Започва 50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство

Започва 50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство

© Държавна опера и балет - Стара ЗагораОт днес до 7 декември Държавната опера в Стара Загора отново ще е център на новини в света на музикалното изкуство и повод за оживена дестинация, защото довечера там се открива юбилейното 50-о издание на емблематичния за града Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), за който домакините са се подготвили впечатляващо.


Малко история


Първоначално тръгва като Декемврийски музикални вечери (1967). Първото издание е между 3 и 9 декември. Преименувано е във Фестивал на оперното и балетното изкуство през 1973, а между 1974 и 1989 в рамките му се осъществява Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Прекъсвал е през 1990, 2010 и 2013, но през всички останали фестивалната сцена е била домакин на имена от световна величина като Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Христина Ангелакова, както и чуждестранни трупи.
От последните три издания традиция е празничното начало да е с премиерен спектакъл


Тази година "Африканката" ("Васко да Гама") от Джакомо Майербер, копродукция на Старозагорската опера с Немската държавна опера - Берлин (Detsche Oper - Berlin), е премиера за България и за Балканите.


Режисьор и автор на постановката е известната Вера Немирова, която международната критика определя като най-успялата жена режисьор в съвременния оперен свят, с над 60 заглавия от 1996 година насам. И понеже в 2015 година е реализирала вече съвременния си прочит на заглавието в Deutsche Oper – по-скоро като "Васко да Гама" – където са направили голям цикъл на оперите от Майербер - важен, но по-малко познат в България композитор - сега участва с част от постановъчния си екип в мащабната постановка.


Започва 50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство

© Държавна опера и балет - Стара Загора

В ролята на Васко да Гама гостува Даниел Магдал – румънският тенор, който тогава е в състав от солисти на спектакъла. Ролята ще е поделена със солиста на Старозагорската опера, тенора Ивайло Михайлов. Всъщност за целия певчески състав на операта ни е шанс, че имат допир с професионалната класа на Вера Немирова и с музикалната естетика на френската "гранд опера", достигнала своеобразен връх в творчеството на Майербер.


Декорът на Йенс Килиан е модернистично изчистен, но внушителен, с акценти, видеодетайли – декоративни платна и кръгла карта със зоните на пътешествия на мореплавателя. Синхронен с нестандартното артистично произведение на Немирова.


Над 700 костюма и аксесоари, над 2.5 тона декори с хидравлика, десетки килограми партитури и щимове – всичко това е предоставено безвъзмездно за продукцията на Държавна опера Стара Загора от Detsche Oper, които биват пренесени с пет тира.


Творбата, която ще бъде изпълнена под диригентството на Ивайло Кринчев, е необикновена по много причини. Вероятно най-първата, че има две заглавия – "Африканката" и "Васко да Гама". Драматургът Соня Немирова определя операта като изключително трудна, но пък е много впечатлена от младите оперни певци, с които работи в България. А това е важна оценка, защото по трудност, партиите са на предела на певческите възможности, а всички от солистичния състав са го учили за премиерата.


Операта е в 5 действия, оригиналното изпълнение продължава близо 5 часа. Вера Немирова и Ивайло Кринчев правят авторска версия и успяват да я "стегнат" до около 3.5 часа, без да губят от красотата и силата ѝ на въздействие. Всъщност подобен е подходът и по света. И все пак им е интересно как ще реагира публиката тук.


Премиера ще предложи и балетната трупа. "Шопениана" ще е с посвещение на 70-годишнината на балетното изкуство в Стара Загора. Заглавието е поставено от примабалерината на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова.


В крак с тенденцията –


международни участници да представят непознати или рядко изпълнявани у нас заглавия,


която ФОБИ наложи в последните си издания, ще гостуват "Опера Балтик" от Гданск – един от десетте най-добри оперни театри в Европа, и Националния симфоничен оркестър на консерваториите в Италия.


Поляците ще представят рядко изпълняваната опера от Масне – "Таис" (по романа на Анатол Франс). Тя е позната всъщност чрез едно от най-романтичните произведения в цигулковия репертоар – "Медитация". В България е направила впечатление и е влязла в режисьорския репертоар на такъв ерудит като Драган Кърджиев (1896 - 1968) например, който я е поставил още в средата на миналия век в Софийската опера. На 27 ноември ще я видим под палката на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио, а в ролята на Таис ще е прекрасната Беса Лугичи.


Младите италиански дарования – най-добрите от италианските консерватории, сформирани като оркестър след сериозно прослушване от знаменити инструменталисти, ще изпълнят програма със заглавие "Непознатият свят на операта".


Започва 50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство

© Държавна опера и балет - Стара Загора


И друг оркестър ще чуе старозагорската публика – Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Григор Паликаров (29.11), който също ще поднесе програма от произведения на Панчо Владигеров, във връзка със честване 120-годишнината му, но с акцент към малко изпълнявани негови творби – театралната му музика. В периода 1920 - 1932 година Владигеров работи в творчески тандем с известния немски режисьор Макс Райнхард в театрите в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител. Пише музика за над 10 театрални постановки, повечето са от Шекспир, има и от Брехт. В концерта ще чуем едно произведение от този период – "Карнавална процесия" към "Венецианския търговец". А на същата тема ще е и изложбата, която ще бъде открита тази вечер от 18 ч. във фоайето на операта.


И още


в раздела годишнини


със специално внимание ще бъде обградена оперната прима Стефка Минева. Юбилейната гала вечер във връзка с 50-годишната ѝ сценична дейност (30.11) ще започне със среща-разговор "Кафе с автограф", която ще бъде водена от Елена Драгостинова, но и с интересни нейни записи. Благодарение на фонда на БНТ, ще видим уникални кадри от участието на певицата във ФОБИ през 1973 година в "Кармен". След което ще е голямата Оперна гала. На сцената под диригентството на Владимир Бошнаков ще пеят избрани от певицата изпълнители, с които са работили през годините, както и млади надежди: Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков, Александър Крунев.


Почетен ще бъде и основателят на ФОБИ – диригентът Димитър Димитров (1929 - 1999). За големия му принос към българската музикална култура отново ще допринесе фонда на БНТ с "Набуко" от 1983, която ще бъде прожектирана на 1 декември.


На 3 декември 100-годишнината от рождението на един от "строителите" на българските оперни театри и симфонични оркестри – Руслан Райчев, работил и в Стара Загора като главен диригент, ще бъде отбелязана с документален филм, но и с представяне на книга.


И пак традиционно, оперен спектакъл ще закрие фестивала – "Фалстаф" от Верди (7 декември). Той е най-новият на Държавна опера Пловдив и е с участието на "най-добрия Фалстаф в света" – Кирил Манолов, и примата Мариана Пенчева, под палката на именития Павел Балев.


Оперната ни прима Веселина Кацарова, която като много млада също е участвала във ФОБИ, ангажирана 1988 г. вече като солист в Цюрихската опера, сега присъства активно като артистичен директор на Старозагорската опера. Пред "Дневник" тя сподели: "Този фестивал за мен е много важен. Хубаво е, че продължава традицията му. Стара Загора е градът на поетите, писателите, на оперните певци. Сега представяме една от най-трудните опери, която съществува в оперното изкуство, в оперния репертоар – "Африканката". Колегите ми положиха големи усилия, за което благодаря на целия екип. Надявам се всички да бъдат здрави и старозагорската публика да дойде на премиерата."

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK