Все ми е тая.
  За последната седмица съм гледал телевизия, за около 5-6 часа.
  Филмите в Интернет са безплатни и без рекламни паузи.

 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 684 Неутрално

  С всеки изминал ден, все повече и повече се питам, докога ще има хора дето да плащат пари, за да гледат телевизия, а в края на краищата получават реклами за диария и против запек, както и от тъпи по тъпи реалити програми?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Алчността на "правоносителите" първо уби музиката, след това киното, а сега е на път да затрие и телевизията. На края ще заживеем, като в Афганистан по времето на талибаните...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Весело

  У нас е непознато това понятие "авторски права"

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  У нас е непознато това понятие "авторски права"
  —цитат от коментар 5 на pet_fire


  И правилно.
  Който не иска да му крадат интелектуалния продукт - да си намери друга работа.

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Не могат ли да заведат дела срещу конкретни нарушители?

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  Нямам време да следя по програмните листовки на телевизиите, по колко пъти в годината запълват телевизионното време с едни и същи мухлясали и хванали паяжина филми и сериали. Ако сега ги заставят и да плащат за това (което те няма да правят) , ги виждам умрели прави и в стройна редица.
  Не че е лошо, де!

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Любопитно

  Добре, де. Ако БНТ излъчи филма "А" и плати на авторите му авторски права и кабелният оператор, предоставящ на абонатите си сигнала на БНТ ли трябва пак да плаща?

 10. 10 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Когато един рекламодател желае да достигне аудиторията на телевизионният канал Х, целейки да ѝ представи неповторимите качества на препаратите си против хлебарки, диария, преяждане и т.н. той заплаща пазарната цена за излъчване на един 20-30 секунден клип умножена по броя на излъчванията му. Рекламодателят дава много сериозни пари, за да си купи тези секунди, в точно желаният от него тв Канал и в точният часови пояс! Ние зрителите пък бихме желали да научим нищо за препаратите против диария, но търсим интересни филми, новини, научни предавания и други образователно-развлекателни продукции. За да ни ги показват, телевизиите ни молят да изтърпяваме рекламните им блокове, които са източниците им на приходи. С тях купуват права на филми, спортни състезания и продуцират предавания. Така работи бизнеса, най-най-общо казано. Ние като зрители не се интересуваме по какъв способ, мрежа, кабел, сателит или ефир сигналът на точно този тв канал достига до нас. Интересуваме се от канала и съдържанието му - така го гледаме или не - пазарна икономика. За трите страни зрители, създатели на съдържание и рекламодатели е важна точката, където се пресичат интересите им - а това се случва в медията - нали за това така се нарича. Ако ще се искат пари от кабелните оператори, които не създават съдържание, а го пренасят от А до Я, то нека не забравяме, че днес всеки зрител може да получи тв съдържанието на много телевизии освен по кабел, по старият добър ефир, както и по интернет. Тогава как ще обложим справедливо некабелното разпространение на съответният тв канал? Кабелните и сателитните оператори плащат по друга схема такси на тв каналите, на база брой достигнати клиенти. И така е справедливо. Няма причина да се иска от тях да плащат права на автори и продуценти, защото тогава те ще имат основание да си поискат пая от рекламните приходи, които телевизиите получават. Те ще им го дадат ли?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1845 Весело

  Ми ще преоткрием сапунките. Точно така, който плаща, той ще поръчва и режисьорите и сюжета и артистите... ма някой после да не плаче, че "изкуството е натикано в калта"... В смисъл, че ако трябва да си плащам повече от сега (щото си плащам за телевизията и филмите по каналите), то ще стана многооооого придирчив, което пък няма да хареса на повечето от тези 202-ма подписали. От друга страна трябва да се зачита авторското право, щото произведението не е като тава банички — всеки ден да правиш нова тава банички и всяка баничка да се яде само веднъж... Може да се понапънат и да измислят някакъв свестен вариант да си прибират такси, ама да се слагат наравно с големите филмови компании (пазарно погледнато) е кофти идея.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 494 Гневно

  Филмите в Интернет са безплатни и без рекламни паузи.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg

  Безплатни са единствено в пиратските сайтове, мерзавецо!
  Ако всички правят катои теб - т.е. никой не плаща за гледане на филми - дали щеше изобщо да има филми, които да гледаш?
  Хората, които правят филми, не залужават ли заплащане за положения труд?
  Ти да не би да работиш про боно?

 13. 13 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Добре, де. Ако БНТ излъчи филма "А" и плати на авторите му авторски права и кабелният оператор, предоставящ на абонатите си сигнала на БНТ ли трябва пак да плаща?
  —цитат от коментар 9 на vassilun

  Ами да, трябва да плаща!
  Ти нали му плащаш за услугата?
  Безплатните ефирни телевизии плащат ли авторски права?
  Плащат!
  Програмите, които препредава кабелният оператор, да не би да са негова собственост?

 14. 14 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Не могат ли да заведат дела срещу конкретни нарушители?
  —цитат от коментар 7 на Калник

  Ти явно не си прочел в статията, че законът не предвижда санкции за нарушителите.
  Кради народе, сега ти е паднало!

 15. 15 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 494 Гневно

  Който не иска да му крадат интелектуалния продукт - да си намери друга работа.
  —цитат от коментар 6 на atmanpg

  Ти без пари ли работиш бе, келеш?
  Знаеш ли колко интелектуален труд е вложен само в смартфона, който използваш?
  А в комптъра, от който дращиш дивотии?

 16. 16 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 494 Гневно

  Ако ще се искат пари от кабелните оператори, които не създават съдържание, а го пренасят от А до Я, то нека не забравяме, че днес всеки зрител може да получи тв съдържанието на много телевизии освен по кабел, по старият добър ефир, както и по интернет.
  —цитат от коментар 10 на Чичи (Ice Man's fan)

  Ефирните телевизии плащат авторски права, не знаеш ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK