"читАлнЯта" ще събира нови книги за библиотеките до края на годината

"читАлнЯта"

© Анелия Николова

"читАлнЯта"Да бъдат събрани 2020 нови книги за дарение на читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна. Това е целта на кампанията, която Сдружение за градски читални и "читАлнЯта" в Градската градина на София подемат за втори пореден път. Тя започва днес и ще продължи до началото на следващата година, съобщават организаторите в прессъобщение, разпространено днес.


В кампанията може да се включи всеки. Търсят се нови детски книги, съвременна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години. Всички дарени книги трябва да са в добро физическо състояние, а те ще се събират в "читАлнЯта" в Градската градина на София всеки ден от 10.00 до 20.00 ч. Всеки, който се включи в инициативата, ще може да получи безплатна читателска карта за "читАлнЯта".


"Няма как библиотеките да изпълняват нормално функциите си, ако в тях хората не могат да намерят най-новите заглавия. За съжаление държавата само симулира подкрепа, затова на ход сме ние. Надявам се, че и тази година ще успеем да съберем много и все хубави книги, за да помогнем на библиотеките да осигуряват на своите читатели пълноценни и качествени съвременни услуги", обяснява Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.
Пред "Дневник" Шпатов коментира, че проблемът с попълване на фондовете на библиотеките с нови заглавия е, че не се спазва Стандартът за библиотечно-информационно обслужване по отношение на обществените библиотеки, приет през 2015 г. "В него е зададено колко книги трябва да се осигуряват за библиотеките годишно. В момента това се прави чрез писане на проекти, но това е тотално сгрешено. Библиотеките трябва да имат годишен бюджет за нови заглавия, с който да разполагат", каза той.


По негови думи тази година за попълване на библиотечните фондове са отпуснати 2 млн. лв. Ако се спазва стандартът обаче, средствата трябва да бъдат около 14 млн. лв. В отворено писмо на Столичния съвет по библиотечно дело към Столичния общински съвет, в който влизат представители на различни институции и сдружения като доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, Биляна Генова, директор на Дирекция "Култура", Яна Генова, председател на Фондация "Следваща страница", и самият Шпатов като председател на Сдружение за градски читални, се казва, че ако бъде спазен стандартът само за Столичната община, библиотеките би трябвало да разчитат на 2.1 млн. лева за нови книги и абонаменти за нови периодични издания.


В писмото се изтъква още, че тъй като чл. 8.2 от стандарта гласи, че "комплектуването на нови непериодични библиотечни документи се извършва ритмично през цялата година", финансирането на библиотеките не може да се извършва както в момента - на програмен принцип веднъж в годината.


При първото издание на дарителската кампания миналата година са събрани 5916 книги (три пъти повече от поставената цел за 2019 книги). Те са дарени на близо 80 библиотеки в цялата страна. Сред тях са Столичната библиотека, регионални, общински, читалищни и ученически библиотеки в цялата страна. Къде са отишли всички дарени книги може да бъде намерено тук.


"читАлнЯта" е съвместен проект на Сдружение за градски читални и Общинско предприятие "Туризъм" на
Столичната община. Тя едновременно осигурява достъп на читатели до нови заглавия от световната и българската литература и функционира като информационен туристически център.


Сдружение за градски читални е неправителствена организация, която работи за насърчаване и популяризиране на четенето и интереса към книгите и съвременната литература в градска среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK