Как двама музиканти ще превърнат София в столица на джаза

Мила Георгиева и Петър Димитров

© Анелия Николова

Мила Георгиева и Петър ДимитровПрез септември следващата година София ще бъде домакин на едно от най-значимите събития в джаз музиката. По това време и в продължение на три дни столицата ще посетят над 400 души организатори, програмни директори, мениджъри и продуценти на джаз фестивали, както и културни оператори от целия свят.


Европейската джаз конференция, както е името на събитието, се организира от Европейската джаз мрежа – неправителствена организация, която насърчава развитието и разпространението на този стил музика, а също така създава възможност за срещи и общуване между артисти и организатори от цяла Европа. През 2019 г. в нея вече членуват 156 организации от 35 страни.


Всяка година конференцията се провежда в различен европейски град. Тази домакин беше италианският Новара, където и беше съобщено, че седмото ѝ издание ще се проведе в София през 2020 г.
"Дневник" разговаря с двамата млади музиканти, които седят зад инициативата и организацията на събитието - Петър Димитров и Мила Георгиева, или двама души, които превръщат мечтите си в реалност.


Тромпет, музика и един джаз фестивал


Петър Димитров

Петър Димитров


Петър е създател на A to JazZ - един от най-успешните джаз фестивали в България. Завършва Националната музикална академия с тромпет, а след това и журналистика в Софийския университет. Работи в БНТ и "Дарик радио" и осем години е част от организационния екип на медийния фестивал в Албена.


A to JazZ се появява спонтанно, след като присъства на друг джаз фестивал, в който вижда неизразходван потенциал: "След няколко месеца си разписах концепцията за тридневно джаз събитие в духа на градинско парти в Докторската градинка, защото кой щеше да дойде да слуша джаз в България", разказва и се смее Петър.


На сцената на фестивала са се изявявали световни имена като Рой Харгроув, Лейла Хатауей, Банфорд Марсалис, Джазмия Хорн, Кърт Елинг, Кени Гарет, Крисчън Скот и Джейкъб Колиър.


Първото издание посещават 2 хил. души от предвидените 500. Девет години по-късно публиката на A to JazZ е вече 35 хил. През 2020 г. фестивалът ще бъде юбилеен. Подготовката му вече тече, а на почитателите му обещава, че ще има много изненади.


Международни отношения, пиано и мениджмънт


Мила и Петър се познават от Националното музикално училище "Любомир Пипков", където тя учи пиано. Още преди да завърши, решава, че иска да се занимава с менажиране на артисти, и насочва образованието си в тази посока. Завършва комуникации, връзки с обществеността, също и мениджмънт и управление в музикалните изкуства.


Придобива опит в голяма международна медийна компания и след това започва сама да менажира артисти, музиканти и актьори. Преди две години, когато самата тя има нужда от промяна и развитие, Петър ѝ предлага да се включи в организационния екип на A to JazZ. Оказва се, че и двамата имат обща цел, която следват до ден днешен, и тя е да развиват джаза в България на международно ниво.


"Джазът е толкова широко понятие и хората имат толкова грешна представа за него", казва Мила и допълва, че жанрът става все по-популярен у нас.


Мила Георгиева с тромпетиста Крисчън Скот

Мила Георгиева с тромпетиста Крисчън Скот


Другата ѝ основна работа в момента е за българска звукозаписна компания, която записва основно филмова музика и саундтраци за игри. Там тя отново отговаря за международните дейности. Отделно пее в хор, който също менажира, и е член на управителния съвет на Българската музикална асоциация вече 4 години.


"Занимавам се с много неща, но всички те имат най-малко общо кратно", обяснява Мила.


Как работи Европейската джаз мрежа?


Петър решава да стане член на Европейската джаз мрежа преди две години. Тя е една от над 23 подобни организации, които се финансират от Европейската комисия. Мила също се присъединява към екипа, като помага за развиването на международните отношения. До този момент двамата успяват да реализират няколко проекта заедно с членовете на асоциацията.


Но как всъщност работи една такава мрежа: "Може да си намериш партньор. Това е най-базовото и стандартно нещо. Също естествено е фестивалите да си правят "размяна" (обмен) - ние да пращаме български артисти някъде, те да пращат техни артисти тук", обяснява Мила и допълва, че това е най-прекият път до истински културен обмен в сферата на джаза.


Над 400 души, работещи в името на джаза


Европейската джаз конференция е събитие, което се организира от Европейската джаз мрежа. Нейното седмо издание ще се проведе в София в рамките на три дни, като първият обикновено е "затворен", т.е. не се допускат хора извън членовете на мрежата. Вторият и третият ден са изцяло отворени за присъствие на всеки, който има интерес към конференцията, като е нужно единствено плащането на акредитация.


Мила Георгиева и Петър Димитров<br />Снимка: Личен архив

Мила Георгиева и Петър Димитров
Снимка: Личен архив


"Най-апетитното нещо е да имаш достъп до хората в мрежата, защото това са програматорите. Това е една от възможностите, които дава тази конференция", казва Мила.


Шансът, който конференцията дава на българските музиканти, е така нареченият "Шоукейс" - концерт, който се представя пред подбрана професионална аудитория в сферата на музиката. Това не е просто концерт, обяснява Мила. Той цели да доведе артистите до директни ангажименти, ако бъдат харесани. Събитието се организира във всяка страна домакин, затова и в София ще се представят само български музикални артисти.


В близките месеци ще бъдат обявени датата и срокът на конкурса, с който от международно жури ще бъдат избрани 6 групи или индивидуални изпълнители. Те ще имат възможността да покажат таланта си пред членовете и гостите на конференцията, като това ще им даде голям шанс за бъдещи международни проекти.


"Както всички, така и ние искаме да представим възможно най-голям брой музиканти, затова ще има и допълнителна клубна програма вечерта, в която ще се представят музиканти извън официалната програма на конференцията", обяснява Мила.


Част от членовете на Европейската джаз мрежа на тазгодишната конференция в Новара, Италия.<br />Снимка: Личен архив

Част от членовете на Европейската джаз мрежа на тазгодишната конференция в Новара, Италия.
Снимка: Личен архив


Конференцията дава възможност не само на музикантите, но и на хората, занимаващи се с менажиране на артисти и всякаква друга дейност, свързана с това, уточняват Мила и Петър. Тя е начин за общуване и нови професионални запознанства.


"Конференцията работи изцяло за средата. Тя не работи само за артистите, само за фестивалите. Тя работи за подобряването на средата генерално", казва Петър.


Мила Георгиева и Петър Димитров<br />Снимка: Личен архив

Мила Георгиева и Петър Димитров
Снимка: Личен архив


С провеждането на събитието в София Мила и Петър целят да обърнат цялостния фокус на джаз общността към страната ни и по този начин да представят повече български изпълнители. Желанието им е да подобрят мястото на България в международен план, като отворят "личните хоризонти на музикантите, защото от години имат много опции, но самите те трябва да знаят какви са".


"Това, което ние се опитваме да направим тук, в България, е именно това, което Мила каза – да създадем и да подобрим средата, така че всички ние, които се занимаваме с музика, да имаме по-добри условия", подчертава Петър.


Европейската джаз конференция ще се проведе в НДК от 10 до 13 септември 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Европейската джаз конференция, както е името на събитието, се организира от Европейската джаз мрежа – неправителствена организация, която насърчава развитието и разпространението на този стил музика, а също така създава възможност за срещи и общуване между артисти и организатори от цяла Европа. През 2019 г. в нея вече членуват 156 организации от 35 страни.""

  Аааа, НПО...... Сорос, Грета, норвежци, либерасти и джендъри.
  Нали така другарки и другари?

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Браво !
  Чудесна инициатива!
  Пожелавам успех на тези млади хора и на джаз конференцията !

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Въпреки положените усилия, тази музика ме оставя равнодушен. Не ме докосва.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  До коментар [#1] от "gmbh":

  Мозъкът ти е дал нещо накъсно, наспи се може и да се оправиш. Успех!

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Ако заглавието беше ”Как двама музиканти ще превърнат София в столицата на чалгата” какви вопли щяха да бъдат, какво дране на ризи, какви културтрегери съфорумни 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Джазът е много широко понятие. Има джаз, който обожавам и джаз, който много ме дразни.
  Проблемът е, че родните джазмени все канят някакви бутикови и изчанчени изпълнители, за да изглеждат по-големи католици от папата. Все към тежкото ги влече. А по-мелодичния и лек джаз (например смут-джаза) остава неглижиран.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Джазът е като класическата музика -- всички, които го умееха, отдавна са на 2 метра под тревата. Няма ориентир. Няма радост от живота. Появи се талант като Ambrose Akinmusire, направи един-два албума и изведнъж тръгнал да се прави на рапър, а критиката вика, колко хубаво. И т.н., ама нямам време сега.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Браво! Това е моята музика. Хубаво е, че се събират хора, които я разпространяват.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  като класическата музика
  —цитат от коментар 7 на Един вампир броди из Европа


  Имах предвид композиторите, разбира се

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво, хора, стахотни сте, благодарим за преживяванията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK