Кралят на камерната песен

Кралят на камерната песен

© Wikimedia

"Дневник" продължава традицията да публикува текстове, посветени на историята на музиката и на популярни композитори. Тази статия е за виртуоза Франц Шуберт, чиято музика ще звучи в декемврийския концерт от поредицата за камерна музика "Мотив".


Композиторът Франц Шуберт пише над 600 произведения в жанра Lieder, като ползва за основа поезията на повече от 115 поети. Изборът му се разпростира от древногръцките творци, през ренесансовото творчество до съвременници като новатора и негов връстник Хайнрих Хайне. Очевиден факт е, че словото е имало кардинално значение за композитора, така че всички сериозни концертни изпълнения на камерното му вокално творчество в днешно време задължително са придружени от превод на текстовете за публиката.


Жанрът на песента има своите предшественици още от дванадесети век с песните на трубадурите, но истинското му развитие започва с опитите на Хайдн, Моцарт и Бетовен, а пълен разцвет изживява в творчеството на Шуберт. Историческият момент не е случаен, защото именно тогава немската поезия е в своя апогей, а песента се осланя изцяло на нея в опит да пресъздаде и разкрие и най-фините нюанси на поетичната мисъл.
След великолепните "Зимен път" и "Хубавата мелничарка", обединени от общ сюжет, все още липсва консенсус върху въпроса дали "Лебедова песен" (Schwanengesang) е цикъл в истинския смисъл на думата. Скоро след смъртта на Шуберт неговият брат склонява да продаде последните му песни на издателя Тобиас Хаслингер, който ги публикува под прочутото заглавие, акцентирайки върху романтичната идея, че както един лебед изпява най-красивата си песен пътувайки към смъртта, така и последното произведение на Шуберт е истински шедьовър. Хаслингер със сигурност добавя песента "Пощенски гълъб" в края на цикъла, не само защото това е последната песен, която Шуберт пише някога, но и за да завърши поредицата с позитивна нотка след дълбоките и мрачни откровения на хайневите стихове (въпреки че въпросната творба е от друг поет - Йохан Габриел Зайдл). Не е сигурно обаче дали не е самият Шуберт човекът, който е замислил песните като единно произведение. Именно в тази посока ни насочва фактът, че в техен ръкописен препис те следват точния ред, който познаваме и до днес.Една година преди смъртта на Шуберт от света си отива неговият кумир и колос в музиката - Лудвиг ван Бетовен. В книжата му са открити текстове на младия поет Лудвиг Релщаб, предназначени да бъдат превърнати в песни. Вярва се, че асистентът на Бетовен - Антон Шиндлер, предава стихотворенията на Шуберт, но има и вероятност Шуберт сам да е стигнал до тях, ползвайки скорошното им берлинско издание. В полза на първата версия е влиянието на Бетовен над Шуберт, което го е накарало да ползва творбите на Релщаб, въпреки тяхното откровено старомодно звучене: "Леко песните към теб/ През нощта летят. / В тихата горичка долу, / Мила, ти ела."*


Шуберт отдава последна почит на своя идол с цикъл, в който темата за любовта и липсата й присъстват неизменно. "Кой може да направи каквото и да било след Бетовен?" - Шуберт задава този риторичен въпрос години смъртта на големия композитор, но именно с последните си творби дава своеобразен отговор:Година преди смъртта си Шуберт открива поезията на Хайнрих Хайне и става първият признал гения на поета, комуто предстои да промени световната литература. Мрачен, модерен и разтърсващ, Хайне е абсолютният контрапункт на Релщаб: "Морето се показваше – далечно/ в последния вечерен зрак./ В рибарската колибка изоставена/стояхме неми, в самота.""Из моята голяма болка, създам малките ми песни" - хайневите думи биха могли спокойно да принадлежат и на Шуберт, преживял тежки любовни разочарования и овладял до съвършенство изкуството да върви по ръба на границата между меланхолията и иронията.*Превод от немски - Коста Бенчев


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Шуберт е един от основателите на романтизма в музиката. Той живя 32 години, но каква музика остави за нас. 9 симфонии, повече от 600 вокални произведения, камерна и пиано музика👏🏻👏🏻

  https://youtu.be/iM3rK86Y-nc
  https://youtu.be/3qM9NaGi-5w

  "Чуждестранен агент"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 3. 3 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Весело

  До коментар [#1] от "putinxujlo":
  Фишман, след като ти напомнях за любимата ти песен "Валенки, валенки..." и някой добър човек ми е изтрил постингa( бил на чужд език).
  Добре, че си ме докладвал тук (и в другата тема) на овластените, та да ти видим истинската роля в този форум.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#3] от "тулса":

  Не го надценявай, не му е лесно на Фишман. Завалията се попрестарава в създаването на образ на непримирим борец с путинизма и Русия, но какво друго може да направи в неговата ситуация на аколит?

 5. 5 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Весело

  До коментар [#4] от "daskal1":
  Не го надценявам, ама след като му адресирах тук закачливо известния музикален анекдот за дядя Ваня, който искал да му изпълнят по радиото Полонез Огинского за фортепиано( с отговора..."Дядя Ваня, верно че ви избраха за председател на колхоза, ама не се изхвърляйте и слушайте вашите си " Валенки, валенкии..") , 4 мои постинга скоро бяха изтрити, че били "на чужд език".

 6. 6 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Поздрав за тези, които ще си направят труда да прочетат за Шуберт и слушат неговата музика:

  https://www.youtube.com/watch?v=kYbomphH-lM

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мондиана":

  Наистина, доста скромна картина...

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#5] от "тулса":

  Аз прочетох коментара преди да го изтрият. Но, нали знаеш колко раними са хората от някои социалистически столици когато им напомниш за "сермяжното" им близко минало.:-)

 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#5] от "тулса":

  ништо, тулса, ний сме с теб и имаш нашиа риспект!

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  даскале, как беше пуиката? :)

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мондиана":

  високомерна модрианке, а нешто от мудерна мусика отбираш ли или в колежа не стигнахте дутам? междупрочем, кво читеш сига или си само на днесникарска дийета?

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#10] от "betona":
  бетон, под секрет, помилвахме пуйката и седнахме на пържоли с гъби и нещо още дето не го разбрах какво е в гарнитурата, но главното с хубаво червено вино с едни приятели. Заседяхме се, но успехът беше че не преядохме. Демек не беше съвсем по американски де... :-)

 13. 13 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#11] от "betona":

  Сега съм на туршия със саздърма - препрочитам стари криминални романи, които съм забравила.

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#9] от "betona":
  Ааа..., мерси, мерси.Врагът е жесток и безпощаден. Какво става с нашата звезда Таксиров?Загуби се той или интересът му пропадна ...

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  е, даскале, значи сте хапнали една осъвършенсвана пуика. браво на вас, само така. а виното кво беше? а не приодохте поради интиресниа расговор или щото всеки си глеаше поече в смарфонката а не в чиниата? :) ас пък даскале сметах че амириканите не прияждат... верно ли че лапат мноо? сметах че само ний тука в бг сме тъй.
  впрочем даскале ти си ми нешто самнителен - що тъй на тулсата и моите кументари понекогаж ги триат а твоите не? ше кажа на тулсата да го има внапредвит.
  тука доди зимата даскале. но ора кат теб и винуто згряват.

 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мондиана":

  :))) лъзгава си кам змиорка в англичански руман... тва се едно да ричеш припрочитъм дубрата стара лра.... ми кажи кой? бай артър, леля агата или онзи североизточен афтор на дибели криминалета или некои друг , то сички са такъви?
  дай оште некои мозикален линк...моля ти се.

 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#14] от "тулса":

  тулса, мноо се ратвам да те срешнеме! нали знаиш че имаш моята покрепа. ами не знам за таксито , пупитах веднъж под некоя галериа и не пулучих отгувор но май ми напраскаха минозчета... пак ше питам в галериата с ежидневните снимаки дето пиши.„.. тои си беши свестен чиляк.. . можи да са пуяви, можи да е зает нешто... ма то и не устанаха ора тука дето да си лафиш.„.. глупусти само и то пот интиресни статии... та за кво да стои тук... тулса тука стана зима, ама сега покраи прасниците идат и големи копони ... ти как си? посдрави.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#15] от "betona":

  Бетон, аз купувах виното, така че беше аржентинско, любител съм на "малбек"-а и напрашихме дегустация на три изби, след това си беше все едно от кое се пие.
  А за американските бюфети с ядене на корем да не говорим, храната е най-евтиното нещо в Америка и бедните хора преяждат най-редовно по тях. като се комбинира с обездвижването и имаш понякога пристъпящи мастодонти, горките хора. Има го и един друг момент. По време на използването на робски труд един така наречен "работник в полето" е получавал дневна дажба от около 7 хиляди калории - един хляб и кило солена сланина/бекон. Тези хранителни навици за ядене на мазно се утвърждават и остават валидни и до днес, оттам опасността за афроамериканците от затлъстяване и сърдечни заболявания, диабет и т.н.
  Ти като бивш спортист знаеш какво става като спреш да тренираш, но продължаваш да ядеш като преди...:-)

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#15] от "betona":

  Оппс, забравих да те упрекна че се опитваш да всяваш раздор между "тулсата" и мен, немой така, някой все още мислят че сме един и същи човек :-)

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":някой все още мислят че сме един и същи човек
  >>> Имат някои основания...И на мен малбек ми е предпочитано вино.:)

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1": Бедните хора преяждат..
  Ето една подобна красавица:
  https://bit.ly/2Pi6LwZ
  Изпълнява песньовката...Good as Hell.:)

 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#16] от "betona":

  Най-любимият ми - Ърл Стенли Гарднър!
  От какъв жанр да ти дам линк?

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":

  благодаря ти даскале. така е, аржентините имат убави вина.
  но от друга страна хамериканците дето срештам са мноо фит...

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  готини но леко прости ора са тва...:))))

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мондиана":

  не сме го чел.... благударя.
  ами от които и да е жанр, ама поне малко да е хубаво като горното. имаш ли обеснение как е въсмошно такова савършенсво?

 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#21] от "тулса":

  не - хот ас хел. :)
  само требе дсе внимава да не те набара като e и хорни, че тогаз ше се чудиш що не си тринирвал поече на стадиона :)

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#23] от "betona":

  Сигурно са като мен и "тулса", в добра компания си. Тъй дръж!

 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Любопитно

  До коментар [#18] от "daskal1":

  Малбек върви ли с пуешко? Обикновено с мазен прайм рибай е перфектен.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#28] от "vesolr":

  В №12 казах, че и ние като президентите помилвахме пуйката и го обърнахме на свинско. Нали може?
  А "малбек" върви и със сирене :-)

 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Весело

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Па сигурно може, щом президентът на къщата е преценил.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 31. 31 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#29] от "daskal1":

  дали вървяло....? ами ако не върви?
  тва се едно да запитвъш дали ледуразбивача върви и пред спукоино муре дето нема ледуве... :)

 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#25] от "betona":

  С удоволствие те поздравявам с още едно съвършенство:

  https://www.youtube.com/watch?v=cb8n_u1oxmg

  Ти няма ли да пуснеш някой линк с твое предпочитание?

 33. 33 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#25] от "betona":С удоволствие те поздравявам с още едно съвършенство:https://www.youtube.com/watch?v=cb8n_u1oxmg Ти няма ли да пуснеш някой линк с твое предпочитание?
  —цитат от коментар 32 на Мондиана


  чей ся да проучи кой е фиделиу и кфо искаш да му кажеш с тою намек на сина на АБПФК къде ве лъже сички че пише от софето па живее пуд наем у рованиеми с ена финланска проста грозутия

 34. 34 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1130 Весело

  те на у преставите му ледуразбивач що ся там е гоооолем мрак и студ у лапландя
  нема мръдане до пенция
  нооо сепак надежда има що бетона до година две е пенционер
  и санитарлъка и подлогите у рованиемската болница ша останат в миналото


 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мондиана":

  благударя ти . хубава вечер.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK