Човекът, който правеше електронна музика в Румъния по времето на Чаушеску

Личен архив на Родион Ладислау Роска.

Личен архив на Родион Ладислау Роска.Румъния по времето на комунистическия режим на Чаушеску едва ли звучи като място, даващо поле за развитието на експериментална музика. Румънецът с унгарски произход Родион Ладислау Роска (бел. ред. - известен като Rodion G. A.) обаче доказва тъкмо обратното във втората половина на 70-те и през 80-те години от миналия век, създавайки аналогова електронна музика с ограничената техника, с която разполага, и с подръчни средства. Въпреки че негови песни се въртят по радиото и има участия по различни фестивали, дебютният му албум така и не излиза. Той се оттегля от сцената през 1989 година и се завръща в света на музиката отново чак през последните няколко години, за да стане известен като един от пионерите на електронниото звучене в Румъния, а и в Източна Европа, въпреки че в неговите песни то най-често е смесено с прогресив и психеделичен рок. А днес Родион гостува в България и ще смесва на живо свои записи в Tell Me Bar в София от 21.00 часа.


В началото на музикалната си кариера Родион има своя рок група, но скоро усеща, че тя го дърпа назад и иска да реализира идеите си самостоятелно. "С помощта на магнетофон създадох своя "виртуална група", но за да го постигна, се наложи да измисля всичко сам - никой около мен не работеше по подобен начин", разказва той пред "Дневник". Подчертава, че през 1978 г. румънски вестник го определя като "човекът оркестър". "Нещо подобно за времето си беше в Румъния беше революционно", допълва той.


Rodion G. A. днес.

© Camil Dumitrescu

Rodion G. A. днес.
"Сам открих много неща, които в момента са стандартни в електронната музика. Правех ремикси на песните си, като буквално режех лентата и снаждах парчетата й", обяснява той. Родион използва едва няколко ефекта за китара и "синтезатор-играчка", както той сам казва, но бързо добива популярност и става разпознаваем. Звукът, до който достига, става толкова характерен, че започва да го използва във всичките си песни. "Хората ми казваха, че съм гений, че съм луд... Или просто, че идвам от друга планета", спомня си той.


През 1989 г. обаче Родион изчезва от сцената. Причината е смъртта на майка му. "Просто зарязах всичко, свързано с музиката", отбелязва той. Започва да се занимава с поправка на високоговорители. "Станах толкова добър в това, че всички групи от района идваха при мен, но в един момент и това ми омръзна", изтъква Родион. Тогава си купува къща на село и "започва да живее като Диоген" (бел. ред. - древногръцкият философ Диоген Синопски, известен със скромния си начин на живот).


Личен архив на Родион Ладислау Роска.

Личен архив на Родион Ладислау Роска.


За преоткриването на Родион помага документалният филм Dream Images (2016 г.) на Сорин Лука. Докато се подготвя за снимачния процес, румънският режисьор настоява музикантът да потърси старите си записи. Родион ги открива в мазето си, потънали в прах. По-късно част от тях са включени в албума The Lost Tapes (2013 г.), който привлича вниманието на критиката. За него пишат медии като "Гардиън" - определят го като "бащата на румънската електронна музика" и в последните няколко години той постоянно има участия.


А какво е неговото мнение за съвременната електронна музика? "Смятам, че възможностите й имат краен предел. И тъй като скоро ще го достигнем, тя ще стане скучна", казва Родион. "Компютрите и софтуерните продукти предлагат готови методи и формули за създаване на "модна" музика. Затова е нормално всичко, направено с тези средства, да звучи по един и същ начин", допълва той. А според него формулата на успеха е да създаваш това, което слушателите не очакват. "И все пак когато новите идеи ни свършат, ще се върнем към това, което сме забравили. Ще го изтупаме от праха по същия начин, по който го правят в света на модата", завършва той.


Участието на Rodion G. A. е днес от 21.00 ч. в Tell Me Bar, който се намира на ул. "Иван Вазов" 12.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK