Няколко думи за вестник "К", преди той да заспи

Първият брой на вестник "К"

© Анелия Николова

Първият брой на вестник "К"Утре излиза последният брой на вестника за култура "К". Днес по обед (19 декември) той е бил разпространен от двама членове на редакторския екип – Копринка Червенкова и Марин Бодаков. "Дневник" препубликува емоционалния текст, който Марин Бодаков написа на стената си във "Фейсбук" за 20-те години, в които е бил част от медията, с негово позволение. Заглавието е на редакцията.


Днес по обед с Копринка ще разнесем последния изобщо брой на вестник "К", наследник на традициите на "Култура" и "Народна култура" от 1957 г. насам. Кралят умря, узурпаторът е жив. А това са последните ми думи, публикувани на място, на което отдадох двайсет всекидневни години от живота си:


"Това е последната ми колонка. В нея исках да пиша за прелестната книжка "Коледата на едно дете в Уелс" от Дилън Томас (превод от английски Александър Шурбанов за "Лист"), за полезните и безполезните подаръци, за Чичовците и Лелите, за църковните камбани вътре в децата, за потайния и свят мрак, към който момченцето отправя няколко думи, преди да заспи...
Моята дума е само една: благодаря. И винаги ще бъде само тя.


През последните 20 години Вестникът – "Култура" и "К" – беше за мен основен идентификационен фактор; много по-мощен от Поезията и от Университета. Всъщност, вестникът беше и Поезията, и Университетът. На 20 декември т.г. пред мен ще зейне ямата кой съм. Не че бяха лесни години. Имаше напрежения – и вътре, и вън. Имаше смях. Имаше усещане за общност, за солидарност в същата тази общност, имаше памет за неудобната истина, която ни сплотява. Имаше битки, поражения и отново победи... Имаше сродства по избор. Имаше врагове. И достатъчно лицемери. Покрай вестника се сдобих с много приятели, с много учители, щастливо предрешени като приятели. За съжаление, стана тъй, че на тези страници съдбата ме застави да напиша и не един и два некролози на приятели. Самата ми представа за поезията благодарение на "Култура" беше сведена до новина. До "всичко, което не искате да се знае за вас"...


Връщам се в онзи ден преди 20 години, в който се суетя и пелтеча на ул. "Александър Батенберг" 4 и обяснявам на Копринка Червенкова, че не съм учил журналистика – и нейната реплика, че писането се учи, но никой не може да те научи да бъдеш почтен, че най-важното е да си почтен. Видях какво е да си почтен, когато часове след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС тя първа поиска оставката на правителството. Протестите още не бяха станали безопасен секси лайфстайл. Видяхме какво се случи впоследствие. Да, всичко, далеч не само това, се заплаща.


Помня и как проф. Зигмунд Бауман ни каза в интервю, на нас с Христо Буцев и Теодора Георгиева, че бъдещето не съществува: То е всичко това, което вие и аз правим чрез своите избори. Тогава изказването му ми се стори много красиво и утешително, но не съм сигурен доколко изобщо му повярвах. Но ето, всеки от нас направи своите собствени избори – и "Култура" спира да съществува.


В първата си колонка от "Ходене по буквите" ("Култура", бр. 32/2009) съм отбелязал книгата "Бяла приказка" на Александър Геров. И съм цитирал: Когато някой приятел идвал при него на гости, той му давал на тръгване поредното свое писмо до мъртвата си жена, за да го пусне в някоя пощенска кутия. На плика нямало марка, нямало град, пощенски код, улица, номер, нямало никакъв адрес. Аз, разбира се, изобщо не съм Геров, нито читателите са "мъртвата ми жена"... Само пощенската ми кутия вече е ненужна и разбита. Средствата за комуникация са други. Самата комуникация е друга. Останах си момченце между 80-те и 90-те, в тях е координатната ми система. Моят либерален свят си отиде. Кой знае, сигурно ще продължа да пиша журналистика. Наум.


И смъртта ще остане без царство! Лека нощ.


М.Б.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Утре "Култура", след Нова година "Сега". Накрая ще останат само Пеевските парцали.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Разстроено

  Тъжна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Разгеле Бодаков щял да стигне до въпроса Кой?
  Ами много хубаво е това - за него самия най-вечел

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#1] от "Роси":

  "Сега" на кой собственик е?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 836 Неутрално

  А на Александър Геров историята с жена му е изглежда много красива наистина.

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Разстроено

  Деградацията е като стълба по нанадолнището....и интересно , няма край !

 7. 7 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Някой от вас спомня ли си "Сега" от времето, когато беше (доста добро) списание?

 8. 8 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Купувал съм си изданието преди години - пълно с преводи от фрески издания, третиращо теми (нечие есе излязло във френско списание, представление нейде във Франция и прочее), които поне на мен ми бяха далечни и безинтересни. Все пак живея в София, а не Париж, мен ме интересуват тукашните нови книги, изложби, спектакли.

  Спорадично съм отваряла и портал Култура, но ми бяха интересни колкото и вестника, а съм с хуманитарно образование, което е профил близък до философията. Опитах да ги чета, но все едно бях на семинар по философия - скука.

  preklara rara
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  "Култура" не се взимаше много от народните маси. В него не пишеше за най-новите любовни афери на ВИП чалга певачките, нямаше клюки за този или онзи известен. Освен това беше малък като обем на хартията. Затова пък "Уикенд" има всички екстри - клюки, тв програма, судоку, хубави цветни картинки, лесен уличен език и достъпни вулгаризми. Цели 100 страници само за 1.50 лева. А когато го прочетат, читателите го използват за хартия за подпалки, хартия за тоалетната, хартия за увиване на яйца, фунийки за слънчоглед... Толкова хубав тоя "Уикенд"....

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Добра новина. Купих един брой преди година - пълно с прокремъслки и комунистически статии и внушения, после погледнах реадкторския колектив и ми стана ясно.

 11. 11 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  За съжаление така си отиде и БТА Лик и Родна реч преди него.
  Чалгаджийската помия овладя окончателно медийното пространство.

 12. 12 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#8] от "edin slep":

  И какво лошо има в това,че са превеждани френски автори ? Това е списание за култура, а не справочник за събития у нас.

 13. 13 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално
 14. 14 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Марин Бодаков го познавам още като ученик покрай клуб АБВ, който включваше читатели на едноименния вестник, които си кореспондираха и разменяха книги (беше период ,когато хубавите книги се намираха трудно). Беше от Търново и доста ерудиран и зрял за възрастта си, добронамерен и с чувство за хумор. Известно време си кореспондирахме на литературни теми (още му пазя писмата , написани старателно с почти калиграфски почерк). Години по-късно му срещнах случайно името във вестника и разбрах, че пише там. Искрено се надявам, че ще намери ново поприще на таланта си.

 15. 15 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 661 Разстроено

  Великолепен вестник беше.

 16. 16 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Копринка Червенкова-агент на ДС и документите за агентурната и дейност са сред първите изгорени от Семерджиев.Член на т.нар. "клубове за гласност и преустройство".Близка приятелка на Велислава Дървена.Всеки път когато си отвори устата кълне ГЕРБ.Във вестник,който уж би трябвало да говори за културата имаше март месец нейна статия в която предричаше че септември/октомври ще има масови народни брожения,които ще свалят Борисов от власт и самата тя призоваваше за такива.Проблема не е че се закрива този вестник.Подобни хора като въпросната Копринка трябва да се изстържат най-сетне от политическата сцена,да се изкоренят издъно,да има най-сетне лустрация за подобна лицемерна сган и затвор.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 17. 17 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1175 Разстроено

  Харесвах изданието. Жалко.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Не се разбира защо Култура спира да излиза?! И въобще защо списващите вестника се разделиха на две групи,(Култура и Портал Култура)?! Откакто Копринка подкрепи Юлия Кръстева спрях да я чета и покрай нея и вестник Култура. И на най-доброжелателният човек му идва момент,когато му писва да го лъжат и вече не вярва на никого,както се изразява простолюдието. Временно...

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Според мен е ехо от смъртта на Богдан Богданов - соколът на българската култура, дотам аз я докарвам в интригантските сценки. Иначе те като тръгнат да намекват аз разбирам някаква лична вендета на Георги Господинов, но той няма как де е толкова силен. За миг през април ми се стори, че се сърдят на Прокопиев - тогава ми скръцнаха със зъбки да си трайкам и да не п плямпам като не знам. Току миж съм била на прав път. Напоследък като им чета мрънканията излиза, че лично Пеевски се е заел с тях. Но не ми се вижда да са от кръга на интересите му. Някакво вестниче със затихващи финкцийки. Обаче понетциалът ми е много слаб в тази област - нямам инфо за конкретни релации, за да мога правилно да оценям.
  Що не вземат да си кажат, така с тези подхвърляния само обърквания. Предполагам който трябва да е наясно е наясно. Ама да си мълчат тогава. А то така хем хък-мък, хем нищо.
  Мен лично ми бяха крайно антипатични като глутнишко поведние, а статиите на редовните им сътрудници в много отношения крайно неудовлетворителни като естетическа преценка и критически потенциал. Бодаков е изключение като качество на културна журналистика - въпреки че горе скромничи, но то е, за да го хвалят. В това, което е прав обаче горе, че нямаше и година след постъпването си и перфектно влезе в тона им, явно съпринадлежността при него е определяща за себеусещането, което е катастрофа не само за твореца, но и за човека. Ами не виждам как ще си почтен като изцяло си на позицията на онези, към които принадлежиш, дотам че ставаш неин образец. Няма никакъв начин да си почтен в тези ситуация, защото просто теб те няма.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#19] от "znaya":

  Изпитвам симпатии към Христо Буцев,но не знам какво стана с него...

 21. 21 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#19] от "znaya":

  още поече кугато пък хфалиш афтори които ти "касват" че требва да праиш точно обратното... просто туй дето най им се иска на ората е да живеят одобно... да гуворят осфорски англичански бес акцент но да не са чели шакеспеар.

 22. 22 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  И кой Ви спира да издвате Култура, Фолклор или какъвто вестник си решите!? Не разбирам идеята да обвиняваме Пеевски или световната конспирация за всичко което правим или не правим!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK