Задава се седмото и най-мащабно издание на Софийския литературен фестивал

Един от плакатите на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал

© Софийски международен литературен фестивал

Един от плакатите на седмото издание на Софийския международен литературен фестивалСедмото издание на Софийския международен литературен фестивал, който тази година ще се проведе в дните между 9 и 15 декември, се очертава да бъде и най-мащабното досега, съобщават организаторите.


Освен един допълнителен ден, в него ще се включат над 100 участници и близо 50 събития, а фокусът през 2019 г. ще е френскоезичната литература.


Сред гостуващите автори, пишещи на френски, се открояват имената на Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Махи Бинбин, дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи. В чуждестранната програма ще бъдат включени и три български писателки и поетеси, които пишат на френски - Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.
Първите два дни от фестивала са запазени за Международната конференция "Да пишеш на френски", която се организира от Международната организация на франкофонията. В нея ще бъдат дискутирани разнообразните теми, които френскоезичните автори предпочитат, които често засягат политически и социални въпроси, множествеността на идентичността, сексуалността и насилието. Това проличава и от посланията в официалните плакати на фестивала, които гласят: "Езикът, на който излизат наяве", "Езикът, на който ги чуват" и "Езикът, който изобличава" и са дело на агенция The Smarts.


Един от плакатите на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал

© Софийски международен литературен фестивал

Един от плакатите на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал

Акцент отново ще са срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии с участието на Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.


Новост тази година ще бъде и панелът под надслов "Разговори за бъдещето", както и среща, посветена на публицистиката, с което организаторите ще направят първи опит да включат във фестивалната програма и нехудожествената литература.


Интересни ще са още дискусиите върху творчеството на Цветан Тодоров, Ролан Барт, Мишел Фуко, френскоезичните автори от Африка, писатели от Централна и Източна Европа, както и за "преходните" 30 години от 1989 г.


Антон Стайков ще изнесе лекция на тема "Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти)", която ще бъде съпроводена с изложба на комикси с обособен с нея кът читалня.


В рамките на фестивала Мраморното фоайе на НДК ще е домакин и на експозиция със селектирани книги с корици и илюстрации, дело на художника Яна Левиева.


Един от плакатите на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал

© Софийски международен литературен фестивал

Един от плакатите на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал

"Бързи литературни срещи" с участието на Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов пък ще дадат на публиката възможността за 5-минутна среща и личен разговор с един от авторите на случаен принцип.


За втори път е предвидено да се проведе и "Тайно поетическо четене", което в синхрон с името си все още пази в тайна както участващите поети, така и мястото, на което ще се проведе. За него е обявено единствено, че поетите ще имат задачата освен свои произведения да прочетат и по едно стихотворение, написано от френскоезичен автор, както и да споделят поне една тайна.


Както за бързите литературни срещи, така и за тайното поетическо четене се изисква предварително записване, тъй като за тях е предвиден ограничен брой публика.


Ще има и срещи, посветени на значими литературни събития, като фестивала "Пловдив чете", филмовия проект "Щрих и стих", единственото по рода си в България "Списание за танц", подкаста "Градски детектив", "Читателският клуб" на Нов български университет.


Освен Мраморното фоайе на НДК домакини на отделни събития от Софийския международен литературен фестивал ще бъдат СУ "Св. Климент Охридски", Fox Book Cafe, "ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс" и Литературен клуб "Перото". Успоредно с фестивала НДК ще приюти и 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата.


Подробности за програмата, срещите с писатели и отделните инициативи има на сайта на събитието, както и в неговата "Фейсбук" страница.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK