Българите във Виена вече си имат книжарница

Снимката е от страницата на книжарницата във "Фейсбук"

© Buchnica

Снимката е от страницата на книжарницата във "Фейсбук"Бухница" - така се нарича първата българска книжарница във Виена, отворила врати на 6 декември тази година. Тя е създадена от Елица и Анастас Николови, които смятат, че това е нещо, от което българите в града имат нужда. Днес в рубриката "Срещи в Скайпа" на Ирина Вълчанова по Българското национално радио Николова разказа по-подробно за книжарницата.


Николова шеговито определя идеята за "егоистична", защото до този момент тя и съпругът й е трябвало да поръчват българска литература по приятели или да пренасят книги в багажа си. Така един ден, докато очакват поредната доставка от приятели, те се замислят колко приятно би било, ако могат да купуват книги от Виена. Всичко се развива много бързо. Идеята се ражда през лятото, а малко преди края на годината книжарницата вече е факт.


Това не означава, че нещата се развиват толкова лесно. Двамата бързо осъзнават, че намирането на подходяща локация представлява значителна трудност. За късмет техен приятел им подхвърля, че могат да потърсят други българи, които вече са развили някакво пространство. "Така стигнахме до семейство Петрови, които от около 2 години поддържат "Винотека" - място, в което продават изцяло българско вино", каза Николова. Семейството се отзовава, отстъпва им част от втория си етаж и така се появява "Бухница".
Името на книжарницата идва от немската дума Buch, на която е придадено българско звучене (Buchnica - бел. ред.). "Прозвуча ни много симпатично", каза Николова. Тя добави, че желанието на двамата е било да подчертаят, че не живеят в България, но са свързани със страната. Освен книги те разполагат в малкото пространство и други художествени произведения. "С огромно желание се опитваме да поддържаме българския дух с артикули от всякакво естество", отбеляза тя.


Книжарницата предлага всякакъв тип литература - българска съвременна и класическа, детска, книги за тийнейджъри и преводна литература. Но Николови разчитат преди всичко на клиентите си, които да поръчват книгите, които ги вълнуват.


Николови живеят във Виена от две години и половина и определят преместването си като авантюра. Анастас е консултант в сферата на информационните технологии, а Елица преподава български в откритото в началото на март ново българско училище "Проф. Иван Шишманов" в града. Във Виена от повече от 25 години съществува и българско-австрийското училище "Св. Кирил и Методий".


Книжарницата вече има страница във "Фейсбук".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK