Боил Банов към кинодейците: Хората трябва да бъдат спокойни

Боил Банов

© Велко Ангелов

Боил БановМинистърът на културата Боил Банов заяви, че кинодейците трябва да бъдат спокойни, тъй като обещаните промени в закона за киното ще се случат, ще доведат до качествено нови възможности за всички, работещи в сектора, и ще има много по-високо и устойчиво финансиране.


В интервю за "Нова телевизия" той бе помолен да коментира последното писмо, изпратено в началото на ноември и подписано от името на 120 режисьори, оператори, продуценти и други представители от сферата в България, в което те обявиха, че са пред протест заради липсващото обещано увеличение на субсидията за кино в публикувания държавен бюджет и актуализираната 3-годишна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г.


В него кинодейците бяха поставили три основни въпроса: Първият бе за това какво е предприело и смята да предприеме министерството за осъществяването на планираната реформа в киното. Вторият бе за това какво увеличение на финансирането за кино ще бъде осигурено за 2020 г. за изпълнението на дадените от министъра обещания за увеличение на субсидията.
Третият касаеше проекта за Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия (ЗИД на ЗФИ), който е бил внесен за съгласуване от Министерството на финансите и който в този му вариант според авторите на писмото е бил разработен от Министерството на културата без участието и одобрението на работната група, сформирана от професионалисти от бранша.


"Аз мога да се обърна към всички хора, свързани с киното и работещи в него, и обичащи го, и да кажа ясно: Да, последната година работихме много, имаше работни група, основата от която бяха хора от самото кино. Целта е да се направи нов начин на финансиране - изцяло нов и категоричен - на българското кино. Да се създадат много по-добри условия, да се създадат много по-добри възможности. Да, два пъти го вкарвахме - лятото и есента - в Министерството на финансите. Връщаше ни се за корекции, които бяха правомерни. В момента вече финалният материал е внесен. Уверението, което имам от министър Горанов, е, че след като премине бюджетът, ще се гледа. Това ще се случи. Хората трябва да бъдат спокойни. Да, много по-високо финансиране ще има в българското кино и с много по-устойчиви правила, които дават възможност за растеж, дават възможност за прогноза, дават възможност за едно наистина свободно движение на идеи и за развитие на киното в България."


Банов заяви, че в най-скоро време всички в българското кино ще почувстват "прилив на енергия от многото възможности, защото те ще се почувстват".


"Това е гарантирано, това ще се случи. След бюджета това е първото нещо, което финансите ще гледат, което ще мине Министерския съвет, влиза да се поправи законът. Много хора казват "Ама как бюджетът ще мине, приет е централен бюджет, тука има поправка на закон. Да нямат притеснения, че бюджетната процедура върви. Тоест правителството е убедено в това, което се прави, то ще се случи", допълни още той.


Той обясни, че част от обсъжданите промени е парите за кино "да не се раздават в затворен кръг, да се приемат така наречените стимули, които да дадат възможности и на външни кинопродуценти, и на вътрешни тука, работейки в България, да бъдат стимулирани от държавата".


Банов допълни още, че "това означава много повече работа, това означава много повече качество, много повече като количество филми, много повече копродукции, съответно инвестиции в Националния филмов център, за да може адекватно да се акцентира в автентичността на българското кино, да не се губи в рамките на съревнованието на големите пазари".

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Управленско обещание на калинка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Този човек е обида и позор за българската култура!!!

 3. 3 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да обобщим казаното - "Трай коньо за зелена трева".

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Весело

  Не предстоят ремонти....

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Този даже за портиер на министерството на културата на става.

 6. 6 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Българските кинодейци слушат подобни обещания от поне 20 години.
  Досега са си оставали само обещания.
  Дали има някаква "интифа" за промяна?
  А дано, ама надали!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK