Красотата на експеримента в изложбата "Принт. Арт. Тест."

Надежда Георгиева

© Велко Ангелов

Надежда ГеоргиеваКога дефектът се превръща в наслада за окото, а експериментът и неочакваният резултат - в умишлено търсен ефект. Това разкрива една необичайна изложба, която може да бъде видяна в София този уикенд. "Принт. Тест. Арт." е дълго обмислян и подготвян проект на Надежда Георгиева от Sito Studio - ателие, което предлага достъпна среда за желаещите да научат какво е ситопечат.


Винаги, преди да започне тиража, печатарят прави тестови отпечатъци. При тях често се използват стари хартии, листове от предишни тиражи и недобре отпечатани образи. Именно красотата на тези първи опити привлича Надежда Георгиева. През 2015 г. тя започва да събира тестовите отпечатъци, да експериментира с тях, а постепенно проектът се разраства и в него се включват различни артисти.


"Идеята се роди поетапно", разказва Надежда Георгиева, "Винаги, когато отпечатваме нещо, първите отпечатъци са леко размазани, мастилото не е минало добре през ситото... решихме, че трябва да рециклираме хартията и започнахме да отпечатваме все повече и повече. В някакъв момент, ровейки и търсейки повече информация за сериграфията (бел.ред. - от гръцки: seri - сито, и graphos - запис), открих, че някои от студиата по света пазят тези отпечатъци и ги именуват тест принтове, а това има колекционерска стойност." Първоначално тя използва само свои творби, но с времето започва да борави и с изображения на други автори. Мастилото се наслоява по листата, отпечатък след отпечатък. Към хартията се добавя и текстил. Накрая едно финално изображение се оказва дело и на повече от трима автори, а крайният резултат е неповторим, със спонтанен и силно емоционален заряд.
Студиото на Надежда Георгиева взима и малки поръчки от различни артисти, някои от които също се включват в проекта. Точният брой на авторите не е известен, но сред тях са Борис Праматаров, Виктория Георгиева - MOUSE, Николета Носовска, Деси Баева, Емануил Сергиев и др.


"Принт. Тест. Арт." излиза от хартията и в изложбата са включени и тениски.

© Велко Ангелов

"Принт. Тест. Арт." излиза от хартията и в изложбата са включени и тениски.


"В България почти няма сериграфия. Не се използва. Има много малко артисти, които използват тази техника. Дори в Художествената академия има такава база от около 15 години. Преди това техниката е използвана предимно за плакати за театрите, но не и от артисти, които решават да създадат произведения в тираж - не дигитално, който да бъде достъпен за масата от хора", разказва още Надежда Георгиева. Затова една от целите на изложбата е приходите от закупените принтове да бъдат използвани за професионална маса за ситопечат, на която и ще могат да се обучават желаещите да усвоят графичната технология.


Изложбата "Принт. Арт. Тест" е организирана в партньорство със сдружението на производителите на сито, дигитален, текстилен печат Fespa Bulgaria и се провежда в рамките на "КвАРТална Коледа". Може да бъде видяна до 15 декември в галерия SeeMeOn 29 на ул. "Цар Симеон" 29. В рамките на проекта е организирана и "Работилница за гигантски тест принт". В нея между 15 и 16 часа днес всеки може да научи повече за техниката, да експериментира и да остави свой отпечатък върху гигантско пано. Участието в работилницата е безплатно, а мястото е Sito Studio на ул. "Цар Симеон" 66.


Красотата на експеримента в изложбата "Принт. Арт. Тест."

© Велко Ангелов

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK