Спомени в плакати за Нежната революция

От изложбата

© Маргарита Капитанска

От изложбатаИзложба с плакати от Нежната революция в Чехословакия представя Чешкият център в столицата. Поводът е 30 годишнината от края на комунистическия режим. Експозицията е притежание на графичния дизайнер и куратор Филип Блажек и включва 20 постера.


Изложбата "Ноември 1989 в плакатите" показва плакати, използвани от неформални организации и граждани, участвали в демонстрациите срещу тогавашния политически режим. Някои от тях са рисувани на ръка от хора, които до този момент остават анонимни, а други са на известни художници като Михал Цихлар и Алеш Найбрт.


Нежната революция в постери

© Маргарита Капитанска

Нежната революция в постери
Това са по-скоро иронични плакати, които подсказват ироничното отношение към режима, в който вече никой не вярва, разказаха за "Дневник" от Чешкия център.


Експозицията започва с постер на първия президент на Република Чехия, след разделянето на Чехословакия през 1993 г., Вацлав Хавел. Водеща личност в политическите промени, до ден днешен той е най-високо цененият президент от чехите след края на събитията през 1989 г., сочи проучване направено в страната.


"Госпожо, вече не се налага да ни лъжете", е един от лозунгите, който е насочен срещу образователната система и учебното съдържание, следвало официалната идеологическа доктрина на марксизма и ленинизма.


Вацлав Хавел на плакат от изложбата

© Маргарита Капитанска

Вацлав Хавел на плакат от изложбата


Това е много често срещан мотив, че вкъщи говорим едно – истината, а навън друго – лъжата. обясниха от културния център.


"Истината ще възтържествува" пък е лозунг от друг плакат, съществуващ до ден днешен върху президентския флаг на Чехия.


Изложбата може да бъде видяна до 29 ноември в Чешкия център на ул. "Георги С. Раковски" 100, от 13 до 19 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK