Световните критици предвиждат успех за "Физика на тъгата" в надпреварата за "Оскар"

Част от изображенията в анимацията "Физика на тъгата" на Теодор Ушев

© Stephan Ballard

Част от изображенията в анимацията "Физика на тъгата" на Теодор УшевФилмът "Физика на тъгата" на Теодор Ушев, създаден по мотиви от книгата на Георги Господинов със същото заглавие, е сред повече от 90 късометражни анимационни филма, които ще се борят за "Оскар" тази година в категорията. Макар да е трудно предварително да се дадат каквито и да било обективни прогнози за това кой има повече шанс в сравнение с други, творбата на Ушев определено изпъква сред останалите. Това показва анкета, проведена с някои от най-извените директори на фестивали и критици на късометражно анимационно кино в света, проведена от изданието Cartoon Brew.


За да добие по-добра представа за тазгодишните участници в съревнованието, изданието Cartoon Brew анкетира някои от водещите експерти в областта, които имат впечатления от претендентите. "Това са хора, които гледат и изучават анимационни късометражни филми през целия си живот - хора, които гледат стотици (или дори хиляди) анимационни късометражни филми на година. Работата им е да отличават качествената анимация", пише изданието.


За целта те карат всеки от запитаните експерти да отличи своя любим късометражен филм от квалифицираните за "Оскар". Били са поканени също така да напишат и свое кратко впечатление за своя фаворит.
Така в крайна сметка се е стигнало до списък от 23 филма, а сред трите, получили най-много гласове, попада и творбата на Ушев.


Най-много гласове - 12 - е получил полският "Киселинен дъжд" на Томек Попакул. На второ място с десет гласа е "Физика на тъгата", който е заглавие на Канада, а на трето със седем гласа се подрежда "Дъщеря" на Дария Кашчеева.


В гласуването филмът на Ушев е топ избор на директорите на фестивали за анимационно кино от Канада, Словения, Испания, както и на журналист от 24 Images, Франция.


Тази година за първи път в категорията за анимационен късометражен филм има и официален кандидат от България. "Задачи за деня" на Петя Златева по стихотворение на Стефан Иванов - част от проекта "Шрих и Стих 2" на "Компот Колектив", който съчетава поезия и анимация, получи правото да достигне квалификация след избора на журито във фестивала In the Palace.


Другото българско заглавие в надпреварата е "Ага" на Милко Лазаров, който ще се бори за статуетката на Академията с рекорден брой кандидати в категорията за чуждестранен филм.


Повече за оценките на критиката и директори на филмови фестивали за "Физика на тъгата" на Теодор Ушев може да прочетете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK